Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Ma ovo je zlo, sto se vise igram sve se vise odusevljavam :)

Mislim da ce mo se videti do karaj meseca, to jes znam da ce mo se videti posto sigurno dolazim za Novi Sad da pogledam imali sta od ski opreme ;) Tako da zovem ja tebe samo mi pusti broj na PM...
Brate svi moji idu u Bg da pazare ski opremu,a ti hoces ovamo :) ...kako god,super ako dolazis,red da se i vidimo vec jednom!

Da li se isplati uzimati neki MILC recimo Olympus E-PL3 ili Sony NEX-3NL u odnosu EOS 1100 ,vidim da su slične cene a sviđa mi se kompaktnost MILC-a pošto sam prosečan korisnik a važna mi je mobilnost aparata...

Imam 1100D pa mogu da ti odgovorim. Koristio sam i imam NX100 koji je MILC APS-C. Oly to nije, i samim tim ga nisam ni razmatrao kada sam uzimao MILC, jer jednostavno hteo sam malo vise kontrole sto se tice DOF-a, a i iskreno nije mi se nesto svidjao.
Ono sto ti mogu reci je da sa kit objektivom tu su negde, ali Canon mnogo brze fokusira od NEX 3 i NX100, za E-PL3 ne znam. Ono sto mi je jos prevagnulo da koristim Canon je sto je mnogo lakse i jeftinije naci objektive, pa tako mi ova Sigma 17-50 2.8 extra sluzi. Jeste to sve problem za vuci sa sobom i ako ti je kompaktnost bitna idi na MILC, ali ako se mislis igrati sa objektivima Canon ti je definitivno bolji izbor, a takodje sa boljim objektivima ces izvuci za te pare kvalitet fotki kakav na pomenutim MILC-evima neces moci nikako dobiti. Takodje razmatraj da Canon ima opticko trazilo (iako jako malo, ali ipak je tu).
Ako ti je bitan video onda Sony-a uzmi bez razmisljanja, posto je tu 1100D los.

Olympus sam čačkao i mogu reći da je AF kod njega pa mogu reći najbrži koji sam do sad video.Bukvalno u stoti deo sekunde fokusira...Canon i Sony nisam stigao da čačkam,sad trenutno gledam benefite objektiva kod njih.U principu Olympus ima 14-42,Sony 16-50.Pošto neću u skorije vreme ići na kupovinu objektiva gledam da bude manje više allround objektiv za duže staze.

Realno bitna mi je brzina fokusa i kompaktnost..najviše me od Canon-a odbija veličina.

A šta znače tačno ti brojevi koje si upravo napisao? :) Ništa nekome ko se ne razume, a izgleda ni tebi :). Evo da ti ih prevedem da malo bolje vidiš o čemu se radi, tj. da izvršim konverziju valtua:

Sony: 24-75mm f5.25-8.4
Olympus: 28-84mm f7-11

Dakle Sony ima značajno širi i primetno svetliji objektiv, dok razlika između 75mm i 84mm skoro nije primetna, a između 24mm i 28mm itetkako jeste.

Takođe mani se brzine fokusiranja. To se ne može izmeriti tek tako, niti opisati. 1100D će i dalje biti najbrži za fokusiranje po ovom pitanju, pogotovo kako svetlo bude postajalo teže i kako se (mada znam da neće) budu stavljali ozbiljniji objektivi.

Dakle pripazi se onoga "pisalo na tarabi."

Olympus sam čačkao i mogu reći da je AF kod njega pa mogu reći najbrži koji sam do sad video.Bukvalno u stoti deo sekunde fokusira...Canon i Sony nisam stigao da čačkam,sad trenutno gledam benefite objektiva kod njih.U principu Olympus ima 14-42,Sony 16-50.Pošto neću u skorije vreme ići na kupovinu objektiva gledam da bude manje više allround objektiv za duže staze.

Realno bitna mi je brzina fokusa i kompaktnost..najviše me od Canon-a odbija veličina.
To ti je sve otprilike sto kit objektivi pokrivaju. Sony je malo siri zbog veceg senzora i 16mm. Oly krece malo uze. Canon je sa kit tu gde i Oly. Ali zato kod Canon-a povoljno za EF-S imas 10-22mm povoljno za siroki ugao sto nisam siguran da ima kod ovih (ako ima cena je paprena), a imas i 55-250mm za oko 130 eura i pokrijes telefoto, a kvalitet slike koju proizvode ti objektivi za te pare mislim da nije nadmasiv. :)
Elem ja ti vec rekoh u privatnoj poruci:
1) video i kompaktnost - sony
2) objektivi i fokus - canon
kvalitet slike je manje vise isti sa kit-om, ali sa boljim objektivima Canon je ispred po kvalitetu.

A šta znače tačno ti brojevi koje si upravo napisao? :) Ništa nekome ko se ne razume, a izgleda ni tebi :). Evo da ti ih prevedem da malo bolje vidiš o čemu se radi, tj. da izvršim konverziju valtua:

Sony: 24-75mm f5.25-8.4
Olympus: 28-84mm f7-11

Dakle Sony ima značajno širi i primetno svetliji objektiv, dok razlika između 75mm i 84mm skoro nije primetna, a između 24mm i 28mm itetkako jeste.

Takođe mani se brzine fokusiranja. To se ne može izmeriti tek tako, niti opisati. 1100D će i dalje biti najbrži za fokusiranje po ovom pitanju, pogotovo kako svetlo bude postajalo teže i kako se (mada znam da neće) budu stavljali ozbiljniji objektivi.

Dakle pripazi se onoga "pisalo na tarabi."

Hvala na objašnjenju,zaista mi znači mišljenje iskusnijih u ovom polju...nemam neko pozamašno znanje oko objektiva jer uzimam prvi put ovaj tip aparata.I u prvo vreme sigurno neću menjati/kupovati objektive jer se ne bavim profesionalno fotografijom,ali volim da napravim po koju dobru sliku :)

Generalno znam da šta god uzmem biće apsolutno pun pogodak u odnosu na P&S aparate :) ... sva sreća pa imamo dobre P&S telefone :D

To ti je sve otprilike sto kit objektivi pokrivaju. Sony je malo siri zbog veceg senzora i 16mm. Oly krece malo uze. Canon je sa kit tu gde i Oly. Ali zato kod Canon-a povoljno za EF-S imas 10-22mm povoljno za siroki ugao sto nisam siguran da ima kod ovih (ako ima cena je paprena), a imas i 55-250mm za oko 130 eura i pokrijes telefoto, a kvalitet slike koju proizvode ti objektivi za te pare mislim da nije nadmasiv. :)
Elem ja ti vec rekoh u privatnoj poruci:
1) video i kompaktnost - sony
2) objektivi i fokus - canon
kvalitet slike je manje vise isti sa kit-om, ali sa boljim objektivima Canon je ispred po kvalitetu.

Moraću malo bolje da pročačkam EOS i Sony...

Samo treba da se uzme u obzir da sa Milc-om on vidi fotku bilo na ekranu bilo kroz trazilo, onakvu kakva ce da bude kada klikne okidac, dok sa dslr-om ipak mora da dobro nauci neke stvari..

Prinetio sam da pocetnicima vise lezi milc, upravo zbog toga, i nekako bolje skapira odnos blende, shutter-a i iso.. bar ovima sto sam ja drzao casove. A kada krenu sa dslr-om zale mi se da bolje prave fotke sa mobilnim nego aparatom, naravno da je lenjost u pitanju i da nece da se potrude, ali to je slucaj sto se mene tice :)

Čudni neki po-četnici.
Blendu i shutter ko skapira skapirao je. Za to im danas čak ni nije potreban aparat.
ISO ko ne skapira za 6 minuta provjereno ima IQ ispod 90 ☺

Koje karakteristike treba da ima objektiv za slikanje u nocnim uslovima, to jes uslovima sa malo svetla ?

Konkretno me zanima takav objektiv za Canon 7D. Nisam zadovoljan onim sto dobijam sa 15-85mm F3.5-5.6 u uslovima sa malo svetla, iso vrednost od previsoko, ne dopada mi se takva fotka :p
Kakav je Canon EF 28mm f/1.8 USM po tom pitanju posto imam nameru da ga pazarim.

Treba da ima sto manji F broj ili ti sto veci otvor blende. Znaci f1.4-f2 ti je ok za to sto hoces. Normalno bolje f1.4 od f2, ali uglavnom je cena dosta veca. Sto znaci gledas, 28/1.8, 35/2, 50/1.4 itd...

Hvala :)

Da li neko zna da mi kaze koji od fiksnih objektiva 28/1.8, 35/2, 50/1.4 i slicnih ima stabilizaciju. Koristio bih aparat iz ruke pa mislim da je to bitna karakteristika kako bih drzao sto manje SS vrednosti, a primecujem da bas dosta moram da odvrnem SS kada iskljucim stabilizaciju na 15-85, sto automatski podize iso vrednost, a cilj mi je da iso bude sto nizi...

Poslednja izmena:
Bre Rile sto forsiras toliko smanjenje iso-a, pa 7D bi morao da ima super fotke do 3200/6400, secam se da sam jos davno gledao neke semplove.
A sto se ovih pomenutih prajmova tice,znam da je pre nekih 2-3 god bilo price da izbacuju is verziju,ne znam da li su se ikada pojavili,bas cu pogledam sad na b&h

Canon EF 35mm f/2 IS USM videh sad, 650e kod nas, neki polovan bih rado kupio, mada videcemo da li sam bas toliko blesav da dam 650e za ovaj objektiv hahah :D

@Proday
Ne kazem da je lose, samo se meni ne dopada... Zalim da nabavim objektiv sa kojim cu imati fotke na kojima je iso vrednost sto niza, ili najniza 100. Videcu sta mogu da uradim i da li sam spreman finansiski da ispratim tu moju zelju :p

Poslednja izmena:
Samo treba da se uzme u obzir da sa Milc-om on vidi fotku bilo na ekranu bilo kroz trazilo, onakvu kakva ce da bude kada klikne okidac, dok sa dslr-om ipak mora da dobro nauci neke stvari..

Prinetio sam da pocetnicima vise lezi milc, upravo zbog toga, i nekako bolje skapira odnos blende, shutter-a i iso.. bar ovima sto sam ja drzao casove. A kada krenu sa dslr-om zale mi se da bolje prave fotke sa mobilnim nego aparatom, naravno da je lenjost u pitanju i da nece da se potrude, ali to je slucaj sto se mene tice :)

meni Milc jedino odgovara zbog DSLR sistema objektiva i malih dimenzija...manje više imam znanje vezano za tražilo.Dosta sam ga koristio na Fuji-u..jeste da je P&S ali uspeo sam da ukopčam koliko toliko korišćenje aparature :D
A ima nas koji nismo lenji a niti nam je IQ ispod 90 :),meni lično je problem da se skoncentrišem na komplet aparaturu pošto nemam toliko vremena da posvetim fotografiji, a voleo bih.
U mojoj branši posla koncentracija i mentalni fokus je od velike važnosti...kad dođem kući potrudim se da malo ohladim glavu pa mi je i zbog toga Milc ok :)

Canon EF 35mm f/2 IS USM videh sad, 650e kod nas, neki polovan bih rado kupio, mada videcemo da li sam bas toliko blesav da dam 650e za ovaj objektiv hahah :D

@Proday
Ne kazem da je lose, samo se meni ne dopada... Zalim da nabavim objektiv sa kojim cu imati fotke na kojima je iso vrednost sto niza, ili najniza 100. Videcu sta mogu da uradim i da li sam spreman finansiski da ispratim tu moju zelju :p
Vidim ja da sam pogresio,uskoro ces ti na 5D mark III a ne II :)

Samo polako i vezbaj, mogu se zadovoljavajuci rezultati izvuci i na 1/20s, skupa je ta stabilizacija na 35mm.

Btw zaboravih da te pitam koliko te izasao aparat,moze i na pm.

Ne mora 5d mark 3, 6d je babaroga za high iso. A kosta mnooooogo manje

^ A plasim se da bi i onda drzao ISO na sto manjem :d

Ne treba sum gledati kao na najvece zlo ovog sveta. DSLR-i ga ionako nemaju puno na 800/1600, pa i 3200. Kad se raw fino razvije, to moze da bude bas neprimetno. A i vidi se tek na maksimalnom uvecanju... ko tako gleda fotke?

Pozdrav!
MrBigJump.gif

@Proday
Zalim da nabavim objektiv sa kojim cu imati fotke na kojima je iso vrednost sto niza, ili najniza 100.
Da u nocnim uslovima izvuces tako nesto sumnjam da bi ti i 1.2 pomogao. Nema tu neke filozofije - digni iso ili pucaj sa stativa. Ako fotkas tipa grad, a ne nekoga, ne shvatam zasto ekspozicija ne bi bila duza, cak ces i dobiti bolje fotke zbog tipa auta koji prolaze i sl. stvari.

meni Milc jedino odgovara zbog DSLR sistema objektiva i malih dimenzija...manje više imam znanje vezano za tražilo.Dosta sam ga koristio na Fuji-u..jeste da je P&S ali uspeo sam da ukopčam koliko toliko korišćenje aparature :D
Ne znam kako ti odgovara DSLR sistem objektiva kad i sam kazes da neces nesto ulagati u opremu - to znaci da ces na milcu ostati na kit objektivu jer su ostali skupi u 3 lepe. Mozes naravno uzeti manuelce pa adapter, ali onda nemas af.

Poslednja izmena:
Da u nocnim uslovima izvuces tako nesto sumnjam da bi ti i 1.2 pomogao. Nema tu neke filozofije - digni iso ili pucaj sa stativa. Ako fotkas tipa grad, a ne nekoga, ne shvatam zasto ekspozicija ne bi bila duza, cak ces i dobiti bolje fotke zbog tipa auta koji prolaze i sl. stvari.

Ne znam kako ti odgovara DSLR sistem objektiva kad i sam kazes da neces nesto ulagati u opremu - to znaci da ces na milcu ostati na kit objektivu jer su ostali skupi u 3 lepe. Mozes naravno uzeti manuelce pa adapter, ali onda nemas af.

Neee nisi ukapirao...mislio sam na odnos između P&S i DSLR,MILC je između.Naravno ako se pojavi dobra prilika za objektiv uzeću ma koji budem imao aparat :) A rekoh gore da moram da malo pročačkam još oko DSLR i MILC-a :)

Svestan sam jedne stvari da je kod FF manji sum, cak sam i razmatrao 6D pre kupovine 7D, ali kao sto rece Vlada, onda bih isao na 5d mark 3 sto je stvarno malo previse za mene, ne finasisiki, nego nisam dorastao ni 7D masini, a kamolio tako ozbiljnoj sprava :p

Gledam nekako da izvucem najbolje iz 7D tela, tako da sam resio da ispunim sa te hardverske strane sto bolje uslove za dobru fotku, pa ako nije dobra onda mogu samo ja da budem kriv za tako nesto. Objektiv koji sam imam Canon EF-S 15-85mm F3.5-5.6 IS USM sigurno necu menjati jer u toma rasponu nema nesto mnogo bolje da se uzme. Mozda kasnije uzmem nesto tipa Canon EF 70-200 f/4L IS USM ako kroz rad sa aparatom shvatim da ima potrebe objektivom takvih karakteristika. Svakao mi treba nesto tipa 28, 35, 50mm, ali ne bih zeleo bez stabilizacije tako da mi jedino ostaje da uzmem ovaj Canon EF 35mm f/2 IS USM, prosto nemam neku drugu opciju koja bi bila u skaldu sa onim sto zelim, a iskreno ne daje mi se jos 650e :p

Imam jos jedno pitanje, da li objektivi Canon EF-S 15-85mm F3.5-5.6 IS USM i Canon EF 35mm f/2 IS USM, mogu na FF aparate kao sto je 6D, 5D mark III ili II, jer ako mogu, i ako su dobra opcija za te aparate, moja dilema oko objektiva je zavrsena uzecu ovaj 35mm f/2 pa neka kosta i 800e hehe :D

Poslednja izmena:
Ne mozes EF-S objektiv na FF telo, dok EF mozes naravno da koristis i na FF-u.

Znaci ovaj sto me trenutno najvise sekira Canon EF 35mm f/2 IS USM moze na FF ?
Ovaj drugi mi je manje bitno da li cu da ga prodam ako predjem za nekih godinu dana na FF...

Ma moze i po testovima je bas dobar. Al *** kosta mnogo. I znaj samo jos ovo taj 35mm na cropu je isto sto i 22mm kad ga stavis na ff. Tj dobices istu daljinu kao da na cropu sad stavis na 22mm
Edit
Sto znaci da ces sa 50mm na ff dobiti isto sto i sa 35mm na cropu

Poslednja izmena:
Znam da ima razlike, hvala za info... Odo da ga uzme :p

Vrh Dno