Šta je novo?

Kontrola digitalnog fotoaparata sa komjutera

Bogda

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 + Noctua NH-D15
Matična ploča
MSI B450 Gaming Plux Max
RAM
2 x Kingstom KHX3200C 8GB DDR4
GPU
GeForce RTX 3080 Founders Edition
Storage
Samsung SSD 980 Pro 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung HD103SJ
Zvuk
MiniDSP Flex + Hegel H95 + KEF LS50 Meta + SVS 3000Micro + ...
PSU
ROG-STRIX-850G
Kućište
Fractal Design Meshify C
Monitor
AOC Agon AG322QWS4R4
Miš & tastatura
Logitech G502 + Corsair Gaming K70 LUX Keyboard
Laptop
hp EliteBook 850 G6
Pristup internetu
  1. Optički internet
Momci radim diplomski na masincu i imam sledeci problem. Iz moje MFC aplikacije treba da kontaktiram digitalni fotoaparat Canon Powershot (Ixus) S330 i da snimam slike npr svakih 1s koje cu posle obradjivati. Fotoaparat se povezuje sa PC-jem preko USB-a. Na CD-u koji stize uz njega postoji aplikacija Remote Capture pomocu koje mozes da ga kontrolises (snimas slike, kratke filmove...).
Zna li neko nacin da ovo uradim iz moje aplikacije? Zna li neko mesto na netu gde bih mogao naci biblioteke za C++ koje bi mi to omogucile sa ovim foto aparatom ili bilo kojim drugim? Svaka pomoc mi je dobrodosla.

Eh, da si pitao za linux, pa da ti detaljnije pomognem :)

No, posto bar za linux stvari imas source, mozes mnogo toga da pogledas sa konkretnim primerima. Ovo je jedan tekst od tridesetak strana koji opisuje kakav je protokol USBa i kako se programira. Za praktican primer ti kacim ovde par source fajlova, a izmedju njih imas i drajver za usb konekcije ka Canon digitalcima, kako prepoznati koji je od njih koji i slicno. Bar da mozes neku analizu da uradis.

Ovo naravno, ako hoces da ides na nizi nivo i uradis nesto sam. Sam princip nije strasan - podseca malo na programiranje SCSIja preko ASPI drajvera; popunis strukture i id funkcija i okines - pa cekas odgovor :d

Ako hoces da ides na gotove komponente, tu vec ne mogu da ti pomognem. Sto ne pogledas po Canon sajtovima da nemaju nesto tipa "Developers" kao sto ima Apple, na primer, sa razlicitim dokumentacijama za programere koji hoce da podrze njihove proizvode.

To je diplomski za mazohiste. Salim se. Treba da sa kompjutera da upravljam AGV (automatic guded vehicle) preko infracrvene veze. Izdam tacku u koju robot treba da dodje i on sam ide. Kamera snima prostor na kome se nalazi AGV i sluzi kao povratna veza kompjuteru koji upravlja tim malim robotom.

Silver hvala za primere i pdf.
I ja sam razmisljao o linux-u a i profesor me je negovarao da uzmem njega. Medjutim moje iskustvo sa programiranjem na Linuxu je nikakvo. Za windows je nesto bolje a imam i drugare koji i mogu da mi pomognu. Ja se nadam da cu naci neke "gotove komponente" da ne bih gubio previse vremena sa low level programiranjem. Teziste moga diplomskog bi trebalo da bude vestacka inteligencija a ne USB protokol.

Na Canon sajtu sam vec bio i stvarno imaju neki developer program. Medjutim pristup mu je ogranicen i prvenstveno za firme. Prijavio sam se kao siroti srpski student koji pise aplikaciju za obuku kolega studenata. Nisam siguran da li ce mi je prihvatiti.

Vrh Dno