Šta je novo?

Kuler sa diodama?!

Dorry

Čuven
Učlanjen(a)
13.07.2004
Poena
710
Slusajte ovaj biser:

Pre nedelju dana otisao sam do nove radnje koje su otvorila u blizini moje kuce. Ujdem ti ja tamo i vidim nekog lika kako chilluje :smoke: sa Heavy Metal muzikom i ne vidi da sam ja usao. Tek posle nekoliko mojih zescih "Kasljucanja" on se probudio i rekao mi je zdravo. OK. Sada sam ja krenuo da ga pitam.

JA: Imas li kuler 8 ili 80cu ili kako god?
ON: Cekaj da vidim...
Ja sada gledam lika, kad on trazi po kulerima za procesore. Ajde ja cutim, pa da vidim sta ce da kaze.
ON: Evo imam kuler TT 8 na stanju cena XX (ne secam se)
JA: Ma ne kuler za procesor, nego kuler za kuciste, znas onaj Secondary fan.
ON: E imam takve.
JA: Koliko su ti
ON: 240 dinara.
JA: A-ha. A reci da li imas kuler sa diodama na njemu...
(Sada valjda znate kako izgleda kuler 80x80 sa diodama. To je kuler obican za kucite samo sto u uglovima ima diode :p )
ON: Sta ti je to?
Pazi lika umesto da pita kako to izgleda, ili sta je, on mene pita sta je to :d
JA: Pa to ti je onaj kuler za kuciste obican sto ti imas, onaj po 240, samo sto ima diode u uglovima :p .Ja Imam jedan takav kod kuce na mojoj providnoj strani.
ON: Ja stvarno ne znam...
E sada. Najveca fora je bila u tome sto pored njega je bio jedan kompjuter koji je imao providnu stranu i koji je imao KULER 80 SA DIODAMA :d
JA: Pa evo ovako izgleda... (I ja mu pokazem)
ON: Pa stvarno ne znam... Ostavi mi ti tvoj broj, pa cu te ja nazvati...
Rekao sam mu broj i izasao sam.

I sta sada covek da kaze? Jedno je sigurno - da puno ljudi koji nisu upoznati u kompjutere otvaraju svoje firme, i sada su oni tu neke baje koje puno znaju.

Inace ovo sam morao da vam ispricam, jer ne bih mogao da postavim pitanje:
Da li neko zna koliko kosta jedan kuler sa diodama (ili sta vec :p ) u BG i koliko obrtaja ima. Da li radi kao klasicni na 2800+-10% ili drugaciji je.

Hvala unapred.

Evo još jedan biser: tip koji ima maloprodaju računara i radi 10+ godina popunjava izjavu i pita me - "Kako si ono rekao, CTR monitor?" :zgran:

Da li neko zna koliko kosta jedan kuler sa diodama (ili sta vec :p ) u BG i koliko obrtaja ima.
CoolerMaster koštaju 320 din, ima ih u 5-6 boja LEDova, vrte se na 1800rpm, 23cfm, 22dB-A, providno telo i kablovi...

Ajde ti nama objasni sta je kuler sa diodama ? (bez pokazivanja prstom) :eyebrows:

To sto ti trazis zove se 80mm ventilator sa LE diodom (svetlecom diodom).

Kuler je sklop hladnjaka (telo od al, cu i slicno) i ventilatora - bar se takav izraz odomacio u krugovima hardverasa kao nakaradan prevod sa engleskog. :wall:

I nikako mi jos nije jasno zasto ocekujes da lik koji prodaje racunare mora da ima veze sa time ? Sve su to trgovci na prvom mestu pa onda poznavaoci/korisnici racunara najcesce priuceni za to - jer eto silom prilika u tom poslu cvetaju ruze a pare padaju sa neba.

Najlakse je otici u prodavnicu i iskaliti se na nekom autisticnom pesniku koji je zalutao u prodavnicu kompjutera jer je to jedini posao na koji su ga pustili, nafarbane curice necu ni da spominjem - uz opustenu donju usnu i iskolacene oci posle jedno 5 sekundi potrebnih za restart mozdanih celija ljubazno ce ti odgovoriti 'samo trenutak da pitam shefa' kom ce signalizirati namigivanjem 'evo jedan me pita tu svakakve bezobrazne stvari'.

Mislim da bi ipak svi mogli malo da iskuliramo kada su trgovci u pitanju, nisu oni krivi sto ne umeju nista drugo :D

Poslednja izmena:
@milanbb:pa pazi ti ovako. Pre nego sto sam otisao kod ovog ******a, isao sam do druge radnje gde obavljaju prodaju i servis. Pitao sam onog lika da li ima onaj mali kuler\ventilator\hladnjak ili sta vec. On mi je odgovorio da ima i da kosta 200 dindzi. Kupio sam taj, i posle sam ga pitao gde mogu da nabavim isti takav, ali sa diodama, a on mi je odgovorio da ce dobiti sledece nedelje. I sta sad? Sad se ispostavilo, da ako hoces da kupis dobru konfiguraciju, moras da nadjes radnju koja ima i servis za kompjutere, jer se oni ipak razumeju vise, zar nije tako?

@ZorMi:Hvala na infou

@dogriz: CTR, jao!

Poslednja izmena:
dogriz je napisao(la):
Evo još jedan biser: tip koji ima maloprodaju računara i radi 10+ godina popunjava izjavu i pita me - "Kako si ono rekao, CTR monitor?"

Hmm, ovo i nije biser. Ako radi 10+ godina sa tom robom sigurno je imao CTX monitore, pa mu se nesto pricinilo.

LiquidPlasma je napisao(la):
Pre nego sto sam otisao kod ovog ******a

glupo je ljude nazivati ******ima ako nesto neznaju, pazi sad ti se razumes u kompove ili jos neke stvari, ne bitno, i odes kod nekog recimo, lupam sad mesara, i on tebi prosipa fore o kvalitetu mesa I,II,III klase a ti ga gledas BELO, i kad izadjes napolje on kaze "kakav ****** ne zna I,II,III klasu mesa" :p
jos ce TEBE neko nazvati ******om jer ne razlikujes, kuler od ventilatora, sto bi bilo isto ne razlikovati AGP i PCI.(skoro)
mislite o tome :p

Poslednja izmena:
vlasta je napisao(la):
Hmm, ovo i nije biser. Ako radi 10+ godina sa tom robom sigurno je imao CTX monitore, pa mu se nesto pricinilo.

Pa da, zamalo, ali radilo se o LG-u...

Setio sam se još jednog slučaja - mlađi profesor informatike me pita "A koji je ovo uređaj?" pokazujući na HDD Rack u kućištu... Hm, blago njegovim učenicima ;)

ZorMi:Hvala na infou
Ups, čitao sam podatke sa sajta a to nije isti model koji ima kod nas u prodavnicama. :(
Ovi su CoolerMaster TLF-R82, 2500rpm, 25dB(A), rifle bearing, 50.000 sati MTBF... cena jeste 320din. Ima sa belim, crvenim, zelenim, oranž, purpurnim i plavim LEDovima.

Ja imam te donesene iz usa i definitivno ih preporucujem svima... hoce biti nekad u ns toga, ili opet iz usa da ih dovlacim ? |>>

ZorMi je napisao(la):
Ups, čitao sam podatke sa sajta a to nije isti model koji ima kod nas u prodavnicama. :(
Ovi su CoolerMaster TLF-R82, 2500rpm, 25dB(A), rifle bearing, 50.000 sati MTBF... cena jeste 320din. Ima sa belim, crvenim, zelenim, oranž, purpurnim i plavim LEDovima.

Sta je sad rifle bearing, jel to bolje ili losije od klasicnog ball bearinga (sorry za offtopic)

A gde ima u Beogradu da se kupe ti CoolerMaster "ventilatori sa LE diodama u boji"?

Nisam sarkastican, samo necu da i mene nazivaju ******om :d

ipedja je napisao(la):
Sta je sad rifle bearing, jel to bolje ili losije od klasicnog ball bearinga (sorry za offtopic)
Patentiran CoolerMaster pronalazak. Trebalo bi da je bar po nečemu bolji inače ga ne bi reklamirali...

Kazem vam lepo svima da su ventilatori fenomenalni... dakle tisi su i od sleeve, a trebalo bi da su malo izdrzljiviji... perfektno mi rade od nove godine, njih 4 kom kod mene i 1 kod brata u masini, a sijaju ko blesavi... nisu ko oni skart sijajuci sto su se ovde dosad valjali...

khm...LiquidPlasma jel si nasao negde takav kuler jel bi i ja voleo da nabavim takav kicheraj :) inace drzim 10 80ca na jednom napajanju :) i sistem mi inace ima 15 stepeni :) ladan je ko zmija :) jer sam uz kuciste dobio 2 napajanja...kao jedno rezervno...a ja ga iskoristio za *******cije na kucistu :) znaci ako neko zna gde ima tih forica za komp sa diodama neka javi :) poz

KIBLA`s je napisao(la):
glupo je ljude nazivati ******ima ako nesto neznaju, pazi sad ti se razumes u kompove ili jos neke stvari, ne bitno, i odes kod nekog recimo, lupam sad mesara, i on tebi prosipa fore o kvalitetu mesa I,II,III klase a ti ga gledas BELO, i kad izadjes napolje on kaze "kakav ****** ne zna I,II,III klasu mesa" :p
jos ce TEBE neko nazvati ******om jer ne razlikujes, kuler od ventilatora, sto bi bilo isto ne razlikovati AGP i PCI.(skoro)
Da, samo ovo sto ti kazes bi vazilo kad bi on otvorio mesaru i dolaze mu kupci a on nema pojma

KIBLA`s je napisao(la):

nemoj preterivati, nije ti dobro poredjenje... bilo bi dobro da si rekao: ti se zaposliš u mesari i onda te mušterija naziva ******om jer ne znaš... blablabla... ako bi već radio tamo, trebao bi da znaš nešto o tematici

za ovo drugo se slažem, malo opuštenije, mogao je liku da objasni šta je to i da mu pomogne, pa da ipak kupi negde drugo... opušteno ljudi. nije teško biti fin :banana:

ZorMi je napisao(la):
CoolerMaster koštaju 320 din, ima ih u 5-6 boja LEDova, vrte se na 1800rpm, 23cfm, 22dB-A, providno telo i kablovi...

Jedino sto se vrte na 2500 RPM i sto, kad nakacis vise od jednog, vec pocinje pomalo da smeta buka... Ali zato svetle za sve pare :eyebrows:

Nazad
Vrh Dno