Imam par pocetnickih pitanja. Nadam se da nisam pogresio temu. Nije mi to svakako namera.
Dakle ovako. Kupio sam neku manju kolicinu kritovaluta btc i eth preko cex.io. Vec sam prodao jedan manji deo, ostvario neki profit u eur i tako dalje... E sad, poslednjih dana citam razne tekstove kako je drzanje sto fiat novca, sto kriptovaluta na menjacnicama, najgora i najensigurnija opcija i kako menjacnice cesto bivaju hakovane, bankrotiraju i slicno. Iako nemam neke prevelike pare, moje su i drage su mi i ne bih da rizikujem da ostanem bez njih.
Zato sto krenuo malo da istrazujem kako je najbolje cuvati kriptovalute i otprilike sam ukapirao, ali opet voleo bih da mi neko to potvrdi i eventualno me ispravi, ako sam pogresio.
Dakle ukapirao sam da je hardverski novcanik najsigurnija opcija, ali s'obzirom da nemam mnogo valuta, ne bih za sada u to investirao. Dakle ostale su mi opcije softverski novcanik, ili papirni. Tu imam dilemu. Posto imam samo jedan komp, sa win10 platformom, o kome vodim racuna u smislu da ne instaliram bilo sta, imam osnovno znanje o tome kako da zaobidjem phishing zamke i slicno. Takodje, imam firewall na ruteru, imam avast i slicno, ali opet recimo skidam torente, imam neki piratski softver i slicno. Zato me interesuje koliko mi je takav komp, a nemam drugi, dobra opcija za instaliranje softverskog novcanika? Da li je takvo cuvanje sigurnije ili ne od cuvanja na menjacnici? Takodje zanima me da li postoji neki softverski wallet koji moze da cuva na recimo flash disku i da li je to i koliko sigurnija opcija, s'obzirom da opet taj flash mora da ide na isti taj komp, ako hocu nesto da koristim?
I na kraju najvise me privlaci ideja paper wallet. Tu mi opet neke stvari nisu najjasnije. Konkretno, ti generatori koji prave private key i public, ko stoji iza njih i kako ja mogu da budem siguran da oni sami u sebi nemaju neki kod koji negde nekome salje neke informacije. Ok, procitao sam da se oni pokrecu dok je kompjuter offline, ali opet, jednom ce postati opet online, pa kako da znam da nesto od tig podataka ne ceka online priliku da posalje neke podatke.
U slucaju paper wallet-a, da li to znaci da ja imam bukvalno samo taj papir sa public i private key-em i to je sve? Nemam neke dodatne softverske kljuceve i nesto slicno? U slucaju da hocu da posaljem nekome nesto ili da primim, saljem public ili private key? Takodje u slucaju da "kompromitujem" paper wallet, tako sto bih negde online koristio private key (za slanje novca), da li onda mogu i da li je treba da kreiram novi wallet i da prebacim kripto u njega?
Za paper wallet koji generator biste mi preporucili kao najbolji/najpouzdaniji? Da li svaki wallet (paper) podrzava vise kriptovaluta, konkretno btc i eth, ili moram da pravim poseban wallet za svaku valutu?
I sada najkonkretnije pitanje u kontekstu svega ovoga gore? Posto nisam do sada nista povlacio sa cex.io. Da li ako hocu da povucem kripto, idem samo da witdraw, pa unosim public key svog wallet-a (paper recimo) i to je to?
Hvala unapred.