Šta je novo?

Konfiguracija perfection

Stefan1

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2003
Poena
649
Hoce lik iz kraja da pazari kompjuter ali o tome nezna mnogo.
Tip nezali para i hoce da ima top-top-top masinu.Takav je covek,voli sve da ima najbolje sto moze.

Ja sam sa pomocu cena sa PC berze sastavio "neku"konfiguraciju,birajuci jake komponente.

Mislim da je to-to.
Ali ipak cu se i sa vama konsultovati da li bi ste nesto sa spiska zanemarili ili bi ste nesto dodali,i da li ovakva konfoguracija moze "megalomane" da zadovolji potpuno:

MB:Asus P4 P800 intel 865 deluxe
CPU:pentium 4 3.0 Ghz FSB 800
MEM:4XKingston 512 DDR PC 400 Mhz
HDD:2XMaxtor 250 Gb 7200,S-ATA 8 Mb
CDRW:Asus CD RW 5232 black
DVDRW:pioneer 107D
Disketna jedinica:Sony
GRAPH:MSI GeForce 6800 128 ddr
TV:ASUS TV/FM card
MONITOR:TFT Samsung 710 T
AUDIO:Creative SB Live 5.1
Tastatura+mis:Logitech bezicna Logitech MX700
KUCISTE I NAPAJANJE:Chieftech BX-01B-B-B 360W
UPS:APC 350 VA
MODEM:Motorla 56k
COOLER:Cooler master super silent+cooler za HDD+ventilator za kuciste(racunam ovo sve greje)

A reci cu mu i da moze da uzme umesto nekih komponenti i sledece skuplje:

MB:Asus P4 P800 intel 875
CPU:pentium 4 3.2 Ghz
GRAPH:Ati X800
TV:Terratech cinergy 400

Cekam na vasa misljenje i komentare.

Poslednja izmena od urednika:
Stefan1 je napisao(la):
-pre bih stavio Abita IC7 (i875) ili P4C800E-DL (i875)
Stefan1 je napisao(la):
- ne vidim potrebu za 4x512,a ne kontam ni zashto Kingstone, bolje da uzme neki Corsair ili Geil XMS 2x512Mb
Stefan1 je napisao(la):
- Izabrao bih LiteOn
Stefan1 je napisao(la):
- Stvar ukusa, ali ja bih stavio X800
Stefan1 je napisao(la):
- Promenio bih napajanje, ako vec chovek ne zali pare, neka stavi Enermax-a od recimo...460W

Pozdrav, nadam se da sam bar malo pomogao...

Poslednja izmena:
Pa intel 875 i X800 sam stavio pod opcije(vidi kraj mog posta)
za memoriju ,mislio sam da je kingstone najbolji

neka uzme neko TT kuciste ima da mu vise znaci nego svi procesori i sve graficke ovoga sveta (ako se slabo razume i oce samo da mu komsija zavidi) :)

Thermaltake.

Isto ni ja ne vidim što će mu 2GB rama. Čim "o tome ne zna mnogo", onda mu ne treba. I sa jednim GB rama će imati tip-top mašinu.

Ploča Abit IC7, mišljenje kao Mitnick, ostalo je stvar ukusa...

Poslednja izmena:
Aj da se i ja umesam. No prvo kritika. Coveku koji se ne razume Bog zna sta u racunare treba masina koja ce raditi sa1/4 snage od te tvoje navedene.
Kao sto Stator rece, neka nabaci TT kuciste sa svim onim ventilatorima i Light show-om unutra i bice sve OK.
Dalje.
Asus je mnogo upropastio sa svojim plocama u zadnje vreme. no ni ranije nikada nije mogao biti ozbiljnija konkurencija jednom Abitu i Epoxu.
Memorije mu ne treba vise od 2x512.
Onda hdd. Zar nije malo mnogo 500GB? Da se na znam cime bavi toliko mu nece trebati.
Ako vec planiras da mu ubacis DVDRW CDRW mu ne treba ni za paru. Preporuka za DVDRW je Asus, ima istu tehnologiju kao i Pioneer s tim sto je izasao kasnije i ima jos nekih poboljsanja.
Graficka max ATi 9800 ili Ce Force 5900 mada mu ne treba preko 9600/5600.
Zatim monitor. Neka uzme najveci moguci CRT bice bolji od bilo kog TFT monitora. TFT monitori jos uvek nisu toliko razvijeni da mogu da pariraju CRT monitorima u odnosu cena/kvalitet.
E na napajanju i hladjenju nikad ne treba stedeti jer oni najvise uticu na stabilnost sistema pa preporucujem da uzmes neko Enemrax napajanje (iako ovi jaci modeli kostaju skoro € po Watu).
Po meni modem bi bio najbolji US Robotics externi i onaj sa serijskim kablom, ne na USB. Manje operecenje magistrale, a i pokazuje bolje rezultate. Ili ako uspes da nadjes neki raptor, mada tesko to kod nas.
I ako vec ne zali para mozda bi trebao da razmislis o vodenom hladjenju.
Jer ako bi uzeo takvu masinu trebao bi da ima pilotske slusalice da bi sacuvao sluh.

I na kraju sta da kazem, srpska posla. Daj mi najbolju masinu da se hvalim pred komsijom.
Bolje da te pare da u humanitarne svrhe i uzme neku prosecnu konfiguraciju od 500-700€,

Stefan1 je napisao(la):
Oko ovoga se slazem sa mitnicom, ABIT IC7 ili IC7-Max3
Stefan1 je napisao(la):
CPU:pentium 4 3.0 Ghz FSB 800
Ovo je ok (samo da nije Prescot iliti Pentium4 3.0E)
Stefan1 je napisao(la):
Umesto ovoga takodje moram da kazem recimo 1Gb (2x512) CorsairXMS XL DDR400 2-2-2-6
Stefan1 je napisao(la):
HDD:2XMaxtor 250 Gb 7200,S-ATA 8 Mb
Kada vec daje brdo para i nije mu ih zao : 2x36GB Western Digital S-ATA Raptor 10000RPM(za sistem) + 250GB Western Digital 2500JB 8MB 7200RPM (za storage)
Stefan1 je napisao(la):
Ako ce da kupuje DVD-RW, ovo mu apsolutno nije potrebno (zapravo sam jednom imao slucaj kada je covek kupio DVD,CDRW i CD ROM u istoj mashini :D)
Stefan1 je napisao(la):
DVDRW:pioneer 107D
Odlican rezach, mada je 8x, ako se ne varam (neka me drugi isprave) trebalo bi ovaj novi LG 12x da je prilicno dobar, a reze i DL diskove)
Stefan1 je napisao(la):
Disketna jedinica:Sony
No Comment
Stefan1 je napisao(la):
Iako ce mnogi reci da pricam gluposti, ali ova karta je trenutno Best-buy sa cenom od 100e nizom od X800Pro koja radi mozda malo bolje
Stefan1 je napisao(la):
TV:ASUS TV/FM card
Sasvim solidan izbor, mada bi ja pre ishao sa Leadtec WinFast2000 Deluxe
Stefan1 je napisao(la):
MONITOR:TFT Samsung 710 T
Kada vec daje gomilu para za brootalan komp, onda bi trebalo da ima i odgovarajuci monitor :) Znaci ili neki 19" TFT ili 21" CRT (mada cene nisu ni blizu, kao shto vec neko rece)
Stefan1 je napisao(la):
AUDIO:Creative SB Live 5.1
Odlican izbor, Creative ionako nije napravio nijedne isplativije kartice od ove...
Stefan1 je napisao(la):
Tastatura+mis:Logitech bezicna Logitech MX700
Interesantno, ali mozda ako ima vishka para da uzme Logitech DiNovo :)
Stefan1 je napisao(la):
Ne znam kako tebi, ali meni je ovo kucishte ruzno. Ako posle svega ovoga shto sam gore napisao josh uvek ima vishka para :) preporuka glasi : Coolermaster Stacker Case + Enermax 460W. Ako nema toliko para, onda Chieftec Dragon ili Matrix...
Stefan1 je napisao(la):
No Comment
Stefan1 je napisao(la):
MODEM:Motorla 56k
Ok modem, mada bi mozda (nisam siguran) bio bolji Sweex AmbientHW
Stefan1 je napisao(la):
COOLER:Cooler master super silent+cooler za HDD+ventilator za kuciste(racunam ovo sve greje)[/b]
Da ima da se kupi neko pametno vodeno hladjenje u jugi, rekao bih ti kupi ga, ali nema nishta osim TT Aquarius II koji nije vredan spominjanja tako da : ako uspesh da nadjesh ovako neshto kod nas :
http://www.coolermaster.com/index.p...t&p_serial=KHC-V81&other_title=KHC-V81Hyper 6
ili
http://www.thermaltake.com/coolers/cl-p0025/cl-p0025silentTower.htm
Plus eventualno josh par dodataka : 2 ili 3x12cm Fana napred + 1x12cm Fan pozadi (ako uzimash CM Stacker Case), zatim recimo za HDDove CoolDrive 3 ili Cooldrive 4 i bice dosta :)

Eto, "par" prepravki u originalnom dizajnu, ali ako stvarno hoce Zlu mashinu, ovo je pravi nacin da je dobije ( za mnoooogo para :) )

što komšiji ne predložiš da kupi neki mek? objasni mu da je to ono što viđa po filmovima u pozadini, i da ameri samo to koriste, jeste da je skuplje ali je mnogo bolje, na tome se rade animacije za gospodara, itd.. super će mu se slagati uz novu srebrnu veš mašinu, a i garant niko u zgradi nema takav..

ili eventualno neki pc, ali laptop, sa priključkom za upaljač u golfu 4 (obavezno dizel)..

p.s. </sarkazam>

Konfiguracija perfection sa P4!? Ma daj...
Ako hoces "perfection" onda ide AMD FX ili A64 uparen sa nForce3-250 i kraj price.
I ako neces "perfection" opet je A64 bolji izbor. ;)

Nocna ptica je napisao(la):
Zatim monitor. Neka uzme najveci moguci CRT bice bolji od bilo kog TFT monitora. TFT monitori jos uvek nisu toliko razvijeni da mogu da pariraju CRT monitorima u odnosu cena/kvalitet.
Kakav bre CRT monitor!?!? Ni slucajno... imas pare, cuvaj oci - jednostavno. TFT 17 inca sa 12ms odzivom i pevaj!

Nocna ptica je napisao(la):
Aj da se i ja umesam.
...

Izvini na direktnosti, ali...Bolje da se ne meshash. :smash:

.

Poslednja izmena:
Preacher je napisao(la):
Ako hoces "perfection" onda ide AMD FX ili A64 uparen sa nForce3-250 i kraj price.

Mudro zboris mlado momce !

hvala momci na predlozima,doticnom sam dao spisak opreme,kako ce da nabavi neznam,kaze ima "svoje kanale".Tip se bavi nekom trgovinom valjda,niko u zgradi nezna sta tacno.Inace tip je freak i to zesci,pazi lik u ganz novu Vectru GTS idalje toci gorivo iz kanistera(nostalgija za sankcijama ocigledno,jer se tada i obogatio)

Preacher je napisao(la):

Da, inache Intel mashina je dresh mashina....Te fore tipa:"AMD rulez" ostavi za nekog drugog molim te...Slazem se da je A64 bolji, ali ... 1. Ne toliko bolji koliko si ti subjektivan i 2. Nimalo skuplji od AMD-a (poshto se tvoje "AMD rula" verovatno bazira na razlici u ceni od pre 2 godine)

I ja imam AMD-a u mashini, ali cenim i poshtujem Intel...Ni jedan jedini Intel (ne ubrajam Celerone) nije loshe odradjivao posao, tako da nemam pojma shto ti je toliko gadan...

Sve u svemu, samo sam hteo da kazem da ni taj Intel uopshte nije losha kombinacija, also perfection like A64...

Poslednja izmena:
Ploca: P4P800 je odlican izbor. Sta ce mu IC7, nece sigurno da ide na 260mhza fsb. P4P800 je sjajna ploca i vise nego zadovoljava

CPU: Ok, mada mozda bi mogao malko da pristedis i uzmes 2.8ghza. Razlika skoro nikakva u performansama a u ceni ne tako nevidljiva

Memorija: Bolje je 2*512. ali ako bas hoce 2 gb neka uzme 2x1gb umesto da popunjava sve slotove.

HDD: Opusteno, prostora nikad dosta, ako se ima neka uzme covek 2*250, toga uvek treba.

CDRW: Sta ce mu CDRW pored DVdrw-a ??? Mnogo je bolje uzeti neki kvalitetan DVD citac. Uvek ce zatrebati, tim pre sto dvd pisaci i nisu neki citaci

Disketna jedinica: E do mojega :d

Graficka: Opusteno, 6800 je sjajna investicija. Kakav X800

Kuciste: Ma kakvi termaltejci, sta vam je ljudi. DTK 400W ce da vrsi posao sjajno ! Mislim sve je to lepo za TT ali tu treba i mnogo kesa i mnogo znanja za petljanje sa dodatnim kulerima i ostalim *******cijama. :d :) Po opisu bih rekaop da je covek na mene :) a ja sam u stanju da se mesec dana bakcem sa oc-om ali kad jednom setujem sve tako me mrzi da pricvrscujem sraf a kamoli da nesto menjam ili se bakcem.

ako ne zali pare da ima sve najbolje onda mu predlozi sledeci biser medju TFT monitorima: viewsonic vp201s ,20", 16ms odziv, 1100€
imam predlog i za tastatura-mis kombinaciju u obliku Logitech DiNovo Media Desktop,240€
sto se ostalog tice,dovoljno je 1gb rama,izbaci cdrw i floppy,a eventualno ubaci dvd citac...amd?intel? ma svejedno
sa ovim monitorom ce postici efekat "vilice" ,prvo kod sebe,zatim i kod svakog ko dodje u posetu,isto vazi i za "dinovo media desktop"

Ma jeste, neka kupi masinu od 10000€ i sve ce biti ok

Ovaj topic je pocheo da podseca na "Komshinka s treceg sprata mi je gledala u sholju i rekla mi da cu se zaljubiti u ........Shta vi mislite?"....

Ljudi, rekli smo choveku shta smo hteli, a sada mozemo do kraja godine da se svadjamo---->intel je bolji, AMD je bolji, shta ce mu ovo, ako ima ovo u 18 verzija i sl....

Ovo mu dodje kao jedan od onih threadova: "Babi se snilo sto joj bilo milo". Sada ce svako da se naredja sa spiskom lepih zelja :)

Kupi mu lepo Mac - ionako tom liku koji se ne razume u kompove i ne treba dobar komp tako da ce mu Mac raditi posao :d

A i moze u kaficu da se qrchi kako mu svetli jabuchica....

mitnick je napisao(la):
Da, inache Intel mashina je dresh mashina....Te fore tipa:"AMD rulez" ostavi za nekog drugog molim te...Slazem se da je A64 bolji, ali ... 1. Ne toliko bolji koliko si ti subjektivan i 2. Nimalo skuplji od AMD-a (poshto se tvoje "AMD rula" verovatno bazira na razlici u ceni od pre 2 godine)

I ja imam AMD-a u mashini, ali cenim i poshtujem Intel...Ni jedan jedini Intel (ne ubrajam Celerone) nije loshe odradjivao posao, tako da nemam pojma shto ti je toliko gadan...

Sve u svemu, samo sam hteo da kazem da ni taj Intel uopshte nije losha kombinacija, also perfection like A64...

Pazi, ovde je rec o "perfection" masini (to sam posebno naglasio u svom postu) i sa stanovista da tip hoce da da puno para onda je rec o najboljem komercijano dostupnom x86 procesoru a u ovom trenutku je to sigurno AMD FX-53.
http://www.aceshardware.com/read.jsp?id=65000304
http://www.techreport.com/reviews/2004q2/athlon64-3800/index.x?pg=1
Nigde nisam rekao da mi je Intel gadan (zato sto mi nije gadan) i nigde nisam govorio o ceni procesora ali sam u postu generalizova P4 sto nisam zeleo (komentar je trebao da bude na odnos "perfection"-P4 3.0).
P4 3.0 GHz je dobar procesor ali vec sada je slabiji od A64 a razlika ce se povecati sa izlaskom 64-bitnog windowsa i 64-bitnog software-a.
To su cinjenice a neki navijacki stavovi tipa "AMD rula".
Uopste ne zelim da ulazim u raspravu AMD vs Intel, ja sam svoj predlog za "perfection" masinu izneo, izneo si i ti svoj i tu se prica zavrsava.
Pozdrav. :)

OptiPlex je napisao(la):
Ma jeste, neka kupi masinu od 10000€ i sve ce biti ok

masina nije ogranicena finansijama,a hoce da sve bude top-top-top ... ako ja koji merim svaku banku koju dajem za komp. planiram da izdvojim 400-500€ za 17" tft ,onda neko ko hoce najbolje i pri tom ne pita za cenu TREBA uzeti u obzir vp201s...DiNovo je fenseraj,ali mnoooogo dobar fenseraj i to su stvari koje ce nadziveti sve ostale komponente.

Preacher je napisao(la):
Pazi, ovde je rec o "perfection" masini (to sam posebno naglasio u svom postu) i sa stanovista da tip hoce da da puno para onda je rec o najboljem komercijano dostupnom x86 procesoru a u ovom trenutku je to sigurno AMD FX-53.
http://www.aceshardware.com/read.jsp?id=65000304
http://www.techreport.com/reviews/2004q2/athlon64-3800/index.x?pg=1
Nigde nisam rekao da mi je Intel gadan (zato sto mi nije gadan) i nigde nisam govorio o ceni procesora ali sam u postu generalizova P4 sto nisam zeleo (komentar je trebao da bude na odnos "perfection"-P4 3.0).
P4 3.0 GHz je dobar procesor ali vec sada je slabiji od A64 a razlika ce se povecati sa izlaskom 64-bitnog windowsa i 64-bitnog software-a.
To su cinjenice a neki navijacki stavovi tipa "AMD rula".
Uopste ne zelim da ulazim u raspravu AMD vs Intel, ja sam svoj predlog za "perfection" masinu izneo, izneo si i ti svoj i tu se prica zavrsava.
Pozdrav. :)

Pa ako covek ima pare za bacanje neka uzme 3.8GHz* Accelerated Hyper-Threading Intel®
Pentium 4 Extreme Edition CPU w/ 2MB L3 Cache
512K L2 Cache
koji je mnogo bolji od tog fx53. ;)

Aa, i 3 puta (ako ne i vishe) skuplji ...

_Weasel_ je napisao(la):
Pa ako covek ima pare za bacanje neka uzme 3.8GHz* Accelerated Hyper-Threading Intel®
Pentium 4 Extreme Edition CPU w/ 2MB L3 Cache
512K L2 Cache
koji je mnogo bolji od tog fx53. ;)
Ova diskusija stvarno nema kraja.
Lepo sam napisao "komercijalno dostupan" procesor.
3.8GHz* Accelerated Hyper-Threading Intel® Pentium 4 Extreme Edition CPU w/ 2MB L3 Cache 512K L2 Cache mozes da kupis samo u snovima, "papirnati" procesori se ne racunaju. :)

Ah da, nisam obratio paznju na Ghz :) Mislio sam da je napisao za 3.2EE

Vrh Dno