Ne mora da se plati PDV, kripto je oslobodjen.
I zasto bi izvlacio sredstva sa DOO?
Oslobodjenje placanja poreza na kapitalnu dobit se pominje u zakonu o porezu na dobit, koji je dopunjen kako je usvojen zakon o digitalnoj imovini. Ne radi se tu o zakonu o privrednim drustvima.
Na kraju godine nerasporedjena dobit bi trebala da se registruje u APR kao povećanje kapitala društva (pretvaranje dobiti u kapital) znači nema nikakvih isplata sredstava.
Samo što ja sumnjam da oslobodjenje plaćanja poreza na kapitalnu dobit važi u ovom slučaju, jer to znači da se ulaže u kapital istog pravnog lica a ja tumačim drugačije, da ta nerasporedjena dobit treba da se rasporedi kao povećanje kapitala drugog pravnog lica (samim tim ulagač postaje član drugog društva sa odredjenim udelom ako ga već nema).
Na kraju godine ti moras da platis 10-15% (zavisno od vrste preduzeca) poreza na dobit preduzeca a kad platis porez na dobit mozes da je rasporedjujes. To vazi za slucaj da ne isplacujes sredstva. E sad, posto je ovo ulaganje u preduzece nisam siguran da li se uopste racuna kao dobit preduzeca, to bi trebalo proveriti ali mislim da se ne racuna kao dobit preduzeca.
Sto se druge tvoje nedoumice tice, tamo ne pise nigde da preduzece ne sme biti tvoje. Mada ja licno smatram da je previse rizicno da se to radi da bi se sacuvalo 7.5%. Ako vec treba da rizikujes onda rizikujes sve i do iznosa od 100000$ jer dotle mozes da prodjes sa novcanom kaznom i uslovnom ako te nagaze krivicno, preko toga ide tvorza. Evo i celog clana zakona...
Član 79a
Obveznik koji novčana sredstva ostvarena prodajom digitalne imovine u roku od 90 dana od dana prodaje uloži u osnovni kapital privrednog društva rezidenta Republike u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dobit pravnih lica, odnosno u kapital investicionog fonda osnovanog u skladu sa zakonima kojima se uređuju investicioni fondovi, a čiji se centar poslovnih i investicionih aktivnosti nalazi na teritoriji Republike, oslobađa se 50% poreza na kapitalni dobitak.
Obvezniku koji u roku od 12 meseci od dana prodaje digitalne imovine, novčana sredstva ostvarena prodajom digitalne imovine uloži za namene iz stava 1. ovog člana, izvršiće se povraćaj 50% plaćenog poreza na kapitalni dobitak.
Izuzetno od st. 1. i 2. ovog člana, u slučaju da privredno društvo u čiji osnovni kapital su uložena novčana sredstva od prodaje digitalne imovine, u kalendarskoj godini u kojoj je registrovano ulaganje i u naredne dve kalendarske godine sprovede postupak smanjenja osnovnog kapitala, danom donošenja odluke o smanjenju osnovnog kapitala obveznik gubi pravo na prethodno ostvareno oslobođenje i dužan je da podnese poresku prijavu saglasno članu 95. stav 1. tačka 1) ovog zakona.
Ministar bliže uređuje postupak i način ostvarivanja prava na poresko oslobođenje iz stava 1. ovog člana.
Kad malo bolje pogledam ovo, kad malo dublje razmislim, nekako mi sve deluje kao da je ovaj zakon pisan sa namerom da se novac stecen kriminalom, preko kripta i investicionih fondova uvede u legalne tokove? ili sam mozda samo paranoican?
🤔