Šta je novo?

Konfiguracija prvenstveno za autocad

Nenad11

Slavan
Učlanjen(a)
22.02.2006
Poena
301
pozdrav svima,

zamoljen sam da sklopim jednu konfiguraciju, glavna aplikacija za rad na njoj treba da bude autocad. ja nisam bas siguran sta on najvise trazi, ali pretpostavljam da je to memorija. Takodje nisam siguran ni koliko mu treba graficka karta?

imam dva predloga, pa ako mozete da mi kazete sta je pogodnije, i gde moze da se ustedi?
glavna razlika je sto kupovinom amd-a ostaje vise para za memoriju, a i ovo je neka ploca koja ima integrisanu grafiku, pa ako nije potrebna, ne bi je ni uzimao. Takodje, na amd-u bi memorija mogla da bude 800mhz, a na intelu bi morala da se uzme neka bolja (skuplja) ploca

intel:

c2d 4300
gigabyte ga-945p-ds3 775
(Intel 945P Express , 4xDDR2 400/533/667, dual channel)
1gb kingston ddr2 667mhz
ati x1600pro

amd:

4200+ x2 am2
gigabyte ga-m61 sme-s2
(NVIDIA nForce 405, 2xDDR2 533/667/800, dual channel, GeForce 6100, 1xPCIE x16 slot)
2gb kingston ddr2 800mhz
ati x1600pro

sta bi radili na mom mestu? :)

na prvom mestu intel varijanta...sa malim prepravkama
na drugom amd...ali sa dosta, dosta prepravki u odnosu na ovu tvoju predlozenu varijantu

cpu....ok
razmotri neku p965 plocu....novije i bolje od 945, a pale su cene, posto je izasla p35 serija....pa ako neces juriti neki extremni oc, p965 radi posao...i to odlicno

min 2x512mb rama...ako moze 2x1 (2x1 gb pqi oko 65e)...super
pogotovo ako je ce raditi sa velikim crtezima, sa vise fajlova...i slicno

za grafiku bi najbolje resenje za autocad bila neka quadro ili fireGL....posto sa skinutim driverima sa autodesk sajta autocad naprosto poleti....ali predpostavljam da bi ta kupovina probila predvidjeni budzet posto su bezobrazno skupe:mad:....a i nisam ih video kod nasih prodavaca...cak ni one najjeftinije

zaobidji integrisane grafike

takodje zaobidji i x1600pro
ako vec hoces ati iz 16x0 serije, onda makar neki 1650pro ili xt...pretrazi forum, videces zasto...ali se ogradjujem da nisam proveravao cene i isplativost te kupovine....znaci ako mozes nesto malo novije iz istog ranga....iskrene preporuka uradi tako
a sada su se pojavila i nova 2600 i 2400 serija...;)

mislim da neces osetiti drasticnu razliku kvaliteta izmedju ati-a i nvidia-e sto se 2d grafike tice, pogotovo autocad-a, posto sam radio na obe platforme...tako da koju god odaberes mislim da se neces pogresiti...to je moj subjektivni stav

pogledaj moju konf...radim u autocad-u, archicad-u itd...skorz komotno...

napisi koji ti je budzet, pa mozemo sklopiti nesto konkretno

pozdrav

Nemoj se zavaravati da ti za CAD ne treba jaka masina. Ako se bavis ozbiljno cad-om, radis manipulaciju sa slikama onda je 2 X 1 GB RAM-a " MUST HAVE " ... veruj mi ...

A ni bolji procesor kao i sveukupno masina nije na odmetu

ovde ti jedino grafika nije bitna za razliku od igrica ... sve ostalo je isto ... ( mada ako radis RENDERING .. ??? )

Poslednja izmena:
apsolutno se slazem sa vkozomar-om, pogotovo ako se ta osoba ozbiljno bavi radom u autocad-u, sem ove konstatacije za grafiku

za renderovanje apsolutno nije bitna grafika, posto to radi iskljucivo cpu

ali za sam rad u nekom programu za modelovanje i njegovim viewportovima je bitna graficka karta (i tu opet do izrazaja dolaze quadro i fireGL karte) a sto imas bolju graficku brze ce ti sam program raditi

3d max, m@ya, od verzije 10 i cinema 4d, archicad, itd...svi ovi programi se oslanjaju na OpenGL (sem zadnje verzije 3d max-a, koji se oslanja na Direct X) pri stvaranju projekcija, svetla, senki, textura u viewportovima u kojima radis, tj. modelujes

a posto je rekao da radi u autocad-u, predpostavljam da grafika i nije toliko bitna

@Nenad11: gledao sam danas malo cenovnike na netu i nisam nigde nasao x1600...mislim da ti to dovoljno govori
x1650pro i xt modela ima

najbolje da izbacis neku cifru pa cemo se lako opredeliti koji cpu, koliko rama, koja ploca i grafika...

Poslednja izmena:
budzet ne bi smeo da predje 800e. S tim sto je najvaznija stavka monitor, koji je 300e (za to cete se sloziti verovatno).

za obe konfiguracije bi bilo npr:
Kuciste: Chieftec MB-01B-B-B-350W
HDD 1: WD 3.5" 320GB SATA2 16MB 7200
Optika 1: Pioneer 112D 18x crni bulk
Monitor: Samsung 205BW 20" TFT DVI Sivocrni Pivot
Tastatura: Logitech Premium crna
Miš: Logitech RX300 Premium crni

INTEL: (uz korekciju maticne)

Matična ploča: Microstar G965M-FI 775
(Intel G965, 4xDDR2 533/667/800 dual channel, Intel GMA X3000)
Procesor: Intel Pentium E2160 DualCore 1.8 box 1MB 64bit 775
Memorija 1: Kingston DDR2 1GB 800
Memorija 2: Kingston DDR2 1GB 800

--
765e

AMD:

Matična ploča: Gigabyte GA-MA69VM-S2 AM2
(AMD 690V, 4xDDR2 533/667/800 dual channel, Radeon X1200)
Procesor: AMD Athlon64 X2 4200 box AM2
Memorija 1: Kingston DDR2 1GB 800
Memorija 2: Kingston DDR2 1GB 800

--
727e

gledao sam malo po netu (http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/pentium-e2160.html - ovde se vidi da x3800 i e2160 imaju vrlo slicne performanse) i vidim da ta jeftinija varijanta c2d (e2160) uopste nije jaci od npr amd 3800+ x2. a cena ove dve konfiguracije koje su prilicno slicne je zbog intel ploce gora po intel za 40e.

kolko kapiram, ove dve konfiguracije imaju vrlo slicne performanse (ako se izuzme grafika? ne znam kakva bi bila razlika izmedju integrisane ati x1200 i integrisane Intel GMA x3000).

Jesam li mozda propustio nesto?
Ja nisam sklon ni amd-u ni intel-u, znam da svi sad hvale c2d, ali za iste pare, cini mi se da amd daje vise.

x2 3800+ i e2160 jesu tu negde kada su na defaultu, ali kada se e2160 overklokuje na 2.8-3 GHz:eyebrows:, taj 3800+ ne moze da mu pridje, a on sam ne moze toliko da se klokne, mada na toj ploci neces moci mnogo (ili nimalo) da kloknes e2160.

kao sto napisa peja, bas tako

evo od mene dve varijante
cene sam pokupio sa itsvet-a

varijanta 1:
maticna....asus p5b....................oko 95e
cpu..........2160.........................oko 83e
ram..........pqi 2x1gb 800.............oko 65e
hdd..........wd 320 aaks...............oko 70e
gpu..........asus 7300gt 256ddr2....oko 55e
dvd..........pioneer 112................oko 30e
case.........chiftec mb-01b-b-b.....oko 70e
mon..........samsung 205bw..........oko 290e
tast..........logitec premium...........oko 15e
mis...........logitec rx300...............oko 15e

ukupno......................................oko 790e
- prednost zato sto nema nista int.
- ako ostane malo jos para do 800e uzmi asus p5b-e, skuplja nekih 15-20e, bolja za oc

varijanta 2:
maticna....biostar ta690g am2.......oko 70e
cpu..........x2 4200......................oko 75e
ram..........pqi 2x1gb 800.............oko 65e
hdd..........wd 320 aaks...............oko 70e
gpu..........int. x1200
dvd..........pioneer 112................oko 30e
case.........chiftec mb-01b-b-b.....oko 70e
mon..........samsung 205bw..........oko 290e
tast..........logitec premium...........oko 15e
mis...........logitec rx300...............oko 15e

ukupno......................................oko 700e
- tako da ovde imas jos prostora da dodas jos npr. 2x512 rama (zbog int. grafike, posto joj moras dati nesto rama) i malo jaci cpu, i taman dodjes na blizu 800e
- ako vec budes uzimao amd690 chipset preprouka uzmi neki 690G model, ima nesto vise razlicitih konektora (nisam siguran ali mislim da ostali nemaju podrsku za hdmi)
- ili da dodas neku graficku i malo jaci cpu i opet dodjes blizu 800e

Za AutoCAD gledaj da uzmes najmanje 1GB, a pozeljno je 2GB ili vishe rama.
Gledaj neki solidniji procesor, npr. Athlon/Athlonx2 ili Intel CoreDuo/Core2Duo.
Takodje gledaj neku bolju grafiku tipa nvidia 7600gs ili bolju.

@Bartman
tesko je sve to ubaciti zajedno sa 20inch monitorom do 800e
morace neki komporomis
ili na racun monitora...ili na racun nekih komponenti:(

Pa mislim da moze da uklopi Athlon, 1GB rama, i npr.nvida 7600gs ili 7300gt, sa nekom normalnom plocom, manjim HDD-om i normalnim kucistem sa napajanjem, i DVD rezacem za 500 eura !!!

Drugi slucaj je potpuni promasaj na integrisanu plocu stavljati graficku!!!

zasto je ovo tako? mislim, ploca ima graficku pa ima, iovako kolko ja vidim mnogo ploca za amd ima integrisanu grafiku... (sto bi narod reko, leba ne jede :) )
s druge strane ako se ispostavi da ti treba jaca grafika, a ti uzmes pa se otvoris jos 50-100e (kolko vec treba) i nabacis samo to.

Ako se bavis ozbiljno cad-om, radis manipulaciju sa slikama onda je 2 X 1 GB RAM-a " MUST HAVE " ... veruj mi ...
ovde ti jedino grafika nije bitna za razliku od igrica ... sve ostalo je isto ... ( mada ako radis RENDERING .. ??? )
na ovo sam se uglavnom i oslanjao, zrtvovao sam grafiku na racun ram-a.

x2 3800+ i e2160 jesu tu negde kada su na defaultu, ali kada se e2160 overklokuje na 2.8-3 GHz:eyebrows:, taj 3800+ ne moze da mu pridje, a on sam ne moze toliko da se klokne, mada na toj ploci neces moci mnogo (ili nimalo) da kloknes e2160.
=> ako hoces da iskoristis potencijal e2160, onda moras da kupis skuplju plocu, a za te pare isto mozes i da uzmes jaci amd procesor.... kolko vidim, svodi se na isto...

ne znam dal u beogradu ima biostar ploca, a da je u prodavnici (ne preko oglasa)?
mislio sam da uzmem u nekoj firmi sa garancijom i svim tim, posto je komplet konfiguracija...

@nenad11 kupi AMD verziju i nemoj nista da klokujes to za sta tebi treba(rad u AC) komp ima sve da leti. OC ostavi po strani posto svaki Dual proc zavrsava posao, grafika kao sto kaze user 5xeVo sasvim je dovoljna. Sad ne bih da ti pricam i tupim, zar nije bolje da uzmes neki 4:3 monitor, a ne wide? Za 800e moze zver da se sastavi, i ne obaziri se na price pojedinaca "ja moj super PI kad poteram..." podseca malo na "znaci plazma, znaci mleko, znaci voce..."(sedam i po).
Stvar na koju bi trebao da obratis paznju je sam komfor u radu: mis, tastatura i monitor. Ako imas da das 300+e za fotelju iz koje radis milina. poz

zaboravih jos jednu stvar da pitam, koja me muci neko vreme,

da li su potrebne jace graficke karte za prikaz 2d u vecoj rezoluciji?

Nisu

Poslednja izmena:
@nenad11 kupi AMD verziju i nemoj nista da klokujes to za sta tebi treba(rad u AC) komp ima sve da leti. OC ostavi po strani posto svaki Dual proc zavrsava posao, grafika kao sto kaze user 5xeVo sasvim je dovoljna. Sad ne bih da ti pricam i tupim, zar nije bolje da uzmes neki 4:3 monitor, a ne wide?

pa pazi, vodio sam se time da je dobro da povrsina bude sto veca. a 205bw ima rezoluciju 1680x1050, sto je dosta veliko. monitor od 20 inca 4:3 ima rezoluciju 1400x1000.

i ja bi se u ovom slucaju odlucio za amd varijantu koju sam vec naveo u postu 8, samo bih dodao neku 7600 ili 1650 do 100e

sto se tice monitora, ako imas mesta na stolu mozes uzeti i neku jacu 19'' crt (tipa samsung 997df) i poterati ga na 1600x1200...to je jeftinije od 205 dosta ali je crt:(...tj. zauzima dosta mesta...ali zato nema problema sa uglom vidljivosti i reprodukcijom boja

kad sam ja sebi kupovao monitor iz potpisa pre vise od 2 god imao sam para za najjeftiniji samsung 19'' (nativ rez 1280x1024) i najaci model samsung 17''(nativ rez 1024x768)...ali je fora sledeca...zbog kvalitetnijih komponenti koje se ugradjuju u najace serije (visokonaponski transformator itd) ova 17-ica radi na 1280x1024 na 85Hz od dana kupovine bez ikakvih problema...pa ako kupis 997df (najaci od 19'' ne racunajuci 959nf) radice sigurno na 1600x1200 na 75 ili 85Hz...za Hz nisam bas siguran ali sugurno moze preko 70...

tako da mozes i tu ustedeti nekih 100+e, imati veliku radnu povrsinu a taj visak para preusmeriti na neki jaci cpu i npr. jos rama (rama nikad viska;))

@Nenad11
proveri pm

Poslednja izmena:
@vkozomar

zato sto trazi veliku radnu povrsinu, tj. rezoluciju
19'' crt ima na 1600x1200 vecu povrsinu po broju piksela od 20'' 1650x1050, i pritom ustedi oko 100, mozda malo vise eura i to potrosi na ram, cpu ili grafiku

ne razumem kakve veze ima rad u archicad-u sa crt ili tft monitorima, tj. razlikom u radu sa jednim i drugim?
pa ako nije prob pojasni, posto nisam upoznat

Poslednja izmena:
Drugari, zaboravljate jednu stvar, ono STO se radi u AUTOCADU nije se promenilo od kako autocad postoji, dakle sadrzaj crtreza je identican i 97 i 87 a i 2007. od 286, preko PI i P!!! pa sve do sad DC sve je isto ostalo.
Dakle za ACAD ti treba samo sto veci monitor, makar 1GB zbog novijih verzija ACADa i novijih OSa i to je to.
Cak, kad bi imo kinte, vise bi osetio u radu poboljsanja samo monitorom od 24" nego od "dual core" procesora.
Nego reci ti nama sta ces da radis u tom CADu?
NIje isto lomatati se sa rasterima i trpati po 700MB raster slika i crtati masinske instalacije.

@ 5x

da ne sirimo raspravu umesto da pomazemo coveku... za archicad bi mogao crt zbog renderinga i filmova, ako radi to onda mu treba bolji prikaz boja ... za AutoCad uopste mu nije bitna kolicina boja nego velicina ekrana ...
Kontam da bi bio zadovoljniji sa nekim MIN 19 " tft-om ;) a ta fora sa povecanjem rezolucije ima bas kontra efekat u autocad-u posto bi morao na velikim rezolucijam da puno ZOOMira :) sto u dugom radu moze da zamori ... kazem moze ...

@ Okmiun ... u pravu si ... ali mislim da za 2008 verziju pricato o " samo " 1 x GB je jako maaaloo ... min 2 x 1 GB bas zbog crteza ...

Poslednja izmena:
@vkozomar
Slazem se sa konstatacijom za archicad i 19'' tft.

off:
Sto se tice samog rada u acad-u sa manjom rez moras vise pomerati crtez levo-desno i gore dole (tzv. pan - sto takodje smara), a to za sobom uglavnom povlaci i vise zoomiranja (kada se izgubis u velikom yoomu, pa moras na zoomout da sagledas citav crtez i pronadjes deo koji trazis), takodje ako otvoris dosta paleta, palete smanjuju radnu povrsinu. Dok je glavna prednost vece rez prikazivanje vise podataka na istoj povrsini, pa i palete zauzimaju manje radne povrsine, a posto prikazuje vise podataka na istoj povrsini po nekoj logici bi trebalo da se smanji i nepotrebno zoomiranje i pan. Takvo je moje iskustvo u radu.

Cini me se da je situacija izkristalisana, samo jos da se javi Nenad11 da vidimo sta je odlucio.

Cak, kad bi imo kinte, vise bi osetio u radu poboljsanja samo monitorom od 24" nego od "dual core" procesora.
Nego reci ti nama sta ces da radis u tom CADu?
NIje isto lomatati se sa rasterima i trpati po 700MB raster slika i crtati masinske instalacije.

pa, u sustini zato sam i postavio pitanje ovde, ja necu raditu u njemu, nisam bas bio siguran sta autocadu treba, a komp je za sestru od devojke, koja je upisala arhitetkturu.

@vkozomar
zato sto trazi veliku radnu povrsinu, tj. rezoluciju
19'' crt ima na 1600x1200 vecu povrsinu po broju piksela od 20'' 1650x1050, i pritom ustedi oko 100, mozda malo vise eura i to potrosi na ram, cpu ili grafiku

:D pa super je to na papiru... u firmi sam za crt-om 17' koji moze da ide do 1280x1024... ali to radim iskljucivo kad bas ne mogu nesto nikako drugacije da uradim nego tako.... jer bi dobio epi napad da ga gledam u tom stanju duze od 2 minuta....

znam da postoje kvalitetniji crt monitori (inace nisam neki protivnik crt-ova zbog velicine) ali uradite jedan mali test: brzo vise puta mahnite rukom ispred crt monitora, i ispred tft-a. Ko radi za monitorom dugo - mislim da ne bi smeo da kupuje crt (pogotovo sto tft nisu vise toliko skupi koliko su bili).
Mislim da je monitor (tim pre sto nosim cvikere) stavka na kojoj nikako i nikada ne treba stedeti.

Cini me se da je situacija izkristalisana, samo jos da se javi Nenad11 da vidimo sta je odlucio.

nisam se javljao, radio sam ovih dana pojacano...
Ostao sam pri gorepomenutoj amd konfiguraciji. Necu uzimati biostar plocu, zato sto sam se vec opredelio za firmu, koja ih nema u ponudi.... Uzecu verovatno i neko malo vece kuciste, jer je ovo bas malo... Ako se integrisana grafika pokaze kao ok, necu dokupljivati neku jacu. Kontam da ni nece biti potrebe.

Pa sto ne rece da je koleginica;)

Ubaci ako mozes 2gb zbog montiranja plakata u photoshopu i renderovanja, trebace joj, znam;)

'Ajd, nek' joj je sa srecom, da je dobro sluzi.

ajde još malo o CAD konfiguraciji:

radim 2D (uglavnom karte, odnosno tereni) u CAD-u. Uglavnom... 1 konfig. je 4Gb RAM i C2D 6600, a druga je 2Gb i C2D 6400. U prvom slučaju je 7600GT, u drugom 7900GTO. Veoma sličan rad na obe konfiguracije sa ACAD odnosno Autodesk MAP 2007. Tek sa ACAD2008 i prebacivanjem na Direct3D se primećuje ubrzanje na obe konfiguracije. Dakle veoma slično ponašanje iako je na prvoj konfiguraciji 2x više RAM-a, uz više keša na proc. Ploča je ista u oba slučaja (u "moja konfiguracija" piše koja je).

@ymiljan
Pa verovatno je neka optimizacija za D3D, koja bolje radi na tim kartama od OpenGL-a.
Hajde ako imas vremena progooglaj malo i proveri na Autodesk sajtu, pa javi. Ja bi to uradio, ali sam kratak sa vremenom, krckaju se dva ispita iz istorije umetnosti, pa nema za_ebancije:(

EDIT:
Ako je u AutoCAD-u 2008 uradjeno nesto slicno kao u 3D Max 9 programu sa optimizacijom za D3D? Hmm... Probaj to proveriti.

Poslednja izmena:
@ymiljan
Pa verovatno je neka optimizacija za D3D, koja bolje radi na tim kartama od OpenGL-a.
Hajde ako imas vremena progooglaj malo i proveri na Autodesk sajtu, pa javi. Ja bi to uradio, ali sam kratak sa vremenom, krckaju se dva ispita iz istorije umetnosti, pa nema za_ebancije:(

EDIT:
Ako je u AutoCAD-u 2008 uradjeno nesto slicno kao u 3D Max 9 programu sa optimizacijom za D3D? Hmm... Probaj to proveriti.

trenutno sam na odmoru :) pa ne mogu da proverim direktno. Uglavnom u tools settings ima ... ufff da li user settings ili tako nesto. U 2007 je bila samo opcija OpenGL, a u 2008 su OpenGL i D3D. Kada se izabere D3D, stvar krene racionalnije da radi, odnosno brže.

Pozdrav

Hvala useru okmijun, a to je jeftina karta za nas obicne smrtnike, i dalje ima podrsku za OpenGL, srecom;)

@ymiljan:
Sta si resio na kraju?

Nazad
Vrh Dno