Šta je novo?

Laptop Kupovina laptopa u 2024

Koji laptop kupiti?
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Zekovic

Cenjen
Učlanjen(a)
29.06.2017
Poena
195
Pošto se bliži 2024 a ja bih kupio u 2024 možda neki laptop za 400 do 500 evra najverovatnije na leto , 11 generacija Intelovih procesora će u 2024 biti stara 4 godina tako da bih gledao od 12 generacije pa na gore a što se tiče Ryzena Ryzen 5500U će tada isto biti star 3 godine ali mislim da će i u 2024 biti sasvim solidan procesor za multimediju , hoće li izlaziti neki Ryzen procesori u 2024 godini kakva je priča što se toga tiče AMD Ryzen™ 7 7730U je dobar ali su mnogo skupi laptopovi u Srbiji sa tim procesorima jedino ako je neki na akciji , da li ce do leta biti bogatija punuda laptopova i procesora ili ne?

Novi intelovi procesori za laptop https://beebom.com/intel-14th-gen-meteor-lake-laptop-cpu-models-revealed/

Moguci Ryzenovi novi procesori za laptop u 2024 https://www.pcworld.com/article/216...laptop-processors-with-a-renewed-ai-push.html

Novi Acer model za 2024 https://www.notebookcheck.net/Acer-...ra-7-impresses-with-its-AI-core.783349.0.html procesor

Intel Core Ultra 7 155H​

Poslednja izmena:
Cao drustvo. Da ne duzim, muku sam mucila sa izborom laptopa za svakodnevnu upotrebu, zensko sam, i zaista se nista u to ne razumem niti me zanima. Suprug je programer, napravio program koji pretrazuje celo domace trziste laptopova, tipa ubaci se cena, performanse, brend, polovan ili ne, itd. parametri generalno, i program izbaci sve laptopove u okviru mojih potreba. Meni je pretrazio za moje potrebe tipa preko 2000 laptopova na KP i nasao mi za jedan dan ono sto mi treba. Tako da, ako nekoga zanima, moze da me cimne za info.
Jel to može da se primeni i na žene - dam ovu moju uz doplatu a program mi nađe neku sa karakteristikama koje meni odgovaraju ili je program ograničen samo na laptopove?

Mislis na Legion 7i Gen 9? i9-14900HX + 2x16GB RAM + Nvidia GF RTX 4070?

Nema ga u Gigatronu niti ga nalazim negde...
Tebi ne trebaju "zverine", ne treba ti jak hardver u smislu procesora i graficke, tebi samo treba dosta RAMa. Sigurno ne moras da pucas 2k evra.
Nadji nesto za <1000e (mozda 1200-300) da bude solidno zaokruzen paket (ekran, izrada, tastatura, hladjenje, neki ryzen 5/ intel i5 i PORTOVI, zbog monitora, dal ces direktno povezivati ili dock, na tebi je) ali da ima slobodne RAM slotove.
Nije bitno sa koliko memorije ce doci (u tom rangu najverovatnije s 16), zameni i stavi 2x16 (ili dodaj 16) ili 2x32. Ustedeces 1k evra.

Zasto ovo predlazem? Zbog ovoga:
otvorenih browser tab-ova (nekada i po 40-50), Word/PowerPoint/Excel ponekad i po par fajlova otvorenih, Slack, Teams, Viber, Whatsapp, Outlook,
To ce da jede bilo koji mid procesor izasao u poslednjih par godina, samo RAM.
Mada ja ne bih isao ispod Zen3 i i5. 13gen.

PS: Ne kazem da ne uzimas neki premium bussiness laptop ili high-end gaming masinu, nego da NE MORAS, zbog tvojih potreba.
Ako imas zelju za takvom "masinom", go for it.

Proverio sam sta imam od slotova u ovom Dell-u, pogledao neki video o unutrasnjosti. Prema tome sto sam video, ja imam 2 slota za DDR4-3200 SODIMM, lako zamenjivi, a samo jedan je iskoriscen modulom od 16GB. Znaci mogu da dodam jos 16GB ali da li treba da vodim racuna o kompatibilnosti modula razlicitih proizvodjaca?

To je i neki maximum upgrade-a ovog laptopa, ne moze 2x32, ne moze cak ni 1x32.

Procesor nije star, igrice stvarno ne igramo niti renderujemo neki 3D, ako i posle eventualnog upgrade-a bude problema, probacu i dock.

Supruga i ja radimo digitalni marketing, product development (kao prod owner, ne kao developeri), marketing automation... uvek je otvoreno po nekoliko prozora (recimo podeljeno po projektima jer ih imamo vise paralelno) sa vise tabova. A onda na to dodati jos klasicno surfovanje, vesti, forumi, kad ona radi to je par desetina stranica Ananasa i Temu-a :) (ubice me kad procita ovo). Ono sto sam takodje primetio je sto moramo biti ulogovani i u po nekoliko google naloga istovremeno. Znam da to sve jede RAM, vidim kad predjem misem preko tab-a. Zato i hocu 32GB barem. Nema mnogo opcija za 64GB.
Ja imam blizu 120 tabova, rasporođenih između 2 browsera (Chrome i Firefox). Većina je na Chrome-u (oko 80%) i on ima bolji memorijski menadžment u odnosu na Firefox. U pitanju ja MacOS (16GB memorije).

Screen Shot 2024-11-21 at 12.26.03 PM.png

Na Arc browseru možeš da se uloguješ sa više profila i onda samo da šaltaš, pošto si spomenuo da imaš više Google naloga.

@jimmytza ja sam citao upravo suprotno, da Firefox ima bolji memory management. Probacu kako izgleda i sa drugim browserima, ali sada ozbiljno razmisljam samo o upgrade-u memorije. Pa da sacekam sa kupovinom novog laptopa barem jos neko vreme.

MacOS ne može da se poredi sa Windowsom, nikako. Ceo sistem je neuporedivo optimizovaniji, normalno
Tako da nemojte da poredite ni brozere. 1 tab pod Winom može zauzeti više nego svi tabovi pod MacOS-om
Ko nije video kako heavy editing video softvare funkcioniše na Mac-u uz kompletan multitasking, nema predstavu o poređenju

@Suzana011
Jeste najpametnije uraditi agrejd memorije I to slobodno pazari 32-ku. Samo vodi računa o brzinskim specifikacijama i da tajminzi nisu niži. Biraj najjeftiniju
Edit - samo treba proveriti koliko lap maximalno podržava
Edit 2 - Po Crucialu, može, 32GB je po slotu, DDR4-3200 • CL=22, Dell kaže maxx 16 po slotu :D
Procesor podržava 128
Treba probati

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi.....evo i ja dodjoh do momenta kada moram mog Della da zamenim sa novijim....ono sto meni treba jeste da koristim svakodnevno office paket, malo photo shopa, gledanje filmova i youtuba i ponekad da odradim nesto u autocadu....naisao sam na dva laptopa za koja mislim da mi odgovaraju:

iskreno ne znam kakva je ta integrisana intel iris XE graficka tj da li bi mogla da izgura ovaj autocad?

ako ima neki predloga za nesto bolje u slicnom cenovnom rangu slobodno sugerisite.......hvala.

Vivobook serija ima zalemljen jedan memorijski čip, tako da ako razmišljaš o nekom budućem apgrejdu osakaćen si u startu
Ostalo se svodi na lične afinitete, konkurencije ima koliko hoćeš
Pretpostavljam da ti odgovaraju po ceni, a ne kvalitetu ekrana. Pitanje koliko je ozbiljan taj tvoj rad i da li zahteva bolji. Integruša ti neće biti nikakav problem.

Vivobook serija ima zalemljen jedan memorijski čip, tako da ako razmišljaš o nekom budućem apgrejdu osakaćen si u startu
Ostalo se svodi na lične afinitete, konkurencije ima koliko hoćeš
Pretpostavljam da ti odgovaraju po ceni, a ne kvalitetu ekrana. Pitanje koliko je ozbiljan taj tvoj rad i da li zahteva bolji. Integruša ti neće biti nikakav problem.
Moj ozbiljan rad svodi se na crtanje u Office Visio i po neki plan koji mora da se odradi u autocad-u.....trenutno imam dell i5 2.2 gh sa 8gb rama i nvidiom 920 2gb .......zadovoljan sam intelovim procesorom pa bih nekako da "nastavim tradiciju".....vizuelno ausus je lepsi ali to mi je manje bitno.....gledam i usb portove, imam onaj sbb brzi neto od 600mb pa mi igra kartica za net....... naravno zanima me ekran jer dosta vremena provodim u radu na njemu......budzet mi je do 65 000 ako se nadje nesto drasticno bolje.....hvala puno @Boki.N

Cela VivoBook serija ima zalemljen čip od 8GB, i jedan dodatni slot koji je uglavnom popunjen sa 8GB ako se kupuje model od 16. Kod onih jeftinijih to je maksimum

Proverio sam sta imam od slotova u ovom Dell-u, pogledao neki video o unutrasnjosti. Prema tome sto sam video, ja imam 2 slota za DDR4-3200 SODIMM, lako zamenjivi, a samo jedan je iskoriscen modulom od 16GB. Znaci mogu da dodam jos 16GB ali da li treba da vodim racuna o kompatibilnosti modula razlicitih proizvodjaca?

To je i neki maximum upgrade-a ovog laptopa, ne moze 2x32, ne moze cak ni 1x32.

Procesor nije star, igrice stvarno ne igramo niti renderujemo neki 3D, ako i posle eventualnog upgrade-a bude problema, probacu i dock.
Desi se nekad da laptop hoće da radi i sa više memorije nego što je navedeno. Najbolje da odneseš u prodavnicu i probaš da instaliraš 2x32gb i vidiš šta se dešava.

Највероватније је матична плоча лимитирана и не види 64 gb
Desi se nekad da laptop hoće da radi i sa više memorije nego što je navedeno. Najbolje da odneseš u prodavnicu i probaš da instaliraš 2x32gb i vidiš šta se dešava.
Један модул је залемљен па се не може уклонити.

Nije upućeno tebi

Posto su sve cesce zalemljene memorije,kao kod Apple,bolje kupiti u startu sa 32gb rama.Tako ce izdrzati recimo 4-5 god.
16 гигабајта је довољно за сурфовање.
Проблем је Windows који једе ресурсе
Већи је проблем што се лаптопови неретко прегревају и што имају велику волтажу па се тастатура угреје приликом оптерећења.
Ко држи лаптоп у крилу или на кревету лаптоп скупља пуно прашине и служи као усисивач.

Pokusao sam da nadjem info da li je neko sirom interneta postavio info da je pokusao makar sa jednim 32GB modulom (sto bi onda znacilo da moze valjda i 2x32 odnosno 64GB). Ali ne nalazim.

Po proizvodjackog spec, moze 32GB kao 2x16GB.

Razmisljam da uzmem 2 modula od po 32GB, online, probam, i ako nece, vratim za 14 dana. I onda uzmem jedan do 16GB (ili eventualno dva ista od 16GB zbog neke kompatibilnosti) i to je sto je, bolje od toga ne moze.

Ako bi moglo 64GB mi smo super barem jos godinu-dve :) sacuvali ste nam 2500eur. Javljam sta sam uspeo.

За потребе сурфовања, разлику између 32 и 64 гигабајта не верујем да било ко може да примети.
Тј. тешко да ће 64 гигабајта радити дупло боље.
Пошто је стара машина боље уложите мање новца јер је већ сад застарела, а за коју годину ће те узети нешто ново са DDR 5 ?
Нов процесор па онда вреди и уложити у више меморије, бар се мени чини да то није лоша опција.

evo sad sam naleteo na ovaj dell koji je po meni bolji od onog sto sam postavio u prethodnom postu #189 ......vidim da je veliko snizenje pa se pitam da li je ovo marketinski trik ili je stvarno dobra ponuda za tu sumu novca?

Poslednja izmena:
Dobra je cena

evo sad sam naleteo na ovaj dell koji je po meni bolji od onog sto sam postavio u prethodnom postu #189 ......vidim da je veliko snizenje pa se pitam da li je ovo marketinski trik ili je stvarno dobra ponuda za tu sumu novca?

Vostro који си навео је нижа класа Dell понуде па бих то избегао због тога.
Леново има боља подешавања биоса што нисам сигуран да ли има Dell.
Taкође овај Dell модели имају 250 нити осветљење што је било актуелно пре пар година, сад је минимум 300.
Добри модели нису никад на снижењу већ им лагано повећавају цене како се ближе празници.
Можеш видети и сам ако пратиш поједине моделе.

Kako god, taj Del u inostranstvu košta malo ispod 600€ (700 sa Win11 Pro) na akciji, tako da jeste odlična cena, ekstra za 32GB RAM-a
Podatke o osvetljenju ekrana kod svih proizvođača treba uzimati sa rezervom. Niti je to svakome bitno niti za svaku namenu
Edit
A zapravo na testu mu je izmereno 305 nitsa

Poslednja izmena:
Доста су тамни екрани са 250 нита.
Чак и Hewlet Packard који је масовно уграђивао дужи низ година 250 нита на своје моделе, на новој g11 je повећао осветљење најлошијег панела на 300 нита.

A zapravo na testu mu je izmereno maxx 305 nitsa, prosečno 284, to je manje više standardni ekran.
Zamerke idu da mu je potrebno bolje hlađenje (testiran sa Core i7)
Tako da ... ne verujte uvek papiru odnosno suvoj specifikaciji

Poslednja izmena:
A zapravo na testu mu je izmereno maxx 305 nitsa, prosečno 284, to je manje više standardni ekran.
Zamerke idu da mu je potrebno bolje hlađenje
Tako da ... ne verujte uvek papiru odnosno suvoj specifikaciji
Постоји панел лутрија и код веома скупих модела, подразумева се и да на јефтиним постоји.
Колико ће бити заиста осветљење на купљеном моделу, IPS glow и слично...
Све то варира од серије панела до серије.
Ако је дисплеј декларисан на 250 нита, може да има само мање осветљење, тешко да ће неко частити бољим панелом када је декларисао мање осветљење.

Češći je slučaj da pišu bolje brojke od onih realnih

Ja sam imao Dell Vostro 3510 , a ovaj 3530 mi deluje dosta slicno njemu , jeste bio IPS ekran , ne svidja mi se dizajn deluje bas jeftina plastika a ovako je dobar ali ovde deluje drugaciji nego sto sam ja imao pa je verovatno lepsi od 3510:

Samo sto je ovo sivi model , dosta je lepsi nego crni. Inace vidim u gigatronu da ima bas u dosta prodavnica njihovih taj Dell tako da navali narode :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno