Šta je novo?

Kuhinjski nozevi i ostrenje

Mitko

Cenjen
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruke
317
Poena
195
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Wireless provajder
Gde imaju da se kupe "kvalitetni" kuhinjski nozevi?
Nozevi za svakodnevnu upotrebu, rezanje hleba, seckanje povrca i slicno... pored toga koji je dobar ostrac za iste...

Hvala
 
Ne znam šta za tebe znači "kvalitetan" nož. Korektne noževe možeš da kupiš preko www.serotonin.rs. Oni prodaju Myabi i Zwilling noževe. Ili, www.sunmoon-stars.com koji prodaju WMF noževe.

Ako imaš mogućnosti mnogo bolja varijanta da kupiš negde napolju. Veći izbor i povoljnije cene.

Lično koristim WMF noževe (Spitzenklasse Plus) više od osam godina. Odlično su se pokazali u kućnoj varijanti, uz pravilno održavanje.

Pozdrav Aleksandar
 
Gde imaju da se kupe "kvalitetni" kuhinjski nozevi?
Nozevi za svakodnevnu upotrebu, rezanje hleba, seckanje povrca i slicno... pored toga koji je dobar ostrac za iste...

Hvala
Topla preporuka za Pirge nozeve. Turski. Odnos cena - kvalitet, u samom vrhu. Koriste nemacki celik 1.4116 - X50CrMoV15.

Naravno, mozes i da uzmes i Wüsthof ili Zwilling ali nema nikakve potrebe davati toliki novac.

_https://www.kristalgold.com/index.php
 
Poslednja izmena:
Hleb lako i brzo istupi nož, zato se za hleb koriste isključivo oni sa talasastim sečivom. Ikea, Tramontina - sasvim dovoljni za hleb.
Pozdrav
 
Ja sam uzeo ovaj Vinzer set, fantastični noževi, najviše koristim upravo taj sa talasastim sječivom i počinuo sam od kad hleb mogu da režem tanko, bez jedne mrve. :)

________.jpg
 
Zwilling i Wusthof setove izbegavati, osim ako su bas neki top modeli.
Pojedinacno su ok, ali setovi su cesto precenjeni.
Drugar ima Zwiling set, ja imam Wusthof set.
Oba isti princip. Samo kuvarski noz napravljen od dobrog metala, ostali kante.
Za hleb i sataru mogu nozevi sa metalnim drskama posto se drze punom shakom, za ostale nozeve koje drzis tako sto ih "ushtines" ne valjaju jer drska bude mnogo teza od ostrice.
Npr. svi oni nozevi sto su bili u maksiju za nalepnice.
Dick nozevi deluju pristojno.
Meni se dopada njihova japanska linija.
Ne zbog izgleda, nego zbog funkcije.
Tanja ostrica, ravniji vrhovi. Lepse se secka.
 
Da osvezimo temu :) : Kakav je za svakodnevnu upotrebu i seckanje svega i svacega od mesa, voca i povrca ovaj nas Almazan noz ?
 
Treba vremena da se naviknes, posle ide lako, imam nesto slicno ali bolje, drugar "iskovao" za mene. Cujem da im je dosta opala kvaliteta sa popularnoscu.
 
Ako zelis bas takav noz mozda je bolje da ti neko uradi po porudzbini. Ja sam isto gledao njihov pa sam ipak resio da uzmem od decka koji to provereno rucno radi. Za ove vise nisam siguran jer su se bas izreklamirali i prodaju mnogo nozeva, a ovaj me izasao imalo povoljnije.
Inace sto se modela tice meni je ok, ni mali ne preveliki, ali treba malo vremena da se naviknes na taj oblik kao satarice. Moze da presece i neke kosti, npr pile mozes da iskomadas bez problema.
 

Prilozi

  • IMG_20230418_204943.jpg
    IMG_20230418_204943.jpg
    165.6 KB · Pregleda: 115
Nezahvalno je preporučivati noževe, zavisi od navika, potrebe, znanja, novca i slično.
Preporuka su japanski noževi, ja sam ih naručivao ranije iz inostranstva, sada ima i kod nas da se nabavi, recimo https://japanskinozevi.com je i više nego korektna radnja, kod njih sam uzeo kamenje za oštrenje. Ima i jeftinijih i skupljih pa može da se lepo probere.
Ako neko želi baš jeftin nož, ok je Dick kuhinjski, slični takav WMF, a mogu da prođu i oni iz Metroa na primer, njihova marka.
U svakom slučaju bitnije je znati naoštriti nož i nabaviti i kamenje za oštrenje, pa ih održavati oštrim, zahteva malo vežbe i truda, ali isplati se.
Možete i da dajete da vam oštre, rade i to u radnji iznad, mada je bolje uvek sam, ne zavisite od drugoga i možete da uradite kada vam zatreba.

Kažem nezahvalno je preporučivati, dosta ljudi je probalo na primer moj nož, i kao super je ali ih to uopšte ne interesuje, daju mi samo njihove krševe da naoštrim i nakon toga ih ubace u fioku među ostali escajg i istupe već odmah sa time.
Meni je to nerazumljivo jer nož se bukvalno koristi svaki dan, zašto ne uživati u radu sa njim, ali eto.

Dakle moja preporuka japanski nož ili još bolje dva, jedan veći i jedan manji, i kamen za oštrenje, malo je investicija u početku ali ti noževi traju dok ga ne polomite slučajno ili upropastite oštrenjem dok učite :) .
 
Dick je sigurica za male pare, a da stvarno valja.
 
Ima li neko preporuku za kamen za ostrenje nozeva? Videh da od povoljnijih ima u Woby Housu neki, 240/1000 ili 600/2000, a ostalo sto sam nasao nije bas jeftino. Da li je mozda neko uzimao nesto sa Aliexpressa a da moze da posluzi?
 
Ostrenje nozeva je nauka za sebe.
Kucno ostrenje sa jeftinim alatima ce se samo unistiti noz.
Bolje uzeti kvalitetan noz pa ostriti kod ostraca, a ko stvarno koristi jako puno noz onda mora da se posteno udubi u problematiku i kupi pravi alat.
 
Ima li neko preporuku za kamen za ostrenje nozeva? Videh da od povoljnijih ima u Woby Housu neki, 240/1000 ili 600/2000, a ostalo sto sam nasao nije bas jeftino. Da li je mozda neko uzimao nesto sa Aliexpressa a da moze da posluzi?
Ti kineski što prodaju Kinezi i WobyHaus nisu čemu. Ja sam za te pare na Aliju uzeo mali kamen od 10000 ili tako nešto, ali je baš mali. Više je da prolaziš po oštrici sa njim nego da povlačiš nož po njemu. Da bi bio normalne veličine i solidan, to je na Aliju 20-30 evra po kamenu (sa poštarinom). Japansko kamenje je preko 50 evra komad.
 
Videh na netu da preporucuju neke King i jos neke tako budzet varijante za kucnu upotrebu, nego i to izadje solidno sa postarinom pa rekoh mozda ovde ima nesto za 2-3 hiljade a da valja. Inace nisam neki profesionaalc, nozevi su za kucnu upotrebu a posto ostrac radi u isto vreme kad i ja, veci problem mi je sto treba specijalno da se organizujem da bih odneo tamo i posle opet isao da ga pokupim nego tih par stotina dinara sto on naplati, zato sam mislio da nabavim nesto cime cu moci sam to.
 
onda kupis tri kvalitetna noza da ne ides stalno kod ostraca, trii dick noza po 2000din ce te izaci 6000din
te pare ces baciti na te kucne ostrace i shvatiti da si opet na pocetku
ne postoji kucna i brza varijanta ostrenja noza, to vam je NAUKA,
evo nek neko napise ovde da je uspeo da ostri nozeve u kucnoj radinosti bez znanja i sa kucnim varijantama ostrenja
to samo unistava ostricu i prividno izgleda ostro i posle dva secenja ostrica bude jos gora
 
Nije to nikakva nauka vec stvar alata i prakse, nemojmo preterivati.

Videh na netu da preporucuju neke King i jos neke tako budzet varijante za kucnu upotrebu, nego i to izadje solidno sa postarinom pa rekoh mozda ovde ima nesto za 2-3 hiljade a da valja. Inace nisam neki profesionaalc, nozevi su za kucnu upotrebu a posto ostrac radi u isto vreme kad i ja, veci problem mi je sto treba specijalno da se organizujem da bih odneo tamo i posle opet isao da ga pokupim nego tih par stotina dinara sto on naplati, zato sam mislio da nabavim nesto cime cu moci sam to.
King nije budzet varijanta.
Zaobidji kineze ( i ne samo kineze) jer su krs i jako prljavi za rad. Moze da posluzi za neki start ali ces ubrzo uvideti da si bacio pare.
Najpopularniji koji ne kostaju bubreg su japanski Shapton, Naniwa i King, svaki je specifican.
Shapton je najbolji overall sa odlicnim cena-kvalitet odnosom i odlican je za meki nerdjajuci celik tj klasicni kuhinjski nozevi.
Da bi pravilno naostrio noz i ustedeo sebi puno vremena i truda, trebaju ti minimum 2 gradacije tj grubo i fino.
Grubim oblikujes ostricu, finim ostris tu ostricu.
Takodje ti treba i lapping stone tj kamen za peglanje kamena, jer se svaki kamen trosi i deformise a treba ti ravan kamen za rad.
Ako hoces bas ostro i pravilno ostrenje trebace ti stropping alat, ali kada udjes u fazon nije neophodan.
Kada sve saberes nije bas jeftino ali ces uz malo prakse dobiti primetne rezultate i dugotrajnu ostrinu.
Ali najbitnije je sta hoces da ostris tj sta ti tacno treba, to odlucuje sve.
Npr kod mene niko ne pazi na nozeve i koristi se masina za pranje sudova - najveci ubica ostrine nozeva i imamo samo meki nerdjajuci celik trenutno.
Shodno tome sam uzeo grubi dijamant, 2000 i 5000 Shapton i jednom u pola godine preletim preko svih nozeva koji dugo drze ostrinu, sa kojom je milina seci bilo sta.

1000023954.jpg

Ovaj lik je odlican i uvesce te u osnove nozeva, materijala i tehnike i najbitnije - niko ga ne sponzorise:

 
Naravno da nije nauka ali treba ti vremena da se izvestis, sto znaci da treba da naostris nozeva i nozeva da steknes vestinu pravilnog ostrenja.
Kao sto je dukelander napisao, treba ti gomilu kvalitetnih kamenja plus kamenje za peglanje tih kamenja, pa koliko to sve kosta i gde nabaviti a da je proveren kvalitet.
Plus ostrenje svakog noza traje odredjeno vreme sto znaci ne mozes tek tako na brzinu da od tupog noza napravis kvalitetnu ostricu,
ali zato kvalitetno naostren noz mozes da doostravas sa kvalitetnim masatom (a i on kosta 100e i opet moras nauciti da ga koristis),
ali ako imas clanove porodice koji ne vode racuna o nozevima pa seku kosti i udaraju ostricom po daski, onda ti nikakvi masati nece pomoci.
Kada se sve to sabere koliko kosta vremena i novaca po meni se ne isplati zezati nego je bolja varijanta imati nekoliko kvalitetnih nozeva i ostriti kod ostraca jednom u godinu dve.
Jedino ako ti je licni izazov da savladas tu vestinu pa ti je to neki mini hobi onda je to lepa i korisna vestina za nauciti,
sve druge varijante tipa da kupis par jeftinih/neproverenih kamenja na aliexpresu je cisto gubljenje vremena i para.
Isto tako se ne resava posao ni sa jednim kvalitetnim kamenom jer se posle par ostrenja svaki kamen izdubi bez obzira koliko je kvalitetan,
pa svi sledeci nozevi budu ostreni sa pogresnim uglom sto znaci da ih ne mozes pravilno naostriti,
tako da ti treba i kvalitetan kamen za glacanje tog kamenja, pa onda kamenje za ostrenje razlicite finoce, pa na kraju kozni kais za finis.
Kao sto rekoh treba novca i vremena, gde god se proba naci precica ili usteda je cisto bacanje para.
 
Poslednja izmena od urednika:

Ovaj lik je odlican i uvesce te u osnove nozeva, materijala i tehnike i najbitnije - niko ga ne sponzorise:

E to je odgovor koji sam trazio, hvala :D U svakom slucaju znaci nece mi biti dovoljno te 2-3 hiljade kako sam mislio prvobitno :D , al dobro. Vecinom su mi nozevi klasicni kuhinjski, rekao bih solidnog kvaliteta,nisu kineski krsevi, i jedan koji mi je iskovan po porudzbini od nerdjajuceg celika N690. Pogledacu bas ovog lika sta kaze pa cu da vidim sta gde da porucim onda.
 
Ja godinama koristim japanske GLOBAL i prezadovoljan sam, ali nisu jeftini.
Takođe imam i jedan Zwilling set (neka srednja varijanta) koga koristim za teža sečenja pošto su deblji od japanaca, pa samim tim i zgodniji za rasparčavanje pileta, za panglovanje…
Pored gore navedenih noževa, obrati pažnju i na BSF, dosta su jeftini, a u vlasništvu su Zwillinga.🙂
BTW: ugao oštrenja japanskih i nemačkih noževa se razlikuje.
 
@tomap Pa pazi, neces pogresiti ako uzmes jeftinog kineza, taj kamen ce naostriti noz, to nije sporno.
Btw imas 2-3 glavna proizvodjaca jeftinog kamenja na aliju, ostali su samo rebrand sa nabijanjem cene. To je cak i ovaj yt lik objasnio u nekom svom videu cini mi se.
Takodje navodi i kako da prodjes najjeftinije.
Svakako pogledaj puno yt videa na ovu temu i polako ce ti biti jasno sta ti je stvarno potrebno.

@Shomi22 i ne samo ugao vec i odrzavanje, japanac instant izbacuje rdju ako se tretira kao nemac
 
Već u ovoj temi ima podosta dezinformacija, ali nemoj puno da se zamaraš,
kupiš King combo 1k/6k , imaš i kod nas da kupiš za 6500, ako nađeš jeftinije sa strane ok,
to ti je sasvim dovoljno, vežbaj na malo lošijim noževima i uživaj, sve je bolje sigurno od trenutne situacije u kojoj si.
 
Ostrenje nozeva je nauka za sebe.
Kucno ostrenje sa jeftinim alatima ce se samo unistiti noz.
Bolje uzeti kvalitetan noz pa ostriti kod ostraca, a ko stvarno koristi jako puno noz onda mora da se posteno udubi u problematiku i kupi pravi alat.
A šta da radimo mi koji ne želimo da budemo najbolji prijatelji sa oštračima ili jednostavno nemamo vremena da trošimo na razne nebitne stvari? Kad bih sabrao sve što moram da servisiram redovno po kući ceo život bi samo sa majstorima proveo.
Sad ozbiljno, da li postoji varijanta noža solidne cene da ne moram da mislim o tome bar 2-3 godine, a posle toga da mogu i da ga bacim i kupom novi? Živim u BG ali nikad nisam ni video neku oštračku radnju, ne bih ni znao gde da tražim
 
A dezinformacije su?
Pa ceo post od Malog Perice na primer, kao i to da je potreban masat za dooštravanje od 100e (niti je potreban niti može sa njim da se dooštrava), pa da je to ne znam kakva nauka,
eto dovoljno je.
Ima sada na internetu kanala, samo se fokusirati na baš osnove, da se drži lepo ugao konstantno kod oštrenja i da se proba da se što više ukloni burr da duže traje oštar nož, to je manje više to, i nakon prvog oštrenja će biti bolje od noževa i oštrine koju sada ima.
I da, da japanac izbacuje rđu, to je za karbonske noževe, ja imam japanske noževe, svi su stainless, ovako kad tako napišete možete da ga odbijete od japanskih noževa, što je pogrešno, samo treba da odabere stainless varijantu.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno