Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Nebitno je sta imaju. Objektivi su deo sistema i dzaba milc ako nemas dobre objektive, ili ne postoje ili su preskupi za vecinu ovde. Ja imam mnogo stosta protiv milc-a. Ili bih nosio dslr i ranac s opremom ko covek ili ixus u dzepu. Ja vise nemam dslr jer sam ga retko nosio. Isto bi mi bio cim da nosim i milc. Jeste laksi, jeste manji ali nije to dovoljno za mene.

Evo i ja sam protiv ML iz tri jednostavna razloga koji se nikada nece promeniti - trazilo, AF i ergonomija. To su dva potpuno razlicita sveta i mirrorless je tu samo da dobijes bolju fotku od kompakta i NISTA vise. Entuzijasta ce jednako uzivati u procesu fotografisanja, optickom trazilu, faznom fokusu, zvuku ogledala, isto kao i u konacnoj fotki, i zato mislim da mirrorless nikako ne moze da bude konkurencija DSLRu, vec samo negov dodatak.

Ono lozenje na "vintage" ergonomiju i dizajn mi je isto kao da se sad lozis na konja umesto automobila, nema veze sa realnoscu i uzivanjem u fotkanju, vec je cista nostalgija...

Pa ako tako gledas, dslr je trenutno vintage a ML tehnologija u povoju.

Kada kažeš u povoju, to zvuči da se tako razvija, a verovatno tako i jeste.

Hajde još jednom da se podsetimo da je najbrži AF objektiv za MILC f1.8. Mi ne možemo da znamo da li MILC uopšte ima dobar autofokus, jer nema pravih izazova. Većina testova se zasniva na tome da se na neko crop telo stavi f4 objektiv i onda kao radi tracking. Kada kažem autofokus, mislim na precizno fokusiranje f1.2 objektiva u merama manjim od milimetra ili uspešan tracking sa 135mm f2 objektivom bez IS-a. Ne možete da šaljete nešto u penziju ako ni ne znate šta to nešto može da uradi, pogotovo ukoliko je zamena toliko daleko po performansama.

I nikako da dobijem odgovor kakva je ergonomija na a7 sa 70-200 f2.8 objektivom (sa nekim adaperom, pošto native f2.8 ne postoji) i velikim blicom, što je za nekoga svakodnevnica na dslru. Pitanje je retoričko naravno, ergonomija ne postoji.

Ajde da pitam za prijatelja. Hteo bi da kupi kvalitetan dslr. Ima malo vise para od mene tako da su mu opcije malo vece. Sta preporucujete od polovnih ff canon nikon ili koji crop. Video mu je bitan kao i meni. Ja sam mu preporucio 70d al voleo bi da cujem i vase znalacko misljenje.

Imate samo strah od nepoznatog. AF na ML je jednom rečju fenomenalan. To je priča koja se tek zaletela.

Zamoljevam uljudno da se ne gubite u poređenju sa najskupljim što postoji u DSLR svet. Tu je i dalje DSLR mama. Spustimo se na zemlju i među jeftinije aparate.

Ja sam ML uzeo kao zamenu za S90, a zamenio je i D700 iz nehata. DSLR uzimam čisto da me prođe gušt, ali nije isključeno da se sa ovog odmora kući vratim sa A7. Dosta mi je i 50 ica za početak i nista vise. Tako sam počeo i sa Nikonom i nista mi nije falilo.

Zar taj Sony A7 ne košta oko 2000eur? Ili gresim?

Zapravo je duplo jeftiniji u realnosti jer je izašla nova verzija. Za džabe pare može da se uzme FF ML, kome aktuelan izbor objektiva pije vode.

Da, jeste, sad gledam.
Sony A7 sa 28-70mm f/3.5-5.6 kit objektivom ~1050eur
Canon 6D sa 24-105mm f/4L kit objektivom ~1400eur

Mislim da bi meni lično u ovoj varijanti ipak bolja kupovina bila 6D. Onaj Canon objektiv mi deluje izuzetno. Već imam i blic za Canon koji sam uzeo za prethodni fotoaparat.

Hvala

(gledam cene su u Australiji, odakle bih mogao da kupim)

To misliš na 6d polovan ili negde u inostranstvu sa 24-105?

PS. Tek sad pročitao da je iz Australije ;)

Koliki ti je budžet, šta hoćeš da slikaš, koji su ti dugoročni apetiti?

Koliki ti je budžet, šta hoćeš da slikaš, koji su ti dugoročni apetiti?

Vec sam napisao da treba dobar prijatelj da uzme aparat. Budzet je oko 1000 do 1100e. Slikanje mu je hobi kao i meni al eto moze mu se da uzme nesto bolje. Video je jako bitan tako da sam mu ja preporucio 70d al za te pare moze i 5d mark 2 polovan. Ako ima nekih boljih kombinacija izvolite...

Ako uključuje i objektive to nije baš velik budžet.

Vec sam napisao da treba dobar prijatelj da uzme aparat. Budzet je oko 1000 do 1100e. Slikanje mu je hobi kao i meni al eto moze mu se da uzme nesto bolje. Video je jako bitan tako da sam mu ja preporucio 70d al za te pare moze i 5d mark 2 polovan. Ako ima nekih boljih kombinacija izvolite...

Je l može nekako da dobaci do 6d i 28-135, recimo. Propagiram FF, pa makar to bio Sony, Canon ili Nikon, zato što je mnogo lakše za objektive na FF, može da se živi sa jeftinijm. Crop te stalno vuče ka skupim objektivima, a nikada nisu sjajni ko na FF. Da bi neko kupio 5D2 polovan za pare kolko košta, mora već da ima naviku da tako nešto krupno kupuje polovno, jer baš moraš da voliš FF estetiku da bi dao 800-900€ za polovan aparat.

Mislim da 70D nije sjajan izbor, jer je skup (ako ga ne iskorišćavaš), a njegova vrednost zavisi samo od toga kako se koristi. Ako hoćeš da iskoristiš AF video ili da budeš low budget ptičar, onda 70D vredi, ali bojim se da mnogima 70D nije mnogo bolji od 600D, a košta 4x više. Ja bih išao i na 6D i 50 1.8, jer kad imaš FF mnogo je kasnije lakše i jeftinije za objektive nego na cropu - pa još ako počneš da kupuješ objektive samo za crop i onda se zakopavaš, to je dodatni problem.

Poslednja izmena:
Ako resi da predje na ff sta je problem da sve te objektive proda ?

Pričam iz sopstvenog, ali i tuđih iskustava.

Ako imaš platu tri soma evra i kupuješ DSLR u Ušću, onda stvarno nije problem, ali ako se snalaziš za opremu ko što se mnogi srbi snalaze, onda je stvarno veoma bitno šta moraš da prodaš da bi kupio novo. Niko ne želi da kupi FF pa da nema objektiv za isti da proba. Pored toga, ja na primer moram dobro da planiram kad nešto mogu da prodam i kupim i koliko mogu da rizikujem da ostanem bez neke opreme ili drugu da tražim. Nekada se prosto pojavi mnogo dobra prilike da je mnogo lakše prodati jedno telo i kupiti drugo, nego prodavati jedno telo sa tri objektiva i kupovati novo telo sa dva neka druga objektiva.

Pa nece te valjda dobra prilika naterati na promenu celog sistema, valjda to ide iz glave, kao posledica fotografske zrelosti isl. Dakle, normalno je planirati prelazak sa jednog sistema na drugi, a ne ad hok, zbog nekog tamo oglasa.
Ne znam, to je moje misljenje, vidim da vi vidite stvari drugacije.

Nije problem sve prodati ako je pametno kupovao. Ja sam pre dosta godina bio u situaciji prelaska sa Canon na Nikon i za stvarno kratko vreme sam rasprodao sve.

Objektive ako pametno kupuješ polovne, po svakoj prilici ces prodati za iste pare za koje si ih i kupio.

Tom logikom čiste savesti savetujem ljude da sad idu na ML dok ne smisle posle šta će. Konkretno preporučujem A5000 trenutno neodlučnima. Početnik će sa njim daleko bolje rezultate imati nego da krene sa DSLR i optičkim tražilom.

edit.
uz malo sreće A5000 se napolju uzima za 250 plafon 300 eur. Nije to nikakav rizik ni ako se ubrzo pokaže da ga fotograf daleko prevazilazi svojim potrebama - u šta čisto sumnjam, ali ajde. Ja sa Nex 3n pokrivam preko 90% svih DSLR FX potreba sa 16-50 OSS i 35 1.8 OSS. Pri čemu "oprema" staje u torbicu koju i inače nosim sa sobom.

Poslednja izmena:
Dajte pustite vise taj mirrorless, stvarno treba da ide u odvojenu temu. Nego, gde da nadjem foliju za ekran za 600D kod nas a da je ok?

Ja ne kontam kojom logikom neko tvrdi da Mirrorless, postoje skracenice - DSLR i MILC i lepp svi znaju sta znace. Ako se diskutuje o MILC ovde trebalo bi promeniti ime teme...

Dajte pustite vise taj mirrorless, stvarno treba da ide u odvojenu temu. Nego, gde da nadjem foliju za ekran za 600D kod nas a da je ok?

http://www.ebay.com/itm/6x-Savvies-SU75-screen-protector-ultraclear-for-Canon-EOS-600D-/191442702547?pt=UK_Photography_Screen_Protectors&hash=item2c92dfd0d3

U Nemačkoj, fri šiping, 2.54$, meni je sve stizalo u roku 2-7 dana kući. Sve preporuke za njega ;)

Ako nemaš ti paypal ili nemaš nikoga da poruči za tebe to...mogu i ja, samo što sam u Pančevu ;)

Uzimao sam i ja od istog prodavca. Uvek brzo stiže i odlične su dimenzije.
Konkretno za fotoaparat, Vikuiti ADQC27 foliju. Skuplja je dosta (9eur) ali mislim da vredi te pare.

Poslednja izmena:
http://www.ebay.com/itm/6x-Savvies-SU75-screen-protector-ultraclear-for-Canon-EOS-600D-/191442702547?pt=UK_Photography_Screen_Protectors&hash=item2c92dfd0d3

U Nemačkoj, fri šiping, 2.54$, meni je sve stizalo u roku 2-7 dana kući. Sve preporuke za njega ;)

Ako nemaš ti paypal ili nemaš nikoga da poruči za tebe to...mogu i ja, samo što sam u Pančevu ;)

Ja da nemam Paypal, ccc :) Rekoh kod nas ako ima već negde da se uzme, da ne čekam, ali ako ne nađem ništa normalno poručujem odatle.

Proveri odmah u radnji da li dobro "paše" ako uzimaš ovde. Kupio sam bio u jednoj radnji koja prodaje samo fotoaparate, a kad sam došao kući i otvorio pakovanje, završile su u kanti :)

Poslednja izmena:
Pa brate uzmi bilo koju sa mobilnog pa makazama iseci. Nije to mobilni da ga akas

Ja da nemam Paypal, ccc :) Rekoh kod nas ako ima već negde da se uzme, da ne čekam, ali ako ne nađem ništa normalno poručujem odatle.

Onda mislim kad je već toliko hitno da je ovo za tebe ;)

http://www.fotodiskont.rs/proizvodi/sdv-lcd-zastitna-folija-35-833.html

5e, 600din 1kom, a tamo dobiješ 6kom za 250din ali mislim da ta u fotodiskontu nije samo ona najtanja već malo deblja.
Ja sam za moj aparat i za telefone za ukućane sve od onog lika iz Nemačke poručivao ;)

Poslednja izmena:
Pa brate uzmi bilo koju sa mobilnog pa makazama iseci. Nije to mobilni da ga akas

Postoji folija na njemu od kad je dslr kupljen, ali je vlasnik tako nakaradno isekao da štrči sa strane u nepravilnim linijama da je to užas, zato hoću da je skinem i stavim novu... Po mogustvu da ne seckam, već da bude baš za ovaj ekran...

@bokica

E pa ne dam 600 kinti za komad, neka stoji ova nakazna, dok ne stigne ovo iz Nemačke :D

Samo da dodam, sad sam se vratio u Beograd i rešio sam problem sa dioptric točkićem, sad kad gledam kroz viewfinder savršeno je oštro. Ne znam zašto neće prstom da se vrti, ali lagano šrafcigerčićem okrenuo na minus koliko je moglo i sad je sve super. Ajde zavrtite vaš točkić pa mi recite, jel se i onaj šrafić unutra vrti zajedno sa njim ili stoji u mestu. Možda je kod mene točkić zapekao za šraf, pa zato.

Vrh Dno