Moram da napišem i ja jedan "textić"
Naime, fotografijom se ne bavim dugo. Počeo sam negde od Nove godine, i to sa *****om. U početku je bilo 'Ma uzeću ovako jeftin aparat (Canon sx130) pa ću videti da li će mi trebati nešto jače', međutim to jače je usledilo jako brzo

Prvi DSLR sam uzeo negde u aprilu, bio je to Canon 450D sa kit objektivom. Kasnije sam kupio onu plastičnu pedeseticu, znate na koji lens mislim. I SVE JE BILO COOL. Ali naravno neko vreme

Taj aparat i objektiv su mi čak doneli pobedu na godišnjoj izložbi Foto Kino Kluba Kraljevo i bio sam zadovoljan. Kako je vreme prolazilo a ja se upoznavao sa ljudima, gledao njihove aparate, isprobavao itd., tek onda u stvari vidiš koliko ti nemaš. Ali to što nemaš ne znači ni da ti je potrebno. Meni je konkretno na aparatu najviše počela da smeta njegova veličina, ali to nisam ni znao dok nisam uzeo neko veće telo (canon 50d, nikon d90 itd). Onda sam počeo da tražim sebi nov aparat i tu je počelo ludilo. Ludilo u smislu što sam od tog trenutka se najmanje bavio fotografijom a jurio neku opremu koja bi želeo da imam a verovatno mi nije potrebna jer ja jednostavno i sigurno ne mogu da izvučem maximum iz toga jer je za to potrebno vreme. Kako duže fotkam vidim da sve više vremena treba

Onda sam rešio da batalim sve to, rasprodam sve, sakupim keš za ono što bih voleo i to sam i uradio. Nije neka velika cifra bila, uzeo sam D90 i neka dva objektivčića i rešio da ostanem na tome. Jednostavno je mene zadovoljavalo. I iskreno sam srećan što imam solidno telo i sad mi je kao "lakše".
Možda sam malo smorio sa textom, ali suština cele priče je da (barem u mom slučaju) kada se zainteresujem za nešto, to želim da izguram do kraja. Tj. da iskoristim opremu do kraja. Ali opet nisam uspeo da na primer ostanem na 450D i da se trudim da što više izvučem iz njega, nego me je jednostavno vuklo da promenim za nešto što mi se baš sviđa. OVO JE JEDNA VELIKA GREŠKA

Jednostavno se treba pomiriti sa tim što imaš i truditi da što bolje fotke napraviš i budeš viđen, viđen ako ništa na flickru ili tako negde gde postoje naše grupe fotografa čiji se radovi konstanto prate, kritikuju i ocenjuju. Pa ćeš za dalje videti.
Čitam ovu temu često i vidim da ljudi imaju milion kombinacija (kao što sam i ja imao) i pitao deset puta Driver-a na PM nešto i više me bilo sramota, ali kako je vreme prošlo vidim da čovek daje realne savete koliko god on to "cinično" ili "bahato" napisao
Konkretno ja nisam imao problem oko marke aparata, da li to Canon ili Nikon, u svakom slučaju ono što žeite da uzmete MORATE prvo uživo da pogledate i probate. Trenutno mi bolje leži Nikon sistem, kako zbog kontrola tako i zbog keša koji nemam kako bih uložio u neke "super cool" objektive koji mi na kraju ni ne trebaju

Konkretno mi je odgovaralo što Nikon ima mnogo bolju jeftiniju pedeseticu od Canona, kao i 35mm objektiv. Ne toliko skup, a meni vrši posao super.
Ćaos