Šta je novo?

Kuda plovi PIN brod?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ovo me podseća na to kako su u zapadnim medijima svojevremeno opravdavali bombardovanje srbije - gomiletina "kabinetskih" bajki u koje mogu da poveruju samo preškolci.
REALNO - kada budu pohapsili carinike i švercose, pojaviće se drugi i cela tvoja priča pada u vodu. dok postoji potražnja biće i ponude. toliko je jednostavno. to se zove TRŽIŠTE.

da bi legalne "trgovine" proradile, država mora mnogo ozbiljnije da utiče na poslovnu klimu - da smanji uvozne dažbine, da pritisne trgovce i uvoznike da poštuju svoje obaveze i da time učini celu stvar konkurentnom.

ovako - dok vi imate manje više neometano i nepravedno "pravo" da me zavitlavate i ne poštujete, da mi proizvoljno odbijate garanciju i terate me da se sam cimam po inspekcijama kako bih vas zatvorio, vi me naprosto terate da nemam posla sa vama. ko vas bre šiša, sad se vi cimajte da mene zatvorite zato što nisam kupio od vas.
Ne znam od koga vas i vama. Ja ne uvozim nista,
Zivo me interesuje koje pravo imas kad kupis uredjaj od preprodavca? Postoji lojalna i nelojalna konkurencija. Kad je nelojalna konkurencija onda nema trzista. Samo kriminal.
Kada neko krsi zakon treba da ide u zatvor. To sto ce da dodje neko drugi isti takav je veoma lose razmisljanje.
Sto ne kupis kraden auto? Skinut sa osiguranja?

@Rick
U principu se slažem sa tobom, ali prvo treba onih pet stavki da se desi koje si napisao (ili bar prvih tri), pa neće ni biti švercovane robe. Šverca je bilo od pamtiveka i biće ga zauvek, kad god postoji tako velika disproporcija cena. To se ne rešava policijom i vojskom ;)

Poslednja izmena:
Kako je u Srbiji sve skuplje nego u Hu, a pdv 7% manji?

Ne znam od koga vas i vama. Ja ne uvozim nista,
Zivo me interesuje koje pravo imas kad kupis uredjaj od preprodavca? Postoji lojalna i nelojalna konkurencija. Kad je nelojalna konkurencija onda nema trzista. Samo kriminal.
Kada neko krsi zakon treba da ide u zatvor. To sto ce da dodje neko drugi isti takav je veoma lose razmisljanje.
Sto ne kupis kraden auto? Skinut sa osiguranja?
ja ne kupujem kradenu robu.
poenta je da je loš pristup mušterijama nešto što su katrelski usvojile maltene sve firme koje se na ovaj ili onaj način bave hardverom u srbiji, a brane se time da im "šverc" uzima hleb iz usta.
te dve stvari nisu povezane, u to me nikada nećete ubediti. ja kao čovek pre svega imam prava da zahtevam da se prema meni postupa kao prema čoveku a ne kao prema *****u i da odaberem da ne želim da budem deo toga.

Poslednja izmena:
ja ne kupujem kradenu robu.
poenta je da je loš pristup mušterijama nešto što su katrelski usvojile maltene sve firme koje se na ovaj ili onaj način bave hardverom u srbiji, a brane se time da im "šverc" uzima hleb iz usta.
te dve stvari nisu povezane, u to me nikada nećete ubediti. ja kao čovek pre svega imam prava da zahtevam da se prema meni postupa kao prema čoveku a ne kao prema *****u i da odaberem da ne želim da budem deo toga.

Ma druze ja te apsolutno podrzavam u tome. Ja sam samo protiv sitematizovanog sverca robe.

Dve stvari - beše neka tema ovde, čovek pisao kako su njih trojica iznajmili kombi, otišli u Budimpeštu (ne Segedin!), kupili televizore i legalno ih uvezli i prošli jeftinije nego ovde u radnji? Ende. Nema šta dalje da se komentariše. Nije šverc. A što se tiče garancije, kako su mi rešili reklamaciju u tom istom PINu, ne bih suzu pustio da zatvore i ceo NS odeljak. Nek oni rade šta im se više isplati, a mi ćemo da kupujemo gde se nama više isplati.

Vi i dalje mislite da su "madjari" krivi za stanje na trzistu? Opako gresite...

+1

"Mađari" su samo posledica nepostojanja adekvatne tržišne utakmice u Srbiji.

Jednostavno, ovde nikad nisu uspostavljena jasna i zdrava pravila igre, pa je shodno tome i situacija ovakva kakva jeste.

U startu malo tržište (po svojoj geografskoj površini) nikada nije razvijano na pravi način, nije povećavan kapacitet i nije širena tržišna utakmica, već je stvaran privid tržišta, sa kartelskim povezivanjem, burazerskom privatizacijom i uticajem države na sve nivoe.

S druge strane, Mađarska je još dok smo se mi na ovim prostorima "igrali rata" jasno odredila prioritete, postavila dobre temelje i privukla kapital. Sa strane su ušli veliki igrači, kako u proizvodnji, tako i u maloprodaji, što je rezultiralo izgradnji zdrave konkurencije i formiranja adekvatnog tržišta. Imali su i oni "svetle strenutke", ali na kraju, njihova privreda je na neuporedivo višem nivou nego naša.

Politika je zabranjena, a sve je u vezi sa politikom u ovoj zemlji......

Istina je da se 90% problematike ove teme moze objasniti politikom, ali ako se proteruje politika sa ove teme, onda u svakom slucaju treba ovako:

Ja bih dodao da ako nema politike onda ne sme ni kriminala. Ovo sto se velicha ovde je kriminalna aktivnost. Shverc u ovom obimu koji se danas desava je krivicno delo.
To nije politika, to je realnost. Ende, tacka , konec filma...

NA ovom forumu nije.
PRavilo je staro koliko i forum.

99.99% svega se moze objasniti politikom, ali se moze objasniti i ekonomijom i pravom i fizikom i hemijom, ali to nas ovde ne zanima.

Ukratko:
Pin nece prodavati HW dok se ne stvori novi lanac maloprodaja (100+) koji mnogo uzima i redovno placa....

A zashto ne postoje takvi lanci i sta se i zashto desilo postojecim e to je vecj POLITIKA(KRIMINAL),a ne SHVERC(KRIMINAL).

Nikome nije palo na pamet da se prodaja racunara sto desktop, sto laptop drasticno smanjuje ne samo kod nas nego u celome svetu.

To je po meni takodje jedan od razloga za propast nasih uvoznika/dobavljaca/distributera.

ja se iskreno ne secam da sam zadnjih 10 godina mogao da kupim kod nas ono sto sam hteo a nisam nikada zalio kes za tehniku. samo se nudi par brendova sa kojima imaju nekakve dilove. ponuda se svodi na gomilu poredjanih torbi za lap topove, hama dzojstika i tastatura, kingston memorija i asus grafika i monitora. ne postoji srednji segment, postoji gomila smeca i po neka stvar iz vrha ponude koja je 50% skuplja. dobavljaci nisu nikad imali sluha za krajnje potrosace i bolelo ih je uvo. pre cu kupiti od fante ono sto zelim po realnim cenama i porucivati stvari od preko. nasim kriminalcima zadnje tri godine nisam dao ni dinara.

Ne sve već više, a npr mogla su se nekad kupiti Seasonic napajanja - više nema, high-end Cheiftec napajanja sada nema - ima samo krepa, CM napajanje GX, V i VS serije sada nema - sada samo šita... Onda bila je veća ponuda kulera, kućišta, matičnih... Zašto? Zato što se kupuju napajanja od Mađara sa garancijom od čak 10 godina koju ne dobiješ, jer garantni list ostaje kod švercosa, i šta će biti ako oni prestanu da rade?

Poslednja izmena:
ne znam gde ti nestade post... seasonic x sam recimo kupio kod nas kada su se pojavila, sada i da ga negde nadjem kosta par hiljada vise i tako je sa svim stvarima i ne samo sa tehnickom robom. izbor kulera su imali uvek jadan, navedi mi recimo makar jedan dobar 14cm kuler. sad imamo samo cooler master igracke. jednostavno sam poceo da biram kome cu davati svoj novac i sta kupujem. kod nasih i da hocu nemam sta da nadjem...

seasonic je recimo imao fabricku garanciju 7 godina a od nasih dobio 2... i ko je ovde lud...

Poslednja izmena:
Sto se tice tehnike ali prevashodno mislim na racunarse komponente, nabavljaju se od preko jos od pamtiveka.

Ranije se uglavnom dovlacilo ono sto kod nas nije bilo (a nije bilo poprilicno toga), mislim na neke ekskluzivnije brendove i odredjene best buy komponente. Tada je i radnjama bilo ok jer se osnovno naveliko pazarilo a imalo je i ok cenu u odnosu na EU.

Pucali su sebi u nogu onog momenta kad su podigli PDV racunarskih komponenti sa 8% na 20% (zapravo je u praksi razlika bila i veca), e onda se sve zivo pocelo vuci od preko pa cak i kablovi/adapteri. I svakog dana je sve ucestalije i ucestalije, svi se prikljucuju izvesnom biznisu jer ocekuju 10-20% zarade po komponenti. Garancija kod Madjara se dosta brze i profesionalnije resava nego kod nas, tako da ne vidim shvrhu kupovine po ovim nenormalnim cenama i jos kao plus dobijes najgoru mogucu podrsku.

A da ne pricam o nekim ekskluzivnijim brendovima koji nikada nisu ni dosli u Srbiju. A isti u EU imaju cene kao kod nas neki krsevi za koje nas narod misli da je cutting-edge in technology jer nisu imali mogucnosti videti ista bolje od toga.

Poslednja izmena:
ne znam samo kako se usuđujemo da tražimo nešto drugo kad su oni to tako dobro odabrali umesto nas :smash:

^ svaka ti cast, pronalazim se u svakom tvom postu i svaka rec ti je na mestu.

Kako ljudi nemaju para da kupuju? Kome ovi sverceri prodaju tolike televizore i ostale aparate, uredjaje, komponente,... sto donose iz madjarske?

da ljudi imaju vise para jos bi manje kupovali kod nas. kapiram da kod nas uzimaju samo oni koji moraju na rate.

Nekoliko milijardi uđe u SRB godišnje putem doznaka, tu su zatim neprijavljeni prihodi od izdavanja stanova, freelance/honorarni poslovi, i najvažnije - sveprisutno plaćanje zarada na crno. Ja uvek kažem da se u ovoj zemlji živi makar 30% bolje nego što to statistika pokazuje.

Ne sve već više, a npr mogla su se nekad kupiti Seasonic napajanja - više nema, high-end Cheiftec napajanja sada nema - ima samo krepa, CM napajanje GX, V i VS serije sada nema - sada samo šita... Onda bila je veća ponuda kulera, kućišta, matičnih... Zašto? Zato što se kupuju napajanja od Mađara sa garancijom od čak 10 godina koju ne dobiješ, jer garantni list ostaje kod švercosa, i šta će biti ako oni prestanu da rade?

A inače ovdašnje firme 300% će da rade? Gde su danas PC Centar, Imtel computers i gomila drugih? Do pred kraj godine sam kupovao u Emmi-ju, ali usled sve jadnije ponude od ove godine kod "Mađara" - dobijem i garantni list, štaviše, već sam jednu komponentu najnormalnije slao na reklamaciju i rešeno je bez problema.

ja se iskreno ne secam da sam zadnjih 10 godina mogao da kupim kod nas ono sto sam hteo a nisam nikada zalio kes za tehniku. samo se nudi par brendova sa kojima imaju nekakve dilove. ponuda se svodi na gomilu poredjanih torbi za lap topove, hama dzojstika i tastatura, kingston memorija i asus grafika i monitora. ne postoji srednji segment, postoji gomila smeca i po neka stvar iz vrha ponude koja je 50% skuplja. dobavljaci nisu nikad imali sluha za krajnje potrosace i bolelo ih je uvo. pre cu kupiti od fante ono sto zelim po realnim cenama i porucivati stvari od preko. nasim kriminalcima zadnje tri godine nisam dao ni dinara.
Odličan opis 99% domaćih maloprodaja :Klanjanje

totalno. čovek je opisao problem do najsitnijih detalja - u koju god radnju da uđeš sve je isto. pravog izbora između brendova nema jer svi kupuju jedno te isto od istih uvoznika / dobavljača. ako slučajno neko i ima nešto što odskače od uobičajene (smeće) ponude, to je waaaaay overpriced, a pritom je usluga i dalje jednako loša, a garancija i dalje uglavnom služi samo za slikanje.

i onda su im "mađari" krivi. ma idi.

Ja ne pratim kompove i odavno sam prestao da ganjam nove delove svakih 6-7 meseci, ali da nije mozda da nema toga da se kupi zato sto fakticki postoje dve radnje sa 4 brenda?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno