Šta je novo?

Konfiguracija za Cad programe

hammer_ns

Slavan
Učlanjen(a)
03.05.2007
Poena
319
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P20 Pro
Pametni uređaji
Gsrmin Fenix 5
Steam
hammer_ns
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Devojci treba novi komp..a bavi se projektovanjem pa me interesuje sta mislite o ovome:

Asus M4A88TD-V EVO/USB3...........9990din
Amd Phenom II X2 555...................8890din
Kingstone 4GB HyperX DDR3 1600....8590din
GTX460 Gainward 768MB/DDR5........16499din
LC Power LC600H-12 600W.............3789din
WD 500GB AAKS............................3990
Kuciste .......................................?

Budzet je negde oko 55k dinara moze malo da predje... Sta mislite za napajanje? A ne znam sta bitnije za Cad programe, procesor ili graficka? Tu bi moglo onda da se kombinuje, losija graficka a bolji neki procesor... ili neka konfiguracija sa Intelom core i3...da nisam rekao procesor bi probao da otkljucam i kloknem ga malo...
Svi saveti dobrodosli :)

Eventualno da razmislis o Athlon II X3, ili X4, ili 955BE, a da napravis mali kompromis sa grafickom? :)

Kontam da i GTS450/HD5770 mogu da obave posao, a onda bi imala dosta jaci procesor. U tom slucaju, 955BE?

Po mom misljenju za 55000 moze da se sklopi ozbiljnija masina.

1) Sta se podrazumeva pod projektovanjem ako se misli na CAD programe apsolutno joj je nepotrebna takva "gamer" grafička. Ja sam skoro nabavljao za 2 projektantske firme koje rade iskljucivo u CAD-u masine za sličan budžet do 500E i ostavljao sam im integrisanu graficku ATI 4250 koja se nalazi i na ploči koja sasvim zadovoljava CAD, a za te pare koje bi se izdvojile na neku ozbiljniju grafičku uzimao jači procesor, veći hard itd.

2) To napajanje što si stavio nije loše, a ono ide u paketu sa kućištem LC Power ATX-914BII Pro 600W i to sve zajedno za oko 5500 din. što ti je i moja preporuka. Napajanje je sasvim ok.

3) Išao bi pre da u startu uzme što jači procesor sa sva 4 otkljušana jezgra iako ovaj Phenom što si naveo bi trebalo da moze da se otključa pa da ima sva 4 jezgra, ali ja nešto nisam za to.

Btw moja preporuka bi bila:

KUĆIŠTE+NAPAJANJE: LC Power ATX-914BII Pro 600W ~5600 din.
MATIČNA PLOČA: Asus M4A88T-V EVO/USB3 ~9800 din.
PROCESOR: AMDPhenom II X4 965 Black Edition 3.40GHz 8MB ~14900
RAM MEMORIJA: Kingstone 4GB HyperX DDR3 1600 ~ 8600din
HARD DISK: WESTERN DIGITAL Caviar Black 640GB 7k 32MB SATA300 WD6401AALS ~5000 din.
DVD-RW: Bilo koji ~1800 din.

Ukupno 45700 din.

Za dodatnih 10000 ako baš hoće da izdvoji :D
može da uzme još jači procesor od ovog (mada realno mislim da joj ne treba) koji mozda i moze da se otključa da ima svih 6 jezgara: AMD Phenom II X4 970 3.5GHz 6MB 17000 din. ili u startu da ide na 6 jezgara AMD Phenom II X6 1055T 2.8GHz 9MB Six-Core 18500 din....
....ili neko bolje napajanje od ovog.... ili da ubaci neku grafičku do 100E, ako joj integrisana ne zadovolji potrebe za 55000 din. dosta kombinacija..

Poslednja izmena:
da u CAD programima radi...taj phenom 555 sam stavio jer se jedna prodavnica reklamira da prodaje otkljucane procesore i jos da daje garanciju na sva 4 otkljucana jezgra...e sad ne bih voleo da se otkljucaju a da nisu stabilna... videcu sta kazu u prodavnici za to... ako ne bude kao sto su rekli uzecemo phenoma 955 ili 965 i neku grafiku koja se uklapa budzet

Poslednja izmena:
Izmedju 955 i 965 je razlika u ceni 10-15e, a graficka moze bilo koja, ako joj ova integrisana koja je na ploci a koja je sasvim ok za rad ne zavrsava posao.

Ne moze svaki 555 da se otključa već samo određene serije. Pretpostavljam da ta prodavnica, zna koje serije dobija i onda aktiviranjem ACC opcije na ploci otključava sva 4 jezgra. Mada opet niko ti 100% ne moze garantovati da će to biti 100% stabilno, bude uglavnom ali ne mora da znači.

Pozz!

jos malo cemo razmisljati pa cemo odluciti...
hvala na pomoci Djuka :)

Mislim da ta prodavnica prodaje otključane procesore isključivo u svojoj konfiguraciji Core Unlocker (proveri).
Što se tiče proca, dovoljan je 955be, odlično se klokuje, a razlika u odnosu na 965 je 200MHz i skoro 2000 din.
Pogledaj moju mašinu, uzeta pre par dana prvenstveno zbog 3D modelinga i rendera, koji je zahtevniji nego CAD. Ta integrisana grafika odlično odrađuje posao i za početak nema potrebe da uzimaš diskretnu. U toj razlici možeš recimo uzeti neko kvalitetnije napajanje i još da ti ostane para za nešto drugo (neki kuler recimo).

Ako baš hoće i grafiku možda nešto ovako (attach).
Opet, ploča može i jeftinija da bude, za 1000 recimo.
Memorija Patriot, ne znam konkretno kakva je ova, ali Patriot je brend, valjda je ok.
Grafika sa 1GB rama, što može biti bitno za rad sa većim mapama, istraži malo na netu.

Prilozi

• konf.png
    konf.png
    29 KB · Pregleda: 65
znaci ovako:

Asus M4A88TD-V EVO/USB3...........9990din
Graficka ako zatreba videcemo koja
Amd Phenom II 955...................12999din
Kingstone 4GB HyperX DDR3 1600....7250din
WD 500GB AAKS............................3990
rezac neki .....................

Jos napajanje... Da li ima potrebe uzimati Chiefteca od 600W za 8500din? Ili da prodje malo jeftinije sa ovim:

NZXT 630W AXP Simple Power ...............5549din
LC Power LC6600GP Green Power 600W... 5500din
Chieftec APS-550S 550W ......................6155din

Nije da se nema para ali opet...da li je potreban Chieftec od 600W?

Nije neophodno :). Taj AXP je odličan, evo citat od Manche, kada sam se ja raspitivao za taj model:
Taj AXP od 630 je iznenadjujuce dobro napajanje. Ja sa sva 3 modela imam odlicna iskustva i spreman sam da se opkladim da stvarno imaju tu snagu na koju su deklarisani.
Svojevremeno sam sastavio masinu u kojoj je bio Phenom II 965 @ 4GHz, 5850 i vodeno hladjenje i i dalje radi kao sat.
Nesumnjivo da je CFT bolje napajanje, ali AXP je najjeftinije napajanje na trizstu u koje bih se ja pouzdao
Chieftec APS je takođe sasvim dovoljan.
Ako nije problem, napiši iz čijeg je to cenovnika ili pošalji na PM ;).

Poz

Ja bih ipak razmislio i o nekom UPS-u, makar da omogući da se snimi urađeno. Mislim da je za ozbiljan rad on potrebniji od procesora bržeg 10%. Mene je moj spasao više puta (zaboravim da povremeno snimim).

PU AM3 AMD X6 Phenom II 1055T, 2.80GHz/9MB 64Bit 45nm BOX 18,995.00
MB AM3 A770 MSI 770-C45, PCIe/DDR3/SATA2/GLAN/7.1 5,499.00 (ako ne o.c moze i ova)
HDD SATA2 7200 500GB Samsung SpinPoint F3 SAHD502HJ,16MB 3 godine 3,400.00
Memorija DIMM DDR3 2*2GB 1333MHz KINGSTON CL9, KVR1333D3N9/2G 6,100.00
DVD+/-RW Samsung SH-S223C SATA/black,DVD Multi Writer 22XDVD/12xDVD-RAM/2MB/2god 1,470.00
VGA AMD Radeon 5670 Sapphire 512MB/DDR5,/DVI/HDMI/DP/128bit/11168-02-20R 7,950.00
Kućište Xigmatek Asgard, black 3,432.00
Napajanje 600W LC Power LC600H-12, V2.31 3,369.00
Ukupno: 50,215.00

Kojim projektovanjem se bavi (arh, masinstvo...)?

Ako je arh, da li planira prelazak na neki BIM program (Revit, ArchiCAD ili nesto trece)?
Ako je arh, da li radi u Sketchup-u? Ako trenutno ne radi, da li planira?

Ako nije arh, zanemari prethodna pitanja. ;)

Radi u ArchiCAD-u a za ostalo ne zna da li ce raditi...

And the fun start's...
BIM zahteva drugačiji pristip sastavljanju konfiguracije u odnosu na 2d cad (poput Autocad-a).

- Prva stavka: pod obavezno nV grafika za ArchiCAD, i to neka jača (duže će služiti)! Nvidia zbog OpenGL drajvera, pošto ArchiCAD radi u OGL-u.
Napomena: ArchiCAD ima problem sa (lošijim) ATI-jevim OGL drajverom u odnosu na nV drajver, i sam sam ih dosta iskusio. (Isti razlog za izbor nV karte se odnosi i na rad u Sketchup-u.)

- Druga stavka: dosta ram memorije (6+ GB)!

- Treća stavka: 64bit sistem (ArchiCAD jeste 64bit program)!

Nisam ulazio u detalje konfiguracije koje su drugi predlagali (ne pratim cenovnike, dostupnost itd.) ali bih ti savetovao da pokušaš ubaciti GTX460 (iz prvog posta) i pod obavezno da preskočiš bilo kakve integracije.

Toliko od mene za sada. :)

@5xeVo: Pošto vidim da si upućen i da si u toj "materiji"...što se tiče Sketchup-u i Vray-a za render, koliko se ubrzanje može očekivati ako se umesto integrisane grafike ubaci npr. GTS 450 sa 1GB rama GDDR3?
Za sada, koliko sam našao na netu, CPU je i dalje glavni što se toga tiče, dok grafika samo ubrzava rad u Viewportu?

Upravo tako.

Ali ceš osetiti primetnu razliku u samom radu između integrisane i bilo koje nV karte od 7xx0 serije ka novijim. Sam rad modelovanja će ti biti lagodniji, nećeš čekati da grafika odradi svoje, lakše i brže će renderovati scenu u Viewport-u.

Što se Vray-a za Skechup tiče i dalje ostaje stara priča, što više CPU jezgara to bolje. Sa novim 3dsmax-om i iRay(mental ray)/Vray RT renderima CUDA grafičke dolaze do izražaja, pošto preuzimaju renderovanje na sebe.

Thuban kao procesor, sto vise rama u startu 4GB, ali neka ocekuje brzo update na 8GB :). nVidia grafika, znaci neko resenje do 5000 max, jedino ako hoce da se igra onda neka ide na nesto skuplje, takodje uracunaj u cenu i neki kuler za procesor. I jedna jako bitna stvar koliko monitora ima, na jednom ce tesko da radi nesto ozbiljno :) ?

Za projektovanje u 3D potreban je i dobar procesor i dobra grafika. Više detalja na "3D crtežu" zahteva bolju grafičku kartu, a rendering što jači procesor (sa više jezgara). Ako se radi 2D projektovanje, grafička karta (bar u AutoCAD-u) nema uticaja.

@gile23: Grafika do 5000din? Ne bolja?
Sta kazes 5xeVo na to?

Upravo tako.

Ali ceš osetiti primetnu razliku u samom radu između integrisane i bilo koje nV karte od 7xx0 serije ka novijim. Sam rad modelovanja će ti biti lagodniji, nećeš čekati da grafika odradi svoje, lakše i brže će renderovati scenu u Viewport-u.

Što se Vray-a za Skechup tiče i dalje ostaje stara priča, što više CPU jezgara to bolje. Sa novim 3dsmax-om i iRay(mental ray)/Vray RT renderima CUDA grafičke dolaze do izražaja, pošto preuzimaju renderovanje na sebe.

Hvala ;)

@hammer_ns: Može se zaključiti iz njegovog posta. Svaka nVidija sa CUDA tehnologijom će odraditi posao, ali što je jača karta, ima više CUDA jezgara, pa je samim tim i brža. Ako se gleda na duže staze, bolje je što jača, jer renderi polako prebacuju snagu i na GPU. Vi sada nađite granicu između cene i potreba. Da ja sada uzimam grafiku išao bih na ASUS GTS 450 koja je oko 13.000 din, ali 5xeVo preporučuje čak i GTX 460.

ok... hvala svima na pomoci komp se naracuje za vikend

Malo pojašnjenje.

CUDA grafike za iRay/Vray RT zato sto koriste cuda jezgra i memoriju sa kartica za realtime renderovanje. Takva vrsta renderovanja ima smisla tek sa 460 sa 1gb rama, a poželjno ih je vise u racunaru itd itd itd... To je neka druga prica koja se ne odnosi na nasu temu.

U tvom slucaju sam CUDA karte dao kao odrednicu jer je ta tehnologija dostupna od 8x00 serije, pa ne bi trebao uzimati ništa sto je po jacini slabije od npr. 8800gts. Ovo dajem samo kao primer. CUDA tehnologija nema veze sa radom ArchiCAD-a koliko je meni poznato.

Moj Quadro je pandan 8600, a trenutno na poslu radim na 7600. U firmi planiramo prelazak na Revit (jako slicno ArchiCAD-u samo je Autodesk-ov proizvod) i vec sad mogu reci da ce 7600 biti preslab, a moj quadro na donjoj granici (meni) prihvatljivog, sa obzirom na velicine modela/projekata na kojima radimo.

Poslednja izmena:
poruceno je sve osim graficke... videce kako ce radit sa integrisanom, a probacemo i moju 4850 pa cemo zakljuciti sta da uzmemo...mada mislim da ce biti 460GTX 768MB, da li ce biti malo skuplji Gainward ili jeftiniji Palit... a mozda nesto iz oglasa nebitno... bitno je da sad znam sta da trazim :)

vrlo dobra kupovina su i nvidia karte starije generacije od aktuelne, samo juriš (naj)jači model, tipa 8800GT, 9800GTX itd..
Taj openGL u programima je prilično rustičan i jače karte bolje rade od novijih iz slabijeg ranga a tu su negde s cenama.

Ji 4Tze je odlično sročio suštinu izbora kartice za rad u OGL-u. :)

Nazad
Vrh Dno