Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

A koji je tebi budjet za DSLR ? Ne moze 1100D ili D3100 ?

Da, takodjer savjetujem posjetu sajtova koji testiraju kao dpreview i slicno.. ili jednostavno ukucaj model aparata na google, id ina pretragu slika, id iu opcije pretrage i stavi da ti izlista najvece slike. Tako ces naci nekoliko sirovih neobradjenih slika u punom formatu. Pogledaj sa razlicitim uvjetima i odprilike donesi odliku. Fino bi bilo da ti se jave ko ima jedan ili drugi da kazu iskustva ili progooglaj za iskustva o tim aparatima pa i kroz reviewe na youtubeu. Sretno.

Poslednja izmena:
Dvoumim se izmedju Canon 100d i Sony Nex 5r - sta vi mislite, koji od ova dva? :)))

100D i nex 5 uopshte nisu ista klasa aparata, zavisi jedino od potreba koji je za tebe, ali ako ti ne znas koji da uzmes, verovatno ce ti biti dovoljan i neki jeftiniji kompakt...

Ako se dvoumis iskljucivo izmedju Nex 5 i 100 d ja cu ti dati savet (ali samo ako si bas odlucio izmedju ta 2). Ako ces kupiti aparat i nikad kupovati objektive uzmi nex 5. Ako planiras bilo koji objektiv da uzmes kasnije, onda 100 d, jer za nex 5 su skupi i tesko ces ih naci... A ono sto bi ti ja savetovao je ni jedan od ponudjenih odgovora. Ono sto ti 100D nudi mozes naci za manje para, a ako hoces toliko para da puknes kupi nesto drugo...

Cim ne zna zasto mu treba DSLR znaci da mu i ne treba.
Vecini ljudi bi dobar kompakt zavrsio sve ali neko hoce za sve pare da kupi pa gleda dslr ocekujuci cuda.

Do kraja godine (dace Bog) odlazim na brod da radim i imacu priliku da kupim jedan (meni prvi pravi DSLR) aparat. Gledam neke po internet stranicama i naleteo na sledece, pa molim za pomoc oko odabira jednog od tih aparata...

1. http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=9SIA1K50SF1887

2. http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=9SIA0ZS0FT6091

3. http://www.amazon.com/Nikon-Digital...=1374335915&sr=1-9&keywords=nikon+3100+camera

Ili ako vi imate neki savet, tipa : samo telo + neki objektiv posebno ili tome slicno...

Iskreno,necu od ovih aparata da pravim azdaje nego jednostavno da imam kvalitetan DSLR za kvalitetne slike,za putovanja,zurke,proslave,za sebe, za nesto normalno nista pren@dRkano..

Hvala

Moja preporuka je Canon 600d ili 650d i uzmes 18-135 objektiv i miran si

Moja preporuka je Canon 600d ili 650d i uzmes 18-135 objektiv i miran si

mislis body only + lens ili nesto u bundle (kit) kombinaciji?

P.S: a koja je razlika izmedju: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS i Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM ?? prakticki,jesu li oni isti potpuno sa mozda jednim dodatkom vise ili?

Poslednja izmena:
Pa sto bi kupovao telo i objektiv odvojeno kad se prodaju u kompletu i tako su uvek jeftiniji.

Razlika izmedju te dve verzije objektiva je u STM motoru koji sluzi da imas glatki autofokus u toku videa na 650D, mada to radi bezveze i ne treba ga zbog toga kupovati..

Aham,. hvala...
a koji ce mi motor,niti bih ista snimao niti bih koristio aparat za to ,osim za fotografije...

znaci preporuka je ovaj Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS ?

hvala

Moja preporuka bi ipak bio d5100 sa 18-105 objektivom.

@Svesfire:

mislis?

koji su razlozi?

Ovako. Vec jedno 10 godina razmisljam da kupim svoj prvi DSLR. :D Imam tako neke faze kada se bas nalozim da ga kupim, a onda se obicno ohladim, kad ukapiram da je to i inicijalno velika investicija, a jos vise se ohladim kada shvatim da je to to zapravo samo prva u nizu investicija i da to, ako te ponese moze da izazove ozbiljne probleme po kucni budzet. :)

Trenutno sam po jubilarni 1238. put u toj fazi kada razmisljam da uzmem neki (prvi) dslr. Posto u @driver-a imam nekako najvise poverenja (no hard feelings), a on je rekao da je najbolji canon 600d, najverovatnije bih gledao tako nesto da uzmem.

E sad, sta mene interesuje. Imam neke osnove o fotografiji, obratite paznju na rec osnove. Dakle nisam fanatik, nisam previse opsednut time iako veoma volim da ivdim dobru fotografiju. Tempo zivota mi je dosta intenzivan, tako da nisam siguran kliko cu imati vrmeena da se posvetim citanju, ucenju i tako dalje. No, to je manje vise nebitno sada. Ono sto me interesuje je kako otprilike ide to sa investiranjem dalje u dslr? Ako bih uzeo recimo 600d sa kit objektivom, jel bi mi to bilo dovoljno za pocetak i dal i bih sa tim objektivom mogao da pravim fotografije od macro (super macro), pa do svega ostalog (do 55m), ili postoje neka ogranicenja? Iskreno, nisam bas razumeo ni sa taj odnos tela i autofokusa. Jel svaki objektiv moze da fokusira sam ili na nekima moram rucno da radim fokus (kako se to uopste radi)? Kit objektiv pretpostavljam podrzava autofokus?

Dalje. Da li mi je pametnije da uzmem sada kit+telo, ili samo telo, pa da kupujem neki drugi objektiv? U tom slucaju sta bi doslo u obzir, da pokriva sto veci spektar (pozeljno ceo spektar) situacija?

Vidim da 600d nude samo telo, sa kit 18-55mm i 18-135mm, a video sam i da nude kit sa dva objektiva 18-55 i 55-135mm(za ovu kombinaciju poslednju nisam siguran da je taj odnos zizne daljine). E sad, u cemu jer azlika izmedju ovog 18-135 i ove kombinacije dva objektiva? Jel postoji neko izoblicenje slike ili tako nesto kod ovog prvog, ili u cemu je razlika?

Da budem realan, žešće me mrzi da čitam 25 strana prepiske, pa bih samo odgovorio na originalno pitanje.

Kao što je većina ljudi već rekla, Full Frame DSLR je definitivno bolji sa razlogom i sada definitivno mogu da se nađu za pristojnu cifru (polovni, na primer 5D MkII), ali nekome ko tek počinje to verovatno neće biti najbolje potrošene pare. Primarno mislim da je mnogo bolje uzeti jevtiniji DSLR sa skupljim "staklom" nego skupi DSLR sa lošim "staklom".
Ako već ideš na Canona, moj predlog bi bio ne ispod 650D. Digic 5 procesor koji je u njemu je dosta bolji od Digic 4 koji se nalazi u 600D, a razlika u ceni im nije velika. Jednostavno Digic 5 mnogo bolje obrađuje podatke koje senzor aparata "upije" i finalna slika ima mnogo manje graina, pogotovo u low light situacijama.

Što se tiče objektiva, s obzirom da sam imao i EF-S kit objektive, kao i regularne Canon objektive (pa i par Sigmi), pa i L verzije, moje skromno mišljenje je da sva ta kit "smeća" nemaju veze s mozgom (barem što se tiče kvaliteta slike, što ti je pretpostavljam najbitnije ako hoćeš da se baviš fotografijom).Svi kit objektivi su uglavnom zoom objektivi sa malo staklenih elemenata unutar objektiva i nemaju baš neke optičke performanse, uglavnom pri najmanjem zoomu i najvišem zoomu prave fotografije veoma lošeg kvaliteta, dosta je vidljivo zatamnjenje fotke po uglovima, fringing i aberacije nisu strane, a f stop od 3.5-5.6 nudi ne baš stelarne svetlosne mogućnosti.

Ono što definitivno svaki fotograf starter mora da ima je fiksni 50mm (eventualno 35mm ako je APS-C) objektiv (iliti što bi ga rekli Prime lens) - malo tu dolazimo do kolizije jer je 600D/650D/700D APS-C senzor koji ima zoom od 1.6x pa bi 50mm u stvari bio 80mm. Nekako smatram da je 35-50mm neki sweet spot od kog svako treba da krene, pa da kasnije dokupljivanjem opreme nadogradi to što je naučio. Nešto kao 18-135 koji si spominjao po mom mišljenju ima smisla samo ako ne znaš šta te najviše zanima da fotografišeš te bih ga uzeo samo u takvoj situaciji - pokriva najveći opseg fokalnih dužina i daje ti priliku da iskusiš dosta veliki zoom range, da možda odlučiš da neki zoom rejon voliš više ili manje.

Ono što bih ja definitivno predložio za fotografa početnika je sldeće:
- Canon 650D
- Canon 50mm f1.8
- Canon 18mm-135mm (čisto za versatilnost i jeftinoću)
- Minimum 16GB karticu
- ako se nađe dobro, obavezno polovno jer su DSLR-ovi opake sprave i znaju da izdrže dosta, samo ih treba lepo istestirati pri kupovini.

Eventualno Canon objektive zamenuti za Sigma, ali ako se kupuje Sigma onda obavezno uzeti one njihove DG EX i sl jer su im obični totalni krš - imao sam ranije 24-70 + 70-300 i oba su bili uzasni, toliko uzasni da sam ih posle 5 dana zamenuo za Canon 70-200 f4 L, razlika je bila nenormalno velika, kako po kvalitetu fotografija tako i po ceni :)

E sad svakako bih napomenuo, da ja nisam pro fotograf, ali imam neka svoja mišljenja i donekle se bavim fotografijom pa jelte ne smatram da svi treba da se vode po mojoj logici :)

Neko ko 10 godina kupuje DSLR, nikako ne bi trebalo da ga kupi, jer da mu to treba odavno bi ga imao...

Posto sam postavio ovu poruku u pogresnu moju temu, "Koji objektiv moze biti alternativa Canon 15-85mm" evo da stavim gde treba.

Da li je 1100e ok cena za Canon MKII sa oko 15000 okidanja i kakav je objektiv Canon 20mm f2/8 ?

Deluje mi da ima manju distorziju (na 24mm) od 24-105 bar tako pise po testu.

http://www.photozone.de/Reviews/151-canon-ef-20mm-f28-usm-lab-test-report--review?start=1

http://www.photozone.de/Reviews/188-canon-ef-24-105mm-f4-usm-l-is-lab-test-report--review?start=1

Uzeo bih FF i za pocetak taj objektiv.

I da li je bolje da uzmem Canon 5D MKII + Canon 20mm f2/8 ili Canon 6D + Canon 20mm f2/8 zbog novijeg procesora ?

I da naravno kako da sve to testiram kada uzmem polovno, pored vizuelnog pregleda od fizickih ostecenja, prvi vlasnik, garancija ?

a neki Nikon kit? tipa D3100/3200 ??

Covek hoce da kupi 5D MKII a ti mu nudis najjeftinijeg Nikona ? :)

6D ti daje bolje fotografije i mnogo bolji video, 5D ima bolju ergonomiju i to je glavna razlika izmedju njih.

Ne znam zasto si bas odabrao 20/2.8 ? To je mnogo shiroko za wide, a usko za ultrawide, i sluzi samo za odredjene stvari. 24-105/4L je odlican objektiv, jedina njegova negativna strana je blenda, pa ako ti cesto treba svetla, on ti nece odgovarati. Za sve ostale potrebe to je vrhunski objektiv, i naravno da ce na 24 da krivi, koji 24 ne krivi ?

Covek hoce da kupi 5D MKII a ti mu nudis najjeftinijeg Nikona ? :)

Ako uporedis D3200 i 5DmkII - klik, videces da stvari stoje sasvim drugacije u svemu, osim u ISO-u :d

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Aaaa, pardon onda, ako je DxOMark to rekao.... :d:d:d

Mislite li da objektivno 650d sa 18-55 vredi 600eura? Mislim da je kod nas preskup i da je bolje uzeti nesto starije a polovno.

Pom

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno