Visa Virtuon
Moja iskustva su vezana za Visa Virtuon karticu koju izdaje Raiffeisen BANK:
- kartica moze da se koristi SAMO na internetu i to kao VISA kartica (a ne VISA Electron)
- moze da je izvadi svako i potrebno je poloziti 20EVRA kao depozit (stalno ostaje na kartici dok god je imas)
- mesecno odrzavanja kartice je (~50din), ali se placa na godisnjem nivou unapred znaci oko 600din. po dobijanju kartice
- preporuceno je da novac koji planiras da potrosis uplatis dan ranije, a ne da ti on stoji na kartici duze vreme
- banka te ne snosi nikakvu odgovornost ako dodje do zloupotrebe tvoje kartice (tipa da ti neko skine pare sa racuna)
to je sto se tehnikalija tice...
- kupovao sam preko amazon.co.uk, amazon.de i preko nekoliko americkih sajtova. Narucivao sam iskljucivo knjige. Carinu nisam placao, do sada. Mana cele price je sto amazon.com (USA) nije hteo da salje robu u SCG, mada mi neko rece da sada salje, a knjige (verovatno i CD, DVD i ostala roba) su skuplje kod evropskog AMAZON lanca (narocito .co.uk). Cene postarine (brod) su okvirne i ja sam ih ovako placao u evrima: USA-6, UK-8, GER-13 (.co.de ima visoku cenu postarine ali su mu artikli znatno jeftiniji). Sve stvari su stizale za najvise 20 dana, a u nekim slucajevima i za 5 dana!
Sto se placanje carine&poreza tice, nemam iskustva, ali bih i ja voleo da cujem nekoga ko ima...