Šta je novo?

Kupite danaS hard disk...ne cekajte sutra!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
juče sam komšiji koji radi u austriji poslao mail da proveri cene i našao mi je samsung f4 2TB za 58€ i WD green za 63€, za garanciju ne brinem jer on često navraća ovamo. eto rešenja

takođe ssd-ovi su tamo po fenomanalnim cenama pogotovo m4 koji je jeftiniji u 64GB verziji nego kod nas oni od 40GB i 50GB od OCZ-a(ako ih uopšte negde još i ima)

O tome ja i pričam, vidi se da definitivno nisu svi "poslušali" preporuke proizvođača i navrat-nanos podigli cene preko noći, već samo ovi "naši".
Kako stvari stoje diskovi još uvek mogu da se kupe po "normalnim" cenama, ali ne u državi Srbiji i to je ono što većinu ljudi ovde nervira. A poređenje cena sa okruženjem je neumesno, s obzirom na nizak PDV kod nas na IT u odnosu na okruženje.
Ja sam se snašao, pošto imam mogućnost kupovine online i kupio sam preko eBaya, ali šta sa većinom koja to ne može, već je osuđena da kupuje od "naših" xtra ekspeditivnih uvoznika (MP namerno ne pominjem, oni nisu odgovorni).

off:
A što se tiče "sumanutih" marži na ostalu robu to tek neću da komentarišem. Već više od 2 godine bukvalno ništa od odevno/obuvnih stvari nisam kupio ovde, s obzirom da supruga i ja relativno često službeno idemo u inostranstvo i apsolutno mi ne pada na pamet da kupujem ovde, kad u Mađarskoj, Grčkoj, Italiji,... mogu da kupim istu ili kvalitetniju robu (o izboru da i ne govorim) za debelo manje para. Moja računica je da sam uštedeo minimum 50% para kupujući u H&M-u, što za dete, što za nas, a ko koristi H&M zna da to uopšte nije nekvalitetno, daleko od toga, odlične stvari za jako fine parice.
A i IT robu većinom poručujem online, pa čak i kada platim uredno carinu i pdv izađe mi jeftinije nego da kupim ovde (ne sve, ali jedan dobar deo da).
Kad malo bolje razmislim, ovde kupujem samo hranu i kućnu hemiju, jednostavno zato što sam prinuđen na to.

Poslednja izmena:
O tome ja i pričam, vidi se da definitivno nisu svi "poslušali" preporuke proizvođača i navrat-nanos podigli cene preko noći, već samo ovi "naši".
Kako stvari stoje diskovi još uvek mogu da se kupe po "normalnim" cenama, ali ne u državi Srbiji i to je ono što većinu ljudi ovde nervira. A poređenje cena sa okruženjem je neumesno, s obzirom na nizak PDV kod nas na IT u odnosu na okruženje.
Ja sam se snašao, pošto imam mogućnost kupovine online i kupio sam preko eBaya, ali šta sa većinom koja to ne može, već je osuđena da kupuje od "naših" xtra ekspeditivnih uvoznika (MP namerno ne pominjem, oni nisu odgovorni).

off:
A što se tiče "sumanutih" marži na ostalu robu to tek neću da komentarišem. Već više od 2 godine bukvalno ništa od odevno/obuvnih stvari nisam kupio ovde, s obzirom da supruga i ja relativno često službeno idemo u inostranstvo i apsolutno mi ne pada na pamet da kupujem ovde, kad u Mađarskoj, Grčkoj, Italiji,... mogu da kupim istu ili kvalitetniju robu (o izboru da i ne govorim) za debelo manje para. Moja računica je da sam uštedeo minimum 50% para kupujući u H&M-u, što za dete, što za nas, a ko koristi H&M zna da to uopšte nije nekvalitetno, daleko od toga, odlične stvari za jako fine parice.
A i IT robu većinom poručujem online, pa čak i kada platim uredno carinu i pdv izađe mi jeftinije nego da kupim ovde (ne sve, ali jedan dobar deo da).
Kad malo bolje razmislim, ovde kupujem samo hranu i kućnu hemiju, jednostavno zato što sam prinuđen na to.

Ovo moze i u potpis +1

Kako ljudi pricate neargumentovano, pa to je strasno...

Dosao covek iz WD-a, samo sto ne placce, ko zna kada ce krenuti proizvodnja ponovo. Znaci, diskova nece biti u dovoljnoj kolicini...

I sad, ja sam recimo distributer koji je u ovim trenucima ostao sa 500 komada na stanju. Uz to, imam sopstvenu proizvodnju racunara. Imam tri varijante...

1. dacu sve dilerima koji ce ih prodati po toj visestruko uvecanoj ceni. Neka me je disk koji je na stanju kostao 100 dinara, prodacu ga za 110. Onda cu da porucim nove po 130 ili 140 dinara, dakle skuplje nego sto sam ove prodao. To cu uraditi da bi me voleli clanovi Benchmark foruma i to bi uradio (satro) svaki posteni forumas

2. nestasica vlada, ne znam hoce li biti dovoljno diskova na trzistu. Imam na lageru ove placene 100 dinara, ako ih prodam po 110 necu imati diskove na stanju u nekom narednom periodu. Stavicu cenu od 140 dinara, konacno artikal na kome moze da se zaradi i na kome firma nece biti u minusu. Kada ih prodam, porucicu nove po 130. Logicno

3. posto imam proizvodnju racunara, taj deo posla ne moze da trpi, ako nemam diskove staje proizvodnja. Povucicu sve diskove sa stanja van domasaja dilera i obezbedicu kontinuiranu proizvodnju racunara po konkurentnoj ceni

Sta ovde nije jasno? Ponasate se kao deca...

Ovo što je Peca rekao je živa istina, iz prve ruke potvrđujem. Alfaunits, ja ne lažem, opet ti to dobronamerno kažem i nisam lažov, nema nikakve potrebe da me na taj način kvalifikuješ. Ja nisam vlasnik VP-a već radim kod VP-a i vidim po kojim cena roba dolazi na fakturama iz inostranstva i vidim po kojim cenama ta roba izlazi prema MP-u. Na osnovu toga sam vam rekao ono što sam rekao. U ovom poslu sam već više od 20 godina i nije sve tako crno/belo kako pokušavaš to da predstaviš.

Poslednja izmena:
Kako ljudi pricate neargumentovano, pa to je strasno...

Dosao covek iz WD-a, samo sto ne placce, ko zna kada ce krenuti proizvodnja ponovo. Znaci, diskova nece biti u dovoljnoj kolicini...

I sad, ja sam recimo distributer koji je u ovim trenucima ostao sa 500 komada na stanju. Uz to, imam sopstvenu proizvodnju racunara. Imam tri varijante...

1. dacu sve dilerima koji ce ih prodati po toj visestruko uvecanoj ceni. Neka me je disk koji je na stanju kostao 100 dinara, prodacu ga za 110. Onda cu da porucim nove po 130 ili 140 dinara, dakle skuplje nego sto sam ove prodao. To cu uraditi da bi me voleli clanovi Benchmark foruma i to bi uradio (satro) svaki posteni forumas

2. nestasica vlada, ne znam hoce li biti dovoljno diskova na trzistu. Imam na lageru ove placene 100 dinara, ako ih prodam po 110 necu imati diskove na stanju u nekom narednom periodu. Stavicu cenu od 140 dinara, konacno artikal na kome moze da se zaradi i na kome firma nece biti u minusu. Kada ih prodam, porucicu nove po 130. Logicno

3. posto imam proizvodnju racunara, taj deo posla ne moze da trpi, ako nemam diskove staje proizvodnja. Povucicu sve diskove sa stanja van domasaja dilera i obezbedicu kontinuiranu proizvodnju racunara po konkurentnoj ceni

Sta ovde nije jasno? Ponasate se kao deca...

Jasno je meni sve Peco, zakon tržišta je neumoljiv. Ali kako to da su baš ovi naši bili tako ekspeditivni i preko noći svi džumle podigli cene kao po komandi, a u ostalom delu sveta i dalje jako lagodno mogu da se kupe diskovi po starim cenama. Znam da neće to da traje doveka, ali nekako su se kod nas pokazali najekspeditivnijim u poštovanju preporuke proizvođača.
To može da znači da:
- su gramzivi, pa hoće preko hleba pogače
- poštuju preporuku proizvođača kao Sveto Pismo
- imaju mikronski lager, pa gledaju da brže-bolje to malo diskova koje su kupili stave u štek
Svejedno da je bilo šta od ovoga, ja sam samo konstatovao da ima zemalja gde nisu povećali cene i gde se i da danas može kupiti HDD po relativno OK ceni. Opet ponavljam, ovo sigurno neće trajati doveka, ali mi je simptomatična revnosnost ovih ovde.
-

Poslednja izmena:
Dosao covek iz WD-a, samo sto ne placce, ko zna kada ce krenuti proizvodnja ponovo.

Sve sve al ovo je za malu decu, ako cemo vec o deci.

Ajd ovako, jel ima neko " podatke ' o svim proizvodnim halama WD-a recimo, ili Sea ili Samsung-a ili Hitachi ... Pa da vidimo zahvacena podrucja poplavom pa da vidimo uticaj na proizvodnju. Pa da vidimo mesecnu ugrozenost, pa da vidimo lagere i slicno ? Pa da donesemo neki zakljucak, hebote stvarno su se zahebali sto su se rukovodili izgradnjom postrojenja na jeftinim lokacijama i slicno ?

Poslednja izmena:
Niko se ne bavi nekim drugim stvarima: NE MOZE da se zaradi na svakom prozivodu. Da li znate na kolikom broju proizvoda se kiksira? Da li znate koliki problem umeju da naprave stari lageri robe za koju vise nema interesovanja? Ne mozete posmatrati sve to tako povrsno. Ja znam za primer da su notebookovi sa ulaznom cenom 400e prodavani po 250e jer obaveze stizu, moraju da se plate. I onda na 100 komada izgubi se 15k evra - koliko diskova treba da se proda da bi nadoknadio 15k evra?

Kad udjete u neki megastore, pogledate li hiljade torbica za telefone, fotoaparate, stotine memorijskih kartica, sve je to neko nabavio, platio ili treba da plati. Koliki je to kapital zarobljen u takvoj robi? Sta je sa gomilom uredjaja koje breme pregazi? Ko placa te penale? Aman ljudi, IT kompanije propadaju sirom sveta, bilo proizvodjaci bilo retaileri, a vi pricate o enormnim zaradama.

Da ne govorimo o poslovanju u Srbiji, kursnim razlikama i svemu ostalom o cemu niko ovde ne vodi racuna. Jako mi je zao sto dodje neko sa strane ili neko ko se inace ne javlja, iznese validne cinjenice i onda ga svi napenale (kao sto su mene x puta pod izgovorom da branim neciji rad) da covek ne pozeli vise da se vrati ovde...

Ovo što je Peca rekao je živa istina, iz prve ruke potvrđujem. Alfaunits, ja ne lažem, opet ti to dobronamerno kažem i nisam lažov, nema nikakve potrebe da me na taj način kvalifikuješ. Ja nisam vlasnik VP-a već radim kod VP-a i vidim po kojim cena roba dolazi na fakturama iz inostranstva i vidim po kojim cenama ta roba izlazi prema MP-u. Na osnovu toga sam vam rekao ono što sam rekao. U ovom poslu sam već više od 20 godina i nije sve tako crno/belo kako pokušavaš to da predstaviš.

Dzabe objasnjavas majstore...ovde mozemo da pricamo o megahercima, terabajtima, tehnologijama...ali ne o ekonomiji. Sto puta sam pokusao da objasnim, nece da razumeju...

Ja sam radio kao product manager kod dva velika uvoznika, sve to znam iz druge perspektive, dzaba, kazu da sam neciji placenik i dosunik :D

Aman ljudi, IT kompanije propadaju sirom sveta,

Aman ne propadaju zbog poplave nego zbog finansijskog sistema, banaka i ostalog zbog cega je svet tu gde jeste ? Ti isti iz WD-a, SEa ili bilo koga drugog su selili Fabrike u KInu ne bi li " extra " zaradjivali pa posle kad su se svi setili sad treba da nam ih zao ??? Dok su se kupovale jahte, delili korporativni bonusi onda nije bilo poplava ? Skup proces proizvodnje hard diska, ma nemoj, koliko kosta metar zita kad imas miliardu gladnih kineza ?? Stvar treba da kosta onoliko koliko trziste treba da plati a ne onoliko za koliko su dogovorili monopol.

Poslednja izmena:
Eto...sta ja pricam. Vatikan, CIA, Tole Karadzic...

Dzabe objasnjavas majstore...ovde mozemo da pricamo o megahercima, terabajtima, tehnologijama...ali ne o ekonomiji. Sto puta sam pokusao da objasnim, nece da razumeju...

Ja sam radio kao product manager kod dva velika uvoznika, sve to znam iz druge perspektive, dzaba, kazu da sam neciji placenik i dosunik :D

Ne, ne, Peco, razumemo mi sve (bar ja razumem), ali s obzirom da i ja radim u marketingu dobro znam kako stvari funkcionišu. A to da IT kompanije u svetu propadaju, krivac je sveukupna gramzivost (vlasnika, banaka, kupaca,...), a ne jedna poplava na dalekom istoku. Dobro znaš da u kapitalizmu (pogotovo ovom današnjem, neoliberalnom, po meni, jednom od najgorih mutanata) nema emocija, tako da ni ja, kada je u pitanju moj džep nemam ni trunku emocije prema bilo kome ko radi za profit. Ako ne može da zaradi u IT-u ko mu je kriv.
Ja te potpuno razumem, s obzirom da sada i ti pokretanjem linije benchmark računara osećaš mnogo više uticaje na sveukupno IT tržište, ali ja kao krajnji kupac jako vodim računa kod koga i koliko novca ostavljam. U principu sam lojalan kupac, tj. daću i malo više, ako znam da dobijam kvalitetnu i zaokruženu uslugu (što je upravo ono što daje linija benchmark računara i jedno veliko HVALA i BRAVO na tome), ali ovakvi potezi nisu nešto što cenim.
Dakle, jedino što meni bode oči je revnosno povećanje cena sa pravdanjem da je tako WD rekao.
E, NIJE! A dokaz za to su cene u okruženju.
A meni je jasno zašto su cene povećane, što si ti i napisao pod 3 u svom tekstu, ja bih samo dodao: Jadan je onda lager diskova u zemlji Srbiji.

Poslednja izmena:
Eto...sta ja pricam. Vatikan, CIA, Tole Karadzic...

Ma ne, svi posteni proizvodjaci i trgovci. Samo mi umisljamo. Sve se danas desava u svetu zato sto smo mi umislili da je neko gadno zabrljao. Samo da mene jednom " karta krene u toj postenoj partiji ".

Upravo tako. Sve se svodi na veličinu lagera u zemlji jer je suviše rizično za uvoznika da nabavlja velike količine robe (šta to behu kursne razlike - dolar - euro, nagle promene cena itd.). Uveze se par stotina komada nedeljno i desi se nešto ovako. I šta onda? Sve u štek. To jednostavno tako funkcioniše ovde jer smo mala i siromašna zemlja. Najprostije, količine koje se ovde uvoze na nedeljnom nivou, su na nivou jedne ili dve maloprodaje negde u razvijenijem delu Evrope (da i Mađarska je za nas razvijeniji deo Evrope, na žalost).

@ Ringe Raja

Hvala majstore :)

BTW, Benchmark racunar nece poskupeti zbog skoka cena diskova. I po tom pitanju je prica unique...

Jadan je onda lager diskova u zemlji Srbiji.

Pa o čemu ja pričam, a šta je zemlja Srbija u očima velikih vendora. Z a JEB ancija. Poslovi od 50-100-150 računara, su komedija, a to kod nas stoji kao posao. Kada bude neki tender za 500 računara, može glava da se izgubi.

Kakvi lageri kakvi bakrači. Ljudi hoće na 12 rata bez kamate, maloprodaje i kupci plaćaju kako stignu, PDV platiš unapred, a treba da praviš neki lager? Oni koji pričaju ovako očito nisu nikad pokušali da zarade ozbiljan novac na IT-ju. Može da se pravi keš, ali na uslugama ko ima mogućnost, na ogromnim prometima sa državom koja se možda nekad seti i da ti plati i to je to.

Da ne pričam što neko ulaže svoj novac u to. Ko ne veruje neka proba kad je tako divno. Odeš na Cebit recimo dogovoriš sa Kinezima za neki proizvod, uvezeš, i baš te briga. Naravno da će da dignu ljudi cene ako mogu da prodaju po istim, jer cilj je ostvarivanje PROFITA. Ko god kaže da ne bi iskoristio priliku da za firmu u svom vlasništvu ostvari veću zaradu ili laže ili je teška budala.

Na kraju, ne prave IT firme zaradu na citostaticima, nego, trenutno, na hard diskovima, koji vam realno u 90% slučajeva trebaju za filmove, muziku i igrice koje KRADETE, i još jednom ako me niste razumeli KRADETE, sa interneta i sad kao pričamo o nekom poštenju. Daj bre odrasli smo ljudi da se ne lažemo.

Heh, kakav cirkus.
Ladno ste uspeli i prosecne zarade u Srbiji i Hrvatskoj da umesate u raspravu o ceni hardware-a.
Kakve veze ima kolika je prosecna plata u nekoj zemlji sa tim koliko ce kostati recimo procesori?
Da li ce Intel da kaze, vi Srbi ste siroti, imate male plate, evo uskladicemo cenu procesora samo za vas sa vasim platama te cemo vam ih prodavati po 2x manjoj ceni nego hrvatima i 5x manjoj nego Nemcima?
Naravno da nece, zabole ih bas, recice vama treba 1000 procesora, nemcima 50 000, za njih je cena 100e a za vas 110e zbog kolicine, ili jos bolje, nabavite od nemackog distributera jer nas malo zabole da se opste petljamo sa vama za 1000 procesora. Takodje, taj procesor ima svoju proizvodnu cenu ispod koje se njima ne isplati da ga prodaju. I onda jos na kraju istu sumu placate za ateste, spediciju i dozvole za 1000 ili 50 000 komada, a ni ostali troskovi nisu proporcionalni, i krajnji rezultat je da ga ebes hardware ne moze biti jeftiniji u srbiji nego u nemackoj osim ako nas distributer ne radi sa mnogo manjom zaradom (ili razlika u porezu to ispegla).
Trziste hardware-a je po meni vrlo vrlo specificno i radi se sa mozda procentualno najmanjim zaradama u odnosu na druge grane. I to je u svim zemljama manje vise tako, svi rade sa vrlo malim marzama.
Da li distributeri zaradjuju? Zaradjuju sigurno, nisu ludi da rade nesto ako ne zaradjaju, mozda su te cifre u apsolutnim iznosima i porpilicne, ali naspram ulozenih sredstava su procentualno porpilicno sitne. Necu da ulazim u pricu otkud im i kome ta pocetna sredstva. I onda na kraju zakljucujete kako vi nesto mozete da prosvercujete za manje para nego sto oni legalno prodaju, e svaka cast. I naravno drzava je kriva kad nece da pusti da fizicka lica postom bez carine i poreza nabavljaju robu od bar 500e iz stranih online radnji...
Mnogo vise razloga postoji za bunt u manje vise svim drugim oblastima. Na garderobu su marze daleko daleko vece (mere se u stotinama i hiljadama procenata, naspram par % u IT sektoru). Ne samo da su trgovacke marze vece nego i proizvodjacke. Napadaju Apple sto ih iPhone kosta 250$ u prozivodnji a oni ga na kraju prodaju za 500$, zaradjuju 100% WAUUU. A onda razmislite koliko neke modne kuce zaradjuju, farmerice da ga ebes ne mogu kostati preko 20 dolara u prozivodnji, dakle naj naj bolje sto postoji, pa to posle u radnji kosta i po 200-300$, racunajte zaradu :) Pre neki dan sam slucajno bio pred nekom veoma veoma skupom radnjom garderobe, odela par hiljada evra... Ispred stoji nov BMW 7, on kosta oko 100 000e, mnogo dakle, i razmisljam kako bi jedan kofer garderobe iz te radnje kostao vise nego jedna tako vrhunska tehnicka sprava od dve tone kao sto je BMW 750i!

Sve u svemu, trziste komp hardware-a u srbiji je poslednje na sta treba kukati i vikati kako deru i sl. Razmislite, zasto Miskoviceve delte nema na trzistu racunara (ili bar ja ne znam za to), verovatno im je sitna zarada da bi se petljali oko toga (tamo gde su oni, tamo je dranje samo tako).

P.S.

Jel su previsoke cena HDD-ova, ok jesu, tvrdite da se nece naprodavati po tim cenama, propasce... Pa dobro onda, sacekajte da spuste cene pa kupite, necete crci bez HDD-a, sad je odjednom svima oglavu da danas dobiju novi HDD. Bilo bi valjda mnogo bolje da su jeftiniji pa da ih uopste nema.

Poslednja izmena:
Pa o čemu ja pričam, a šta je zemlja Srbija u očima velikih vendora. Z a JEB ancija. Poslovi od 50-100-150 računara, su komedija, a to kod nas stoji kao posao. Kada bude neki tender za 500 računara, može glava da se izgubi.

Kakvi lageri kakvi bakrači. Ljudi hoće na 12 rata bez kamate, maloprodaje i kupci plaćaju kako stignu, PDV platiš unapred, a treba da praviš neki lager? Oni koji pričaju ovako očito nisu nikad pokušali da zarade ozbiljan novac na IT-ju. Može da se pravi keš, ali na uslugama ko ima mogućnost, na ogromnim prometima sa državom koja se možda nekad seti i da ti plati i to je to.

Da ne pričam što neko ulaže svoj novac u to. Ko ne veruje neka proba kad je tako divno. Odeš na Cebit recimo dogovoriš sa Kinezima za neki proizvod, uvezeš, i baš te briga. Naravno da će da dignu ljudi cene ako mogu da prodaju po istim, jer cilj je ostvarivanje PROFITA. Ko god kaže da ne bi iskoristio priliku da za firmu u svom vlasništvu ostvari veću zaradu ili laže ili je teška budala.

ja sam se sad rasplakao.... druže, jel' te neko tera da se baviš prodajom IT-a? ako radiš sa minusom, promeni branšu. slažem se da ima ovaca za šišanje ali u danas eri interneta, komunikacija i brze pošte, sve ih je manje :) ni Amerika "nije daleko" ;)

Na kraju, ne prave IT firme zaradu na citostaticima, nego, trenutno, na hard diskovima, koji vam realno u 90% slučajeva trebaju za filmove, muziku i igrice koje KRADETE, i još jednom ako me niste razumeli KRADETE, sa interneta i sad kao pričamo o nekom poštenju. Daj bre odrasli smo ljudi da se ne lažemo.

no comment, dovoljno si rekao o sebi

Poslednja izmena:
Budući da ne radim ni ujednoj VP firmi, a bogme ni u MP, a nisam ni vlasnik, onda ovaj tvoj post baš i nema smisla jel? Samo jako dobro poznajem IT biznis. Što se tiče ovog poslednjeg kometara želiš da kažeš da ti imaš IT firmu bi gledao da zaradiš manje, a ne više? Molim te reci mi to?

Da, vidim na deo koji se tiče onoga čemu NAM diskovi služe nemaš neki komentar. Što bi rekao onaj iz Kikinde "licimUri".

Hvala, ali meni digitalni prostor treba za sve više fotografija u RAW formatu. Igrice kupujem preko App Store-a (imam ih ukupno 2 - Angry Birds i Angry Birds Rio, za klinca), muziku slušam sa diskova (skoro sam pobrisao većinu mp3 kolekcije iz mladosti) na Hi-Fi, a što se tiče filmova, priznajem, skinem po neki i pogledam, uglavnom ono što nikad neće doći kod nas u bioskope.
A što se tiče lamentiranja na IT Srbije, pa.... baš me briga, ko treba da crkne, neka crkne. I ja imam targete koje svakog meseca treba da dostignem (ili još bolje, prebacim), bez milosti. Pa što bih onda imao empatije prema trgovcima koji valjaju čipove? A? Trgovci, kao trgovci, osim što, za razliku od mene oni valjaju malo silicijuma, a ja nešto sasvim drugo. I u biti je to ista igra, pa ko preživi...

Vega, ako ne lazes, znaci da radis kod uvoznika koji ne ume da radi uvoz ili ne ume da nadje dobru cenu.

Samo da se razumemo, ja ne mislim na sve komponente. Sigurno ima onih gde marza nije ni za gledanje.
Ali dao sam ti konkretan primer za diskove - da me je 1000e manje kostao regularan uvoz diskova vrednosti 5000e sa spedicijom, carinom i PDV-om (koji firma nema pravo da vrati jer radi iskljucivo izvoz) nego da ovde istu kolicinu kupim DIREKTNO od uvoznika.
Ovo nije ko zna koja koliicina, u to doba je to bilo ~35 diskova. 1000e manje je kostala kupovina od obicnog retailera u Nemackoj nego ovde od uvoznika? Ili je marza barem 25% (sa sve "osiguranjem" od kursnih razlika itd.) ili taj uvoznik (verovatno tvoja firma, posto je WD bio u pitanju) ne ume da uvozi kad sam ja nasao kod retailera bolju cenu?

E, sad, da li je ovo konkretno pametan/korektan potez.. pa... nesto me ne pogadja jer hard diskove nisam gledao zadnje 2 godine (od pomenute kupovine), i sumnjam da cu ih ponovo kupovati.
Ali posto i dalje diskovi mogu da se nadju vani po dobrim cenama (ne da mogu nego ih bash ima), nesto sam skeptican da je ovo pametan potez.
Mislim da ce narod platiti vece cene, i to samo ko mora, vec je verovatno porucena nova kolicina po starim cenama jer je moguce, i bice vam to fina zarada.

Znam da neki delovi IT prodaje lose zaradjuju, znam da ne ne prodaju stvari koju su se inace prodavale kao alva, ali da veci uvoznici rade sa malim marzama.... pa ili mi imamo razlicito misljenje sta su male marze ili ... ma... sto li uopste pisemo o ovoj temi kad nista ne mozemo da promenimo :(

Hvala, ali meni digitalni prostor treba za sve više fotografija u RAW formatu. Igrice kupujem preko App Store-a (imam ih ukupno 2 - Angry Birds i Angry Birds Rio, za klinca), muziku slušam sa diskova (skoro sam pobrisao većinu mp3 kolekcije iz mladosti) na Hi-Fi, a što se tiče filmova, priznajem, skinem po neki i pogledam, uglavnom ono što nikad neće doći kod nas u bioskope.
A što se tiče lamentiranja na IT Srbije, pa.... baš me briga, ko treba da crkne, neka crkne. I ja imam targete koje svakog meseca treba da dostignem (ili još bolje, prebacim), bez milosti. Pa što bih onda imao empatije prema trgovcima koji valjaju čipove? A? Trgovci, kao trgovci, osim što, za razliku od mene oni valjaju malo silicijuma, a ja nešto sasvim drugo. I u biti je to ista igra, pa ko preživi...

Tako je.
Al aj ovako. Da li bi sad bilo lepo da otovrimo temu o tebi i pricamo kako RingeRaja dere svoje musterije i bezobrazno koristis svaku priliku da zaradi vise i poveca cene, a njega njegov rad realno nista ne kosta :)

Mesas maloprodaju i uvoznike. Uvoznike boli uvo za rate i ostalo. Oni daju sa tim i tim rokom i cao.
Krajnjeg kupca kostaju kursne razlike, krediti banaka i sta vec - uvoznike to malo pogadja. Oni imaju dovoljan promet da urade forward ugovore da ih kurs ne pogodi, ali i to ne moraju jer kursne razlike i za 6 meseci nisu po 10-20% vec realno retko kada >5%. Ziralni kurs ne dira uvoznike, jer oni su ti koji ostalima u lancu diktiraju taj kurs.
Da li MP zaradjuju? Sigurno, jer inace bi se zatvorili. Da li zaradjuju puno? Cisto sumnjam.. barem u %.
Ali uvoznici? Def. I u % i u apsolutnom smislu.

Tako je.
Al aj ovako. Da li bi sad bilo lepo da otovrimo temu o tebi i pricamo kako RingeRaja dere svoje musterije i bezobrazno koristis svaku priliku da zaradi vise i poveca cene, a njega njegov rad realno nista ne kosta :)
Malo si se zeznuo na njegov primer, jer u njegovoj bransi ne mogu da se povecaju cene samovoljno :)

Tako je.
Ja sam samo izneo činjenicu da su naši uvoznici podigli cene hard diskova koliko juče, a da sam ja isti takav disk mogao da kupim na nekoliko mesta (i kupio sam ga) po staroj ceni, naravno, ne u ovoj državi. A sve se pravdalo nekom preporukom proizvođača??

@ Ringe Raja

Hvala majstore :)

BTW, Benchmark racunar nece poskupeti zbog skoka cena diskova. I po tom pitanju je prica unique...

ajd samo objasni zašto. jel to znači da se za BR obezbedili veliku količinu diskova po onim cenama koje sad imate na lageru negde u nekoj kutiji? ako nije tako onda potvrđujete sve ovo što se piše o "šišanju ovaca"
nije nikakvo zlonamerno pitanje već me zanima odkud neće poskupeti? i naravno pozdravljam to što neće poskupeti

Vega, ako ne lazes, znaci da radis kod uvoznika koji ne ume da radi uvoz ili ne ume da nadje dobru cenu.

Samo da se razumemo, ja ne mislim na sve komponente. Sigurno ima onih gde marza nije ni za gledanje.
Ali dao sam ti konkretan primer za diskove - da me je 1000e manje kostao regularan uvoz diskova vrednosti 5000e sa spedicijom, carinom i PDV-om (koji firma nema pravo da vrati jer radi iskljucivo izvoz) nego da ovde istu kolicinu kupim DIREKTNO od uvoznika.
Ovo nije ko zna koja koliicina, u to doba je to bilo ~35 diskova. 1000e manje je kostala kupovina od obicnog retailera u Nemackoj nego ovde od uvoznika? Ili je marza barem 25% (sa sve "osiguranjem" od kursnih razlika itd.) ili taj uvoznik (verovatno tvoja firma, posto je WD bio u pitanju) ne ume da uvozi kad sam ja nasao kod retailera bolju cenu?

Nekada su marže bile do 20%-25%, pa i više, zavisno od komponente. U poslednje dve godine (SEKA, jel?) marže su se drastično smanjile. Potpuno drugačije sve izgleda sada u odnosu na period pre 2 godine. Nigde nisam rekao da su na svim komponentama male marže, ali u ovom trenutku u Srbiji, na hardovima (pre ovog poskupljenja) svi rade na par procenata. Ja sam ranih 90-tih iz Mađarske donosio diskove (tada Seagate-a) i imao ovde zaradu 100%. Ali to je bilo nekad. Kako koja godina prolazi, zarade su sve manje i mora se napraviti sve veći promet kako bi se zaradilo.

Šta reći do u potpunosti se slažem. Ko ne može da opstane, i ne treba. Kakve crne empatije, ali realno što bi oni spustali svoj profit zarad nekih tamo likova sa Bencha. Ovde će pet ljudi da poruči sa neta i to je to, kao to će da ih zaboli, pa niste im vi ciljna grupa. Možda zvuči surovo, ali tako je, radi se ljudi za novac nema tu šta da se priča. Mislim i ja sam na drugoj strani, ali jednostavno ili mi odgovara cena ili ne i tu je kraj priče, nema kukanja na, što reče Peca, strane i domaće zaverenike.

Samo da napomenem da marže u IT-u ne mogu da se porede sa maržama odeće i obuće. Pogledajte samo veličinu lagera, asortiman proizvoda. Da bi prodao jedne patike treba ti još 10 brojeva, zatim marketing pojede suludu količinu novca... Normalno je da se i marže razlikuju.

Zatim poređenje sa Hrvatskom. Standard im je duplo veći ali imaju i skoro 2 puta manje stanovnika. Na kraju krajeva porez im je veći kao i plate zaposlenih. Svakako da hardware treba da bude jeftiniji kod nas.

Molio bih nekog ko je upućen u propise sa razreši misteriju da li bilo uvoznici ili prodavci mogu da povećaju cenu robe na lageru koliko im se ćefne, tj da tržište jedino bude regulator?

Mesas maloprodaju i uvoznike. Uvoznike boli uvo za rate i ostalo. Oni daju sa tim i tim rokom i cao.
Krajnjeg kupca kostaju kursne razlike, krediti banaka i sta vec - uvoznike to malo pogadja. Oni imaju dovoljan promet da urade forward ugovore da ih kurs ne pogodi, ali i to ne moraju jer kursne razlike i za 6 meseci nisu po 10-20% vec realno retko kada >5%. Ziralni kurs ne dira uvoznike, jer oni su ti koji ostalima u lancu diktiraju taj kurs.
Da li MP zaradjuju? Sigurno, jer inace bi se zatvorili. Da li zaradjuju puno? Cisto sumnjam.. barem u %.
Ali uvoznici? Def. I u % i u apsolutnom smislu.

Pa i slažem se i ne slažem se. Maloprodaje, sada više nego pre, dosta stvari rade u dogovoru sa uvoznicima. Šta misliš sami su rešili ajde da dajemo na 12 rata, a recimo CT-u ću i dalje da platim za 30-45 dana, jes cvrc. Uvoznici ih u tome podržavaju i osećaju to na svojoj koži.

Što se tiče komentara o zatvaranju, pa pogledaj šta se desilo sa mnogim maloprodajama i uvoznicima u poslednjih 12 meseci. Pa maloprodaje sad na prste možeš da nabrojiš. A realno postoji i jedna i druga strana priče, mi se ovde raspravljamo, a mislio sam neće tema dogurati 2 strane, kao koga briga za diskove :wall:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno