Šta je novo?

Kupite danaS hard disk...ne cekajte sutra!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja citao da je stradao i Nidec proizvodjac motora za hardove, i da se proizvodnja nece krenuti kako treba bar jos 6 nedelja... znaci ima cene i dalje da luduju, sreca kupio pre pad dana 2TB, jedino nevalja sto mi se 1TB samsung na limundu vuce u bescenje

Inace gde god imam pristup portalu hardovi su jos juce nestali a mozda i ranije... tako da nema sanse da se nadje ista ili da iko da po starim cenama

Poslednja izmena:
Iskreno, ja mislim da u dosta slucajeva hardovi i nisu bili uopste na lageru cak i distibutera/uvoznika :)

U Nemackoj i dalje naravno stare cene :)

Vazno je da su kod nas cene azurilali odmah...kriza je

*** merkam onaj wd green na atom sajtu već neko vreme i imam lovu al reko ne treba mi odmah ionako može samo da pojeftini kad ono jedan dan bio 6400, sledećeg dana 7100 a trećeg dana 8130 ***.

P.S
nađoh ga za 6800 i dobio još i popust 350din za porudžbinu online :D ali kontam da će sutra da me zovu i kažu da nisu ažurirali cenu preko vikenda i da je sigurno skuplji. nadam se samo da neće (ali sam baksuz kakvog nema inače)

Poslednja izmena od urednika:
Iskreno ne razumem u cemu je tvoj problem??? Ti si mislio da ce cena padati (sto je veoma cest slucaj) ali sad si se prevario i krivis druge za to? Mi smo samo prilagodili cenu ulaznoj ceni nista drugo. Svako ko ima pristup VP-u mogao je da vidi da su svi dobavljaci, skoro u isto vreme, prakticno povukli sve diskove iz svojih cenovnika. To je trgovina i svakom je cilj da zaradi. Odgovori iskreno da imas recimo 100 hard diskova po starom ulazu i imas informaciju da ce sledeci put biti 30-40% skuplji i da ih verovatno nece biti dovoljno, sta bi uradio? Cesto se desi da cena i naglo padne sve je to rizik posla i tu nema mesta emocijama.

Atom ti ne moze dati hard za 6400 jer ga nema vise na stanju a generalni zastupnik je nabio cene tako da je racunica jasna.

Tacno na gubitku su kupci, MP takodje jer ce manji promet imat i morat ce da koriguje cene konfiguracija, uvoznici ce manjak prometa pokriti vecim marzama tako da oni bas i nece biti na gubitku... jedino mi smeta sto su >50% uvoznika deca DB-a krivci najveci stanja u zemlji a oni su uvek izvuku (imaju prodju na granici, u zakonu. na sudu) a eto i cak i kad puknu cene oni koriguju kako se njima prohte :(

znam ja kako funkcioniše tržište i da atom nema veze sa tim šta ovi dileri muljaju, nego sam se razočarao što nisam ranije uzeo ***. ne znam kako ste vi shvatili taj moj post ali ja tamo ne krivim maloprodaju već sebe :D
mogao sam isto tako da napišem i emmi samo što kod njih nije dotični disk istaknut na sajtu u desnom uglu da je na akciji kao na atomovom. a ko se ne bi iznervirao kad vidi jedan dan 1000 din veću cenu, pa sledeći još 1000 veću pa evo sad skoknuh da pogledam kad ono 9370 :D a on i dalje na akciji, sakrijte to bolje dok se prašina ne slegne

Po svemu sudeci nece se shortage popraviti bar jos dva meseca, nije samo WD u problemima vec i seagate kao i Nidec koji proizvodi motore

Au neverujem... A bas sam se razmisljao da uzmem 2tb disk...

ja trebado da uzmem samsung f3 1tb a sad za te pare mogu da uzmem samo 500gb -.-

Iskreno ne razumem u cemu je tvoj problem??? Ti si mislio da ce cena padati (sto je veoma cest slucaj) ali sad si se prevario i krivis druge za to? Mi smo samo prilagodili cenu ulaznoj ceni nista drugo. Svako ko ima pristup VP-u mogao je da vidi da su svi dobavljaci, skoro u isto vreme, prakticno povukli sve diskove iz svojih cenovnika. To je trgovina i svakom je cilj da zaradi. Odgovori iskreno da imas recimo 100 hard diskova po starom ulazu i imas informaciju da ce sledeci put biti 30-40% skuplji i da ih verovatno nece biti dovoljno, sta bi uradio? Cesto se desi da cena i naglo padne sve je to rizik posla i tu nema mesta emocijama.

kod mene u selu se to zove "preko leba, pogače" ;)

Zamolio bih vas da vise ne komentaristete ko je i zasto digao cene. Nema smisla na nikoga svaljivati krivicu, a verujte da ne vidite ceo taj biznis "realnim" ocima.
Budite zahvalni i proizvodjacima i uvoznicima i maloprodajama, jer vec niz godina kupujete HW po minimalnim cenama, sto je i dovelo do kraha mnogih proizvodjaca, uvoznika i maloprodaja. Radi se na ivici egzistencije. Ne razmisljate koliko ko pukne para na svome lageru kada padnu cene memorije grafika i ostalog. Kada bi se drzali marza koje su uobicajene za lanac trgovine (kao npr kod rezervnih delova za kola), placali bi ste minimum 20% vise sve proizvode.

^Hm, shnj hardware po visokim cijenama rekao bih.

Koji to prestizni brend smo imali/imamo na trzistu? Kakva je podrska za isti? Kako su poslednjih godina reagovali prodavci kad im donesete nesto za zamjenu u garanciji? Kazi realno kakav to komp sa high-end hw-om imas kod nas?

Uvijek su se bunili oni koji nesto muvaju i zaradjuju dobro na smecu koje nam se uvaljuje ko zna odakle. Cudo jedno.

Ti sto su propali i trebali su, ne zbog niskih cijena vec "da-mi-je-da-zaradim-300%" ....

Poslednja izmena:
Gresis, propali su zbog "cilj mi je da prodam 1.000.000 komada, jer mi je tako jeftinija proizvodnja", a realna potraznja je 2x manja.
Ostale stvari ne bih da komentarisem, jer si ocigledno slabo upucen u nase (a i svetsko) trziste.

Ono sto je primetno je to da su neke prodavnice imale hddove na lageru,i da su odjednom ti isti koji su postojali na lageru naglo poskupeli(ok je kad se uveze nesto po novoj ceni).
Npr ja sam imao srece,hdd sam kupio samo par dana pre objave vesti o nestasici hddova.Zvao sam telefonom radnju i pitao da li imaju i dok ne dodjem da mi sacuvaju jedan...odgovor je bio da imaju dosta komada na lageru i da se sigurno dok ne dodjem za dva dana nece prodati!
Sto se cena hardvera tice,kod nas,niske cene povlace vecu prodaju a samim tim i zaradu...

Ono sto je primetno je to da su neke prodavnice imale hddove na lageru,i da su odjednom ti isti koji su postojali na lageru naglo poskupeli(ok je kad se uveze nesto po novoj ceni).

Upravo je to bila suština mog posta od pre neki dan. Nije problem u ceni kada je novi uvoz, već naše veleprodaje ekspresno dižu cene i postojećem lageru, koji je uvežen po staroj ceni. Tu maloprodaje ne mogu ništa da urade. VP su u ovom slučaju s**nje i đ******d, zato što iskorištavaju trenutak da bi nabili cene postojećem lageru. Nemoguće je jedan dan imati gomilu diskova sa stanjem >10, a sledeći nemati ni jedan jedini u ponudi. Čudno da ne reaguju tako brzo kada dođe do pada cena. Pilićarska država, pilićarski uvoznici.

he he baš je zanimljivo gledati kako su skočile i cene za Seagate iako ta firma uopšte nije pogođena sa poplavama, al će oni sad da se natuku love. osim ako nije varijanta da isporučuju našim uvoznicima po istoj ceni a ovi dižu nama veštački. treba tu uvesti neki nadzorni organ da se to sve lepo ispita

Sve je to stvar ponude i tražnje, tako da nema mesta kukanju, to nam je, što nam je.
Ispao jedan od najvećih proizvođača iz igre (ako ne i najveći) i odmah skaču cene, s obzirom da je ponuda drastično manja od tražnje. E sad, da li će cene ostati na ovom nivou opet zavisi od tražnje, iliti, ako se hardovi budu kupovali po ovim cenama, one će i ostati, ako ne, pašće. Matematika je jednostavna.
Druga stvar, što se tiče nivelacije, to već spada u domen tržišne inspekcije, zato što je zabranjeno tek tako pozitivno nivelisati, ako nije promenjen input. Čak se može sumnjati i na kartelsko dogovaranje, s obzirom da su svi hardovi povučeni u istom trenutku i da su svi uvoznici linearno povećali VP cene.
A to da je ovde na sceni pilićarska tržišna ekonomija, pa to je bar svima jasno, ne mora da dođe do nestašice hard diskova da bi se to konstatovalo.

Ne "brine" mene sto su cene skocile i sto ce nestasica da bude neko vreme, vec me brine kakav ce biti kvalitet delova i samih hdd-ova kad krene isporuka istih iz tih fabrika...
Da ne bude radi brze brzine za uspostavljanjem proizvodnje doslo do smanjenja kvaliteta rada i narocito kontrole kvaliteta...
I ne brine me to zbog proizvodjaca vec zbog kupaca kojima ce doci do crkavanja uredjaja i gubitka podataka...

Zamolio bih sve da ne daju komentare u stilu "pilicari & co" jer je realno to da smo svi mi kupovali hardware po nezapamceno niskim cenama...u zadnje vreme sam imao par kupaca iz Hrvatske i Rusije....u Cro su cene 15% vece a u RU otprilike 30% za bilo sta.....znaci da se ne lazemo imamo extra cene na trzistu....a ko se pokriva a da nije clan mafije to je druga pricha ..inace za hdd-ove = cene u VP su podivljale i dalje idu gore...

Čekaj, to što su cene kod nas bile niže nego u CRO i RU treba da bude opravdanje za njihovo povećanje? Lepo ja kažem, PILIĆARI.

protiv prirode se ne može, a podizanje cena će osigurati uredno snadbevanje, bar onih klijenata koji ne pitaju za cenu.

koliko sam upućen, to su preporuke samog proizvođača u vezi sa cenama, kako tržište ne bi opustelo, a ne domaćih uvoznika.
da li znate na koji način uvoznik vrši plaćanje preuzete robe, da li plaća u napred, ili po 50% + 50% po prodaji ili na možda neki još povoljniji način.

Last week, the impact of the flooding in Thailand played out very differently for hard drive giants Western Digital and Seagate, but shortages will loom into 2012, say executives.
http://www.zdnetasia.com/thai-floods-to-lead-to-months-long-hard-drive-shortages-62302614.htm

Poslednja izmena:
Nije poenta što je WD povećao cene, pa čak ni što su to uradili ostali (u principu tu je samo još Seagate, ali da ne komplikujemo), mislim da je ono što nervira ljude to što su uvoznici brže-bolje nivelisali cene već kupljenog lagera i time sebi obezbedili xtra profit.
Jeste da je to tržište, ali po meni nije poslovno.
A termin "pilićarski" se odnosio na našu sveobuhvatnu ekonomiju, ne na IT per sais.

E dosta sa time pilicarski. Otvori malu hardware radnjicu pa onda pricaj o pilicarenju.

Ko spominje STR? Mi svi pričamo o VP. Ispade da su sve VP upravo isti dan uvezle robu sa novim cenama. Ja ću 100x reći da je to PILIĆARENJE.

Nastavite li tako, svi pilici se dobiti po kaznu. ;)

Nije poenta što je WD povećao cene, pa čak ni što su to uradili ostali (u principu tu je samo još Seagate, ali da ne komplikujemo), mislim da je ono što nervira ljude to što su uvoznici brže-bolje nivelisali cene već kupljenog lagera i time sebi obezbedili xtra profit.

mislim da su to preporuke samog proizvođača i menadžmenta, kako bi višom cenom osigurali da se postojeće zalihe razvuku bar na neki period, i držali prodaju u legalnim tokovima, i da uređaji budu dostupni za one potrošače kojima su zaista neophodni, a ne da planu za vikend (neki bi kupovali po 10-50 komada, izazvali opštu nestašicu, pa posle po oglasima prodavali za 200-300e 2TB, stvorile bi se gužve i sve ono loše što ide sa tim, a u prirodi je ljudskoj)

ovako je elegantije.

Poslednja izmena:
Kada se poveca standard u Srbiji i minimalna plata bude bila 400eura onda mogu i da povecaju cene diskova i za 20%..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno