Šta je novo?

Konfiguracija za 3d, kompoziting...

Switch

Slavan
Učlanjen(a)
10.03.2008
Poena
350
Ovako, nisam gamer, treba mi konfiguracija za rad. Pre svega 3d, mozda kasnije i kompoziting neki. Uglavnom, najvaznije da bude stabilna i verovatno naglasak na procesoru, ram-u i SSD-u. Budzet je negde oko 1200e, bez monitora. Dugo se nisam bavio PC-ijevima, niti pratio trendove, tako da sam prilicno neupucen. Sastavio sam neki spisak komponenti koji premasuje budzet, pa ne znam na cemu da ustedim. :p
Mislio sam ovako nesto :

i7-3770K
ASUS MB P8Z77-V
Gigabyte VGA GTX660-Ti 2GB/DDR5
Sasmung 840 128GB
Seagate Barracuda 2TB
DIMM DDR3 2x8GB 2133MHz Kingston HyperX Beast
CHIEFTEC CFT-750-14CS 750W Super series Full
CHIEFTEC Big Tower BA-01B-B-B-OP

Sad, neke stvari mi nisu jasne. Gledao sam cene GTX660 kartica, i cene veoma variraju. Idu od 20k pa do 30k. Iako po nazivu i onim specifikacijama nema nikakve znacajnije razlike. Na gigatronovom sajtu sam gledao, ima jedna Gigabyte GTX660 koja kosta i 30k, i druga koja se prakticno isto zove sa istom kolicinom rama a kosta 20k. Takve razlike postoje i kod maticnih ploca, konkretno tih asusovih modela. Taj deo mi je malo konfuzan. Uglavnom, imate li kakvih predloga?
Koje biste kuciste preporucili? Necu nikakve gejmerske *****rije, nego da izgleda sto jednostavnije kao sto je ovo Chieftec-ova. Na winwin-ovom sajtu nisam pronasao nijedno pristojno "ne-gejmersko" kuciste.

Sve u svemu, na cemu treba da stedim, a na cemu ne bi trebalo nikako, tako da se uklopi u budzet (koji moze da ide malo gore/dole ukoliko bude bilo potrebe) a da bude jedna stabilna masina na kojoj ce moci da se radi narednih 4-5 godina?
Na ovom spisku nedostaje opticki drajv, jel imate predloga za to? I pored toga, racunao sam na gigatronovom i winwinovom sajtu, i mislim da ovo premasuje budzet za nekih 200-300e. :D

bolje ti je da uzmes msi z77a-gd55, ova asus ti je neka mid-range, dok je ova msi high end i mnogo vise dzidza bidza za manje pare, ssd bolje uzmi kingston 120gb ssd v300 , sve ostalo je ok , cene pogledaj na itsvetu da nadjes najjeftinije

Savrsena konfiguracija za ono sta ti treba... Ja radim na slicnoj i ceo sklop funcionise savrseno...

660 ne moras da juris Ti tako da tu mozes da ustedis i pazari odmah jos 2x8 gb rama... Mozes cak i na 1600mhz, vise ce ti znaciti kolicina nego brzina...

Opticki uredjaj ti ne treba... Uzmi jedan flash 3.0 od 32 gb snimi na njega sistem i sve programe koji ti trebaju i to je to... Mnogo bolje nego bilo koji dvd :)

Tog cft napajanja retko gde ima, ali odlicno je i vredi se potruditi, ja ih imao 4 od 500-750 w...

Ako planiras oc pazari i noctuu 12...

Cheers!

Savrsena konfiguracija za ono sta ti treba... Ja radim na slicnoj i ceo sklop funcionise savrseno...

660 ne moras da juris Ti tako da tu mozes da ustedis i pazari odmah jos 2x8 gb rama... Mozes cak i na 1600mhz, vise ce ti znaciti kolicina nego brzina...

Opticki uredjaj ti ne treba... Uzmi jedan flash 3.0 od 32 gb snimi na njega sistem i sve programe koji ti trebaju i to je to... Mnogo bolje nego bilo koji dvd :)

Tog cft napajanja retko gde ima, ali odlicno je i vredi se potruditi, ja ih imao 4 od 500-750 w...

Cheers!

+1
...
optika i da je jedno mesecno koristis, za 2000.00 din vredi, nije bas kao za flopi doslo vreme

Cheers!

Ali ja ne znam sta znaci to Ti :D Zato sam pitao zasto postoje toliko razlike u ceni naizgled istih kartica. :)

Mali off.. sta bi sa iMac 2011?

Ovo je sve u Atomu, mozda zasebno ima jeftinije.

w6estZK.png

Prvo sto ces se da zapaziti jeste da sam stavio desktop kuciste. Zasto? Zato sto mnogo lepo izgleda. Ako imas sto pogodan za desktop kuciste (polica ispod radne povrsine na primer) mislim da je ovo bolje resenje. Veliko je prostrano iako je desktop (HTPC), nije bas kao full tower Chieftec ali za komponente koje idu unutra sasvim okej. Graficka staje, vecina kulera moze da stane. Ako nekada pozelis da kupis drugi komp ili nesto Apple, ovaj komp moze komotno u dnevnu sobu bez ikakvih prepravki ;)

Druga stvar je sto sam stavio silver varijantu (meni izgleda lepse) i ako ukombinujes sa nekim silver monitorom (ima Asus one fensi dizajnerske modele sa IPS matricom) cela masina ce izgledati skoro pa kao iMac :)

Sto se tice komponenti, malo sam isao na kvantitet a ne (navodni) kvalitet. Mozda SSD da zamenis, mada cenim da je 250GB mnogo bolje od 128GB koji je 10% brzi. Mada, ja stvarno ne znam kakav je taj SSD, to moras da se raspitas. Graficka je odlicna i povoljna, ploca takodje (druga varijanta je bio MSI od 16k, Asus je mnogo skup za to sto nudi), memorija ti ne treba bolja. Kao sto vidis stavio sam 3GB HDD (isti kao tvoj samo 50% veci). Mozda sam nesto zaboravio, tipa DVD, bolji kuler, ventilatore itd. Zvucna ti ne treba, a sto se tice kulera ovo kuciste ima dobro hladjenje a i tiho je. Napajanje je mislim sasvim adekvatno za ovakvu masinu.

Ups, mislio sam da je ova ploca microATX. Ima M izdanje iste ali nije to ova...

Da, ali onda mora da kupuje na dva mesta. Za dve hiljade vise ima ovo: http://atom.rs/?sid=6395

Ima i HTPC case koje prima ATX isto za dve hiljade vise ali po meni nije fensi kao ono sto sam ranije preporucio:http://atom.rs/?sid=5531

Najbolje Silverstone HTPC kuciste je Grandia GD-07 ali se ne prodaje kod nas. Jedini problem sa tim kucistima je sto treba znati upakovati komponente da se zadrzi strujanje vazduha a PSU koje nije modularno pravi probleme.

Poslednja izmena:
Ne bih isao na desktop kuciste. Prvo nemam sto na koji bi to moglo lepo da sedne, drugo sto mi se nikako ne svidja kako izgleda. Ono chieftec-ova mi deluje jako pristojno, i svidja mi se sto je high tower, bolje da ima sto vise mesta.
Sto se graficke tice, pitacu ponovo koja je razlika izmedju gtx660 od 30k i onog sto kosta 20k? I koja je razlika u kvalitetu kartica od razlicitih proizvodjaca? Npr. MSI i Gigabyte, posto defitivno postoje razlike u ceni.
Uglavnom, za vecinu stvari sa spiska sam siguran. Jedino jos nisam siguran za graficku i SSD. Stvarno nisam dugo pratio, kako se pokazala ta gtx660?

Uzmi najjeftiniju z77 plocu.. Neka oko 7-8k RSD. Ne shvatam poentu ploce od 160e? Sta,brze ili bolje radi? :)
Proc ok,rama uzmi vise 16 ili 32 gb. Graf ti ne treba neka specijalna,uzmi gtx650 ili cak slabiju.
Napajanje max 500w (brendirano) i to ti je overkill.
samsung 840 preskoci,sem ako neces onaj pro od 256 gb. Pro je brza verzija sa boljim kontrolerom. Mada realno ni neces osetiti neku razliku.

Ne bih isao na desktop kuciste. Prvo nemam sto na koji bi to moglo lepo da sedne, drugo sto mi se nikako ne svidja kako izgleda. Ono chieftec-ova mi deluje jako pristojno, i svidja mi se sto je high tower, bolje da ima sto vise mesta.
Sto se graficke tice, pitacu ponovo koja je razlika izmedju gtx660 od 30k i onog sto kosta 20k? I koja je razlika u kvalitetu kartica od razlicitih proizvodjaca? Npr. MSI i Gigabyte, posto defitivno postoje razlike u ceni.
Uglavnom, za vecinu stvari sa spiska sam siguran. Jedino jos nisam siguran za graficku i SSD. Stvarno nisam dugo pratio, kako se pokazala ta gtx660?

Pa :HGT:, covek koji dnevno provrti jedno 500 000 000 poligona ti je lepo reko, a ti ne verujes????
Nista bacaj pare onda i veruj prodavcima.
....
Bolje ulozi u sto, stolicu, kasetu, bilo sta drugo, tih 10.000... ili EXTERNI HDD, to bi ti bilo pametnije, nego da bacas pare, al vidim da si vec uhvatio zalet dobar, tako da....samo napred!!! ;)

Uzmi najjeftiniju z77 plocu.. Neka oko 7-8k RSD. Ne shvatam poentu ploce od 160e? Sta,brze ili bolje radi? :)
Proc ok,rama uzmi vise 16 ili 32 gb. Graf ti ne treba neka specijalna,uzmi gtx650 ili cak slabiju.
Napajanje max 500w (brendirano) i to ti je overkill.
samsung 840 preskoci,sem ako neces onaj pro od 256 gb. Pro je brza verzija sa boljim kontrolerom. Mada realno ni neces osetiti neku razliku.

A otkud ti to?
Sa koliko velikim filovima i u kojim programima radis?
i kolko poligona imas prosecno/ max po sceni/ objektu?

Poslednja izmena:
Ok, izbor je pao:
CPU LGA1150 Intel® Core™ i7-4770, 3.40GHz BOX 22nm
MB LGA1150 Z87 ASUS Z87-PRO
CPU Hladnjak 1155/1156/1366 Spire CoolReef SP537S7
Memorija DIMM DDR3 2x8GB 2133MHz Kingston HyperX Beast CL11, KHX21C11T3K2/16X
VGA GeForce GTX660 Asus 2GB/DDR5
SSD SATA3 128GB Samsung 840 Pro Series 530/390MB/s
DVD+/-RW LG GH24NS95 SATA/black

E sad, prvobitno sam porucio Napajanje 750W Chieftec BPS-750C2, ali se ispostavilo da nije kompaktibilno sa Haswell procesorima. Onda sam porucio Cooler Master GX 750 pošto jedino to Emmi ima u ponudi kao alternativu ovom Chieftecovom. Medjutim, sad citam komentare da je to Cooler Masterovo napajanje ustvari sr*nje. Da li je stvarno toliko lose? Citao sam da je jako bucno, da je u sustini kinesko smece.
Koja bi mogla da bude alternativa tome? Uglavnom, Emmi u ponudi ima jos 850W Raidmax RX-850AE AE series MODULAR 80PLUS GOLD, PFC/13.5cm/black za koji ne znam da li je kompaktibilan sa Haswellom niti koliko je kvalitetno ili ne.

Šta će ti ta ploča kad ti je neka upola jeftinija puna kapa jer nećeš klokovati?
Od napajanja gledaj Seasonic SSR-550RM ili SS-550G.

Poslednja izmena:
To CM bi trebalo da bude solidno ako se radi o Bronze verziji, ali ne znam kakvo je po pitanju buke.
Ako već pucaš dobre pare uzmi i što kvalitetnije napajanje, ne gledaj snagu jer ti ne treba 750-850W.
Imaš i Super Flower SF-550P14XE kao alternativu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno