Nebojsa Lukic je napisao(la):
Koliko bolje hladi kombinacija sa 80x80 ? Ja sam cuo da ne hladi bolje iako je veci airflow ali sam takodje cuo da je bitna i brzina protoka. Nije bas sve intuitivno.
Bas tako, nije sve intuitivno.
Sada sam izracunao relativne brzine protoka vazduha za obe varijante, i raptor fan i spire fan. Nisam sve pretvarao u SI jedinice, tako da je rezultat samo relativan, brzina protoka raptor fan vs fridge fan u rel. jedinicama.
Uzeo sam i da je deklarisana vrednost od oko 37 i 27 cfm tacna

.
I rezultat je zanimljiv, brzine su prakticno iste 332 relatvne brzinske jedinice naspram 338 rel.brz.jedinica u korist fridge fana, s tim da su moje greske u merenju precnika rotora i obima sigurno jos vece.
Jedini minus u celoj prici koji raptor fan ima je precnik rotora od 32mm, naspram 30mm kod fridga, sto je opet jako mala razlika, s obzirom da je sam fan odignut nekoliko mm iznad tela hladnjaka, pa dolazi i do hladjenja tog "mrtvog" mesta usled strujanja sa strane.
Znacajan plus je to sto usled toga sto je telo raptor fana vece za oko 5 mm po svakoj stranici, dolazi i do boljeg hladjenja elemenata uz procesor, jos kada se malcice fan pomeri da vise duva prema 3phase tranzistorima.
U kucnim merenjima, nije mi radio 3dmark na temp. vecoj od 48 stepeni, mada je kuci racunar smesten na hladnom kamenom podu.
Zakljucak price je da ja sada mnogo bolje cujem koliko su mi maxtor diskovi glasniji nego ranije