Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

Vidite sada, upoznao sam lika koji radi u NBS, po njegovoj prici ne rade nista po pitanju zabrane ili oporezivanja crypto valuta. Takodje sam pricao sa jednim inspektorom iz poreske uprave u vezi oporezivanja deviza koje podizemo, po njemu on nema nikakvog zakonskog osnova da mi naplati porez jer taj osnov ne postoji u postojecim poreskim uredbama, kaze niti si prodao nekretninu, firmu, niti pravo na autorsko delo, niti je to zarada od rada za inostranu firmu...ja nemam osnov da naplatim porez jer ne mogu samo da ti uzmem 10%, moram po zakonu da radim a vas zakon ne prepoznaje. :D

Zaista, šta kažete da je osnov primanja novca kada šaljete novac na našu banku, pri popunjavaju one prijave u banci?

Vidite sada, upoznao sam lika koji radi u NBS, po njegovoj prici ne rade nista po pitanju zabrane ili oporezivanja crypto valuta. Takodje sam pricao sa jednim inspektorom iz poreske uprave u vezi oporezivanja deviza koje podizemo, po njemu on nema nikakvog zakonskog osnova da mi naplati porez jer taj osnov ne postoji u postojecim poreskim uredbama, kaze niti si prodao nekretninu, firmu, niti pravo na autorsko delo, niti je to zarada od rada za inostranu firmu...ja nemam osnov da naplatim porez jer ne mogu samo da ti uzmem 10%, moram po zakonu da radim a vas zakon ne prepoznaje. :D

Sent from my XT910 using Tapatalk
Postoji godišnji porez na dohodak građana koji se plaća ako dohodak po bilo kom osnovu predje 3 prosečne zarade u Srbiji 10%, odnosno 15% ako predje 6 prosečnih godišnjih zarada.
Verovatno se može primeniti i porez na kapitalu dobit, on se plaća na razliku kupovne i prodajne cene.

Poslednja izmena:

Same. Usko saradjujem na poslu sa NBSom i sa kim god sam pricao kazu da o tome nema ni nagovestaja.
Mada to me nikad nije brinulo niti sam se ikad zanima za to.

Dalje, sto se tice price da nasa poreska uprava kontrolise da li novac od nezakonitih aktivnosti (kriminal) ulazi u nasu zemlju ni to nije tacno. Ako meni neko posalje 500.000 evra na racun nije na mojoj poreskoj upravi i drugim nasim organima uprave da proveravaju poreklo tog novca vec to automatski radi drzavna uprava zemlje iz koje mi stize novac pre samog pustanja. Nasi organi proveravaju poreklo novca ako mi odavde saljemo u inostranstvo. Tako mi je objasnjeno, nije moj zakljucak.

Ako na ovom forumu postoji neko kome je od 2010. na ovamo poreska naplatila bilo sta neka kaze svoje iskustvo, koji procenat i kako je tacno zavela porez (na kapitalnu dobit, godisnji prihod....).

e, ovo me je dobro nasmejalo! :D

Znaci po tome ako iz banke zovu i pitaju odakle mi sredstva na racunu slobodno moze da se kazu da su pare od crypto trgovine i da to niko nece ni pogledati.. Tesko mi je da poverujem u to, ne u smislu da lazes i da ne govoris istinu vec tesko mi je da poverujem da nece smisliti neki nacin da ti uzmu pare tj porez..

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Pa mozda ce poreska postaviti to pitanje ako je veca suma u pitanju, tada bi trebalo da im damo na uvid listu transakcija iz menjacnice gde pise kako su nastali ti dolari. To ne bi bilo lose da to odstampamo i cuvamo, zlu ne trebalo (menjacnica se zatvori i nemas odakle da dokazes poreklo novca npr).
Tako nekako ja gledam.

Nego, šta mislite, šta nam donosi početak poslednje nedelje u godini? Zeleno ili crveno? :)

Reci sta zelis da cujes :)
Dali mislis da iko to moze da zna u ovom trenutku i sa sigurnoscu da kaze? Mozemo samo da pogadjamo, 50/50.

Tapatalk

Ma čisto da sumiramo utiske na gomilu pa da izvučemo neku zlatnu sredinu, kontam sutra je xmas pa bi mi bilo logično da nastavi da svitka crveno, ali ovde logika odavno ne funkcioniše.

Ja sam veliki optimista :D
Logika mi je da i ako se vrednost BTC prepolovi, zarada u trgovini mi je pokrila uloženo. A ne žuri mi se da dumpujem novčiće, tako da sam ubeđen da ću i posle potencijalnog većeg pada opet uskoro biti u velikom plusu.

A kritika za SAJ-a za one misteriozne poruke i "zaboravi da si pročitao" nastup.

Rekoše zvanično pre neki dan da kriptovalute neće zakonski regulisati.
Možda ima krupnijih riba nego ova boranija s foruma :d

ovaj je forum izbacio mnogo krupni riba, samo su se takvi ljudi odavno sklonili sa foruma ili su presli u "čitače" sto je naravno pametno, na forumu je ostala vecinom buranija, i vrlo rijetko neko od stari clanova da napise koji post.

Ja sam veliki optimista :D
Logika mi je da i ako se vrednost BTC prepolovi, zarada u trgovini mi je pokrila uloženo. A ne žuri mi se da dumpujem novčiće, tako da sam ubeđen da ću i posle potencijalnog većeg pada opet uskoro biti u velikom plusu.

A kritika za SAJ-a za one misteriozne poruke i "zaboravi da si pročitao" nastup.
Presao sam u realiste pre neko vece. Dok se ne zavrsi ovo sto je u toku sve sto mislim o kriptu je nebitno.
Znate da ja u ovo verujem i da sam vazda bio optimista ali ako interes banaka ne bude u prvom planu mozemo da se slikamo. Oni su nesto bez cega ne mozemo, oni nam i vedre i oblace. Sada nam je kritican period.

Tapatalk

O kakvom interesu banaka pričaš kada je BTC klasifikovan kao commodity, dakle roba...neće on nikada zameniti valutu...

Pa sta? Jel to znaci da banke nemaju interese? Zasto mislis da su neke banke i ulagale lovu u kripto uopste? Ako mislis da ce propustiti priliku za zaradu i da imaju dobar polozaj onda gresis.
Zaboravite na decentralizaciju. Onog trenutka kada cena skace i kada ljudi prodaju oni koji zele kontrolu to kupuju za saku dolara. Zar mislite da je cena skocila ovoliko jer Pera i Mika kupili novcice za 30e? Hajde da se ne lazemo.
Ja verujem u kripto kao nacin placanja ali se ne zanosim idejom da ce biti decentralizovano, da ce se ikada placati ako ne bude stabilnosti... Sama ideja kripta i slobodnog trzista je izneverena odavno kada je cena krenula da skace i kada su ljudi krenuli da ulaze zbog para. Ako je to resenje, ako ce to da resi moje zivotne probleme i da mi promeni zivot, *** i ja cu mozda izdati ideju. Ne mogu da kazem da nemam cenu, svi imamo cenu.

Tapatalk

A zasto nam ne objasnis o cemu se tacno radi, sta si ti cuo da se sprema konkretno?

Sama ideja kripta i slobodnog trzista je izneverena odavno kada je cena krenula da skace i kada su ljudi krenuli da ulaze zbog para.
...a ideja blockchaina onda kada su Ethereum "vratili u proslost" zbog onog hack-a. Ljudi to nisu kaznili, nego su presli preko toga, zbog novca. Dakle, Vitalik moze da odluci bilo kada da se vrati u proslost i izmeni chain ako mu se nesto ne dopada. Sjajna decentralizacija. :trust:

Mene uopste ne bi cudilo da se bankari i veliki igraci u svetu finansija malo poigraju informacijama, izbiju nam crypto iz ruku, koji potom oni kupe i onda krene sve po starom i "to the moon", ali ovog puta sa vecinom u njihovim rukama. Nikad nemojte zaboraviti da za svaki coin koji vi prodate, nebitno po kojoj ceni, postoji neko ko je kupio taj coin po toj ceni. Neko ce u toj prici da zaradi, neko da izgubi.

Zato. Nemoj da me niko vise pita. Znam da sam nejasan ali tako je s razlogom.
Necu vise ni pisati i svima ce biti lepo, nece imati sta da vam izaziva znatizelju. Uzivajte ;)

@Texacha Mislis da i sada ogroman deo vec nije u njihovim rukama?

Poslednja izmena:
Ne mogu ni da nagadjam, ali kolikogod da imaju ili nemaju, siguran sam da ce zeleti da imaju sve.

...

Mene uopste ne bi cudilo da se bankari i veliki igraci u svetu finansija malo poigraju informacijama, izbiju nam crypto iz ruku, koji potom oni kupe i onda krene sve po starom i "to the moon", ali ovog puta sa vecinom u njihovim rukama. Nikad nemojte zaboraviti da za svaki coin koji vi prodate, nebitno po kojoj ceni, postoji neko ko je kupio taj coin po toj ceni. Neko ce u toj prici da zaradi, neko da izgubi.
+1

Da citiram i samog sebe..
.. ima sve to logike, ja i verujem da su banke u priči još odavno. Ima sigurno više od 3 god. kada sam sa nekim "učenijim" ljudima ušao u polemiku, baš duboko u vezi ove priče.. zaključak je bio, da su banke jedna od najbitnijih karika sve dok se ne omasovi prihvatanje kripta kao sredstva plaćanja. Odnosno da iste, neće dozvoliti da se toliko omasovi, dok ne pronađu sebe.
E, sa druge strane.. verujem da ima puno moćnih igrača, koji su izašli rano, pa bi sada nazad i pričaju priče koje njima idu na vodenicu. A i ovih ( isto tako moćnih ) koji bi takođe da uđu po prvi put, ali ne pod ovim uslovima.. tako da, ima tu više interesnih grupa koje mogu da pokušaju potkopavanjhe, a neki ( banke ) i da sruše sistem.

Poslednja izmena:
pa cek @saj el ide taj ltc na 500-1000 ili ne :d u penziju sledece godine ili ne?

Ide... al' kasniije... :d

Oni koji udju prvi postavljaju pravila igre. Banke su probale pre par godina da ugase kripto, drzave su se borile protiv toga... Vremenom su shvatili da je bolje zauzeti sto bolju poziciju. Amerika pre svih. Banke koje posluju na teritoriji USA su ubedljivo najgore. Dali iko stvarno moze da bude toliko naivan da poveruje da bi Amerika dozvolila da bude marginalizovana u bilo cemu? Oni su uslovili da morate da se verifikujete da uopste kripto ikako funkcionisao. Dok sve menjacnice nisu na to pristale setite se kako su mracna vremena bila. Cim mogu da prate tokove novca banke ulecu sa ulaganima preko hiljada malih firmi, investicionih fondova i sl. Sada se postavljaju novi uslovi. Poenta je da naprave sebi sto bolju poziciju.
Sada postoje 2 puta: jedan je da kripto svet pruza otpor bankama i tezi onoj ideji. Drugi je da se klekne pred bankama, da se ideja proda i gledamo rast i dalje uz nove investicije.
Iskreno, ja bih ideju pustio niz vodu posto sam svestan da bi 99.9% ljudi to uradilo bez razmisljanja za mnogo manje nego ja. Ne treba se zanositi glupostima, treba se obezbediti.

Edit: Penzija 1-og aprila ako sve bude ok :d I dalje tezim ka tome. Kao i 2013-te, il' pokojnik il' pukovnik!

Poslednja izmena:
Vrh Dno