Šta je novo?

Konfiguracija za 3DSMAX

Prostreet

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2009
Poena
349
Hoce drugar da uzima u nekoj blizoj buducnosti konfiguraciju za do 50.000 dinara bez monitora, 3DSMAX i ostalo, za rad jednog arhitekte, sta bi najbolje leglo?

Pozeljno je da predloge daju ljudi koji imaju iskustva sa radom u programima iz ove branse, a ne zato sto u nekom testu pise ovako ili zato sto se nekome vise svidja ovo, a nekome ono, hvala unapred.

Ovako nešto

matična: Asus M4A87TD 80e
procesor: AMD Phenom II X6 1055T 145e
grafička: GTS 450 1gb ddr5 95e
ram: Exceleram Black Shark 2x2gb 1600, može i patriot, kingston i ostali proizvođači koji prodaju module po istim ili sličnim cenama. 40e
hard: Samsung F3 1TB 55e
kućište: Xigmatek Asgard 35e
napajanje: Chieftec CHP-500A 500W 50e

Pošto je budžet izuzetno ograničen, to mu je - što mu je...

Hvala na brzom odgovoru, tacno ja nisam obracunavao, ali on s ovim parama niti moze neku malkice bolju grafiku bar 5770, jer on hoce dobru graficku, e sad po meni GTS 450 to bas i nije, niti moze da uzme neko kvalitetnije napajanje tipa Chieftec CFT 600-650W, a pogotovu napajanje je bitno jer ce ko zna koliko sati da radi ta masina najzahtevnije stvari. Ploca je ok mada sam ja pre za Gigabyte ili MSI kombinaciju. Kuciste moze i Blueberry neko bez napajanja, pa onda kinta da se prebaci za napajanje, ali to ako bas ne moze da izdvoji jos malo para.

Pa ja sam mu namerno stavio Nvidiu, zbog CUDA-tehnologije, a to mu je veoma bitno za 3d programe. Ona je jedva nešto slabija od 5770, mada je radeon samo par evra skuplji. To sve zavisi od rezolucije, ako se igra na fullHD, onda ništa ispod GTX 460 1gb, ako se igra na 1440x900 ili 1680x1050, onda će GTS 450 dobro doći. Za napajanje, ja sam prvo gledao Čiftekovu CFT seriju ali se jednostavno nije moglo uklopiti u budžet. Mada i ovo će mu biti dovoljno za ovu konfiguraciju koja nije neki naročit potrošač. Ova ploča je sasvim ok za novce, skuplju nisam smeo da stavim jer se ne bih uklopila u budžet. Od msi-a imaš samo ovu kao što ja imam 870A G54, koja je gotovo identična ovoj Asus-ovoj, Gigabyte ima malo jače cene, a čuo sam da se njihove ploče malo više greju, što svakako nije poželjno ako se uzme u obzir da će kompjuter raditi gotovo neprestano. A na ovoj Asusovoj imaš i USB3, a i Crossfire/SLI podršku, koja itekako znači ako u međuvremenu uletiš u lovu, pa upariš dve grafe. Kućište sam stavio ovo, jer je dosta jeftino a dobro. Greota je tako lepu konfiguraciju staviti u neko buđavo i gadno blueberry kućište, koje ima podršku za maximalno 2 venta, a jeftinije ni 10e. Da sad ovo kućište košta jedno 80-90e, bila bi druga priča, ali 35e je zaista smešno napram mogućnosti i izgleda istog.

Poslednja izmena:
Ovom decku igre nisu bitne samo rad u ovim programima, ako je bolje za 3DSMAX Nvidia onda ce to biti resenje, u svakom slucaju dobar predlog za konfiguraciju, samo cu gledati da mu bolje uklopim tu MSI plocu kao tvoju nego Asus, imam mnogo vise poverenja i dosta pozitivnog iskustva sa novim MSI plocama. To USB3 i Crossfire ne znam koliko mu je bitno, bitno je da ta ploca ne crkne. 🙂

@Shang Tsung cekaj, pa jel' sam lepo napisao da odgovore daju ljudi koji se bave ovim i imaju iskustva u ovoj oblasti, 🙂 verovatno bi njemu jos bolje obavljao posao neki super kompjuter tipa Kraken?

@Ji 4tze, to sam mu ja i rekao da mu je ram izuzetno bitan i da ne razmislja o manje od 4Gb, on rece da to kapira sa memorijom (uzece sad 4gb i ako bi mu i vise trebalo u startu, i kasnije ce da dodaje jos rama), ako moze jos neki dinar da izvuce ja bih mu preporucio CFT 600W, cisto da bude miran duzi period.

Poslednja izmena:
ATI FirePro ima da se nadje za 150e na net-u. Ako pricas o nekom ozbiljnom 3D radu, nemas tu puno sta da razmishljas. Nvidia Quardo nema za tako malo para. Stadardne graficke karte zaboravi, a ovo je neko spomenupo CUDA to je tacno, ali ti ne trebaju CUDA ni izbila nisu korisne generisanje 3d modela, vec njegovo redorovanje u engine-u neke igrice. Projektanti u mojoj firmi rade sa Revitom i invetorom , i imali su i "obicne karte" za drljanje igrica i ozbiljne tipa firepro. Razlika je prilicna, a razlika u ceni nije toliko drasticna. Ji 4Tze ti je vec rekao da dodas jos rama. Imaj na umu da Autodesk-ov software uopste ne koritisti ni 4 jezgra kako bi trebalo, a kamoli sest. Sa druge strane HT je podrzan. Dobro izanalizaj za koji software ce se sve korisiti racunar, pa onda takav skroman budzet pametno preraspodeli. Nadji mesta u buzetu za 2-3 ventilatora, koji ce da ti obezbede protok vazduha i samim tim stabilnost masine koja treba satima da renderuje. Pozdrav.

Što se ovih "igračkih" karti tiče, Ati će mu raditi brže, npr. 3800HD radi skoro duplo brže u viewport-u od 250GTS, dok je od 7900GTO brža 1.5 puta. Ali nije sve u brzini.
Uostalom, ako ne zna da optimizuje svoj rad neće mu biti dovoljan ni najbrži quadro x 4

@1mp0s Havala ti na iscrpnom odgovoru, ovako decko je zavrsio arhitekturu, znaci nisam ja u pitanju, nije godinama pratio hardware, ja nisam nekoliko meseci, ali vise sam nego upucen u hardware, nisam radio u 3dsmax niti u Autodeskovom software, zato su mi i potrebni odgovori kao tvoj, zelim da obezbedim decku masinu koja ce mu pruziti maksimum za novac, to sam do sada radio za dosta ljudi, ali za arhitekte sa ogranicenim budzetom nisam, Kazi mi FirePro za 150 evra moze verovatno samo polovna, ne znam kako ce on da reaguje na to ako mu kazem najbolje bi ti bilo da uzmes polovnu profi karticu, recimo bez garancije ili sa malo garancije umesto novu neku gejmersku? Zbog jezgara sam i pitao koliko znam 3DSMAX koristi sva jezgra i tu bi trebalo da je 6 core bolje resenje od intel quadcore, medjutim ako I5 nije mnogo sporiji, a bolji je za neke druge stvari nemam nista ni protiv I5, za i7 nema dovoljno para, znaci takvi predlozi mi trebaju od ljudi koji imaju iskustva. Sto se ventilatora tice 🙂 hvala na savetu, evo vidis ja sam sa X3 425 prebacio 4100 mhz, onako slucajno, bez ventilatora. 😉

Poslednja izmena:
Sutra cu ti javiti gde ima FirePro za ~150e, kolega koji sedi iza mene je bas uzeo za sebe pre 2-3 nedelje. Sto se tice ventilatora, brzine CPU i overkloka. To je super, ali imaj na umu da postoji kod masina koje se koriste za posao jedna performansa vaznije od brzine, ona se zove stabilnost. Plus, vise radne temperature jednostavno skracuju radni vek hardvera - sto opet ce se odraziti na stabilnost u nekom moment. Zato, drugarski savet - nadji 10-20evra u tom buzetu za par ventilatora 😉 Malo sam zagluglao izgleda je 3DMax jedina aplikacija koja je dostupna sada na trzistu za siroke mase, koja koristi svih 6 jezgara kako treba. Takodje je podrzana i HT tehnologija. Zagluglaj malo ima raznih testova na net-u, pa vidi sta je brze dal 6core ili pak 4core sa HT. Ja bih na prvu loptu rekao 6core, mada nikad se ne zna. Uglavom imas okvirno ideju sta ti treba, sada samo sitnice da ispeglas. Uglavnom sta god uzeo, neces pogresiti moze da bude ili vrlo dobro resenje ili odlicno.

Hvala obojici, javljacu dalje kako se to odvija sa ovim drugom, za sada sam zaintersovan za AMD prosecor, jer ce mu to biti jeftinije resenje, a nista losije, javi mi obavezno za tu karticu sta saznas. Inace za ventilatore sam se salio, kakvi ja na hladjenje najvise i obracam paznju u kucistu imam 3 Scythe-a, jedan Papst, skinute one mrezice sa otvora...

Kolega je uzeo firepro 4800 model nov za 170e. Doneo mu je kum iz Grčke. Jako je zadovoljan karticom. Mislim da ono sto ima kod Emmi-ja, ona 3800 je suviše slaba. Ja bih lično za 100nak eura pre uzeo ATI 5770, ali ako nađeš negde 4800 to je već deluje kao valjana kupovima.

Ok, hvala reci cu mu mislim da on zna neke ljude po Grckoj, pa ako ne uspe to da zavrsi onda idemo na 5770, hvala svima jos jednom, pa ako se neko seti jos neceg korisnog ili vidi gde ima 4800 kod nas po povoljnoj ceni slobodno neka javi.

trebao bi da pogledas i mogucnost da radeon kartu softmodujes u fire pro karticu 🙂

imas vise o tome na guru3d stranama 🙂

ja sam to svojevremeno probao i dobro je radilo

Ovako da i ja nesto dodam.

Ako zeli da se bas time bavi onda mu je prvenstveno potrebna procesorkska snaga. Sto bolji procesor bolji render i birze. Memorija naravno sto vise od 4GB pa gore. Graficka za sada je najbolja nvidia za te stvari zbog cuda tehnologije koja ce ubrzati rad u programu. Ja koristim Mayu i svasta od konfiguracije sam imao. Program mozes da startujes i na mnogo slabijem racunaru, ali kada krenes da radis arhitekturu pa dosta detalja tu vec krece da se gusi. Mnogo poligona usporice rad, pa tu jednostavno mora da ima jaku graficku da to gura. Quadro kartica jeste profi i bas za to namenjena, ali decko nece da se bavi filmskom produkcijom ili nekim specijalnim istrazivanjem. Nvidia 460 u ovaj budzet bi bas legla i zavrsila bi dobar posao. Ja bi predlozio dobar Intel procesor pa da se to klokne i dosta rama. Ja sam imao do skoro 8800 gts karticu i prezadovoljan sam sa njom bio. Sada ako decko krene u ozbiljne vode i krene ozbiljno time da se bavi onda ce morati bas dosta novca da ulozi. Kada se to desi da se ozbiljno bavi, pocece svoje znanje da naplacje pa ce uzeti nesto jako.

Softmod nije neki veliki pomak i nece mu mnogo pomoci. Decko ce ponekad zeleti i da se igra, a softmod usporice graficku mnogo. Probao sam ja nvidiu u quadro da pretvorim i jednostavno samo 20% igrica je radilo ostalo je pocelo da baguje da zeza ili su uzasno spore. Ubrzace rad u programu ali ne nesto mnogo. Ipak je profi nesto drugo. TO JE ISTO KADA OBICAN BMW MOTOR FRIZIRAS,CIPUJES I PRAVIS M MOTOR. Jednostavno nije to to!!!

Hvala metalpirate, ali lepo rekoh da decka apsolutno ne zanimaju igrice, drugo u 3dsmaxu, mu je bolje resenje six core AMD od I5 quad core, koji ce jos skuplje da ga kosta, u svakom slucaju hvala i tebi na savetu, ali otprilike kao sto je la prestige predlozio slicno ce biti i krajnje resenje konfiguracije, drug mi je rekao da nema lovu za profi karticu za sada, tako da cemo verovatno ATI/AMD 5770, i eventualno da mu ubacimo Chieftec iz CFT serije u pricu.

Novi momenti

Ovako ponovo sam popricao sa drugom u vezi njegove buduce masine, i sada smo se razumeli kako treba, on ce da projektuje u autodesku (autocad itd), pa onda zavrsnu obradu u 3DSMax-u, znaci njemu brzina renderovanja nije presudna jer on nece raditi animacije, tako da smo nesto razgovarali, da mozda uzme i cetvorojezgarni procesor, pa onda vise para da ode na graficku, budzet mozda moze da se protegne i do 56000 plafon.

Pa ko ima neko neke zanimljive ideje i predloge slobodno nek dopuni ovo o cemu smo razgovarali.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno