Šta je novo?

Kuler me vise izlude !@#$%^&*

MAD_MUzzY je napisao(la):
Ja imam Speeze i fantastican je. Ladi moj 1700@2200 savrseno! Max 40c. I naravno ultra je tih :)

Da ne drzis slucajno kompjuter na terasi po ovom vremenu? :D

Nebojsa Lukic je napisao(la):
Interesuje me kako si pricvrstio 8icu?

Evo jedna od ideja kako pricvrstiti fan. Treba iskoristiti one plasticne odbojnike za montiranje ploca u kuciste (to bar nije tesko naci) i zaglaviti ih u telo kulera a na njih (na gornju ravnu stranu) epoxi smolom ili nekim slicnim lepkom zalepiti osmicu. Ovako nesto bi trebalo da sigurno drzi kuler na mestu.

Moj Kuler

Ja sam na telo fop-a 32 nakacio 92mm fan....:wave;

Fan

fan je Titan 92x92mm. Pricvrstio sam ga zicom (pa jos i estetski fino izgledda). Mlogo je tih - a to sto siba vazduh i sa strane - bas me briga...
bilo mi je vazno samo da je tih - i da siba vazduha u vecim kolicinama - nije lose da ima promaje i oko procesora...

ja sam pitao koji 92mm jer je veoma slaba ponuda kod nas, a treba mi da stavim njega za kuciste umesto 80mm, posto 120mm ne moze da stane.

92mm fanovi imaju veliki protok vazduha i malu buku naspram 80mm

Miroslav je napisao(la):
ja sam pitao koji 92mm jer je veoma slaba ponuda kod nas, a treba mi da stavim njega za kuciste umesto 80mm, posto 120mm ne moze da stane.

92mm fanovi imaju veliki protok vazduha i malu buku naspram 80mm

letos sam uzeo u pin-u/ns titanovu 9-ku, zaista je vrlo tih

Evo upravo sam napravio verovatno najbolji low-budget tihi cooler koji moze da se nadje kod nas, fan od raptor-coola i telo od fridge rocka, povezano sa 4 zavrtnja.
Fridge rock rasklopljen i bakarna plocica je ispolirana pod vodom smirglama finoce 500,800,1200,2000 - 100 dinara, potrosio sam po 1/4 od svake. Otprilike kao sto je uradjeno ovde:
http://overclockersclub.com/heatsinklappingguide.php

Ispolirana je i dodirna povrsina aluminijumskog dela hladnjaka.
Ona bela pasta je uklonjena, stavljena titanova, tako da se eliminise "klackanje" izmedju al i cu dela hladnjaka, stegnuti su mali zavrtnji sto jace

Napomena: bakarna plocica je fabricki znatno losije obradjena sa strane koja ne naleze na procesor, mada ni ta nije nesto fina. Bele paste su natrpali ali bas mnogo.
A rezultate cemo videti.

Slike Raptor Rock-a :):

Lepo lepo :) Samo me interesuje gde si nasao ventilator od Raptora? Nije valjda da si kupio ceo raptor i fridge i napravio RaptorRock i FridgeCool :)

Lepo lepo :) Samo me interesuje gde si nasao ventilator od Raptora? Nije valjda da si kupio ceo raptor i fridge i napravio RaptorRock i FridgeCool :)

Uh, jesam. Fridga imam odavno, pa ga ne racunam u trosak. a bilo koji ttake mi je bio skup, pogotovo 7+
Ali nisam napravio fridgecool nego loud-coola sa nekom bucnom osmicom, za rezervu, a fridge fan upravo gledam i ne mogu da verujem da radi na 0.30A! Ide pravac u fioku ili na 7v

Koliko bolje hladi kombinacija sa 80x80 ? Ja sam cuo da ne hladi bolje iako je veci airflow ali sam takodje cuo da je bitna i brzina protoka. Nije bas sve intuitivno.

Koliko bolje hladi kombinacija sa 80x80 ? Ja sam cuo da ne hladi bolje iako je veci airflow ali sam takodje cuo da je bitna i brzina protoka. Nije bas sve intuitivno.

Airflow je dosta veci po papirima 37 naspram 27 cfm u korist raptorovog fana

Hladi stepen, dva bolje ipak, max 52 posle visestrukog teranja 3dmarksa, ali se zato nista ne cuje, okacene su 3 osmice i jedna devetka sve na 7v, chieftec big tower

ej, pa comp mi je sada tisi od ovog p4 pored mene :) :D ;)

MAD_MUzzY je napisao(la):
Ja imam Speeze i fantastican je. Ladi moj 1700@2200 savrseno! Max 40c. I naravno ultra je tih :)

Ja tek sada videh ovu laz. Muzzy ne *bip* molim te. U idle-u 40c da, u radu na toj frekvenciji ne.

Hm, meni FR hladi XP 1700+ (1.85GHz , 1.75V) , max 47 , DTK i samo jedna dodatna 8ica. Ne isplati mi se da za 2 stepena potrosim jos 1000din.

Nebojsa, buka je ono sto sam hteo da eliminisem.

kada izvadis fan od fridga i okacis ga samog, zaista dosta zuji.

720 din za 2 stepena i kusur od nesto dB :)

Ma nije frka meni za buku, ja bih pre ubacio jednu 8iuc da uvlaci spred i hladi malo i HDD. Posle FOP32 sve mi je tiho :)

Vocko je napisao(la):
Ja tek sada videh ovu laz. Muzzy ne *bip* molim te. U idle-u 40c da, u radu na toj frekvenciji ne.

I to sa otvorenim kucistem :p

I to sa otvorenim kucistem :p

Ma pusti ja mu sastavljao masinu i pri paljenju je bila 32c temperatura... kako onda pri opterecenju i to max opterecenju moze da bude 40c !??!

Meni pri paljenju bude i 29 pa polako raste do 41.

Ma nije frka meni za buku, ja bih pre ubacio jednu 8iuc da uvlaci spred i hladi malo i HDD. Posle FOP32 sve mi je tiho :)

E za to sam juce kupio cooler mastera 80mm za 270 din i okacio ga na 7v.

Inace, ja na poslu imam p4 2,4, po ceo dan sam pored njega, pa kad odem kuci sve sam osetljiviji na sustanje iz kompa, a volim i da drzim xp1600+ na 166 magistrali:)

Ja bih voleo da mogu da lepo isecem jednu rupu za takav CM na strani kucista da duva unutra. Probao sam na DTK kucistu da onaj ventilator ispod napajanja okrenem da duva i razultati su sjajni (-3 stepena) ali je buka velika jer usisava vazduh kroz one sitne rupice.

Ja bih voleo da mogu da lepo isecem jednu rupu za takav CM na strani kucista da duva unutra. Probao sam na DTK kucistu da onaj ventilator ispod napajanja okrenem da duva i razultati su sjajni (-3 stepena) ali je buka velika jer usisava vazduh kroz one sitne rupice.

Ja cu ili danas ili sutra da nosim kuciste tj stranicu da mi iseku tako jednu rupu sa strane pored prozora, i jednu rupu na vrhu kucista.

Bas tako, nije sve intuitivno.
Sada sam izracunao relativne brzine protoka vazduha za obe varijante, i raptor fan i spire fan. Nisam sve pretvarao u SI jedinice, tako da je rezultat samo relativan, brzina protoka raptor fan vs fridge fan u rel. jedinicama.

Uzeo sam i da je deklarisana vrednost od oko 37 i 27 cfm tacna:).
I rezultat je zanimljiv, brzine su prakticno iste 332 relatvne brzinske jedinice naspram 338 rel.brz.jedinica u korist fridge fana, s tim da su moje greske u merenju precnika rotora i obima sigurno jos vece.

Jedini minus u celoj prici koji raptor fan ima je precnik rotora od 32mm, naspram 30mm kod fridga, sto je opet jako mala razlika, s obzirom da je sam fan odignut nekoliko mm iznad tela hladnjaka, pa dolazi i do hladjenja tog "mrtvog" mesta usled strujanja sa strane.

Znacajan plus je to sto usled toga sto je telo raptor fana vece za oko 5 mm po svakoj stranici, dolazi i do boljeg hladjenja elemenata uz procesor, jos kada se malcice fan pomeri da vise duva prema 3phase tranzistorima.

U kucnim merenjima, nije mi radio 3dmark na temp. vecoj od 48 stepeni, mada je kuci racunar smesten na hladnom kamenom podu.

Zakljucak price je da ja sada mnogo bolje cujem koliko su mi maxtor diskovi glasniji nego ranije :)

jaksa je napisao(la):
Uzeo sam i da je deklarisana vrednost od oko 37 i 27 cfm tacna:).
I rezultat je zanimljiv, brzine su prakticno iste 332 relatvne brzinske jedinice naspram 338 rel.brz.jedinica u korist

Formule, formule !!! Mislim da shvatam sta si racunao. Ja se secam, dok sam imao FOP32, chipset je bio par stepeni hladniji nego kada sam ga zamenio sa nekim Evercoolom (koji je hladio CPU skoro isto).

vodeno hladjenje

PS: Uzmi vodeno hladjenje i pazi da macka ne prodje pored kucista... :D

Nazad
Vrh Dno