Šta je novo?

Korak ka silent kucistu - bitumenska ploca

TheGhost

Čuven
Učlanjen(a)
29.10.2002
Poena
619
Pozdrav svima,

evo mini uputstva u vezi oblaganja kućišta samolepljivom bitumenskom pločom.
Slušajući razna iskustva, rešio sam da iskoristim ovaj materijal koji se koristi kao zvučna izolacija u kolima.

Mašina:
Mobo: Asus p5w DH Deluxe
Proc: Q6600 + TT cooler sa novim Noctua fan-om
Graficka: Asus 8600GT Silent 512Mb
HDD: Samsung 640GB i Green 1.5TB

U pitanju je kućište Lian Li PC-7FN. Potpuno je aluminijumsko, poseduje fan 14icu na prednjoj strani, i fan 12icu na zadnjoj strani. Ima ležajeve za HDD-ove sa gumicama tačno ispred fan-a 14ice.

Izgled kućišta:
oblaganje kucista bitumenskom plocom 01.jpgoblaganje kucista bitumenskom plocom 02.jpgoblaganje kucista bitumenskom plocom 03.jpg

Poslednja izmena:
Izgled kućišta bez stranica:
oblaganje kucista bitumenskom plocom 04.jpg oblaganje kucista bitumenskom plocom 05.jpg oblaganje kucista bitumenskom plocom 06.jpg oblaganje kucista bitumenskom plocom 07.jpg

Poslednja izmena:
Iskoristio sam ovu priliku prilikom prepakivanja konfiguracije u novo kućište da zamenim stari cooler fan na napajanju, novom Noctuom.

Noctua u napajanju:
oblaganje kucista bitumenskom plocom 10.jpg

Kabl od fana sam provukao kroz napajanje i spojio ga direktno na molex od napajanja (nisam želeo da se petljam da tropinski izlaz pretvaram u dvopinski koji je inače bio u napajanju)

Izgled ubačene mašine:
oblaganje kucista bitumenskom plocom 12.jpg

Poslednja izmena:
E sad, početi sa oblaganjem bočnih strana, uzeti bitumensku ploču koja je dimenzija 500x500 i ona je sasvim dovoljna za jednu bočnu stranu midi kućišta.

Izgled bitumenske ploče
oblaganje kucista bitumenskom plocom 08.jpg

Izgled bitumenske ploče (makro)
oblaganje kucista bitumenskom plocom 09.jpg

Postaviti bitumensku ploču preko bočne stranice koju smo prethodno položili na pod.
oblaganje kucista bitumenskom plocom 13.jpg oblaganje kucista bitumenskom plocom 14.jpg

Skalpelom označavamo tačne dimenzije.
oblaganje kucista bitumenskom plocom 15.jpg

Poslednja izmena:
Uz pomoć velikog lenjira, ili druge bočne stranice kućišta, ravno iseći bitumensku ploču skalpelom po merama koje smo prethodno izmerili.

oblaganje kucista bitumenskom plocom 16.jpg oblaganje kucista bitumenskom plocom 17.jpg

Postaviti isečenu ploču na stranicu kućišta i proveritu da li su dimenzije u redu, ako je sve u redu, uzeti fen, ili onaj heat pištolj i zagrevati, prvo aluminijumsku površinu, potom skinuti zaštitni celofan sa bitumenske ploče pa onda i ploču zagrejati i naneti na stranicu kućišta. Na kraju uzeti neki predmet kojim treba pritiskati ploču da lepo legne i da se ravnomerno zalepi na stranicu kućišta. Proces je izuzetno jednostavan i lagan jer je materijal izuzetno zahvalan za sečenje kao i za nanošenje.

oblaganje kucista bitumenskom plocom 20.jpg

Finalni izgled bočne strane:
oblaganje kucista bitumenskom plocom 19.jpg

Poslednja izmena:
Ponoviti postupak za drugu bočnu stranicu.

Zatim dolazi na red gornja stranica, nju takođe iseći po meri. Ona je malo komplikovanija u ovom slučaju zbog 3 izbočine koje poseduje.

oblaganje kucista bitumenskom plocom 21.jpg

Princip sečenja je isti. Ovde je, za razliku od prethodnog slučaja, potrebno koristiti i lenjir kako bi odredili tačan položaj rupa.

Za kružno sečenje koristiti metodu određivanja prečnika kruga, potom istačkati rupe na 8 mesta oko centra i skalpelom seći jedan po jedan deo i spajati u jedan krug. Ovako ćemo dobiti prilično precizan krug.

Istačkano mesto za sečenje:
oblaganje kucista bitumenskom plocom 22.jpg

Isečeno skalpelom:
oblaganje kucista bitumenskom plocom 23.jpg

Proveravamo da li smo dobro odradili posao:
oblaganje kucista bitumenskom plocom 24.jpg oblaganje kucista bitumenskom plocom 25.jpg

Zatim istom metodom uz pomoć fena nanosimo materijal na površinu.

Završili smo bokove i gornju stranicu, ostala nam je prednja stranica:

Izgled prednje stranice:
oblaganje kucista bitumenskom plocom 07.jpg

Cilj nam je da što više rupa popunimo kako zvuk ne bi 'curio' kroz njega

Pravimo mini maketu na papiru gornjeg dela:
oblaganje kucista bitumenskom plocom 26.jpg

Finalni izgled gornjeg dela prednje stranice:
oblaganje kucista bitumenskom plocom 27.jpg

Zatim ostale delove iskrojimo
oblaganje kucista bitumenskom plocom 30.jpg

I na kraju dobijemo:
oblaganje kucista bitumenskom plocom 31.jpg

Ostaje nam problem ovih zaštitnih pločica koje imaju lufta između sebe.

Skinuti pločice:
oblaganje kucista bitumenskom plocom 32.jpg

Oblepiti selotejpom sa spoljne strane:
oblaganje kucista bitumenskom plocom 34.jpg

Iskrojiti bitumensku ploču tako da viri sa svake strane toliko, da može da se sa unutrašnje strane kućišta lepo obloži kada vratimo pločice unutra.
oblaganje kucista bitumenskom plocom 35.jpg

Sada treba iseći ove krajeve što štrče, da kada se sve lepo sklopi dobijemo izgled pravougaone kutije.
oblaganje kucista bitumenskom plocom 36.jpg

Vidimo na ovoj poslednjoj slici da je zaštitna folija skinuta sa unutrašnjeg dela, a da smo ovo što štrči ostavili.

Postaviti bitumen na zagrejanu površinu i dobro prstima ispritiskati da se to lepo upije. Voditi računa da se ne ispečete.

Na kraju dobijemo ovakav izgled
oblaganje kucista bitumenskom plocom 37.jpg

Taj komad ubacujemo na svoje mesto u kućište a zatim sa unutrašnje strane kućišta oblažemo ovim krajem što štrči, sa gornje strane CD, a sa donje, lim od kućišta. Time smo zatvorili sve moguće rupe.

ZAKLJUČAK

Zbog nepostojanja uređaja za merenje jačine zvuka, subjektivni osećaj mog prijatelja i mene je da je mašina utišana, i to nije zanemarljivo utišana. I dalje najveći problem nosi sa sobom HDD kojeg ću jednog dana, bože zdravlja, zameniti SSD-om.
Interni cooler fan-ovi Lian Li kućišta su isključeni jer ne mogu da se porede sa noctuom, iako sam im redukovao broj obrtaja.

Takođe veliki problem predstavlja rupa za 14icu napred, koja bi trebala biti zatvorena (npr plutom sa unutrašnje strane, i ovom pločom sa spoljne strane). Estetika ni u kom slučaju nije narušena. Ovo nije odrađeno jer je moguće izvesti naknadno, a prvo sam hteo da vidim kakva je situacija sa temperaturom u kućištu.

Speed fan (bez uključenih 14ice i 12ice fanova) kaže sledeće:
Graficka: 69c
Sistem: 57c
HDD1: 35
HDD2: 46

Znam da mi je u prethodnom kućištu grafička bila na oko 85c, tako da je ovo OK, međutim, čekam leto da vidim da li tada izdržava na +40, ako bude sve OK, zatvaram i tu rupu.

Cena bitumenskih ploča: 560din komad, potrošeno 3 ploče.
Vreme izrade: oko 6h (sa mozganjem, odmorom i slično)

Pozdrav,
Darko

I mene zanima kako će da bude na leto, mislim da neće biti velike razlike jer mi je inače u sobi pakao (potkrovlje).

Bitumen se pri zagrevanju isto "osećao", odnosno, nema miris. Nije ovo baš klasičan kondor, ipak je napravljen za ljudskije uslove.

Ne koristim speedfan, mozes li mi reci na sta se odnosi "sistem temp."?

Nisam ni ja ekspert, ali pretpostavljam da je u pitanju temperatura unutar kucishta, opshta temperatura. Ove ostale su vezane za pojedinachne komponente.

System je temperatura chipseta,koja je kod TheGhost-a velika....Da nije malo mnogo tih 57c???

Problem

The motherboard temperature reading from P5W DH Deluxe is significantly higher (by almost 10 degrees) than most other motherboards.
Is that normal? If so, what is a safe temperature range on this motheboard?

Answer
It should be normal if the motherboard temperature is within the range of 40~65 degrees Celsius.
The motherboard temperature sensor has been placed between ICH7R Silicon Image 4723.
This is the second hottest place on the motherboard apart from the CPU, also at the airway of chassis fan, to ensure Q'Fan2 is capable of managing chassis fans in the most efficient manner.
Hence, it means the motherboard temperature reading on this board may be quite hot as compared to other motherboards when its overall temperature is not really that much hotter.
Your system should be OK if it is within this temperature range.

U prevodu, Asus tehnicka podrska kaze da je ok ako je temperatura izmedju 40-65c.

^Ako tako kazu...onda da im verujemo :):):) Usput,jel si imao neke nestabilnosto do sada sa tom plocom?

Nikakve, jeste stara vec, ali stvarno radi odlicno.

Drago mi je da je donelo neke rezultate, odradio si ono sto sam ja imao u planu, cak si kupio i isto kuciste. Ja sam projekat stavio na cekanje, dovoljno i je tiho i ovako, ali mislim da je ovako nesto ono sto mi fali.

Kazi mi samo, znas koja je marka ploca - 3M, CarSystem?

Ne znam druze, kada sam je kupovao, izvadio je iz neke kartonske kutije, ali nisam obratio paznju na proizvodjaca, na samoj ploci ne pise.

To kad se zalepi moz' li da se skine?:D

Zamenio sam 140mm fan za Aerocool V14 Blue Line (ima ovde nekih merenja). Bilo ga je prosle nedelje za 650 dinara u G-u, dobijaju se gumeni srafovi uz njega i startuje bez problema na 5V (makar kod mene startuje, fabricka 14ica nece da se pokrene). Ako se ne odlucis da prekrijes otvor napred, moze da ti posluzi kao jeftino resenje. Makar je moj primerak ventilatora dobar, naucio sam da je kod ventilatora bitan i primerak. Generalno, cuces tu 14icu svakako zato sto ti je najblize, a i tu izbija to malo buke koju prave ventilatori unutra.

Proveri samo da li bi mogao da stane sa gumenim srafovima, meni je rotiran kavez, onda staje bez problema. Mislim da je olaksan protok vazduha kad je kavez rotiran, doduse zavisi i od broja HDDa...

pa kada izoluje zvuk, mora da izoluje i temperaturu, logicno

Svaka čast za tutorial...

@garson
Pa što bi skidao? Ploče se mogu prebrisati vlažnom krpom, dakle ne postoji mogućnost da se gadno zaprljaju pa da ih je potrebno menjati.

Svaka čast za tutorial...

@garson
Pa što bi skidao? Ploče se mogu prebrisati vlažnom krpom, dakle ne postoji mogućnost da se gadno zaprljaju pa da ih je potrebno menjati.

Ne zbog toga. Recimo pozelim da ih skinem (iz nepoznatog razloga :D).:)

Jedni bi hteli da dobro lepi, drugi bi da se lako skida, kako covek da napravi uspesan proizvod u danasnje vreme :D

Probao sam na jednom starom kucistu da zalepim 3mm obicne bitumen ploce sa silikonom. Dodje do neke reakcije tokom nekoliko sati, pocne da curi neka smola, smrdi, ostavlja fleke... E, ali lako se skida :)

Odlican tutorial, odlicno kuciste.

U Smederevu ih ima u bolje opremljenim farbarama, rolne metar sirine. Za ovaj samolepljivi, to vec ima redje. U jednoj farbari su ponudili da mi naruce, CarSystem proizvodjac...

Nazad
Vrh Dno