Šta je novo?

Konverzija brojeva

srdjan_r

Čuven
Učlanjen(a)
16.07.2003
Poena
620
Da li neko zna peske da (mislim rucno) da konvertuje brojeve iz i u binarni/ oktalni/heksadecimalni i obratno, ili ima neko uputstvo? Moze i link. :)

Poslednja izmena:
srdjan_r je napisao(la):
Da li neko zna peske da (mislim rucno) da konvertuje brojeve iz i u binarni/ oktalni/heksadecimalni i obratno, ili ima neko uputstvo? Moze i link. :)

Jel ti studiras FPS ,)

izgleda da ne studira, mada sam i ja to pomislio. :)
u svakom slucaju ovi linkovi ce pomoci meni na ispitu. :D

samo vas MOLIM da kad dobijete zadatak za prevodjenje bin u hex ili hex u bin, NIKAKO ne radite bin u dec pa u hex, jer je to em smesno, em sporo |_)))

Zaboga, treba biti totalni n00b da bi tako nešto radio :D

ili treba studirati INFORMATIKU na prirodnomatematickom fakultetu u novom sadu...

znaci ja sam pao sa stolice kad sam to video kod mojih "dragih" kolega i koleginica... ikad pomislim da ce da se zaposle po bankama, tacno mi nije dobro..

A?

cekaj, a postoji i neka direktna fora?!
:D

Poslednja izmena:
||NeX|| je napisao(la):
Sve to dobro dok ti prof. iz programiranja kaže da je tako bolje, a docent iz informatike veli da je lud ko to tako radi. :D

ps. a vidi gdje ja studiram :wall:
Hoho, znači bolje je raditi dva koraka umesto jednog? :) Mnogo je pametan taj profesor, vidi se da razume materiju a pride zna šta znači optimizacija :)

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Hoho, znači bolje je raditi dva koraka umesto jednog? :) Mnogo je pametan taj profesor, vidi se da razume materiju a pride zna šta znači optimizacija :)

Ma luda kuća. A dođeš na vježbe iz programiranja i čovo što drži vježbe to napamet radi. Onda ti tek stane mozak.

A ja luđak još nisam ni sjeo da to naučim. Do duše, treba mi tek na ljeto, ali et' ono , trebalo bi se. Samo znam da su do bola zakomplikovali sa brojevima iza zareza, manitsa ili kako to zovu.

Mah, ludi brojevi. :p

Mantisa :)
Nije to tako komplikovano samo treba razumeti...

bin2hex():

1010 0100 =

8421 8421
1010 0100

8 + 2 = 10 odnosno A, a nizi nibble je ocigledno 4, dakle 0xA4 :D

Ko jos koristi oktalne brojeve? :trust:

Poslednja izmena:
Ako radis u C-u to je veoma prosto! Samo cupas jednu po jednu binarnu cifru tekuceg broja i upisujes je u novi. Tako da ako ti treba oktalna cifra upises 3 binarne cifre, a ako ti treba hex cifra upises 4 cifre. To je pesacka varijanta koja uvek uspeva naravno ako nije dozvoljeno koriscenje izlaznih konverzija.

Vrh Dno