Šta je novo?

kraj monopolu telekoma? KADA ???

!

Cekaj bre Goxy, sa kojim se ti to zemljama poredis? Sa Japanom, Nemackom, Francuskom, Britanijom? Ako mislis da Srbija u bilo cemu moze da se takmici sa najrazvijenijim drzavama na svetu onda si u velikoj zabludi. I vecito ces biti frustriran sto Nemac vozi Mecku a Srbin Juga, sto je u Nemackoj plata 2000 eura a kod nas 200 i tako redom za koju god stvar da se uhvatis. Nikada Srbija nece biti ravnopravna u tom drustvu i ono...ili odes i zaboravis Srbiju ili ostanes i prilagodis se situaciji. :)

QUOTE]

Gresis sinko.... mislim, grdno gresis!!!!:mad:
NE, NEGO TREBA OVOJ BAGRI IZ LELEKOMA:smash: DOVESTI STRANCE I UNISTITI NJIHOV MONOPOL !!!!!
Dosta vise patetike i price kako smo jadni, mali, bedni .... i kako je sasvim ok da nas DERU:mad: .
Cenite malo vise sebe i trazite za svoje pare maximum !!!!
Zasto bismo placali vise nego u Nemackoj, Holandiji ....???????
Zbog Lelekomovog monopola i pokrica glomaznog i neefikasnog aparata ????
ma daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajte....:wall:

Ok, sve je to lepo, treba dovesti strance, treba ovo, treba ono...ali kako? Od pet postova na ovu temu cetiri su kukanje kako je lose i kako nas Telekom krade. Drugim recima, ponavljaju se konstatacije da trpimo konstantnu stetu. Ali cinjenica je da kukanje nece pomoci. Jel ima neko od vas konkretnu ideju sta da se uradi da bi promenili sadasnju situaciju na bolje? Ako imate neki realan predlog sta bi moglo da se izvede sa nase strane da pomaknemo stvari sa mrtve tacke onda to i napisite. A ne ovako, svi kazu "ne mogu oni tako vise", "necu da placam skuplje nego Mika iz Svedske"...a stvarnost je takva da oni mogu bas tako kako im se hoce i mi cemo da placamo skluplje sve dok oni ne odluce drugacije. Znaci ili predlozite nesto pametno ili se pomirite sa sudbinom, samo nemojte vise da spamujete kukanjem :wave:

Konkretno - 21.01.2007.

Koja polemika a ja 10 godina ne mogu da uvedem telefonsku liniju u zemunu kod teleoptika...

Juce mi dosao prijatelj iz Fr da novu godiny provede ovde i on je lozac za net i kompove...
prica mi za net da kod njih nema ono kao biras brzinu i to ...nego dobijas brzinu koja je maximalna za taj kraj u kome zivis i cena je 1 ...sad se on meni zali kako zivi u Avinjonu pa ebiga ima samo brzinu od 8 Mb ..tuga...i to placa 30 e sa telefonom koji koristi u lokalu za 1 mesec..Kako povecavaju brzinu ADSL svake godine nada se da ce mu ove godine dignuti na 10 Mb naravno za ista pare....i ja ga gledam DODJE MI PLACEM!!!
Kome mi placamo ovde ....pa daj bre koga sponzorisemo OCU DA ZNAM!!????

za ovog to3a ja sam u Zemun imam 5 linija i jedva sam na 1 dobio teh.mogucnosti???

Poslednja izmena:
Pa *ebiga zasto svi kazu ovo je SRBIAJ bas zbog tih takvih pacova od ljudi koji su na vlasti.
Procitao sam negde u nekom prethodnom terdu nesto vezano za brzinu da je nama dosta pa cak i previse ovih 768 kbps i da to ne treba menjati jos dosta vremena.

Samo da dodam, ima i mogucnosti da se uzme samo Net paket, ali uglavnom svi biraju ovaj, jer im je na taj nacin sve upakovano u minimalnu cenu.

Recimo ADSL2+ wide-open line (20mbit) je 40 eura, gde god hocete, recimo kod TweakDSL je takva cena.
Recimo jedan tip je uzeo dva ADSL linka preko Wanadoo za 2x23,50 Eura za 2x24mbit.
Jedan je uzeo za news a jedan za ostali streaming saobracaj i sve ostale net zezancije. Stim da je saobracaj koji nije na Eweka newsu, kapovan na 1024kbps u toku dana dok je nocu uglavnom puna brzina.

Recimo ima i dosta Nemaca i Belgijanaca koji koriste ove pakete ukoliko su srecni da potpadaju po svojoj lokaciji, tamo gde su aktivne Francuske i Holandske provajder firme.
Inace nemacka je 2-3 puta skuplja nego Holandija, ali i tamo se moze uzeti dobar strani paket.

Kakav strani paket? Ja zivim u Belgiji i nemam mogucnosti da uzmem strani paket. Inace Belgija je jos jedna zemlja gde monopolisti vladaju, ovaj put oliceni u dve firme - Belgacom i Telenet. To je otprilike kao kod nas Telekom i SBB, ADSL i kablovski provajder. I jedni i drugi drze volume limit na 10 do 15 GB mesecno, posle cega te uspore na 64 kbs (da dobro ste procitali), i za to naplacuju bednih ~45 eura mesecno. Navodno, brzine idu i preko 10 Mb/sec, ali ko sto bi rekao Drasko Petrovic, sve je to isto i razlika se ne oseti. Oseti se kad preguras svoju mesecnu kvotu... onda mozes da sedis i places, ili da doplatis 5 eur da ti daju jos 5 GB, i sve tako. Svi ostali provajderi zakupljuju od njih link, tako da se oni tu nista ne pitaju.

Ja imam srece sto zivim u gradu gde postoji alterantivni kablovski provajder - www.chello.be, koji je inace jako zastupljen po celoj evropi. Nazalost, u Belgiji imaju infrastrukturu samo u dva grada, odnosno 10-tak opstina, i ne mogu da naude mnogo ovim monopolistima. Preko njih imam 20 mbs flat paket za 60 eura mesecno, sto nije bas jeftino ni za belgijance.

Eto samo jednog primera. Postoji gomila sličnih primera. Bitno je samo da će se uvek javiti neko ko zna da je tamo preko sve idealno i džaba.

Jel se meni cini ili je neko obrisao ono sto sam napisao...

E jebo mater ako ste vi normalni...

Eto samo jednog primera. Postoji gomila sličnih primera. Bitno je samo da će se uvek javiti neko ko zna da je tamo preko sve idealno i džaba.
mozda ima jos poneki takav primer, ali generalno napolju je sve mnogo bolje, a nas deru ko jarce. nije sve ko sto pise na banerima (treba procitati i sta pise sitnim slovima), ali je generalno mnogo, mnogo bolje...
ne treba od izuzetaka praviti pravilo. u Belgiji je shit net, pa sada zbog toga treba relativizovati situaciju u kojoj se mi nalazimo sto se tice neta. nije nego.

ma da, nije bitno sta belgija ima ili nema.
neka postoji JEDNA JEDINA zemlja na svetu u kojoj stanovnici umesto konzervi koriste telefone, vi kao pametni ljudi u 21 veku treba da kazete "da, to je super, hocemo i mi da imamo najbolje sto moze za nase pare". sem toga, na 2500e minimum plate 60e mu dodje kao 6e na nasih 250e, pa sad da pitamo da li postoji ovde neko ko ne bi dao 6e mesecno za 20mbps.

@Nothingman
nije na ucesnicima ovog foruma da donose predloge o promeni strategije nacionalne telekomunikacione politike, za to postoji masa debelih dupeta koja su za to placena iz drzavnog budzeta, i nije kukanje kad ljudi kazu, "to i to smrdi, ti i ti kradu, a ovi su lencuge". to je pozitivno za duh zajednice, ljudi se osecaju bolje, lakse im je da pljunu u lice takvim pojavama u svakodnevnom svetu, mozda i u svojim licnim zivotima, sto na duze staze dovodi do poboljsanja kvaliteta svesti nacije, a to je za jedan forum sasvim dovoljno postignuce.

Poslednja izmena:
Kakav strani paket? Ja zivim u Belgiji i nemam mogucnosti da uzmem strani paket. Inace Belgija je jos jedna zemlja gde monopolisti vladaju, ovaj put oliceni u dve firme - Belgacom i Telenet. To je otprilike kao kod nas Telekom i SBB, ADSL i kablovski provajder. I jedni i drugi drze volume limit na 10 do 15 GB mesecno, posle cega te uspore na 64 kbs (da dobro ste procitali), i za to naplacuju bednih ~45 eura mesecno. Navodno, brzine idu i preko 10 Mb/sec, ali ko sto bi rekao Drasko Petrovic, sve je to isto i razlika se ne oseti. Oseti se kad preguras svoju mesecnu kvotu... onda mozes da sedis i places, ili da doplatis 5 eur da ti daju jos 5 GB, i sve tako. Svi ostali provajderi zakupljuju od njih link, tako da se oni tu nista ne pitaju.

Ja imam srece sto zivim u gradu gde postoji alterantivni kablovski provajder - www.chello.be, koji je inace jako zastupljen po celoj evropi. Nazalost, u Belgiji imaju infrastrukturu samo u dva grada, odnosno 10-tak opstina, i ne mogu da naude mnogo ovim monopolistima. Preko njih imam 20 mbs flat paket za 60 eura mesecno, sto nije bas jeftino ni za belgijance.

Kao sto sam i napisao mozda ne detaljno ali pojedine regije u Austriji, Nemackoj i Belgiji imaju lokalnu upravu koja omogucuje mnogo bolje usluge po pitanju kvaliteta internet konekcija, inace Belgija i Austrija su zemlje sa najgorim uslovima (na zapadu) po pitanju kvaliteta i cene internet usluga.
I ove dve zemlje su gore od nas.
Ali imamo i neke udaljene regije u Velikoj Britaniji, koje imaju net koji je i 40X skuplji nego sto je takav isti paket u glavnim gradovima.
U Belgiji od Belgijskih kompanija su jedino Chello i dommel.net(150E) koji imaju unlimited pakete, ova druga firma (dommel) ima paket koji je 2-3X skuplji nego bilo kakva ponuda u Holandiji, plus kod svih ovakvih ponuda je obavezno potpisivanje ugovora na 1 godinu, kao i placanje ogromne setup nadoknade koje se krecu od 60-200E, plus sto je onda neophodno da koristite njihov telefonski sistem koji je uzasno skup 0,15e/min), plus sto je mesecna nadoknada za telefon 17 Eura.
Ali kao sto sam rekao ukoliko se nalazite u kablovskoj regiji koja je pokrivena strancima, ili ukoliko se nalazite u regiji u kojoj je centrala spojena sa holanskim sistemom, moguce je preko hdsl/sdsl linije uci u Holandski/Francuski sistem, za mnogo manje pare.
Ima takodje mnogo drugara koji rade u Belgiji, i mnogi su nezadovoljni, dvojica recimo rade u jednoj velikoj kompaniji koja se nalazi u blizini severnog Antwerpa, posto im je Holandska granica jako blizu, ljudi su umesto da iznajme stanove u Antwerp-u iznajmili stanove u Breda regiji, koja se nalazi u Holandiji blizu granice sa Belgijom. Em imaju mnogo bolji net koji je i jeftiniji, em im je zivot jeftiniji, bolje su i ribe. To je prednost EU.

Poslednja izmena:
Razmislite o tome da npr. slovenacki Telekom i nas Telekom placaju istu cenu za internet svojim natprovajderima, a nas Telekom to naplacuje visestruko skuplje. U stvari, cene su slicne ali slovenci imaju brze pakete. Telekom Srbije dere kozu sa ledja svojim korisnicima.

Dakle, da se razumemo, niko ovde ne tvrdi da je Telekom dobar i da je sjajan, samo pokušavamo da indirektno sugerišemo kako se stvari ipak popravljaju. Situacija je daleko bolja nego što je bila. Istovremeno pokušavamo da ukažemo da nije tačno ni da je u svakoj zemlji na zapadu internet džaba, da i tamo ima neravnomerne razvijenosti regiona po tom pitanju, da nema svako selo 40 mbita za 40 evra itd.

Telekom je takav kakav je i to se neće promeniti veoma dugo. Telekom je takav kakav je jer mora da popunjava državni budžet. On služi za indirektno plasiranje novca u državne projekte, sada kada država deklarativno nema pravo da se meša i direktno nekome daje pare. Na primer raspali projekat KK Crvena Zvezda u koji se godinama ulaže brdo para. Isto tako sponzorisanja i finansiranja mnogih pojedinaca, organizacija i stvari od "nacionalnog značaja". Istovremeno je poligon za pranje para mnogim sumnjivim tipovima. Nažalost, i takav kakav je istovremeno je jedina stvar koja drži telekomunikacije kako tako, i istovremeno jedina nada da se sa poboljšanjem menadžmenta može ostvariti neki brži napredak po svim pitanjima.

Razmislite o tome da npr. slovenacki Telekom i nas Telekom placaju istu cenu za internet svojim natprovajderima, a nas Telekom to naplacuje visestruko skuplje. U stvari, cene su slicne ali slovenci imaju brze pakete. Telekom Srbije dere kozu sa ledja svojim korisnicima.

Kako sam ja cuo njih (telekom) taj link koji zakupljuju kosta otprilike 10x manje nego sto ga nama naplacuju. Znaci 90% se "ugrade".

Tako mi je neko reko ko se razume u tematiku. Da li je to moguce?

@Nothingman
nije na ucesnicima ovog foruma da donose predloge o promeni strategije nacionalne telekomunikacione politike, za to postoji masa debelih dupeta koja su za to placena iz drzavnog budzeta, i nije kukanje kad ljudi kazu, "to i to smrdi, ti i ti kradu, a ovi su lencuge". to je pozitivno za duh zajednice, ljudi se osecaju bolje, lakse im je da pljunu u lice takvim pojavama u svakodnevnom svetu, mozda i u svojim licnim zivotima, sto na duze staze dovodi do poboljsanja kvaliteta svesti nacije, a to je za jedan forum sasvim dovoljno postignuce.

Nisi skapirao moj post. Nisam ja rekao da ovde neko treba da predlaze strategiju razvoja telekomunikacija, vec da predlozi nacin kako da uticemo na ta "debela dupeta" da savesnije rade svoj posao. Za kukanje se ne slazem. Ovaj topic se pretvorio u pravu kolekciju kukanja. Ovaj forum posecuje nesto inteligentniji deo populacije i nije im potrebno objasnjavati da su stvari loshe, pogotovo ne x puta. Takodje, jedan ozbiljan tehnicki forum ne bi smeo sluziti za izbacivanje frustracija iz licnog zivota.

Telekom je takav kakav je jer mora da popunjava državni budžet.

:) Ti brate kao da zivis u nekoj 17toj zemlji a ne u Srbiji.

Na primer raspali projekat KK Crvena Zvezda u koji se godinama ulaže brdo para.

:) no comment.

Isto tako sponzorisanja i finansiranja mnogih pojedinaca, organizacija i stvari od "nacionalnog značaja". Istovremeno je poligon za pranje para mnogim sumnjivim tipovima. Nažalost, i takav kakav je istovremeno je jedina stvar koja drži telekomunikacije kako tako, i istovremeno jedina nada da se sa poboljšanjem menadžmenta može ostvariti neki brži napredak po svim pitanjima.

Opet ovo za poboljsanje menadzmenta ne razumem, sta si ovim hteo da kazes?! sa cenama koje je telekom formirao majmuni bi vodili posao besprekorno, nema tu sta da se poboljsa ili ne poboljsa, cak i da se poboljsa opet bi se te pare sjurile u dzepove 10tak ljudi ne bismo od toga nista videli.

ma da, nije bitno sta belgija ima ili nema.
neka postoji JEDNA JEDINA zemlja na svetu u kojoj stanovnici umesto konzervi koriste telefone, vi kao pametni ljudi u 21 veku treba da kazete "da, to je super, hocemo i mi da imamo najbolje sto moze za nase pare". sem toga, na 2500e minimum plate 60e mu dodje kao 6e na nasih 250e, pa sad da pitamo da li postoji ovde neko ko ne bi dao 6e mesecno za 20mbps.
QUOTE]

Pazi, 2500e plata je retkost. Ljudi koji rade obicne poslove, tipa kasirka u supermarketu jedva predju 1000 eura. Plata inzinjera pocetnika je oko 1500 eura. Plata inzinjera sa 10-15 godina radnog iskustva moze da dostigne tih 2500 koje pominjes. Naravno ovo su neto iznosi koje dobijes na racun.

Jos jedan thread zastranio u debatu o platama, cenama interneta u zemljama daleko razvijenijim nego Srbija. Cinjenica je da je Telekom nevidjeno intertan i da cemo cekati dok jednostavno ne dodje na red da se privatizuje.

Ne, morao sam da navedem neke cifre da se ljudi ne bi lozili da je izvan Srbije sve med i mleko. Naravno da je neuporedivo bolje, ali situacija nije vise kao sto je bila tamo 90-tih, da smo imali 100x manje zarade nego neki normalan svet. Sada je ta srazmera otprilike 1:5. Ali i dalje smo daleko, daleko od civilizovanog sveta po svim parametrima. Ako placas istu cenu hrane (a mnoge stvari u prodavnicama su skuplje u srbiji nego zapadnoj evropi), goriva, tehnike, a dobijes losiji kvalitet, zasto ocekivati da ce biti drugacije sa telekomunikacijama? Benzin u Srbiji je definitivno losijeg kvaliteta. Televizori u radnjama su najgori bofluk. Hrana kakva je, manje vise svi znamo. Pogledajte nam puteve, izgledaju ko najgore turske dzade, a putarine su neverovatno skupe (primer - razvaljeni "autoput" BG-NS placam 5 eura u jednom pravcu, a za 7 eura koristim sve autoputeve u austriji 10 dana). A internet?? Evo ja pisem ovaj post preko dial-up veze, i cekam taj ADSL da dodje u Uzice, kao sto su obecali. Nek je i 256 ili 512 k, samo mi ga dajte ljudi!!! Preko modema pokusavam da se povezem na kompanijinu mrezu u Belgiji, i da odradim nesto od kuce koristeci remote desktop. Mozete misliti kako to izgleda, kliknem pa cekam 3 minuta da se nesto renderuje. Pa onda, pre 7 dana nekome u telekomu se diglo da kao nesto radi na mrezi, pa i ovaj sugavi dial-up nije radio ceo dan. U normalnom svetu, kada se rade intervencije na mrezi, sve se zavrsi unapred, i na kraju se premesti kabal iz jednog porta u drugi u gluvo doba noci, da korisnici ne osete smetnje. I sta, ja sutra da dobijem ADSL od X Mbs, i da kazem sefu da cu raditi par nedelja od kuce, kako da mu sutra objasnim da je neki drkadzija u telekomu resio da menja ne znam sta tog dana, i isekao internet u celoj zemlji?

Nema Srbiji boljitka bez korenitih i istinskih promena, a na zalost to se ne nazire.... A mi mozemo ovde da mlatimo praznu slamu do sutra, ali dzaba

Jos jedan thread zastranio u debatu o platama, cenama interneta u zemljama daleko razvijenijim nego Srbija. Cinjenica je da je Telekom nevidjeno intertan i da cemo cekati dok jednostavno ne dodje na red da se privatizuje.
Veća je verovatnoća da će dati licencu za drugog fiksnog operatera. I malo će da spuste cene svojih usluga, spotičući drugog operatera kad god to mogu (naravno oni to smeju jer njih štiti država). Pa kad drugi operater bude bankrotirao, udariće zabranu za drugog fiksnog operatera, a cene će da dignu sky high.

A gledam i kod nas postoji razlika u ceni po regijama, npr ja sam se pre par nedelja konačno nakačio na SBB kablovski net, i u Beogradu flat 128k (koji ja trenutno imam uplaćen) košta
1350 din, a mene košta 1450 (ok to sam prežalio 100din i nije neka razlika), ali 256k flat u beogradu košta 1750din, a meni traže 2350din, koliko košta 512k u Beogradu.

Ne, morao sam da navedem neke cifre da se ljudi ne bi lozili da je izvan Srbije sve med i mleko. Naravno da je neuporedivo bolje, ali situacija nije vise kao sto je bila tamo 90-tih, da smo imali 100x manje zarade nego neki normalan svet. Sada je ta srazmera otprilike 1:5. Ali i dalje smo daleko, daleko od civilizovanog sveta po svim parametrima. Ako placas istu cenu hrane (a mnoge stvari u prodavnicama su skuplje u srbiji nego zapadnoj evropi), goriva, tehnike, a dobijes losiji kvalitet, zasto ocekivati da ce biti drugacije sa telekomunikacijama? Benzin u Srbiji je definitivno losijeg kvaliteta. Televizori u radnjama su najgori bofluk. Hrana kakva je, manje vise svi znamo. Pogledajte nam puteve, izgledaju ko najgore turske dzade, a putarine su neverovatno skupe (primer - razvaljeni "autoput" BG-NS placam 5 eura u jednom pravcu, a za 7 eura koristim sve autoputeve u austriji 10 dana). A internet?? Evo ja pisem ovaj post preko dial-up veze, i cekam taj ADSL da dodje u Uzice, kao sto su obecali. Nek je i 256 ili 512 k, samo mi ga dajte ljudi!!! Preko modema pokusavam da se povezem na kompanijinu mrezu u Belgiji, i da odradim nesto od kuce koristeci remote desktop. Mozete misliti kako to izgleda, kliknem pa cekam 3 minuta da se nesto renderuje. Pa onda, pre 7 dana nekome u telekomu se diglo da kao nesto radi na mrezi, pa i ovaj sugavi dial-up nije radio ceo dan. U normalnom svetu, kada se rade intervencije na mrezi, sve se zavrsi unapred, i na kraju se premesti kabal iz jednog porta u drugi u gluvo doba noci, da korisnici ne osete smetnje. I sta, ja sutra da dobijem ADSL od X Mbs, i da kazem sefu da cu raditi par nedelja od kuce, kako da mu sutra objasnim da je neki drkadzija u telekomu resio da menja ne znam sta tog dana, i isekao internet u celoj zemlji?

Nema Srbiji boljitka bez korenitih i istinskih promena, a na zalost to se ne nazire.... A mi mozemo ovde da mlatimo praznu slamu do sutra, ali dzaba

Svaka cast za post! Saglasan sam 100%.
Jeste, kazu ljudi: psi laju a karavani prolaze. Ipak, valjda je ljudima lakse kad se "nadju" na nekoj temi pa raspale po necemu. Cinjenica je da jos uvek nije dovoljno dobro. Cinjenica je da se mnoge stvari rade kako ne treba. Primer sa "odrzavanjem" mreze u shpicu je odlican. Da ne pominjemo da nasi putari cackaju tunel od Zelenog venca prema Politici u radno vreme i u spicu i kad ja pitam coveka:"Pa zasto ljudi ne radite nocu kao i sav normalan svet kad je saobracaj najslabiji pa da ujutru sve bude spremno" oni mi kazu da imaju radno vreme kao i ja pa kad mogu ja da radim od 9 do 5 moze i on....i tako stotine primera.
Ipak, treba reci da se stanje popravilo samo je covek takav i kad se ide na bolje sve je to ok i ocekivano ali se zaboravlja kako je bilo i niko da se seti pocetka 90ih kad sam ja recimo uplacivao 5 sati za 10-15 maraka a znamo kolika su bila primanja tada.
Jeste, i danas je skupo i ne samo to nego to jos uvek nije usluga na koju moze da se racuna sto je meni prioritet #1. Znaci hocu da mi radi kad mi treba i da znam 48 sati unapred kada ce da se prekida zbog radova i da mogu na vreme da uradim bajpas a ne dodjem i ne radi eto tako jer je neka bakica okopavala kukuruz u Madjarskoj pa presekla optiku sekiricom i sl?!
O putevima ne treba ni govoriti. Ja odem iz Orlanda do Bostona za DZ ili do Tenesija (2200 kilometara tamo i nazad! ). Ni jedan cent ne platim put. Do posla me kosta 5 dolara put ali zato sto se gradi i renovira. Kad zavrse sa tim to se spusta na nekih 50 centi ili 75 za odrzavanje...
Do kanjice iz Beograda putarina kosta 10eura. Znaci covek sa procesnom platom u Srbiji radi za 20 putarina do Kanjize mesecno?!
Pa kad se tome dodaju plate...

Nije zastranio nego je sve to izuzetno povezano. Svako poredjenje zahteva da se relativizuje i uporedi. Kada govorimo kako Telekom cepa sa cenama normalno je da se to uporedi sa nekim drugim relevantnim pokazateljima.
Telekom je 'zlatna koka' i ne verujem da ce se skoro nesto bitno promeniti. Mada sto kaze moj drug-telekom jos i super radi obzirom na poziciju koju zauzima/uziva...

To se zove kupovna moc. Ljudi na zapadu imaju vecu kupovnu moc od nas.

Sto se Telekoma tice, oni bi trebalo da razmisle o tarifnim paketima. Telefonija se i dalje naplacuje po impulsima. Rezultat toga je da postoje korisnici koji placaju telefon manje od 100 din mesecno i korisnici koji placaju vise od 100K din. mesecno. Za ove koji debelo placaju, Telekom treba da izadje u susret i ponudi npr.. flat za lokalne (gradske) pozive i malo vecu cenu za medjugradske. Kada krenu sa paketima otvorice se jos neke mogucnosti (npr. internet, IPTV, ...)
Odrzavanje korisnika koji placaju manje od 100 din mesecno je gubljenje novca. Njima treba ukinuti liniju i dati im prepaid mobilni.

Ali nazalost lelemudi i bagra iz Telekoma ne razmisljaju o tome kako da promene nacin poslovanja i prilagode se novim trendovima, nego kako da namlate jos vise para jer nemaju konkurenciju. Tuzno ali istinito... zgazice ih tehnologija.

............ Preko modema pokusavam da se povezem na kompanijinu mrezu u Belgiji, i da odradim nesto od kuce koristeci remote desktop. Mozete misliti kako to izgleda, kliknem pa cekam 3 minuta da se nesto renderuje. Pa onda, pre 7 dana nekome u telekomu se diglo da kao nesto radi na mrezi, pa i ovaj sugavi dial-up nije radio ceo dan. .................I sta, ja sutra da dobijem ADSL od X Mbs, i da kazem sefu da cu raditi par nedelja od kuce, kako da mu sutra objasnim da je neki drkadzija u telekomu resio da menja ne znam sta tog dana, i isekao internet u celoj zemlji?

E vidis, ja zato placam ADSL + SBB kabl, pa koristim oba vec u zavisnosti od toga koji bolje radi!

ADSL izadje oko 3600 din (ne znam tacno platio sam unapred) za brzinu 768/192
SBB kabl izadje 6.050 din za 1024/512

Dakle, oko 125 € mesecno za u sustini smesne brzine, ali mi se vec par meseci nije desilo da nemam net i da objasnjavam nekome kako ne mogu da posaljem nesto, tako da mi se isplati, jer ne trosim zivce vise, a oni su ipak najskuplji!

Prosecna plata u srbiji je oko 250€ pa vi vidite koliko su te cene realne!!!

Pazi, 2500e plata je retkost. Ljudi koji rade obicne poslove, tipa kasirka u supermarketu jedva predju 1000 eura. Plata inzinjera pocetnika je oko 1500 eura. Plata inzinjera sa 10-15 godina radnog iskustva moze da dostigne tih 2500 koje pominjes. Naravno ovo su neto iznosi koje dobijes na racun.

pazi, ne kazem da nije tako, ti imas licno iskustvo, ja sam se posluzio statistikama odavde i 2500 evra je niza prosecna plata, kasirka sa srednjom skolom i ispod 1 godine radnog staza mozda ima manje, ali po ovome prosek plata mu dodje 50000 dolara godisnje sto je bar 3500 evra mesecno. ima ovde kod nas kasirki koje rade i za 100 evra, pa opet nismo uzimali to za referencu :)

pazi, ne kazem da nije tako, ti imas licno iskustvo, ja sam se posluzio statistikama odavde i 2500 evra je niza prosecna plata, kasirka sa srednjom skolom i ispod 1 godine radnog staza mozda ima manje, ali po ovome prosek plata mu dodje 50000 dolara godisnje sto je bar 3500 evra mesecno. ima ovde kod nas kasirki koje rade i za 100 evra, pa opet nismo uzimali to za referencu :)

Ovo su bruto plate. U Srbiji se placa porez na prihode u iznosu od oko 10%, ako zaradis godisnje iznad neke cifre tipa milion i kusur dinara - ne znam tacne podatke, ovo je otprilike, kako sam cuo od prijatelja. Znaci, skoro da i nema poreza. U vecini zapadnoevropskih zemalja placas porez na prihode + socijalno osiguranje od svoje plate, i u zavisnosti od tvojih primanja, to ume da predje 50%. Znaci od tih 50000 dolara bruto plate, dobices negde oko 26-27.000 dolara neto, sto kad se preracuna u evre dodje ispod 2000 eura mesecno. Kasirka ce da zaradi mozda 1200 eura bruto mesecno , ali posto ima niske prihode nece platiti porez uopste, vec samo socijalno osiguranje od 15-tak %, i ostace joj oko 1000 eura.

Znaci hocu da mi radi kad mi treba i da znam 48 sati unapred kada ce da se prekida zbog radova i da mogu na vreme da uradim bajpas a ne dodjem i ne radi eto tako jer je neka bakica okopavala kukuruz u Madjarskoj pa presekla optiku sekiricom i sl?!
...

Секирицом се цепају дрва, а кукуруз се окопава мотикицом или будаком :)

Vrh Dno