Šta je novo?

Konfiguracija za Arhitektu

ivk_..

Slavan
Učlanjen(a)
15.07.2008
Poena
304
Zdravo dobri ljudi...

Imam nekih dilema u vezi konfiguracije koju sklapam za devojku. Devojka je arhitekta pa joj treba pre svega za AutoCAD, 3DMax, SketchUP i druge programe za renderovanje. Ja dosta dugo ne pratim aktivno šta novo izlazi od hardware-a pa sam malo pogubljen. Do sad sam u nekim konsultacijama sa ljudima rešio da uzmem sledeće komponente:

MB: Gigabyte GA-EP43-DS3L ~75e
CPU: Intel Q8200 2.33GHz QuadCore ~145e
RAM: ???
HDD: WD 500GB WD5001AALS Caviar, SataII 32mb, 3,5 7200 ~60e
Grafička: ???
Kućište: Cooler Master Elite 332 RC-332-KKR2 420W ~54e

Prvo da naglasim da je budžet strogo ograničen na 400e eventualno do 420. A ovo već što je stavljeno je 334e a fale još Grafička i RAM.
-Što se RAM-a tiče moja prvobitna ideja je bila da stavim neki Geil 4GB (2x2GB) ali ako nebude dovoljno novca zadovljio bih se i sa 2GB pa da za par meseci ubacim još dodatnih 2GB.
-Što se grafičke tiče tu mi je najveći zbun. Igrice ne igram, bar ne ove nove (eventualno neke sa emulatora) pa sam što se grafičkih tiče totalni laik. Što se mene tiče ja sam bio za varijantu da kupim neku karticu koja će moći da se softmoduje na FireGL(FirePro) ali neznam da li to može u okviru ovog budžeta i da li se isplati cimati se oko toga pošto sam po nekim forumima video da je dosta diskutabilno koliki su dobici. U svakom slučaju najvažnije mi je da bude nešto pristojno što će se uklopiti u ovaj budžet. Da naglasim još jednom da se igrice na ovom računaru neće uopšte igrati tako da to uopšte nije bitno.
-Još jedna dilema mi je da li će ovo kućište sa ovim napajanjem moći da izdrži ovu konfiguraciju. Prva namera je da se ne overklokuje, ali moram da priznam da me i to malo svrbi i takođe sam u dilem da li se isplati dodati još 20e pa kupiti Q6600 pa ga kloknuti na preko 3GHz, a to sve sa obzirom da nema više novca za ulaganje u neko mnogo bolje napajanje i hlađenje.

Eto to su moje muke. Pomagajte ako možete... :)

Hvala unapred.

p.s. zaboravio sam da naglasim da je monitor Asus VW193 ili tako nešto, uglavnom 19" TFT 1440x900

Poslednja izmena:
Pa ako nece da igra igre, bolja varijanta je da ide na AMD sa integrisanom grafickom:

Phenom II X4 810 ~14300 din
Biostar TA790GXB A2+ ~7200
2x2GB DDR2 na 1066MHz Kingmax ~4400
WD od 640GB ~5200
Samsung SH-S223F ~1750
LC Power 914B sa napajanjem od 550W ~5000 (kvalitetnije napajanje nego u tom CM kucistu)
Mis i tastatura ~1500 din

Ovo je ~39400 din, a kasnije moze da doda neki bolji kuler pa da overklokuje ovaj Phenom, mada i sa boxom moze to da uradi...

Hvala na predlogu Pejo... mis i tastatura ne trebaju pošto ostaju od starog računara, a i DVD nije neophodan pošto i on ostaje od starog računara ali ako pretekne neki euro mogao bi da se uzme novi. Sviđa mi se konfiguracija, mada sam nešto preferirao Intel-a zbog mogućnosti da se instalira hackintosh... u svakom slučaju dobro je da bude što više opcija. A predlog za kućište je odličan, čak mi se i mnogo više sviđa od CM. Tako da je to sigurna izmena. Takođe ako bi neko mogao da mi objasni problematiku oko brzine memorije bio bih zahvalan. Da li treba da se uzima memorija čija je brzina ista kao brzina magistrale na kojoj radi CPU ili ???

Poslednja izmena:
Ta brzina na kojoj radi magistrala CPU-a kod intela oznacava brzinu komunikacije izmedju dva para jezgara i nema veze sa memorijom, tako da ne moras da brines oko toga ;)
Podrzavam Pejin predlog jer je sada po meni isplatljivija AMD varijanta :)

Saveti od kolege...

Sketchup zna praviti dosta problema sa ATI/AMD karticama (kao i Archicad), i sve zavisi od modela do modela. Na primer, u birou u kome radim jedan od najjacih kompova ima 3850 graficku, sledeci po jacini ima 7600gs i jos 2 sa x550 grafikom (prvi komp 5000+ x2 BE, ostali C2D). Najlosiji za rad u Sketchup-u je upravo taj najjaci, cak su i dva kompa sa x550 grafom komotnije rade u sketchup-u. Problem lezi u losije napisanom OpenGL drajveru od strane ATI-ja, sto kod nVidia-e po pravilu nije problem.

Sa druge strane, ako ce tvoja devojka dosta vise radnog vremena provoditi u autodesk-ovim aplikacijama (acad, max) onda je bolja kupovina AMD karta. Za sva dalja pitanja na tu temu:

http://area.autodesk.com/index.php/forums/viewthread/13386/#70544

Ako planiras XP Pro instalirati, za pocetak ce vrsiti funkciju i 2GB, o Visti ne bih razmisljao bez min 4GB (naravno 64bit verzija). Nije problem koliko ce jedan model ''uzeti'' memorije, ili sam acad dok radi, vec do problema dolazi kada moras paralelno crtati, renderovati, montirati plakate u PS-u (na primer dan-dva pred predaju;)). Iz tog razloga sto vise to bolje.

Softmodovanje u OpenGL kartu
Ja licno ne bih trosio vreme na takve operacije (potrosio previse do sada :p), posto vec duze pratim scenu arhviz programa, sve vise ih prelazi na Direct3D API (poput acad-a i max-a).

Nisam pratio skorije testove novih P2 X4 serije 800, al po nekom ranijem ''pravilu'', renderovanje je uvek bila Intel-ova disciplina. Izmedju Q8200 i Q6600, prvi je novije generacije i ima malo nizi takt, a potonji ima duplo vise cash memorije (Ja bih odabrao Q6600).

Poslednja izmena:
....Hvala na predlogu Pejo... mis i tastatura ne trebaju pošto ostaju od starog računara, ...
....

Jeste izlizana prica, al misonja, kibord, stolicuga i stolcuga+dobra lampa + MONITOR, su namber uan za bilo koji graficarsko-projektantski pos'a na kompu, procesori dodju i prodju, al ovo ostaje, i da, tek kad pocnu da te bole krsta onda kupis kako valja, dok si mlad radis na hoklicama, drzis laktove na kolenu itd....e posle se zamislis, tako da obrati paznju na ovo, DALEKO najbitnije za dobar proces projektovnja.
Ajd uzdravlje!!!!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno