Šta je novo?

Laptop Kupovina laptopa u 2024

Koji laptop kupiti?
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Zekovic

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2017
Poena
225
Pošto se bliži 2024 a ja bih kupio u 2024 možda neki laptop za 400 do 500 evra najverovatnije na leto , 11 generacija Intelovih procesora će u 2024 biti stara 4 godina tako da bih gledao od 12 generacije pa na gore a što se tiče Ryzena Ryzen 5500U će tada isto biti star 3 godine ali mislim da će i u 2024 biti sasvim solidan procesor za multimediju , hoće li izlaziti neki Ryzen procesori u 2024 godini kakva je priča što se toga tiče AMD Ryzen™ 7 7730U je dobar ali su mnogo skupi laptopovi u Srbiji sa tim procesorima jedino ako je neki na akciji , da li ce do leta biti bogatija punuda laptopova i procesora ili ne?

Novi intelovi procesori za laptop https://beebom.com/intel-14th-gen-meteor-lake-laptop-cpu-models-revealed/

Moguci Ryzenovi novi procesori za laptop u 2024 https://www.pcworld.com/article/216...laptop-processors-with-a-renewed-ai-push.html

Novi Acer model za 2024 https://www.notebookcheck.net/Acer-...ra-7-impresses-with-its-AI-core.783349.0.html procesor

Intel Core Ultra 7 155H​

Poslednja izmena:
Ima li nešto slično kao ova ponuda. Do nekih 80k

HP, Lenovo, Dell, možda Asus.
min 16gb/512gb/usb-c/barem neki osnovni IPS i da nije baš plastikaner :)

Poručio ovaj sa linka, ali shoppster zavlači sa isporukom pa verovatno ni nemaju na stanju. (Mada sam pre porudžbine bio fin i pitao ih da li ima na stanju).

Zdravo svima. Treba mi savet.
Sta bi ste vi uzeli od ovih modela za MS office, video pozive, YT i gledanje filmova. Ove sam probrala zbog budzeta, oko 40.000.

Moj predlog ti je ovaj Asus. Vrlo verovatno da ću njega i ja uskoro uzeti. CPU za navedene stvari odličan, tona Rama, IPS panel...

Jako su slični sa tehničke strane, AMD ima malo jaču integrisanu grafiku
Biraj onaj koji ti se više dopada, pretpostavljam ASUS ili HP :)

Neki mogu da se nađu jeftinije nego sa tvojih linkova (HP u metalac marketu, npr)
Svakako se dvoumim izmedju Asusa i HP.
HP u metalcu je sa 8gb rama, a na ekupi je sa 16gb, zato je vrv jeftiniji.

Hvala svima puno, uzecu jedan od ova dva. 🙂

Jeftiniji je za ~6 iljadarki, a dodatnih 8GB mem možeš kupiti za ~2ipo :)
Svakako odluči kako misliš da ti je najzgodnije
Iako sam lično naklonjen ASUS-u, u ovom slučaju (takođe lično) prednost dajem HP-u, ne samo zbog niže cene (AMD, čitač kartica...)
E sad, ASUS bi trebalo da ima tastaturu sa pozadinskim osvetljenjem (treba proveriti, to je opcioni), što nekome može mnogo da znači

Edit - ASUS-a ima i jeftinije kod LIRS-a u odnosu na eKupi, npr, ali takođe sa 8GB

Poslednja izmena:
Има, али се не укључује увек. За лагано сурфовање и тако то понекад се укључи да охлади процесор и то је то.
Вентилатор ради стално само код оптерећења процесора.
Није то буквално пасивно хлађење као код графичке карте.

Нисам рекао да купиш мој процесор нити да је он бољи.
Рекао сам да су Ryzen процесори бољи у тој ценовној равни.
На пример овако

Oвај процесор парира Интелу.
А пошто је Интел имао доста аутоголова, ја га не бих узео сад ни бесплатно.

Поглeдај на дну колико више струје троши Intel, оптимизација му је лоша.
+1 za Ryzen procesore u budžet laptopu iz istih razloga. Pre dve godine sam uzeo Lenovo sa Ryzen 7 3700U na akciji, može da pokrene dosta "starijih" igara (realno samo te i igram), hladan kao špricer. Tada je u opciji bio i neki intel i5 11..., ali sam odustao upravo zbog potrošnje i zagrevanja, a performanse su tu negde što se tiče laganog gejminga i opšte upotrebe.

Jeftiniji je za ~6 iljadarki, a dodatnih 8GB mem možeš kupiti za ~2ipo :)
Svakako odluči kako misliš da ti je najzgodnije
Iako sam lično naklonjen ASUS-u, u ovom slučaju (takođe lično) prednost dajem HP-u, ne samo zbog niže cene (AMD, čitač kartica...)
Znaci ima jos jedan slot za RAM?
Nisam znala da je toliko povoljna ram memorija 😁

Edit: izvukla sam vaucer za ASUS, izacice mi oko 39.000 tako da cu ga uzeti najverovatnije.

Poslednja izmena:
HP 15s eq serija ima dva memorijska slota, ali svakako bih proverio tu činjenicu. Mada ako su svi submodeli koje sam video takvi, gotovo sigurno je i ovaj.
Jeste, jeftine su mem ... ima i skupljih modela normalno :d

Edit:
1732023607011.png

Samo obrati pažnju, taj HP nema ethernet port... Ne znam koliko ti je bitno... Ali i to možeš da premostiš sa adapterom USB - RJ45

Poručio ovaj sa linka, ali shoppster zavlači sa isporukom pa verovatno ni nemaju na stanju. (Mada sam pre porudžbine bio fin i pitao ih da li ima na stanju).

Thinkbook 16 G7 IML sa ULTRA 5 125U 14-te generacije. Jedino u čemu može taj ryzen da parira je u igrama i to je upitno serija 5 ryzena je bila čak brža u igrama. Testirao sam ga brz je kao metak i generalno sve kriterijume ispunjava do 80k tu negde mu se vrti cena. Moja preporuka

Ako te zanima da vidiš uslikan u radu javi se na pm da ti prosledim link testa da ne idi ovde javno

Poslednja izmena:
Samo obrati pažnju, taj HP nema ethernet port... Ne znam koliko ti je bitno... Ali i to možeš da premostiš sa adapterom USB - RJ45
Nema ga ni Asus, i to su ga odavno izbacili kod mnogih modela

Vec par dana citam o laptopovima i prosto ne mogu da se saberem.

Potreban mi je laptop za posao, sto podrazumeva gomilu otvorenih browser tab-ova (nekada i po 40-50), Word/PowerPoint/Excel ponekad i po par fajlova otvorenih, Slack, Teams, Viber, Whatsapp, Outlook, itd. Ne igram igrice, barem ne ove novije.

Ali koristim minimum 2 monitora (HDMI i USB-C) + monitor laptopa. Sa time sam do sada imao problema. Na Dell Vostro 5515 AMD Ryzen 7 5700 i 16GB RAMa, integrisana Radeon 512 MB VRAM-a. Precesto, nekada i u standby-u, izbaci placi ekran i restartuje se, pa moram sve opet da otvaram, da ne pricam o eventualno izgubljenim podacima. Reklamirao sam ga odmah na pocetku i prvo su me ubedjivali da je sve OK dok im nisam dokazao a onda su rekli da mogu da probaju da zamene plocu, sto su navodno i uradili, i situacija je bila malo bolja ali se opet vraca na staro. Dell vise nikada.

Sa Lenovo laptopovima imam veoma dobro iskustvo. Jos uvek koristim i IdeaPad Flex 5 14IIL05, i7-1065G7, 16GB RAMa, integrisana Iris grafika - nisam ga koristio sa 2 monitora jer mi je to laptop za putovanja, mada cesto ponesem oba.

Dosao sam do nekog zakljucka da mi je ipak potreban laptop sa nezavisnom grafickom karticom da bi gurao minimum 2 eksterna monitora. Da li gresim?

Takodje, hteo bih da odem stepenicu vise sto se tice RAM-a pa gledam nesto sa 32GB (ni na 64GB ne bih bio gadljiv).

Ekran bi bilo pozeljno da je 15" i vise, ali nije presudno. Operativni sistem je takodje potreban jer laptop ide preko firme pa da se ne cimam posebno s tim. Nekako mi mahom izlaze gaming laptopovi, sto je ok, nisam non stop u pokretu a imam i backup laptop za to (ili dva).

Budzet je recimo 200-250k. Da kazemo 2000eur.

Edit: sad tek vidim da sam ulogovan na zenin profil koji koristi za citanje :D

Grešiš
Koristim tri monitora, Lenovo lap, posao završava njihov klasičan docking
neuporedivo slabija konfiguracija od tvoje, sa gomilom korporativnog sekjuriti softvera, pa nemam nikavih poteškoća

Nije problem Dell
Problem kod tebe je ovo
gomilu otvorenih browser tab-ova (nekada i po 40-50)
ne znam koji posao to zahteva, ali za takvo rasipanje resursa preporučio bih samo gomilu RAM-a. 64GB u tvom slučaju kao minimum
Eventualno i neki opasno dobar ssd, ili dva.

Pomenuti setap osim Lenova je lako moguć i kod DELL-a, imamo i to u firmi. Potreban ti je samo adekvatan dock (i adekvatan notebook normalno) koji podržavaju poslednji USB-C standard, sa podrškom za Thunderbolt™ 4

Poslednja izmena:
ne znam koji posao to zahteva, ali za takvo raspianje resursa preporučio bih samo gomilu RAM-a. 64GB u tvom slučaju kao minimum
Supruga i ja radimo digitalni marketing, product development (kao prod owner, ne kao developeri), marketing automation... uvek je otvoreno po nekoliko prozora (recimo podeljeno po projektima jer ih imamo vise paralelno) sa vise tabova. A onda na to dodati jos klasicno surfovanje, vesti, forumi, kad ona radi to je par desetina stranica Ananasa i Temu-a :) (ubice me kad procita ovo). Ono sto sam takodje primetio je sto moramo biti ulogovani i u po nekoliko google naloga istovremeno. Znam da to sve jede RAM, vidim kad predjem misem preko tab-a. Zato i hocu 32GB barem. Nema mnogo opcija za 64GB.

Biraš lap koji fabrički ima jednu pločicu od 32GB i tražiš ugradnju još jedne
Ako ima mogućnost dodavanja i dodatnog ssd-a, bilo bi poželjno
Za operativni sistem topla preporuka LTSC izdanje i gledajte da koristite brozer koji ima mnogo bolji memorijski menadžment. Ima dosta testova po netu koji potvrđuju značajne razlike

Poslednja izmena:
Chrome koristimo. Sad tek vidim koliko je neefikasan! Imam i Brave i FireFox (i naravno Edge instaliran) ali navika je Chrome. Prelazim za pocetak na FireFox pa da vidimo kako ce nam biti par dana.

Inace, zena cesto koristi i jos stariji laptop, Lenovo ThinkPad I5 4300U 8GB RAM-a ali to joj je samo za surf, ne radi posao na njemu. Kako taj uspeva da izgura sve njene tabove evo meni nije jasno... Verovatno Chrome ponovo ucitava stranice.

@Suzana011 ako autonomija nije preko potrebna, za tu cenu, bez razmišljanja (ako je još na akciji u gigatronu ili bilo gde drugde) Lenovo legion 7i. Tenk i možeš bukvalno sve da nadogradiš (do 96gb rama po potrebi). Ako nisi gadljiv ni na polovno (mesec dana staro, ali novo praktično) možeš mi se javiti na pm, verovatno bi ja moj prodavao (vidi sa knjigovođom, znam da može da se napravi ugovor da firma kupuje od fizičkog lica), ja sam se "zaljubio" u nešto drugo kada sam ugledao u prodavnici pre par dana.

@Boki.N koji tačno laptop misliš da ima fabrički dva slota i samo jedan popunjen sa 32gb, živo me zanima?

Ni na koji određeno, nisam gledao aktuelnu ponudu
Zašto, misliš da ih nema?

Gotovo sam siguran da niko ne pravi takvu kombinaciju...posebno u zadnjih godinu-dve gde su sav ram počeli da leme direktno na ploču. I ako ima (kojim slučajem), nema ih kod nas.

@Suzana011 ako autonomija nije preko potrebna, za tu cenu, bez razmišljanja (ako je još na akciji u gigatronu ili bilo gde drugde) Lenovo legion 7i. Tenk i možeš bukvalno sve da nadogradiš (do 96gb rama po potrebi). Ako nisi gadljiv ni na polovno (mesec dana staro, ali novo praktično) možeš mi se javiti na pm, verovatno bi ja moj prodavao (vidi sa knjigovođom, znam da može da se napravi ugovor da firma kupuje od fizičkog lica), ja sam se "zaljubio" u nešto drugo kada sam ugledao u prodavnici pre par dana.

Mislis na Legion 7i Gen 9? i9-14900HX + 2x16GB RAM + Nvidia GF RTX 4070?

Nema ga u Gigatronu niti ga nalazim negde...

Mislis na Legion 7i Gen 9? i9-14900HX + 2x16GB RAM + Nvidia GF RTX 4070?

Nema ga u Gigatronu niti ga nalazim negde...
Ima i "slabiji" model sa i7 14700HX i 4060 grafikom pa koji god da navatas; mozes pogledati neki review po netu ima ih bas, masina je spremna za rad bilo kakvog tipa, kvalitet u svakom pogledu (metalno kuciste, sve se nadogradjuje, ekran top bez probijanja svetla...).

Gotovo sam siguran da niko ne pravi takvu kombinaciju...posebno u zadnjih godinu-dve gde su sav ram počeli da leme direktno na ploču. I ako ima (kojim slučajem), nema ih kod nas.
Ma ima gomila ozbiljnijih laptopova sa dva slota, jedino što sa 32GB budu u konfiguraciji 2x16. Npr ThinkPad L16 G1, čak i mnogo jeftinije mašine
Ostaje recimo da se u nekoj lokalnoj manjoj prodavnici koja ima svoj servis traži da se umesto 2x16 ubaci 2x32GB, uglavnom pristaju
Mada, kad je moj drug tražio prošle godine od jedne veće firme, da je ne imenujem, uradili su to. Uglavnom niko nije gadljiv na dodatnu kintu
Dok recimo ThinkPad P1 Gen 6 ima kod nas i dolazi sa 64GB, ali cena malko probija budžet (~290k)

Može i da kupi neku zverinu sa "malo" rama (8/16) pa ubaci 2x32 :)
ThinkPad, ThinkBook, ZBook isl

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno