Šta je novo?

Kremice, prskalice i ostale sitnice...

BuNnY_nIsH

Slavan
Učlanjen(a)
05.10.2005
Poena
320
Pozdrav, svima vam verovatno izlaze razne reklame po drustvenim mrezama za razna neka sredstva za auto kozmetiku. Moram priznati da sam zainteresovan za vise razlicitih stvari ali toliko je reklama i svega da ne zna covek sta radi pos'o. Ako neko od vas ima iskustva sa necim od narednih stvari koje navedem u smislu da je probao i da pije vodu, pls neka preporuci sta je kupio. Dakle auto kozmetika koja me zanima je:

- Tecnost za brisace. Ovo deluje kao banalno pitanje, ali moje iskustvo sa tecnostima je jako lose, pocevsi od toga da zapusi prskalice, preko toga da ne peru lepo staklo i najbizarnije, kako se slivala tecnost ispod prskalica za farove, ostaju tragovi na braniku koje ne mogu da sperem skoro nikako...cak i kad grebem krpom, tako da ako neko moze da se pohvali dobrom i kvalitetnom tecnoscu za brisace, feel free...

- Sredstvo za odmascivanje volana. Mislio sam da mi je volan zreo za presvlacenje jer je klizav nekako, ali su mi sugerisali da je samo umascen i da treba neka hemija za odmascivanje koze i za negu koze u autu. Vadjam reklame za razne neke, al nekako racunam da mozda ima i neka hemija koju imamo u kuci ili nesto slicno...?

- Sredstvo za brisanje stakala iznutra. Do sada sam koristio klasicne prskalice za pranje stakla i zguzvane novine umesto krpe. Sada u zadnje vreme vidim da ostaju tragovi od pokreta sto se nije desavalo pre, pa ga cenim da je hemija za stakla neka losa a da sam ranije imao mozda neku bolju...

- Miris u kolima. Do sada mi je najprakticnije bila ona limenka koja se ubaci u onaj deo za casu, ali nekako vetri brzo, pa ako neko moze da se pohvali necim prakticnijim? Nisam pristalica onih mirisa koji idu na ventilaciju, jer nekako kada se ne koristi klima slabo dosta mirisu...

- Sredstvo da klizi voda. Ovo me jako zanima, pre svega obzirom da cesto perem auto na usluznim perionicama i da ne susim auto krpom posle i ostaju mi fleke po staklu i autu, pa sam vidjao reklame kako voda klizi niz staklo ili auto kada se isprska nekim preparatima. Vidjam dosta na pumpama te hemije, pa ako neko koristi to moze da preporuci, kao i ono anti fog (ako to zaista pije vodu)

Natrpao sam ovde sve i svasta pa ako neko ima ikakvog iskustva sa necim od navedenog neka bude ljubazan i podeli sa nama :)

Očistiti staklo iznutra je pakao živi. Sada imam neku krpu (maznuo od žene) koja dobro skida tu masnoću. Pokušavao sam sve i svašta, pa čak i pena od sredstva za pranje sudova i nov sunđer za sudove, alkohol... U principu sce loše skida.
Za volan ima neko sredstvo od onih što imaju yt kanal Tit..... pa vidi, može kod njih da se kupi. Alkohol ne sme na volan niti sredstva koja sadrže isti.
Za instrument tablu i ostale plastike koristim K2 mleko i ok je. Silikon u spreju nikako!

Za voskiranje koristim Kornjaču Wax it wet, time pređem i stakla.

Za ciscenje koristim vlazne maramice.
Za miris zeleni brut, ako neka stopira.
Tecnost za brisace, neka najjeftinija.
Vanjsko pranje: dva Pakistanca za 15e odrade odlican posao. :)
Na satu pređenih 470000km.

- Tecnost za brisace. Ovo deluje kao banalno pitanje, ali moje iskustvo sa tecnostima je jako lose, pocevsi od toga da zapusi prskalice, preko toga da ne peru lepo staklo i najbizarnije, kako se slivala tecnost ispod prskalica za farove, ostaju tragovi na braniku koje ne mogu da sperem skoro nikako...cak i kad grebem krpom, tako da ako neko moze da se pohvali dobrom i kvalitetnom tecnoscu za brisace, feel free...
Wurth-ov koncentrat, zimski.
Razređuj ga sa destilovanom vodom (koja sada u npr Lidlu uopšte nije skupa u 5l balonu).

Odlična je i MOL-ova tečnost za stakla.

One najjeftinije u 5l pakovanjima iz supermarketa, možda neke i valjaju, ali neke su baš krš.

- Sredstvo za brisanje stakala iznutra. Do sada sam koristio klasicne prskalice za pranje stakla i zguzvane novine umesto krpe. Sada u zadnje vreme vidim da ostaju tragovi od pokreta sto se nije desavalo pre, pa ga cenim da je hemija za stakla neka losa a da sam ranije imao mozda neku bolju...
Neka bolja kućna tečnost za pranja stakla. MER npr.
Zašto novine?!? Relativno nova mikrofiber krpa to radi odlično. Čuvaj jednu čistu samo za te namene.

Teško uklanjanje takvih muzga je uglavnom posledica neodgovarajuće krpe.

- Miris u kolima. Do sada mi je najprakticnije bila ona limenka koja se ubaci u onaj deo za casu, ali nekako vetri brzo, pa ako neko moze da se pohvali necim prakticnijim? Nisam pristalica onih mirisa koji idu na ventilaciju, jer nekako kada se ne koristi klima slabo dosta mirisu...
Mirisi u kolima, BLJAK!
Ali jeste stvar ukusa....
:p

- Sredstvo da klizi voda. Ovo me jako zanima, pre svega obzirom da cesto perem auto na usluznim perionicama i da ne susim auto krpom posle i ostaju mi fleke po staklu i autu, pa sam vidjao reklame kako voda klizi niz staklo ili auto kada se isprska nekim preparatima. Vidjam dosta na pumpama te hemije, pa ako neko koristi to moze da preporuci, kao i ono anti fog (ako to zaista pije vodu)

Natrpao sam ovde sve i svasta pa ako neko ima ikakvog iskustva sa necim od navedenog neka bude ljubazan i podeli sa nama :)
Odnesi auto na stavljanje keramičke zaštite.
Radi odlično, mesecima, kažu i godinama. Ali moje iskustvo kaže da se posle max godinu dana više ne primećuje.

Keramiku možeš i sam staviti. Jeste malo pain-in-ass proces.
Ali nije ni toliko teško, ko voli i ima vremena da se petlja.

... ... ...
Da dodam još neka iskustva oko cicnuliranja čistoće u kolima:

DM tečnost za čišćenje plastike, i čista mikrofiber krpa su odlični za čišćenje svega plastičnog, pa i unutrašnjosti kola.
Nisam do sada naleteo na bolje.

Neke bolje vlažne maramice su tu negde, ali brzo se osuše kada se jednom otvore.
A ne čiste ništa bolje od spomenute DM tečnosti.

... ... ...

Dodao bih još jedan koristan feature...

Keramička zaštita farova,
Jeftino je. Brzo i lako se stavlja u samorežiji. Jedna ova SONAX kesica je dovoljna za dva fara. Traje bar šest meseci.

Polikarbonatni farovi, vidimo ih dosta matiranih na starijim, pa i ne tako starim vozilima. To je posledica uklanjanja (inače vrlo tanke) UV zaštite sa površine fara.
Nakon što se ta zaštita ošteti/izgubi/skine, far brzo i lako matira. Poliranje je kratkog veka.

Ova keramička zaštita redovno postavljana, tipa 2x godišnje, em čuva far od nekog budućeg propadanja, em se nečistoće znatno lakše uklanjaju dok je keramički premaz živ.

BTW, ne tucite besomučno onim topovima u perionicama po farovima. 'Oće brzo da se izgubi spomenuta UV zaštita ako smo suviše grubi.

... ... ...

Generalno, neke kućne hemije za čišćenje su se pokazale bolje od nekih kao za auto namenskih.
Ali ništa od te hemije ne ostavljajte u kolima. Čak i ako je car-use. Ne vole ni ekstremno toplo leti, ni ekstremno hladno zimi.

Kupite samo za svog ljubimca nekoliko mikrofiber krpa.
Perite ih redovno u mašini za veš. Trajaće godinama.

Poslednja izmena:
Pogledaj Chemical guys. Svuda se spominju kao odličan izbor. Mene kreću malo da nerviraju jer su pranje i održavanje kola pretvorili u održavanje space shutla, Bukvalno očekujem da će sledeće da izbace 2 "različite" tečnosti za pranje kola, za kola sa volanom na levoj strani i za kola sa volanom na desnoj strani...
Za kožu u kolima prvo neko sredstvo za pranje kože, pa onda moraš da namažeš nešto od zaštitnih sredstava da sprečiš pucanje kože.

Da li zna neno neku alternativnu metodu kad volan pocne da kliza. Ne racunajuci neke presvlake da se stavljaju ili da se presvlaci, nego ovako dal ima neki hak? Pada mi na pamet neki kanap kozni da vezem u ulegnucima nekim koje imam na volanu...previse je klizav, a ne pucaju mi se pare za presvlacenje jer vizuelno odlicno izgleda

Da li zna neno neku alternativnu metodu kad volan pocne da kliza. Ne racunajuci neke presvlake da se stavljaju ili da se presvlaci, nego ovako dal ima neki hak? Pada mi na pamet neki kanap kozni da vezem u ulegnucima nekim koje imam na volanu...previse je klizav, a ne pucaju mi se pare za presvlacenje jer vizuelno odlicno izgleda

Pričaš o kožnom volanu? Zar ti nije lakše da odvezeš kod ljudi koji se bave reparacijama i srede ti volan?
Nema tu solucija uz pomoć štapa i kanapa.

Ja vec dugo merkam tu titanium kozmetiku za kola da uzmem ceo set, valjda ce biti nesto za BF :)

Uzeo sam njihovu kozmetiku za kožu i plastiku, rezultati su super ja sam prezadovoljan. Odradio sam jedan auto i ovih dana planiram i drugi.
Što se tiče održavanje spolja za sledeću godinu sam isplanirao sledeće u 2 faze proleće-jesen.
Detaljno pranje spolja aktivna pena + metoda dve kofe, dekontaminacija laka glinom(ona najmekša-najslabija) posle gline nanosim kvalitetniji tvrdi vosak na lim a na stakla i farove nanosim keramiku. Tako da za 2 puta godišnje verujem da nije problem potrošiti par sati svog vremena i malo održavati boju.

Jel probao neko ovaj njihov za insekte Mosquito? ili koja je alternativa da ih provereno skida brzo? Karcherov sam probao i treba vecnost da krene da radi a i onda mora da se jakim mlazom skida...

Tecnost za stakla koristim Helpix koncentrat leti. Zimi kupim bilo koju zimsku. Nekada samo sipam visikoprocentni alkohol i eto mi zimske tecnosti :)
Za pranje unutra... Uh, tu je najveca muka uvek. Nekada predjem odmascivacem prvo a posle klasicnu tecnost za stakla i ne brisem krpom nego naprskam i skidam sa onom gumenom "cetkom", kao spolja.
Za odbijanje vode sa stakala koristim Nasiol rain away. Prvo operem stakla, predjem glinom i posle nanesem sredstvo. Topla preporuka. Koristio sam neki Motip pre toga, radio je, ali se malo teze nanosio, ne bih ga vise stavljao. Svakako je Nasiol daleeeko bolji.

Spolja za limariju imam klasicnu Turtle wax koja mi dugo traje ali onaj zeleni u spreju je mozda najbolje resenje. Svakako preporucujem stavljanje keramicke zastite. I tu toplo preporucujem Nasiol, imaju top kvalitet. Nije nauka ni sami da stavite zastitu ako ste malo upoznati s materijom. Pranje, glina, odmascivac i lagano sa keramikom. Bitno je samo raditi manju povrsinu. ako ostane slucajno negde da niste obrisali i da se vidi neravnina i to se lako resi. Nanese se malo keramike preko i obrise krpom. Ako je stajalo duze moze da se ispolira.

Ja vec dugo merkam tu titanium kozmetiku za kola da uzmem ceo set, valjda ce biti nesto za BF :)
Odličan je Titanium. Koristim njihov set za kožni enterijer i posle 7+ godina prvo čišćenje auta kupljenog novog je vratilo sedišta sva u fabričko stanje, sem vozačkog koje posle ovoliko vremena ima minimalne tragove upotrebe.

Tečnost za stakla dobra Lidlova. Koncentrat njihov W5 kad ima takođe.

Koga mrzi da detailuje, keramike, voskovi, sa dobrih samouslužnih praonica vosak je dovoljno dobar da se na 80+ na autoputu gase brisači bez problema po kiši. Praktikujem odavno i kada vozim neki drugi auto, koji nema tretiranu šoferku ničim, svaka vožnja po kiši je pakao. Svaka, a 99,9% ljudi u saobraćaju tako vozi, verovatno i većina ovde. Šoferku makar obavezno tretirati nekim repelentom za vodu ili vosak sa perionice, neuporedivo bezbednije, posebno za ovo sad tunjavo, mračno vreme, kada će biti česte kiše i susnežice.

Auto kada stoji parkiran na kiši, šoferka, i sva stakla, su i dalje upotrebljiva.

Sva ostala kozmetika moze i ne mora ali repelant za soferku je toliko koristan da ne znam kako neko vozi bez toga.

Inace, sto se kozmetike tice, pre sam u fazonu da kupim ono sto detaileri koriste pre nego nesto sto se provlaci po svim maloprodajama.
I nemojte pogresno da me razumete ali rebrandirane Kineze bolje kupite direktno na Aliju za delic para ako vas ne mrzi da cekate.

"repelant za soferku" - Da li je to neka tecnost koja se sipa u posudu za prsaklice ili se nanosi krpom s vremenom na vreme?

"repelant za soferku" - Da li je to neka tecnost koja se sipa u posudu za prsaklice ili se nanosi krpom s vremenom na vreme?
Imas je kao tecnost koju naprskas, sacekas malo da se osusi, obrises. To moze da bude na bazi voska, silikona, nano keramike.
Mozes je nanositi i kao klasicnu nano keramiku... Zavisi koji je proizvod, ima ih raznih. Neke su postojanije, neke ne... Ove na bazi silikona nikad vise, rade posao ali brisaci zapinju kad rade. Definitivno je keramika najbolja opcija ako mene neko pita ali sve je bolje od nicega.

Znam za ovo sa videa. Nikako da probam ali znam da radi. Glicerin imate u apoteci, a on je koristio Helpix koncentrovani sampon 1:100. Moze feri.

Poslednja izmena:
Koji onda repelant za stakla uzeti kod nas?
Pitam u auto radnji, pa koju prodavac ponudi?!?

Da li te keramičke mogu da se nanose zimi?
Znam da neke keramike ne treba nanositi na niskim temperaturama, a gde sada da uteram auto a da bude suvo i (relativno) toplo dok se to ne nanese i ne utrlja.

Stavljam povremeno keramiku na farove, ali omašio jesenas, pa sada čekam il' proleće, il' neki dan sa bar +15C

Eh da, brisači...

Uzeo nedavno Bosh AeroTwin, i vrede svih para. Inače sam alergičan na loše brisače (loše gume, loše farove...)
Imao sam i one druge Bosh AeroEco, i nisu toliko dobre.
A Bosh Twin je nja nja.

Reklo bi se da se razlikuju samo u montaži, a čovek pomisli da je sama gumena metlica ista kod sva tri modela. Ali AeroTwin je primetno bolji.

Prošle godine sam uzeo Wurth-ove metlice, i nisu se ništa posebno dobro pokazale, već ove godine ih zamenuh.

Videćemo još kolika će biti trajnost tih Bosh.

Za poslednjih nekoliko godina izmenjao sam par Mitutoyo metlica, za cenu odlicno rade posao. Uglavnom traju celu godinu, nekad i vise.

Koji onda repelant za stakla uzeti kod nas?
Pitam u auto radnji, pa koju prodavac ponudi?!?

Da li te keramičke mogu da se nanose zimi?
Znam da neke keramike ne treba nanositi na niskim temperaturama, a gde sada da uteram auto a da bude suvo i (relativno) toplo dok se to ne nanese i ne utrlja.

Stavljam povremeno keramiku na farove, ali omašio jesenas, pa sada čekam il' proleće, il' neki dan sa bar +15C
Rain off Za ovaj sam cuo da je dobar.

Vrh Dno