Šta je novo?

Kupovina inverter klime

Obično pravilo desne ruke je da što je manja klima to je efikasnija :)....bar za ove male kućne varijante...

Ili što bi rekli, baš naprotiv.. 😁
Amber 9 je u milimetar sa 12-icom i to važi za obe jedinice.

Čekaj bre... Jel to 9ka uštrojena softverski? Bukvalno su iste dimenzije UJ, a SJ im je takođe ista. Otkud onda razlika u spec.?!

Uglavnom. Za 1 kg je teza vanjska kod 12ke i po specifikaciji ima nesto deblji i duzi(da izvines) izmjenjivac na vanjskoj jedinici. (763×57×55 mm za 9ku vs 783×57×55 mm od 12ke i fi 7mm vs fi 7.94mm)
Mada realno to 9ke nije vidjelo, 44.5 kg vanjska, 13 unutrasnja....

Reci ti svom drugaru amateru da mi vrlo dobro znamo šta je Daikin, ali da im još i drugih proizvođača u tom rangu a koji se moraju platiti isto kao i Daikin.

A za jedan Daikin mogu da se uzmu dva Aikin i da rade verovatno duže od jednog Daikin... :)....ali to je stvar izbora...ja prvi ne poštujem ovo što sam napisao :p

Koga briga za cop tokom noći kada je struja u nižoj tarifi, neka radi klima kao grejalica i neka cop bude 1... Samo je bitno da može da greje i da se kuca ne hladi. Bitnija je modulacija preko dana kada je toplije i da lepo održava temperaturu, a ne da radi kao on-off klima.

Koga briga za cop tokom noći kada je struja u nižoj tarifi, neka radi klima kao grejalica i neka cop bude 1... Samo je bitno da može da greje i da se kuca ne hladi. Bitnija je modulacija preko dana kada je toplije i da lepo održava temperaturu, a ne da radi kao on-off klima.
Tako je ,

Kolege, treba mi preporuka za klimu koja ima malu unutrašnju jedinicu. Brend i model apsolutno nebitni, jer je idealna pozicija za uj takva da samo nešto malih dimenzija (ispod proseka) može da se montira.

Koliko imas prostora? Meni pada na pamet Hitachi Dodai 78 cm unutrasnja. Nez da imaju manje.

Gree Pular 09 je isto malih dimenzija 704 x 260 x 185 mm

Nađoh Vox Iva1, ali moram da proverim može li da se uglavi.

@djalf situacija je toliko usrana da ne može ni na profile jer su i prozori i unutrašnja vrata nestandardno visoki, pa bi na profilima klima blokirala vrata. Izmena pozicije uj ne dolazi u obzir.

A ok. IVA1 je valjda iste dimenzije kao i IVA5, tesko naci manju unutrasnju jedinicu danas.

Pozdrav svima, želim preporuku za kupovinu invertera. Treba mi za vikendicu koja se koristi svaki vikend u godini ( i zimi). Stara klima crkava pa bi da se modernizujem. Kuća nije velika, 40m2. Soba, kuhinja i kupatilo. Skockana i izolovana sa svih strana, PVC, desetka stiropor sa strane, odozgo 5ica stiropor na podu tavana. Imam norveški radijator u sobi ali je više kao ukras jer nije to to. Drugi norvežanin je u kupatilu i on je ok. Primarni izvor grejanja do sada su bila drva ali bih da olakšam sebi ako je moguće. Treba mi neki da dobro greje, solidno hladi i da nije bučna. Hvala.

Ne znam kakav je raspored prostorija da li jedna klima može da pokrije sve.Što se tiče grejanja klima mora da radi stalno da bi održavala zadatu temperaturu.Kažeš da koristiš vikendicu samo vikendom ali klima mora da radi stalno na grejanju da bi održavala temperaturu.Ne znam koliko bi bilo isplativo da investiraš u klimu samo za grejanje vikendom.

Ne znam kakav je raspored prostorija da li jedna klima može da pokrije sve.Što se tiče grejanja klima mora da radi stalno da bi održavala zadatu temperaturu.Kažeš da koristiš vikendicu samo vikendom ali klima mora da radi stalno na grejanju da bi održavala temperaturu.Ne znam koliko bi bilo isplativo da investiraš u klimu samo za grejanje vikendom.
Raspored je takav da moze jedna klima sve da pokrije. Mislio sam da preko neta upalim klimu ranije da se zagreje/umlaci prostor ako je to izvodljivo. Mada nije meni problem da dodjem u hladno, imam kamin, zalozi se vatra, ugreje se to brzo jer nije veliki prostor. Ali bih malo da smanjim obavezu oko drva , te kupi, te cepaj, te slozi, te zalozi, te prospi pepeo, te ocisti, te okreci na prolece. A klima mi svakako treba jer postojeca crkava, zato sam i mislio kad vec planiram da kupim drugu da moze i da zameni kamin dobrim delom .

Pozdrav svima, zamolio bih vas za pomoc.

U stanu imam podno plinsko grijanje, bez radijatora. Nalazim se na prvom spratu, velicine 50 kvadrata, novogradnja od prije 2-3 godine. Od prostorija imam dnevni boravak i spavacu sobu, oboje slicne velicine. Tu su jos hodnik, WC i trepezarija koja se nalazi u nastavku dnevnog boravka.
Prostor ispod mene se ne zagrijava, vecina zidova je vanjska. Potrosnja plina u januaru 2022 je bila 190 metara kubnih, a visina racuna oko 150 KM (cca 75e).
Trenutno u stanu imam Haier on/off klima 9ka.
Razmisljam o prelasku na alternativno grijanje, tj. prelasku na inverter - pretpostavljam 18ka, iskljucivo zbog nestabilne geopoliticke situacije, te ne zelim biti nespreman ukoliko bude nestasice plina ili visoke cijene istog. Trenutnu klimu bih izbacio, a inverter postavio u dnevni boravak, tako da puse prema hodniku i spavacoj sobi.

Koji model invertera biste mi preporucili? Razmisljao sam o Hisense Smart 18K. Da li je ovaj inverter dovoljan za kvalitetno zagrijavanje cijelog stana?
Da li neko okvirno moze reci kolika bi bila potrosnja u hladnijim mjesecima?
Svaki savjet je dobrodosao.
Hvala

Dve 12ce umesto jedne 18 ili 12+9. Ako planiraš primarno grejanje na klime, Hisense nije brend kome bi ja ukazao poverenje.

Stigla mi danas Iva1 9k... Ugradnja za par dana

Klima ugrađena, Iva1 9k btu.
Prvi utisak je bučna uj u poređenju sa npr. Vivax aemi koja takođe nije tiha.
Do zime svakako neće biti nekih bitnih utisaka, s obzirom da je kupljena za grejanje.
Na hlađenju sj je očekivano tiha. S obzirom da nemam kako da proverim potrošnju (direktno je vezana na kabl), na osnovu subjektivne procene rekao bih da može lepo da modulira na hlađenju.

Juče ugradih i Haier... Model iz 2018e, radila jednu sezonu. Lepo radi na hlađenju, a za grejanje ćemo videti. Spoljna jedinica 30 kg, R410

Haier cini mi se cesto koristi Mitsubishi Heavy kompresore, ove malo bolje serije.
Na Hr i BiH forumu je bilo ponesto iskustava za njih na Srb jos nisam nijedno procitao.
Ugl korektno griju, jedina zalba sto sam naletio je da vanjska jedinica kod nekih modela hoce drecat. Nez koliko ti koristi ova inf al eto

SJ 1U12BS3ERA
UJ AS12BS4HRA
Na hlađenju je tiha, a za grejane ćemo videti.

Ta Haier klima ima ugrađen Panasonic kompresor 5RS092ZKD21.Servisno uputstvo na strani 9.Ima raznih tehničkih detalja vredi pogledati.

Nazad
Vrh Dno