Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

Nova pravila igre su na snazi.

Mozda jesu al mozda i nisu? Ovo je ono klasicno "ee ovog puta je drugacije" . Kripto je tu da ostane, i ako i padne nize jos bolje - vise ce da se dokupi.

Sve vise novije generacije bivaju investiciono svesne i pre ce se okrenuti ka kriptu nego ka bilo cemu drugome. Za nekretninu retko ko ima, a kripto je tu da otvori vrata i manjim investitorima. Mojoj tetki, babi, strini kripto nije poznata materija niti ce biti, novijoj generaciji hoce. U 2 klika kupis, u 2 klika prodas koliko ti treba.

Ja verujem da ce biti jos bull marketa makar i za 5-10 godina. Jer sta drugo raditi? Cuvati u novcu?

Ne znam sta se tacno dobija ako cena zivota nastavi ovim tempom. Da li ce mi za 10godina 300.000e znaciti vise tada, ili 30.000e sada, ili 3000e pre 10godina... Igra je za velike igrace isplativa, ali za ljude koji ubacuju s vremena na vreme po par desetina dolara je potpuno mlacenje prazne slame. I to je veliko pitanje jesu li se "opkladili na dobrok konja" , meni je npr kripto zalog za penziju, pa dokle dodjemo dosli smo...

Mozda jesu al mozda i nisu? Ovo je ono klasicno "ee ovog puta je drugacije" . Kripto je tu da ostane, i ako i padne nize jos bolje - vise ce da se dokupi.

Uobičajeno razmišljanje koje će koštati one koji na vreme ne ukapiraju da je vetar promenio pravac. Ono što hrani Bitcoin je povećanje količine novca u finansijskoj ekonomiji, dakle likvidnost koju su centralne banke obezbeđivale. Čim je njoj došao kraj, Bitcoin je iskočio iz šina.

Look Into Bitcoin - Logarithmic Growth Curves.png

Sve vise novije generacije bivaju investiciono svesne i pre ce se okrenuti ka kriptu nego ka bilo cemu drugome. Za nekretninu retko ko ima, a kripto je tu da otvori vrata i manjim investitorima. Mojoj tetki, babi, strini kripto nije poznata materija niti ce biti, novijoj generaciji hoce. U 2 klika kupis, u 2 klika prodas koliko ti treba.

Da, slažem se, Bitcoin je izuzetna špekulacija. Lako dostupno kockanje, praktično dostupno sa svakog ekrana u kući, vrlo zarazno i lako za nameštanje od strane velikih riba. Plus, ima tu mantru "investiranja", ljudi često i ne kapiraju da se kockaju. Vratiće se verujem kripto na velika vrata opet kad se ekonomska situacija promeni.

Ja verujem da ce biti jos bull marketa makar i za 5-10 godina. Jer sta drugo raditi? Cuvati u novcu?

Ni sam nisam pametan da te posavetujem. Ja sam 80% keš i 20% zlato, računam da sam tako pokriven na koju god stranu da ode. Kad osetim da je najgori deo krize prošao, treba da gledam da kupujem assete. Biće tu i kripta, ako ga ne zabrane.

Prestali da ga hrane, ali ce u jednom trenutku nastaviti, valjda znamo kakvi su to banditi.
A do tada, lagani ali redovni shopping.

Zbog čega bi ga zabranili? Ali recimo sve i da hoće kako bi to izveli ?
I ko su to "oni" zapravo ?

Vlasti. U nekim zemljama su ga već zabranili. I drugde bi ga do sad zabranili da su računali da može da zaista ugrozi državni monopol nad novcem. Pretpostavljam da su ga ostavili do sada da bi razni projekti inovirali šta je sve moguće, trebaće im to znanje za državne kriptovalute uskoro.

Ako reše da se otarase kripta, zatvoriće menjačnice. Teoretski, ljudi bi mogli i dalje da trguju kriptom privatno, ali realno govoreći, bez likvidnosti i kockanja koju pružaju menjačnice, kripto ne vredi crn qrac. Ni zlatom se ne bih usrećio da ovde više odjednom nema dilera na svakih sto metara i da je problem prodati, a kamoli sa kriptom.

Isto tako u nekim zemljama je i zvanična valuta.
Realno ne mogu da ga zabrane, pokušavaju Monero recimo godinama i da razbiju i zabrane, bez uspeha, a svojski se trude to da urade alphabet agencije, iz drugih razloga ali nebitno za ovu diskusiju. Suština je da ne mogu.

Pre će fiat biti ukinut tj. raspadnut i uvešće se CBDC, koji najverovatnije neće ni biti na blockchainu, zavisiće od zemlje do zemlje.
I to vrlo brzo, već naredne godine.

Menjačnice više služe za lagani ulazak, on-ramp, medjutim kao što si već naveo privatno to izvesti takodje nije problem, čak je sve više i masovniji nego ikada i pored menjačnica.
Sem toga, kako će recimo da zabrane kripto menjačnice u Rusiji primera radi ? Sve i da na celom zapadu budu zabranjene.

Skrećemo od teme. Molim moderatore da prebace tekuću diskusiju u "Kriptovalute - opšta diskusija". Hvala.

Ja sam se povukao sa Binancea za sada. Ne kažem da su u problemu, samo sam malo više oprezan. Orderi će se lako ponovo postaviti.

Dollar to Crypto Rattio 24.7 to 1. Pre skoro 10 godina je bio 9355 to1. Zanimljiv podatak.

Zena je samo htela da zagreje ucionicu da bi djacima bilo toplo a svi je odmah razapinju. Kakav smo narod.

Da li tih 1000 Flux-a mozes da unstakevkad god hoces ili postoji neka procedura/pravilo?

Pogledajte prilog 369154

kupovao stepenasto od 0.6 do 0.4

Ovo je od prosle nedelje.

Mogu da bacim oko na potrosnju po nodu ali to zavisi sta korisite kao uredjaj..

1 nod je 1000fluxa

Mozda sve ode na nulu..videcemo :)
Ne bi bilo lose da napises neki kratak guide u temi za stejkovanje ako bi neko bio zainteresovan da krene osim ako ne stejkujes preko Binance-a. Da li koristis VPS, koliki je APY na godisnjem nivou i generalno neku racunicu. Koliko sam upoznat moze se stejkovati na 3 nivoa od kojih je za poslednji potrebno 40.000 Flux-a ( sto mu dodje Masternode ) ali je APY 30% u tom slucaju.

Ne koristim vps. Ne isplati se. Mozes da sklopis sam flux nod i da ti radi od kuce.

Das dobrinos decentralizaciji 😁
Ja tako držim.

Intel Xeon E5-2650 (bilo koji 8c/16t cpu) može za najjači nod a on košta na KP 15e

Serverske memorije su jeftinije.

Staviš dva ssd u raid 0 (ne moraš nvme) da imaš dovoljno veliku brzinu.

Ubaciš Ubuntu.. I onda se instalira flux nod.

Imaš bas sve detaljno na njihovom (flux) YouTube kanalu. Korak po korak.

Poslednja izmena:

Na prvu, kad vidim da JorgoBanka dala dozvolu, bez straha bi tu uložio bilo koju sumu do 10 din. I to samo ako sam pijan ko zmaj.
Nakon minute provedene na sajtu preduzećETa i APRu malo je sve zavonjalo na neki sirotinjski ftx te je pala novogodišnja odluka da ipak ne rizikujem tol'ke novce.

Poslednja izmena:
Pa evo, na sajtu kažu da iza Crypto12 stoji renomirana i superiskusna firma Vescon, a o sebi misle - "Vescon was a Serbian-based Consultancy firm that specialized in KYC (Know your Customer), and Anti-Money-Laundering & Counter Financing of Terrorism procedures. We have years of experience in the banking, compliance, and payment service sector, allowing us to provide our clients with expert assistance blablatruć itd"
APR se u mamu kune da im oblast delovanja - "4799 - Остала трговина на мало изван продавница, тезги и пијаца". Vlasnik, razni zastupnici i još razniji članovi su jedan batica koji 90to godište. Ima tu još raznoga smehotresa. A verujem da bi bio pravi flying circus zvirnuti im/mu u finansijske i poreske izveštaje, al uz već navedeno ne vidim potrebu.

Pa evo, na sajtu kažu da iza Crypto12 stoji renomirana i superiskusna firma Vescon, a o sebi misle - "Vescon was a Serbian-based Consultancy firm that specialized in KYC (Know your Customer), and Anti-Money-Laundering & Counter Financing of Terrorism procedures. We have years of experience in the banking, compliance, and payment service sector, allowing us to provide our clients with expert assistance blablatruć itd"
APR se u mamu kune da im oblast delovanja - "4799 - Остала трговина на мало изван продавница, тезги и пијаца". Vlasnik, razni zastupnici i još razniji članovi su jedan batica koji 90to godište. Ima tu još raznoga smehotresa. A verujem da bi bio pravi flying circus zvirnuti im/mu u finansijske i poreske izveštaje, al uz već navedeno ne vidim potrebu.
Zasto me Vescon asocira na bivseg zamenika :) Gorcon Vescon doo

Vrh Dno