Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

AV - obican Antivirus
IS - Internet Security paket
TS - Total Security paket

ili vec sta je neki proizvodjac izbacio na trziste.

Jel koristi neko off grid panele za napajanje rigova. Nasao sam neki komplet 3kw za 2000e. Mislite li da se isplati?

Jedno pitanje, imam šanse da nešto prodam preko neta i kupac mi nudi da plati u Etherumu. Jel postoji šansa da vrati kasnije on taj etherum? U fazonu da mi plati, ja pošaljem, i on povuče pare nazad. Koristim coinbase aplikaciju

Nema sanse. Cim krene prva konfirmacija, to je to (mislim, ja bar ne znam da se ikad igde uradio povrat para posle prve konfirmacije).

Jedno pitanje, imam šanse da nešto prodam preko neta i kupac mi nudi da plati u Etherumu. Jel postoji šansa da vrati kasnije on taj etherum? U fazonu da mi plati, ja pošaljem, i on povuče pare nazad. Koristim coinbase aplikaciju
Pod uslovom da je transakcija potvrđena, nema šanse da se vrati, bez brige.

Šta mislite o DOT..nisam radio PoS nikada, više mi odgovara PoW. Da li neko radi PolkaDOT?

Šta mislite o DOT..nisam radio PoS nikada, više mi odgovara PoW. Da li neko radi PolkaDOT?
Ako pod radi podrazumevas da li ga neko stake-uje, stake-ujem ja preko Ledger-a. Imas u temi koju sam otvorio "Stakeovanje/orocavanje novcica" detaljno objasnjeno kako se to radi a ako te zanima gain pa na moju stake-ovanu kolicinu dobijam oko 1 DOT svaka 3 dana recimo. Nemam ja nesto puno DOT-a. Neki APY je oko 15% trenutno.

Ako nije tajna koliko DOTa stejkujes pa dobiješ 1 ceo za par dana

Ako nije tajna koliko DOTa stejkujes pa dobiješ 1 ceo za par dana
Oko 760 komada. I gledas da izaberes nominatore sa malim fee-jem. Do 5% neki max. Nagrade se dobijaju svaki dan preko Ledger-a i mogu biti 0.29, 0.36, 0.33, 0.28 itd dnevno. Uglavnom su u tom range-u.

Prilozi

• IMG_20210422_233043.jpg
    IMG_20210422_233043.jpg
    132.5 KB · Pregleda: 80
Da li neko koristi Klever Wallet? ako da da li moze da se direktno kupuju valute sa nasim karticama?

Ovo je moj prvi post na ovu temu.
Ekonomista sam, XX godina radim u Banci.

Preključe mi je stigla kazna za vožnju žutom trakom. Država naplaćuje i 30m vožnje žutom trakom, da ne naplati porez iz zarade na kriptovalutama, ej šta je vama deco? To odmah odmah oduzima atraktivnost ovih valuta.
Drugo, znate li vi koliko država drnda banke za pranje FIAT novca, dnevno softveri i 10 ljudi prati i šalje izveštaje o transakcijama... Da prepusti da se sve to, pranje novca, finansiranje terorizma, pa i haktivizam, nesmetano odvija u kriptosvetu? Država koja vlada jer u rukama ima FIAT?

Razloge za pad treba tražiti u razlozima za skok. Ne verujem u decentralizovanost BTC u punom smislu. Veliki igrači diktiraju trendove, dižu i spuštaju vrednosti, tako oni su u najavi nekih mera vlade u USA krenuli u kupovinu i nakon troga povukli naivne, a zatim izašli. Veliki su veliki zato što imaju veći izvor informacija nego što vi možete da nađete na netu. Pošto niste na tom nivou izvora informacija, prihvatite ovo kao igru sportsku kladionicu, gubi se i dobija bez ikakve logike i smisla, i živite život, vidim neki ne spavaju koliko prate berzu.

Preključe mi je stigla kazna za vožnju žutom trakom. Država naplaćuje i 30m vožnje žutom trakom, da ne naplati porez iz zarade na kriptovalutama, ej šta je vama deco? To odmah odmah oduzima atraktivnost ovih valuta.
Drugo, znate li vi koliko država drnda banke za pranje FIAT novca, dnevno softveri i 10 ljudi prati i šalje izveštaje o transakcijama... Da prepusti da se sve to, pranje novca, finansiranje terorizma, pa i haktivizam, nesmetano odvija u kriptosvetu? Država koja vlada jer u rukama ima FIAT?

Razloge za pad treba tražiti u razlozima za skok. Ne verujem u decentralizovanost BTC u punom smislu. Veliki igrači diktiraju trendove, dižu i spuštaju vrednosti, tako oni su u najavi nekih mera vlade u USA krenuli u kupovinu i nakon troga povukli naivne, a zatim izašli. Veliki su veliki zato što imaju veći izvor informacija nego što vi možete da nađete na netu. Pošto niste na tom nivou izvora informacija, prihvatite ovo kao igru sportsku kladionicu, gubi se i dobija bez ikakve logike i smisla, i živite život, vidim neki ne spavaju koliko prate berzu.
I moja zena je ekonomista i radi u banci xx godina, pa se ne razume u berzu, a jos manje u kriptovalute.
Zasto odmah vredjas ljudi i pises im ej deco?
Mnogo ovde u kriptu imaju vise nego sto ti u banci mozes zaraditi za 40 godina rada, pa naravno da ce da prate berzu svaki dan.
Poredis kripto i kladionicu? Nema veze jedno s drugim. Nije ovo tiket od 20 dinara.
I porez je 15% na kapitalnu dobit, ko je rekao da ga necemo platiti.

Nije da nece, hoce drzave da naplate porez ali ne mogu 😄 Naravno to ih ne sprecava da pokusavaju i prete. Naravno neki ce platiti ukoliko zele ili ako su preveliki pa su vidljivi...

A kako će da mi naplate ako prodam Peri u kafani solarnom metodom?

Oko 760 komada. I gledas da izaberes nominatore sa malim fee-jem. Do 5% neki max. Nagrade se dobijaju svaki dan preko Ledger-a i mogu biti 0.29, 0.36, 0.33, 0.28 itd dnevno. Uglavnom su u tom range-u.
260$ mjesecno pasivne zarade, na ulog od 20k. To nema nidje. Sta radis sa stejkovanog gain-a, prodajes, stekas dalje ili trece nesto?

1. Mnogi od nas XX godina rade na Internetu. Još čuvam koverat prvog čeka banke Wachovia od pre 12 godina a kao ekonomista znaćete kakva je to banka.
2, Porez na dobit od trgovine kriptovalutama, da svakako, i treba da postoji u normalnim državama a dalje...to je već pitanje za pojedinca.
3, Ovde nema dece.
4, Naravno da se prate izveštaji o transakcijama a u cilju borbe protiv terorizma, pranja novca itd...to rade sve normalne države ali kakve to veze ima sa bilo čim ovde?
5, Ovo jeste igra, to svi znamo a takođe i znamo da veliki diktiraju tempo...ali šta je tu novo? Dok sam bio u hartijama na berzi (doduše našoj) imao sam prilike da vidim da i tamo vladaju ista pravila a bogme u nekim segmentima je i gore! Meni su neke perspektivne hartije bukvalno oteli (i ne samo meni) i to na zakonit način, sa sve u rukavicama. Pojavi se firma koja objavi ponudu o preuzimanju i hočeš-nećeš (da ne davim dalje ovde o celoj problematici) prinudno to odkupe i onda shvatiš da si legalno izigran.

260$ mjesecno pasivne zarade, na ulog od 20k. To nema nidje. Sta radis sa stejkovanog gain-a, prodajes, stekas dalje ili trece nesto?
Sav gain ide u dalji stake. Zarada je i veca od 260$ trenutno. Racunaj da je to oko 10 DOT-a mesecno. Pre tipa nedelju dana je jedan DOT bio 48$ tako da dolazimo do cifre od 480$ mesecno. Ja sam u ovome long term i posto sam optimista racunam da ce jedan DOT u nekom trenutku vremena otici preko 100$ minimum tako da ce tih 10 DOT-a mesecno samo od stake-a biti preko 1000$ sto je vec lepa cifra.

260$ mjesecno pasivne zarade, na ulog od 20k. To nema nidje.
Ima, ali je pitanje koliko dugo ce da traje i kad prestane da traje koliko ce tada vredeti tih 20k (hint: verovatno 5k)
Istom logikom ljudi u peak-u bull marketa kupe rig za 3000 eur, kopaju mesecno 300 eur u kriptu i kazu "to nema nigde", pa kad za pola godine isplativost padne toliko da jedva imaju nesto kad pokriju struju i kad taj rig vredi 700 eur jer niko nece vise da ga plati, onda im djavo kriv.
** nije kritikovanje, nego dobronamerno upozorenje/podsecanje.

Moramo biti svesni toga da je ovo izuzetno volatilno (prevrtljivo po srpski) tržište i da ništa nije onako kako izgleda.
Tek realizacija u FIAT nam da realnu računicu.

Ima, ali je pitanje koliko dugo ce da traje i kad prestane da traje koliko ce tada vredeti tih 20k (hint: verovatno 5k)
Istom logikom ljudi u peak-u bull marketa kupe rig za 3000 eur, kopaju mesecno 300 eur u kriptu i kazu "to nema nigde", pa kad za pola godine isplativost padne toliko da jedva imaju nesto kad pokriju struju i kad taj rig vredi 700 eur jer niko nece vise da ga plati, onda im djavo kriv.

Moramo biti svesni toga da je ovo izuzetno volatilno (prevrtljivo po srpski) tržište i da ništa nije onako kako izgleda.
Tek realizacija u FIAT nam da realnu računicu.
Sve zavisi od vise faktora po meni. Jedan je kada ste i kako usli u celu pricu oko kripta, odakle vam novac za inicijalno ulaganje itd. U mom slucaju jedino ulaganje koje sam imao u kripto je inicijalnih 15k evra koje sam iskoristio da bih kupio rigove krajem 2016. godine a to mi se vec visestruko vratilo tako da ja mogu da se zezam sa tih recimo 20k i da rizikujem pa sta bude. Ja sam mogao za taj inicijalni kes i tada da kupim kripto ali nisam smeo da se opustim u taj rizik jer sam racunao da sa rigovima imam konstantan priliv coin-a plus imam opremu ako se nesto desi da se osiguram. Isto bih razmisljao i sada. Da imam 20k evra da li bih ulozio u DOT da bih imao 200-400eu mesecno. 99% ne bih jer je rizik prevelik. Da li bih 20k evra koje sam zaradio tako sto mi je portfolio u bull-u skocio 10x ulozio u DOT i na taj nacin imao pasivan income. 100% bih jer je APY odlican i nemam sta da izgubim. Tehnicki gledano ja zivim od inicijalnih 15k vec 4 i po godine.

Verovatno mislis na pocetak 2018. godine.
Pa vidi, taj rig od 3000e je dosad iskopao preko 15 eth sto je 33000$ a u medjuvremenu potrosio manje od 2000$ struje.
U pravu si, to nema nigde, da ulozis 3500$, za trigodine budes u plusu 31000$ i da sad mozes da taj isti rig prodas za 4000$.
Ne znam dal mozes dilovanjem narkotika da zaradis te pare.

Kapiram sta si hteo da kazes ali ti je primer los.

Sav gain ide u dalji stake. Zarada je i veca od 260$ trenutno. Racunaj da je to oko 10 DOT-a mesecno. Pre tipa nedelju dana je jedan DOT bio 48$ tako da dolazimo do cifre od 480$ mesecno. Ja sam u ovome long term i posto sam optimista racunam da ce jedan DOT u nekom trenutku vremena otici preko 100$ minimum tako da ce tih 10 DOT-a mesecno samo od stake-a biti preko 1000$ sto je vec lepa cifra.

isto bih radio, vjeruj mi. Hvala na odgovoru.

Ne ne nisi skapirao na sta sam mislio pod tim “to nema nigde” - konvencionalno da orocis kintu, dobijas crkavice od banke; da kupis gajbu za 20k dolara pa da izdajes za 260-300 dolara no way. :) Ja stvarno u ovom momentu ne vidim bolji izvor pasivne zarade. Ima rizika definitivno, ali sto kaze Dzigi, investirao je koliko moze da podnese da izgubi.

Kad iznosis misljenje na forumu, mora da imas u vidu da i drugi imaju svoje i da mogu da ga iznesu. ;)
Sve ok bre. Niti je ko mene "nalepio", niti me je napao, pricamo normalno.

Ono sto ja kazem je da ta prica "pa to nema nigde" padne na pamet svakome ko prvi put vidi POS staking zaradu ili koliko rig vraca kopanjem, ali isti ti onda ulete grlom u jagode, pa kad ih pola godine ili godinu dana posle toga opali bear, onda placu da je crypto scam, ne zele da kopaju skoro bez zarade nakon placanja struje, onda rasprodaju coine budzasto i rig 5x jeftinije nego sto su ga platili kad su ulazili u pricu i idu okolo sa "kripto je prevara" narativom. Svako ko ulaze u ovo, mora da zna da ne tece med i mleko svake godine i da ce se "pa to nema nigde" pretvoriti u "jesam li ja budala da radim ovo za dzabe", da bi se kasnije opet pretvorilo u "pa to nema nigde" x10 ;)
Ja sam imao srece da sam i kao noob svakodnevno imao u grupi stare kajle iz kripta koji su mogli da me posavetuju i podele iskustva, inace bih mozda i sam bio od tih koji prodaju coine, pogase rigove i zaborave na kripto.

Samo treba slušati sebe. Ja sam 2017. malo ušao tu i batalio. Da sam tad zaboravio i holdovao sitno što sam uložio.. Al' dobro, za sad zahvaljujući shit/meme coinima, ide dobro.

1. Mnogi od nas XX godina rade na Internetu. Još čuvam koverat prvog čeka banke Wachovia od pre 12 godina a kao ekonomista znaćete kakva je to banka.
2, Porez na dobit od trgovine kriptovalutama, da svakako, i treba da postoji u normalnim državama a dalje...to je već pitanje za pojedinca.
3, Ovde nema dece.
4, Naravno da se prate izveštaji o transakcijama a u cilju borbe protiv terorizma, pranja novca itd...to rade sve normalne države ali kakve to veze ima sa bilo čim ovde?
5, Ovo jeste igra, to svi znamo a takođe i znamo da veliki diktiraju tempo...ali šta je tu novo? Dok sam bio u hartijama na berzi (doduše našoj) imao sam prilike da vidim da i tamo vladaju ista pravila a bogme u nekim segmentima je i gore! Meni su neke perspektivne hartije bukvalno oteli (i ne samo meni) i to na zakonit način, sa sve u rukavicama. Pojavi se firma koja objavi ponudu o preuzimanju i hočeš-nećeš (da ne davim dalje ovde o celoj problematici) prinudno to odkupe i onda shvatiš da si legalno izigran.
1. ako ste na XX godina internetu, oko kripta vlada preveliki entuzijazam i neutemeljeni hajp da je to nesto revolucionarno, sto ce donijeti bolji svijet. Moj drug kome se upecao na ransomware, danas kopa ether ne bi li nekako vratio pare koje je pozajmio da bi napadacima platio u kriptu otkup... ironija Sekspirovskih razmjera. Ransomware bi bio skoro nemoguc da nema kriptovalta. Da ne pricamo o ekologiji i ovom sto navodim pod 6.
2. Porez koji uvodi Bajden, na to sam mislio, kao i ostale mere regulatora, kojih do sada skroro da nije bilo, mogu i te kako da se odraze na rast. Kako ce kontrolisati i oporezivati kripto? Kako ce oporezivati? Ne znam. Da sam ja sa te Jorgovankine strane, ja bih zvekno porez na mjenjacnice. Prebacujes u FIAT, OK, dokazi da nisi dobio na poklon ili porez xx%.
3. moja poruka je originalno bila na diskusiji o cenama... tamo izgleda ima djece
4. kao i pod 2. i 1. Dnevno se u Bankama i na nivou drzave ceslja svaka transakcija u FIATu. Koliko je meni poznato, to je skoro nemoguce u kripto svijetu. Zato mislim da nece kripto prica ici lagano kako sto se misli.
5. po ponasanju i porukama vidim da su mnogi usli u dusevno stanje koje me podsjeca na roman Kockar Dostojevskog. Ni u jednoj berzi nemas ovoliko dramaticnih uspona i padova. I nedostatka logike. Sve je cisto hazarderstvo, hoce li ici gore, hoce li i koliko pasti, sve se svelo na to imas ili nemas vjere. A posto su se ovdje mnogi omastili, svi imaju taj neki kockarski optimizam... "sledece bacanje bice moja sansa"

A kako će da mi naplate ako prodam Peri u kafani solarnom metodom?
Drzava ne naplacuje transakcije, naplacuje kapitalnu dobit. Npr. ti si kupio stan za 40000, i za godinu dana ga prodao za 60000. Placas porez po nekoj njihovoj racunici na 20000. Tako i sad mogu, podigao si FIAT na menjacnici, 20000 eur, isto tako mogu da zveknu neku racunicu i uzmu 15%.

Razmišljam o ulasku u STEP token (Solana), IDO je 24/25-og aprila sa početnom cenom tokena od 0.05$.
IEO na Solana mreži koji sam ispratio bio je OXY token, danas stoji na oko 18x od početne cene.
klik na link (post od 16-og marta):

Ukratko, DeFi agregator. Još uvek iščitavam dokumentaciju.
Zvanični sajt:
Dobili su investiciju od 2M$:
Tokenomics:

Biće moguće kroz njihovu platformu swap-ovati USDC za STEP. Ono o čemu razmišljam trenutno je, koliki slippage postaviti kad krene prodaja? jer sam siguran da će botovi odmah u startu krenuti da dižu cenu...
1B tokena, 11% tokena koji dobili investitori zaključano po 50% na godinu dana i dve godine, biće 1% airdrop... itd.
Probali smo sad u 18h da uđemo ali botovi brži, pokupovali sve, ni 500% slippage-a ne bi pomoglo. Trenutno cena 1.55 USDC = 31x :eek: :mad:🤣

STEPcena1-5dolara.png

Vrh Dno