Šta je novo?

Hardver Konfiguracija do 500 EUR

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

petar.ostoja

Cenjen
Učlanjen(a)
08.08.2012
Poena
170
Zdravo svima.
Nisam u toku dugo sa HW, pa da postavim pitanje.

Potrebna mi je konfiguracija bez GPU koja ce dobro drzati sistem narednih 10 godina. Koristio bih integrisanu u startu, ali bih dodao pristojnu GPU u nekom momentu.
Imam standardno LC kuciste (kompatibilno sa ATX) i SSD (256GB) + external HDD za storage.
Namena je primarno office rad, malo multimedije, dominantan browser surf (20ak tabova) i u buducnosti poneka igra. Bitno je da moze da radi dual boot W10/11 sa Ubuntu i da BIOS ne pravi problem oko boot loadera.
Mozda nesto na bazi ovog CPU-a: INTEL Core i5-13400 sa DDR5. Trebaju mi preporuke za MB, RAM, PSU, i CPU (ako mislite da ovaj nije najbolji izbor)

Naravno sve preporuke su dobrodosle.

ASRock B650M-HDV/M.2 izgleda nema nigde na stanju.

Evo i moje liste na osnovu preporuka, malo bliže ceni iz naslova:
AM5 Ryzen 5 7600 - 19.989 din
LC Power LC-CC-120 - 2.342 din
Gigabyte A620M DS3H - 11.540 din
32GB Kingston Fury Beast 6000Mhz - 11.999 din
Geil SSD GZ80P4L-1TBP - 8.183 din
FSP Napajanje HYDRO K PRO 750W - 8.700 din

MSI mag forge M100A - 4.296 din
Ukupno: ~67.000 din

Pitanje: Da li se isplati dodati tih ~10.000 za konfiguraciju ispod, ako neće biti nikakvog gejminga i slično?
Citao sam malo za AsRock, izgleda da je stvarno noviji procesori i noviji chipset problem, sa ovim B650 skoro nista nema. Tako da je odluka pala.

Ryzen 7 7700 - 28500 din
ID Cooling FROZN A620 PRO SE - 35e (KP)
ASRock B650M-HDV/M.2 - 13750din
32GB Kingston Fury Beast 6000Mhz - 12000din
1TB Kingston SKC3000S/1024G - 10700 din
FSP HYDRO K PRO 750W - 8700din

Ukupno: ~78000 din.

To je pitanje logike., što bolji i jači sistem sada, to će duže da bude aktuelan i upotrebljiv. Delovi sigurno neće biti jeftiniji za koju godinu. Zato se isplati da se sada pružiš koliko možeš, smatraj to kao investiciju.

ima ASROCK B850M Pro RS u hu i ima ASROCK B650M PG Lightning

da ima i ta za 105e

ASRock B650M-HDV/M.2 izgleda nema nigde na stanju.

Evo i moje liste na osnovu preporuka, malo bliže ceni iz naslova:
AM5 Ryzen 5 7600 - 19.989 din
LC Power LC-CC-120 - 2.342 din
Gigabyte A620M DS3H - 11.540 din
32GB Kingston Fury Beast 6000Mhz - 11.999 din
Geil SSD GZ80P4L-1TBP - 8.183 din
FSP Napajanje HYDRO K PRO 750W - 8.700 din

MSI mag forge M100A - 4.296 din
Ukupno: ~67.000 din

Pitanje: Da li se isplati dodati tih ~10.000 za konfiguraciju ispod, ako neće biti nikakvog gejminga i slično?
Не
Нема ту неке разлике.
Ако хоћеш да додаш и добијеш бољи систем уложи у матичну плочу (обавезно ATX не mATX). Остала улагања нису лоша али не дају трајност систему као матична

A sto ne mATX? ima li razlike sem u dimenzijama?

Dobra mATX ploča je bolja od loše ATX. Dobra ATX ploča će imati više mesta za m.2 SSD i PCIe slotova u odnosu na dobru mATX, ali za većinu ljudi to ne pravi nikakvu razliku, dva mesta za m.2 SSD i slot za grafičku su sve što im treba. Mnogima ne treba ni taj drugi m.2 slot.

A sto ne mATX? ima li razlike sem u dimenzijama?
Има.
Осим ако се не упреш па узмеш нпр MSI 850m mortar, већина малих плоча има мању напонску снагу. Неке мању, неке осетно мању.
Предвиђене су за лагано сурфовање и канцеларијски рад.
Па сад коме треба за то, хајде и некако.
Једна иста плоча са M и без М су тотално различита прича.
На пример тежина модела ATX је 1700 грама, mATX је 800 или 900 грама (исти модел дакле, не мислим на различите произвођаче и моделе).
Или ATX 2000 грама, mAtx 1200.
Не значи да не ваља ни једна mATX нити да је било која ATX добра, само говорим ако неко планира да купи машину на дуже стазе.
Ко купује да му траје две, три године па да пређе на ново, то је већ друга прича.

Poslednja izmena:
Има.
Осим ако се не упреш па узмеш нпр MSI 850m mortar, већина малих плоча има мању напонску снагу. Неке мању, неке осетно мању.
Предвиђене су за лагано сурфовање и канцеларијски рад.
Па сад коме треба за то, хајде и некако.
Једна иста плоча са M и без М су тотално различита прича.
На пример тежина модела ATX је 1700 грама, mATX је 800 или 900 грама (исти модел дакле, не мислим на различите произвођаче и моделе).
Или ATX 2000 грама, mAtx 1200.
Не значи да не ваља ни једна mATX нити да је било која ATX добра, само говорим ако неко планира да купи машину на дуже стазе.
Ко купује да му траје две, три године па да пређе на ново, то је већ друга прича.
Ne pričaj svašta, ima ATX ploča koje su krš, ima i mATX ploča koje su kvalitetne.

Ne pričaj svašta, ima ATX ploča koje su krš, ima i mATX ploča koje su kvalitetne.
Управо сам то и написао.
Ne možeš generalizovati tako.Tako da ne možeš reci uzmi atx jer je bolja od matx.
То си ти рекао а не ја.
Поента приче је да један исти модел mATX и ATX нису једно исто.
Плоче се разликују тежини и спецификацијама.
А сад на шта ће свако свој новац да потроши, то је већ питање личног избора и буџета.
Човек је питао да ли додавање 10.000 значи.
Ако није матична плоча, по мени мало значи.
Боље је уложити у бољу плочу одмах, па касније куповати бољи процесор или графичку.
Уосталом ми говоримо о матичним плочама од 30.000 да су скупе.
У иностранству су то буџетске варијанте од око 200 евра. То што је код нас скупље за 50 евра и што ми имамо слабију платежну моћ, то је већ друго питање.
За AMD би било добро уложити у квалитетнију напонску секцију да не би било проблема касније, јер сви држе укључен EXPO па да би све било како ваља.

Poslednja izmena:
ovo kao da sam ja rekao svoje mishljenje posle 5 piva pre par dana :)
Kome treba ATX ploca i tako svi ubodete graficku i jedan NVME cemu vam ono ostalo sluzi :)
PA LEPO JE :)
u doba bifurkacije u jedan x16 pcie slot mozes ubosti 4 nvmea :) veci problem su vama ljudi nedostatak pcie linija za sve to, ali to je sada vecj doktorska disertacija za ovu "bla bla" temu :)

Ima puno druguh stvari koje mogu da se utaknu u više PCIe slotova ne samo grafičke. Zvučne kartice, strimeri, modemi/network, dodatni adapteri za M.2, USB/thunerbolt........

Ima puno druguh stvari koje mogu da se utaknu u više PCIe slotova ne samo grafičke. Zvučne kartice, strimeri, modemi/network, dodatni adapteri za M.2, USB/thunerbolt........
Može, naravno, onaj kome treba nešto od toga treba da gleda atx matičnu sa dovoljno PCIe slotova. Što ne znači da je svaka ATX ploča dobra i da većini ljudi nije dovoljna neka mATX ploča sa dobrom naponskom.

Naruceno je:
Ryzen 7 7700
ID Cooling FROZN A620 PRO SE
ASRock B650M-HDV/M.2
32GB Kingston Fury Beast 6000Mhz
1TB Kingston SKC3000S/1024G
ADATA XPG Core Reactor II 750W PCIe5

U poslednji cas je promenjeno napajanje jer bi se sa FSP koje sam originalno hteo vreme isporuke produzilo.
Od domacih radnji sam odustao iz razloga sto drze na sajtu da imaju stvari koje zapravo nemaju, pa dok onda iskombinujes gde zapravo ima koja komponenta, pa u svakoj radnji platis slanje...bespotrebno skuplje i komplikovanije, tako da sam na kraju odlucio da uzmem sve sa KP.

Sjajan odabir.

Vrh Dno