Šta je novo?

Konzole

Evo i malo poredjenja :
Levo igra, desno Real Life!

Prilozi

• GTcomparaferrari.jpg
    GTcomparaferrari.jpg
    467.5 KB · Pregleda: 150
  • 675426a16c.jpg
    675426a16c.jpg
    45.1 KB · Pregleda: 122
Poslednja izmena:
xexexe... :D eto nam ga realtime raytracing :d
da nije poslednja slika greska? levo reallife desno igra?

@gx-x u PS3 mozes turiti kakav oces HDD... mada ne znam koji je limit u velicini.

Poslednja izmena:
poslednja slika mi se cini da su oba reallife posto iz onih slika iz njegovog prethodnog posta mozemo videti da EVO izgleda drugacije i da ima "bravicu" za gepek kao na slici desno.

PS. A mozda je i obrnuto samo :d

PPS. Steta sto sony jos nije nasao za shodno da ubaci AA i AF

Poslednja izmena:
pa znam ali vec ima dva razlicita izdanja PS3, sto ce reci nije isti hardwer za sve ?! Jeste da je onaj drugi skuplji ali je i bolji jer u sebe ima ugradjeno vise stvari i veci HDD. Da li to sad znaci da bi neko i na jeftinijoj varijanti mogao da "operise" i doda HDD i neke druge stvari ?

Shta si pio ? :) Dve verzije su toliko slichne da se skuplja uopshte ne isplati. Razlika je u vecem hardu, wifi adapteru i ugradjenom chitachu kartica. Funkcionalnost nije promenjena, jer mozesh da ubodesh bilo koji veci hard (i 3.5"), mozesh da ga povezesh sa wifi ruterom/APom preko lana, i mozesh da mu ubodesh bilo koji USB chitach.

Hmmm...meni se cini da ce konzole krenuti putem koji ce ih dovesti do PC-a. Mislim realno gledajuci PS3 je barebone racunar, a ne konzola. Prosiriv je, modularan je, ima linux iza sebe... (operativni sistem ceo)

Poshto sam ti gore objasnio kako stoje stvari, ovo shto si rekao nema smisla :) PS3 nije modularan shto se tiche hardvera. Procesor, plochu, grafiku, zvuk, memoriju, ne mozesh da menjash, ali mozesh da mu dodajesh periferije koje ne menjaju srz hardvera, vec samo omogucavaju vecu udobnost u radu recimo. Kada konzole budu modularne, nece vishe biti konzole.

edit: da pojasnim zasto mislim da nije 'konzola' (ne u pravom smislu te reci) Za mene 'konzola' znaci
1. nema brljanja po njoj

Uvek je bilo brljanja na ovaj ili onaj nachin, ali uvek ogranicheno u odnosu na PC. Linux na PS3 uopshte ne moze da pristupi grafichkoj karti ni njenoj memoriji. Mozda to razbiju jednom, teshko, ali zvanichna podrshka ne postoji.

2. sav storage je u vidu ROM-a (znaci HDD ne dolazi u obzir)

Kako na konzolama glavni hit odavno nije Mario, tako i ROM ne dolazi u obzir :)

3. Nema 'OS' u klasicnom smislu , vec ima I/O i osnovne funkcije smestene u ROM , a ne na HDD

OS je dodatna mogucnost koju mozesh da imash ili ne, i PS2 je imao Linux.

4. Sluze za igranje video igara i gledanje filmova

I PC je zamishljen prvenstveno da radi excel, pa se na njemu sve zivo radi :)

Sve ovo shto si rekao protiv konzole, istovremeno je i protiv kupaca. Sve to shto ti ne vidish kao mogucnost konzola je dobra stvar, ne losha. I sve dok je dobra, ne razumem zashto je treba odbacivati ? Treba odbaciti sve u vezi sa upgradeom samog hardvera, jer to je glavna mana PCa. U pochetku je bila vrlina, ali danas, to je izmaklo kontroli.

PPS. Steta sto sony jos nije nasao za shodno da ubaci AA i AF

Ne znam za AF, ali u igri naravno postoji AA, nego ove fotka direktno grebovana je matora iz alpha faze, ima novijih fotki bez "testera". Kakva bi bila glupost da nema AA.

Poslednja izmena:
nista ja nisam rekao protiv konzola, samo ti svaki post o konzolama koji nije tvoj vidis kao "blacenje" :) Ako podjemo od definicije reci konzola, lako cemo doci do zakljucka sta je PS3 , sta je x-box , sta je laptop itd. Po tvom objanjenju svaki laptop zadovoljava kriterijum da bude konzola, a po definiciji "konzole" kao reci, i PC je konzola. (nesto u cega se trpa nesto)

A argument "Kako na konzolama glavni hit odavno nije Mario, tako i ROM ne dolazi u obzir " ne stoji uopste, mogli su da strpaju 30GB ROM koji sluzi kao radna memorija i storage za osnovne funkcije. Znas, konzole kao konzole sam smatrao uredjajima u koje se ubaci modul/katridz na kome je igra pa ona direkt sa tog katridza/modula u konzolu i izvrsava se preko ROM-a. Sve ostalo nije konzola po mom misljenju vec racunar (znas, i Mac je PC (Personal Computer) ni po njemu se ne moze prckati i menjati mu procesor itd, pa ga ne zovu konzola. a x86 racunari, popularno zvani PC su modularni, a to je nesto sasvim drugo. Medjutim ukoliko bi ucinili da PS4 (npr) bude modularan (a PS3 donekle vec jeste, i X-Box takodje), mozete da ga zovete konzola kolko god ocete kad on to nije.

A to da linux na PS3 nema pristup grafickoj memoriji tj grafici - pa to je paradox. Naravno da linux na PS3 ima pristup grafici i naravno da radi usko sa njom tj da je kontrolise, a to sto useri sami ne mogu nista da rade sa grafikom to je druga prica. Moze SONY sad da kaze sta oce, ali konzola (tzv) ima OS, to znaci da joj treba i da OS kontrolise skoro sve, ako ne i sve. Ovo je lako shvatiti ako podjemo od cinjenice da BR citac podatke salje negde preko necega. Ako linux te podatke prosledjuje na cellove i memoriju na izvrsavanje onda je naravno jasno da linux ima kontrolu nad svime. Ali ovo nije topic o tome, a iz tvog posta imam osecaj da se prilicno povrsno razumes u "kako sta radi", a tvoja izjava o linuxu i grafici je ravna: "Ovaj Televizor novi uopste nema pristup TV kanalima, on ih samo prikazuje" :)

nista ja nisam rekao protiv konzola, samo ti svaki post o konzolama koji nije tvoj vidis kao "blacenje" :)

Nisi rekao protiv konzola, vec mislish da nove konzole ne bi trebale da imaju te mogucnosti, samo ne znam zashto, ako to ne kvari konzolu a daje vishe slobode.

Ako podjemo od definicije reci konzola, lako cemo doci do zakljucka sta je PS3 , sta je x-box , sta je laptop itd. Po tvom objanjenju svaki laptop zadovoljava kriterijum da bude konzola, a po definiciji "konzole" kao reci, i PC je konzola. (nesto u cega se trpa nesto)

Ne zadovoljava zato shto shto postoji gomila razlichith laptopa, na kojima igre rade josh gore nego na desktopu, to ne moze da bude konzola. Konzola ima optimizovani hardver za igranje i multimediju, a OS mu je dodatna mogucnost koju ne radi bash najbolje. PC radi najbolje office aplikacije, a igre su mu dodatna mogucnost.

A argument "Kako na konzolama glavni hit odavno nije Mario, tako i ROM ne dolazi u obzir " ne stoji uopste, mogli su da strpaju 30GB ROM koji sluzi kao radna memorija i storage za osnovne funkcije.

Opet ti kazem, ako je neshto dobro za korisnike, zashto to odbaciti ? Ako je to dobro, automatski znachi da ne kvari osnovni koncept. Svaki vlasnik PS3 ce moci da pusti sve igre potpuno isto, a onaj koji ima HDD moci ce da drzi vishe filmova, muzike, demoa. Kada sam poslednji put proverio, to je bila dobra stvar :)

Znas, konzole kao konzole sam smatrao uredjajima u koje se ubaci modul/katridz na kome je igra pa ona direkt sa tog katridza/modula u konzolu i izvrsava se preko ROM-a.

Znam, vec mesecima ti objashnjavam osnovne stvari pa mi je bilo jasno da ti mislish kako je konzola plastichna kutija u koju ubodesh kertridz i igrash Maria. Vremena se menjaju, bash to izbacivanje kertridza je bila prekretnica u istoriji konzola i ubacivanje CDa je bila jedna od presudnih stvari za popularnost PSXa. Davalo je vishe mogucnosti samoj konzoli, isto kao shto danas to omogucava Bluray ili standardni HDD.

Sve ostalo nije konzola po mom misljenju vec racunar (znas, i Mac je PC (Personal Computer) ni po njemu se ne moze prckati i menjati mu procesor itd, pa ga ne zovu konzola. a x86 racunari, popularno zvani PC su modularni, a to je nesto sasvim drugo.

Ajde malo ukljuchi logiku pre nego shto napishesh neshto :) PS3 postoji jedan, PS2 je postojao jedan, i svako ko ima komad hardvera koji se zove PS3, isto ce mu raditi sav softver. Jel to sluchaj i kod svakog PCa koji se zove Mac ? Chak i da je tako, Mac jedva da ima neke igre, a da bi bio konzola, mora za njih da bude napravljen.

Medjutim ukoliko bi ucinili da PS4 (npr) bude modularan (a PS3 donekle vec jeste, i X-Box takodje), mozete da ga zovete konzola kolko god ocete kad on to nije.

To se nece desiti, jer onda to nece biti konzola. Ukapiraj da je svrha konzole bash to, da developeri mogu da znaju za shta prave igru, i sve kod konzola je potpuno obrnuto od PC trizhshta. Kod konzola proizvodjach uzima procenat od svake prodate igre iako nije njegova, na igrama se najvishe zaradjuje, pa tako se svako trudi da napravi shto bolju igru da bi je shto vishe prodao, to je glavna zarada. Na PCu, proizvodjachi hardvera i igara se dogovaraju pa te tako teraju da kupujesh novi hardver, a iz toga proizilazi i lenjost developera, jer kazu "ma doci ce novi hardver pa ce da radi bolje". Na konzolama developeri tachno znaju za koji hardver rade, pa tako iskorishcavaju mnogo vishe njegovih mogucnosti, i pored toga shto je hardver bolje optimizovan, i softver je.

A to da linux na PS3 nema pristup grafickoj memoriji tj grafici - pa to je paradox. Naravno da linux na PS3 ima pristup grafici i naravno da radi usko sa njom tj da je kontrolise, a to sto useri sami ne mogu nista da rade sa grafikom to je druga prica. Moze SONY sad da kaze sta oce, ali konzola (tzv) ima OS, to znaci da joj treba i da OS kontrolise skoro sve, ako ne i sve. Ovo je lako shvatiti ako podjemo od cinjenice da BR citac podatke salje negde preko necega. Ako linux te podatke prosledjuje na cellove i memoriju na izvrsavanje onda je naravno jasno da linux ima kontrolu nad svime. Ali ovo nije topic o tome, a iz tvog posta imam osecaj da se prilicno povrsno razumes u "kako sta radi", a tvoja izjava o linuxu i grafici je ravna: "Ovaj Televizor novi uopste nema pristup TV kanalima, on ih samo prikazuje" :)

Ne razumem se u programiranje uopshte, ali ako samo malo krenesh da chitash po netu o PS3 shto ochigledno ne radish jer i posle toliko vremena ne znash osnovne stvari o njemu, videcesh da i Sony i developeri po forumima govore kako je RSX i njegova memorija "zakljuchana" u Linuxu. Shta to znachi, ne interesuje me, a da je to jednostavno kako ti kazesh, do sada bi vec bilo provaljeno, ali nije.

Poslednja izmena:
Inache, ispunjen je plan prodaje PS3 za proshlu godinu, isporucheno/prodato je 1.2 miliona konzola, videcemo da li ce 6 miliona biti isporucheno do kraja fiskalne.
zar pre desetak dana nisi rekao da su potvrdili dva miliona do kraja godine? :S:

@drajver:

zakljucano je za "user development" u suprotnom ne bi mogla da se puni i prazni. A niko nije to razbijao jer nema svrhe, cemu ? Sta krajnji korisnik moze da radi sa time ? nista. PS3 ima ekstremno dobar hardwer i velika je steta sto je konzola, a ne open platforma na kojoj se moze raditi, rado bi rokao lightwave ili 3DS na tim cellovima, furao cubase, encoding/decoding itd.

Kako nece? pa neko je vec postovao link: Linux na PS3 a pod Linuxom Windows :))))) dakle na PS3 moz' da furash windouvze :d

ma stavicu mu workbench i poterati real3d 2.4 , ne bitno, sa tolkom snagom i real 3d ce zavrsiti posao :d

Tek sad vidim sta sam sve propustio:D
Nedostaje im Super Nintendo pal verzija, nije ni cudo sto su je propustili, pa ko moze da se snadje u toj gomili krseva:d

Ma nije bre PS3 predvidjen za to, niti ce ikada neko koristiti PS3 za to. Linux na njemu je odlichan da zavrshi posao, da editujesh neki excel/word fajl, email, surfujesh, vrlo brzo ce moci i da se nareze neshto, sve osnovne stvari mogu ili ce moci da se rade, ali nishta ozbiljno na njemu ne moze da se prvenstveno zbog brzine. Verovanto ce se to vremenom ubrzati novom verzijom kernela, ali na to se ne moze rachunati za ozbiljno. Yellow Dog Linux na PS3 trenutno radi kao neki Pentium na 1.2GHz. Mozda ce PS4 imati dual boot gde cesh birati "PC/console", gde ce OS biti brz kao najbrzi PC i gde ce sve biti otvoreno, ali to u ovoj generaciji nije sluchaj. Ja sam odavno rekao da oni ovime ispituju trzishte i da verovano razmishljaju da u sledecoj generaciji naprave mashinu sa potpuno otvorenim OS-m.

Yellow Dog Linux na PS3 trenutno radi kao neki Pentium na 1.2GHz.

Bash zato i kazem da bi AmigaOS 4.0 bio idealan!

btw sta si mislio sa onim rezanjem... (da ce uskoro moci i nesto da se nareze)???

E to je to. Microsoft sada može da ih gađa svim i svačim. Stalno novije, bolje i brže verzija, kao PC da je u pitanju. A velika većina ljudi se ne razume niti želi da se razume, bitno je da je to novo i bombastično. Ipak, ne verujem da će ova verzija konzole biti ko zna koliko jeftinija od PS3 (ako uopšte i bude). Kada je Cell u pitanju, najavljuju da 65nm verzija šuri i do 6 GHz, ali nema šanse da Sony krene da to ugrađuje. Pitanje je i čemu, pošto je i ovaj na 3.2 GHz sasvim dovoljan.

Poslednja izmena:
E to je to. Microsoft sada može da ih gađa svim i svačim. Stalno novije, bolje i brže verzija, kao PC da je u pitanju. A velika većina ljudi se ne razume niti želi da se razume, bitno je da je to novo i bombastično. Ipak, ne verujem da će ova verzija konzole biti ko zna koliko jeftinija od PS3 (ako uopšte i bude). Kada je Cell u pitanju, najavljuju da 65nm verzija šuri i do 6 GHz, ali nema šanse da Sony krene da to ugrađuje. Pitanje je i čemu, pošto je i ovaj na 3.2 GHz sasvim dovoljan.

O chemu ti prichash ? :) Pa ovo je raspad sistema. Kako su se najavljivale mogucnosti PS3 u proteklih 6 meseci, tako je Microsoft ubacivao update, izbacio HDDVD player, i sve uradio da ima shto vishe mogucnosti shto ima PS3, kao i taj HDDVD player shto ne moze da se meri sa Blurayem, tako nishta od tih mogucnosti nije ono pravo. Evo sada i ovo. Pa jel to znachi da se Microsoft igra sa Sonijem, ili znachi ono shto svako normalan vidi josh od X360 launcha - rushovana konzola, napravljena da bude shto jeftinija, samo u cilju zarade, oslanjajuci se na prljavi marketing. Pa to nije PC, ne moze tako da se radi sa konzolom, to je negativno u svetu konzola. Kako ne kapirash da svaki dodatak i addon znachi nesiguran broj korisnika, shto automatski znachi manja podrshka i softverska i bilo kakva. Tako su se zeznuli sa verzijom konzole bez HDDa, tako su se zeznuli sa HDDVD addonom. Ne moze to tako da se radi, a oni su ochigledno toliko glupi da ne mogu da ukapiraju da to nije PC.

Svi ti addoni i pachevi, update-i govore jedno - Microsoft pojma nema shta radi, vec misli da ce kopiranjem mogucnosti najbolje konzole postici neshto kao da je to PC. E nece, jer to nije PC svet, jer igre koje ce imati PS3, X360 nece imati nikada, a to prodaje konzolu, ne mogucnosti na papiru. Sto puta su se tako zeznuli, i evo i sto prvi put.

Ovo ce samo probuditi bes medju dosadashnjim vlasnicima X360, pogotovo ako bude ista cena, a bice sto posto, jer ako ne bude, to je vec direktan konkurent PS3 i po ceni, a to im je glavni argument za navlachenje naivchina koje misle da se dobija isto kod obe konzole.

Bash zato i kazem da bi AmigaOS 4.0 bio idealan!

btw sta si mislio sa onim rezanjem... (da ce uskoro moci i nesto da se nareze)???

Shto ne bi moglo ? Fali samo drajver (ne znam, mozda vec postoji).

http://www.kotaku.com/gaming/sixaxis/no-force-feedback-for-ps3-racing-wheels-either-226250.php

tuzne vijesti za ljubitelje voznji na PS3.
Toliko o najboljim volanima za Sony

Toliko o tome koliko ti znash...

Poslednja izmena:
Pa jel to znachi da se Microsoft igra sa Sonijem, ili znachi ono shto svako normalan vidi josh od X360 launcha - rushovana konzola, napravljena da bude shto jeftinija, samo u cilju zarade, oslanjajuci se na prljavi marketing. Pa to nije PC, ne moze tako da se radi sa konzolom, to je negativno u svetu konzola.

skroz se slazem. Xbox je defakto rushovan, nisu sacekali da se sloze sve kockice (pregrevanje, HDMI, HDDVD...). Da to nisu uradili, da su istovremeno startovali, Sony bi oduvao M$ samo tako.... nisu se zeznuli, nisu imali drugog izbora.

Sad shta je tu je... Ja cu defakto umesto sledece graficke da pazarim konzolu, da li ce to biti Xbox ili PS3 videcu kad dodje vreme da kupujem :)

btw i Sega i Nintendo su budzili CD, nintendo chak i neku 3D grafiku na svoje 16bitne konzole... nesto se ne secam da je to bilo imalo popularno, doduse tu su odmah bili (1-2 godine) i PS1, Saturn i N64...; ponavljac je postovao lep link sa hronoloski poredjanim konzolama, steta sto fale nazivi i godine... :)

Shto ne bi moglo ? Fali samo drajver (ne znam, mozda vec postoji).

jel to znaci da je u PS3 stavljen DVD rezac ili sta?? :O

@driver:

slzem se sa tobom donekle, ali recimo iz moje perspektive - ja vidim dosta igara za X-box360, a ne vidim nista pametno za PS3. Kolko ima naslova za jednu, a kolko za drugu ? Nemoj sad da mislis da pljujem, samo kazem. Da je xbox360 izasao kasnije ne bi bilo toliko naslova za njega, a sam si rekao igre prodaju konzole, a sta to onda prodaje PS3 ? Hype o igrama koje tek treba da izadju ? PS3 je sada ko ge force 8800gtx, nova tehnologija, dostupna, a nema igara za koje je projektovana...

I pokrenuo si opet temu HDDVD vs BlueRay. Zasto ? Odavno smo sumirali da je to mercedes vs BMW tema...

O chemu ti prichash ? :) Pa ovo je raspad sistema. Kako su se najavljivale mogucnosti PS3 u proteklih 6 meseci, tako je Microsoft ubacivao update, izbacio HDDVD player, i sve uradio da ima shto vishe mogucnosti shto ima PS3, kao i taj HDDVD player shto ne moze da se meri sa Blurayem, tako nishta od tih mogucnosti nije ono pravo. Evo sada i ovo. Pa jel to znachi da se Microsoft igra sa Sonijem, ili znachi ono shto svako normalan vidi josh od X360 launcha - rushovana konzola, napravljena da bude shto jeftinija, samo u cilju zarade, oslanjajuci se na prljavi marketing. Pa to nije PC, ne moze tako da se radi sa konzolom, to je negativno u svetu konzola. Kako ne kapirash da svaki dodatak i addon znachi nesiguran broj korisnika, shto automatski znachi manja podrshka i softverska i bilo kakva. Tako su se zeznuli sa verzijom konzole bez HDDa, tako su se zeznuli sa HDDVD addonom. Ne moze to tako da se radi, a oni su ochigledno toliko glupi da ne mogu da ukapiraju da to nije PC.

Svi ti addoni i pachevi, update-i govore jedno - Microsoft pojma nema shta radi, vec misli da ce kopiranjem mogucnosti najbolje konzole postici neshto kao da je to PC. E nece, jer to nije PC svet, jer igre koje ce imati PS3, X360 nece imati nikada, a to prodaje konzolu, ne mogucnosti na papiru. Sto puta su se tako zeznuli, i evo i sto prvi put.
Ne kapiram u čemu je problem, ovde se potpuno slažem sa tobom. Samo kažem da će Microsoft da krene da pumpa nove verzije koje će mu pomoći u marketinškim kampanjama. Bes prethodnih vlasnika itd. nije ništa, oni će preći na novu verziju kada vide da bolje radi, da na staroj nešto ne bude moglo da se igra itd.

Toliko o tome koliko ti znash...

Ne razumijem sto ja to neznam.
Lijepo ti u linku pise da PS3 nece imati Force Feedback. Ko bude htio posteno da igra voznje morace da predje na PC ili XB360.

Pa i Ps2 je izasao u nekoliko revizija, i ovaj poslednji slim sigurno nije isti kao onaj prvi pa kome to smeta?

Sony se smejao Xboxu i integrisanom hd govoreci kako je to nepotrebno na Ps2 a sta je posle bilo? Dodase network adapter i hard disk, pa zar to nije budzenje i kopiranje ili raspad sistema:d

A da ne spominjemo to da Sony odavno najavljuje psp2 koji ce imati hard disk, kameru i gomilu stvari i mogucnosti koje danasnji psp nema, i sta sad jel ce neko biti ostecen zbog toga?

Ovo i nije iznenađenje, već smo i prije znali da kontroler PS3 – Sixaxis neće koristiti nikakv oblik vibracije, a sada je službeno da igraći dodaci( poglavito volani, ali i ostali kontroleri) neće koristiti tehnologiju "povratne sile" tj. force feedback. Sony je dao službenu potvrdu ovoj tvrdnji, tako da ljubitelji simulacija i skupih volana koji su koristili ovu tehnologiju mogu slobodno računati da će biti zakinuti za dobar dio doživljaja "prave stvari". Koliko je neuvrštavanje ovakvog oblika tehnologije( uz vibraciju kontrolera dakako) loš potez ostaje tek da vidimo. S obzirom da igre neće dolaziti s podrškom za force feedback, tako je izvjesno da ovaj problem neće riješiti niti 3rd party proizvođači.

@driver:

slzem se sa tobom donekle, ali recimo iz moje perspektive - ja vidim dosta igara za X-box360, a ne vidim nista pametno za PS3. Kolko ima naslova za jednu, a kolko za drugu ? Nemoj sad da mislis da pljujem, samo kazem. Da je xbox360 izasao kasnije ne bi bilo toliko naslova za njega, a sam si rekao igre prodaju konzole, a sta to onda prodaje PS3 ? Hype o igrama koje tek treba da izadju ? PS3 je sada ko ge force 8800gtx, nova tehnologija, dostupna, a nema igara za koje je projektovana...

I pokrenuo si opet temu HDDVD vs BlueRay. Zasto ? Odavno smo sumirali da je to mercedes vs BMW tema...

Pa chekaj bre, uporedjujesh godinu i 2 meseca X360 i 2 meseca PS3 ? :) O poredjenju kolichine i broja dobrih naslova na obe konzole cemo moci da prichamo tek za godinu dana, iako je X360 tu u prednosti dve godine, ali ovo do sada shto su uradili, nisu se pretrgli od nekih igara kojih vec nema na PCu. Mozda da oni pokazuju entuzijazam da naprave neshto shto na PCu nema, umesto toga oni guraju FPSove, i to joypadom i umesto da reklamiraju sebe, oni sve pare dadoshe na PS3 antireklamu. To nije dobar put za konzolu.

Prva ili druga godina za konzolu ne znache nishta. Secash se kada je PS3 bio odlozen za novembar ? Svi su govorili kako je gotovo, PS3 je prso, nece ga ni biti :) Danas vishe niko o tome ne pricha, sada se pricha gde su igre. Za 6 meseci kada se pojave igre, valjda ce neshto drugo da bude aktuelno :) Mrzi me sada da trazim istorijat PS2, ali negde sam chitao detaljan chlanak o tome shta se sve deshavalo, i u poredjenju sa ovim sada, ono je bio pakao. Pazi kada su za PS2 predvidjali (oni isti kao sada, meryll lynch i ostale budale) da je PS2 na ivici raspada, nije imao jednu igru za 6 meseci uopshte :) O takvim stvarima uopshte ne treba da prichamo, sve ce se to srediti ne samo od sebe, vec znajuci kako Sony radi, i kako je uradio sa prethodne dve generacije. Nije Sony ulozio 1000$ u to pa sad bash ga briga, njima firma bukvalno zavisi od uspeha PS3, i sve ce uraditi da to bude bar isto kao u prethodnim generacijama, i zato su i kasnili i imali razne probleme, ali izbacili azdaju na trzishte.

Ne kapiram u čemu je problem, ovde se potpuno slažem sa tobom. Samo kažem da će Microsoft da krene da pumpa nove verzije koje će mu pomoći u marketinškim kampanjama. Bes prethodnih vlasnika itd. nije ništa, oni će preći na novu verziju kada vide da bolje radi, da na staroj nešto ne bude moglo da se igra itd.

Pa shta mislish da su kupci ludi ? :) Do juche su ti isti kupci prichali kako je PS3 preskup, a skuplji samo 50$ od X360+live pretplata, a sada ce odjednom da prodaju te konzole ispod 300$ pa da daju 400 za novu ? :) Mozda se tako kod nas radi, na zapadu nema toga bato :)

Shta mislish zashto nisu napravili verziju sa HDDVDom ? Mogli su ladno da ga daju za 500$ u konzoli, ali nisu uradili iz samo jednog razloga - kompatibilnost sa user base-om. User base je najbitnija stvar kod konzole i ti morash da poshtujesh te ljude inache si se zakopao takvim promenama. Ljudi i kupuju konzole zato shto znaju da ce 5 godina da budu mirni i da ce im za 5 godina igra raditi kao i svakom drugom ko ima kutiju sa imenom X360. Vlasnicima konzola ne treba godishnji upgrade, to imaju na PCu vec. I to je jedan od bitnih razloga zashto ce ljudi dati 600$ ili 1000$ na ebayu za PS3. Znaju da ce im Sony pruziti najbolju podrshku, kako shto se tiche tih *****a, tako shto se tiche softvera i dugog veka konzole. PS2 je izashao dve godine pre Xboxa, a za 2007 ima najavljene AAA hitove. Microsoft je prekinuo zvanichnu podrshku za Xbox pre godinu dana. Koliki vek konzole mogu da ochekuju sadashnji vlasnici X360 i da li mogu da budu sigurni da za dve godine Microsoftu nece pasti na pamet da ubace igre na HDDVDu kada na kraju ukapiraju da je 7.5GB malo, a pogotovo zato shto ce im Sony u svakoj prilici podmetati nogu sa Bluray-em.

Sve shto je Microsoft do sada uradio govori da su se prerachunali i sada ispravljaju. Ako su to josh namerno uradili, izbacili nezavrshenu konzolu da bi je kasnije "patchovali", onda su stvarno glupi kada ne kapiraju da to tako ne moze kod konzola.

Mozda u PC svetu ili svetu softvera ti mozesh da opstanesh na takav nachin, malo neshto kupish, negde potplatish, negde ucenish, ali to ovde ne moze, na zdravom trzishtu su koje odoleva takvim stvarima, gde kvalitet isplivava i zaradjuje (velike) pare, a oni se u tome ne snalaze ochigledno.

Ne razumijem sto ja to neznam.
Lijepo ti u linku pise da PS3 nece imati Force Feedback. Ko bude htio posteno da igra voznje morace da predje na PC ili XB360.

Pa nije ti jasna osnovna stvar. Force feedback iz volana nema veze sa onim vibracijama iz joypada, nema veze sa patentom immersiona, niti sa svim tim. Podrshka u samoj igri za to je odvojena, posebno se programira, to je samo neko iskoristio prichu da napravi ******.

To znachi da developeri nemaju nikakvu zabranu da ubacuju podrshku za FF volane, a naravno da ce ubaciti. Oni bez problema mogu da podrzavaju i bilo koji 3rd party joypad sa vibracijama, bitno je samo da to nije zvanichan Sony kontroler, ali to za volane opet nema veze. Sony bi mogao da izbaci volan sa svojim imenom bez ikakvih problema sa patentima.

To je isto kao da su rekli "voznje sa PS2 na PS3 nemaju FF na volanima". Velika glupost i laz, kao i vecina vesti sa Kotaku-a poslednjih godinu dana...

Pa i Ps2 je izasao u nekoliko revizija, i ovaj poslednji slim sigurno nije isti kao onaj prvi pa kome to smeta?

Pa jel sigurno nije isti ili je isti ? :) Chak nema ni expansion slot kakav ima PS2 :) Slim PS2 je napravljen kada su vec mogli da smanje gabarite hardvera, pa bi bilo glupo da tri puta manju plochu stave u onoliku kutiju. A i tako su mogli cenu da spuste. Sve ima potpuno istu funkcionalnost, samo ako hocesh da nakachish HDD (koji je na PS2 dodatna oprema), moracesh na drugi nachin u odnosu na debelog PS2. Isto to je uradjeno sa PS1 kada je proizvodni proces unapredjen. I jedna i druga slim verzija su shto zbog nize cene, shto zbog "necheg novog" podigle prodaju konzole.

Sony se smejao Xboxu i integrisanom hd govoreci kako je to nepotrebno na Ps2 a sta je posle bilo? Dodase network adapter i hard disk, pa zar to nije budzenje i kopiranje ili raspad sistema:d

Network adapter je najavljen pre nego shto se znalo neshto o Xboxu, i to nije nikakvo budzenje, postoji mesto za HDD u PS2 i taj adapter, planirano pre nego shto se znalo da ce Xbox da postoji. Ne branim ih uopshte shto se tiche toga, mogli su da gurnu i hard out-of-the box, ali ako pogledash bolje, to je '99 godina kada to nije bilo preterano popularno, a kada se Xbox pojavio 2001. HDD je bio mnogo potrebniji i bio je dobra stvar na Xboxu. Mada poshto je to obichan PC u drugachijem kucishtu, potpuno je normalno bilo da ima HDD i M$ je tu sluchajno ubo. Ali onda, u sledecoj generaciji kada ni konzola nije mogla da se zamisli bez HDDa, oni naprave verziju bez njega, shto automatski znachi da developeri ne mogu da rachunaju na HDD u svakoj konzoli, i ono shto je bilo najbolje kod prvog Xboxa, oni su izostavili, samo zato da bi imali shto jeftiniju konzolu. I to im nije bilo dovoljno, vec stave nestandardni HDD od 20GB a uopshte i ne ponude neki veci, tako da si ogranichen hardom koji je manji od single layer bluray diska, dok na PS3 mozesh da nakachish terabajt odmah.

A da ne spominjemo to da Sony odavno najavljuje psp2 koji ce imati hard disk, kameru i gomilu stvari i mogucnosti koje danasnji psp nema, i sta sad jel ce neko biti ostecen zbog toga?

Pa to nishta nisu bile zvanichne najave, zashto je proshlo toliko vremena a Sony na svako pitanje "kad ce PSP2", je odgovorio "nemamo planove za tako neshto" :D

Jedno je raditi upgrade hardvera zato shto hocesh da napravish bolju stvar, a drugo je to raditi jer si pod pritiskom konkurencije. PSP je dve generacije ispred konkurencije i Sony moze samo da ti pokloni dodatnu mogucnost kao shto je vishe memorije uz konzolu ili tako neshto. Sigurno nece uraditi neshto shto menja funkcionalnost, kao shto je HDMI. Kladim se da ce se X360 tako redovno upgradeovati svake godine, a onda kada se ova generacija zaleti, ima da najave X720. I to ce im biti poslednja konzola koju su uradili, ako ne i ova sada :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno