Šta je novo?

Konfiguracija do 23 000

Dakee*

Cenjen
Učlanjen(a)
31.03.2013
Poena
160
Pozdrav svim forumasima. Planiram da kupim neku konfiguraciju do nekih 23 000 kao sto pise u naslovu.. Ne treba mi nista "specijalno", pa zato mi budzet ni nije preterano veliki. Znaci, nesto osnovno, sto ce moci jednog dana da se nadogradi, ako je to moguce, ali nije ni presudno. Hard disk mi nije preterano bitan i dovoljan mi je neki od 320 GB. Takodje, racunar mi nije potreban za igrice. Samo mi je bitno da imam neku graficku sa HDMI izlazom, da bi mogao kuciste da privezem sa TV-om zbog filmova. Uglavnom da normalno "tera" win 8, za muziku, gledanje filmova i surf..
Zamolio bih vas ako neko moze da mi da neke predloge.. Hvala unapred... :)

Poslednja izmena:
Maticna: MB FM2+ A55 Asus A55BM-K, PCIe/DDR3/SATA2/GLAN/7.1/USB2.0
Procesor: APU FM2 AMD A4-4020 Dual core, 3.2GHz/ Radeon™ HD 7480D
RAM Memorija: 4GB DDR3 1333MHz
Graficka kartica: AMD Radeon HD 7480D 1GB integrisana
Hard disk: 500GB
Optički uređaj: DVD-RW Dual Layer
Kućište NJoy 500W

Nasao sam ovakvu gotovu konfiguraciju. Vredi li 23600 din? Najvise mi bode oci to sto ima samo integrisanu graficku. Sve sugestije za izmene dolaze u obzir..

Ne isplati se nema ta ploca HDMI , evo sklopio sam ti ja jednu konfu sa 26.000 sa plocom koja ima HDMI:

Capture.PNG

Ploce sa HDMI su skuplje ako ti je bitan HDMI , ova ima HDMI ali je skoro 9.000 , HDMI ide preko Integrisane Graficke Intel HD koja je na procesoru-ploci , ako hoces bez HDMI onda uzmi Asus H81M-K tacno te izadje oko 23.000 a ako hoces HDMI moraces da se icimas par hiljada dinara...

Ne isplati se nema ta ploca HDMI , evo sklopio sam ti ja jednu konfu sa 26.000 sa plocom koja ima HDMI:

Pogledajte prilog 164980

Ploce sa HDMI su skuplje ako ti je bitan HDMI , ova ima HDMI ali je skoro 9.000 , HDMI ide preko Integrisane Graficke Intel HD koja je na procesoru-ploci , ako hoces bez HDMI onda uzmi Asus H81M-K tacno te izadje oko 23.000 a ako hoces HDMI moraces da se icimas par hiljada dinara...

Hvala na savetu. Ako jos neko ima ideju, slobodno nek ostavi komentar.. :)

MSI A68HM-E33 ima HDMI i VGA, ako ti to odgovara. U benchshop-u imaš povoljno A4-7300, ali nemaš no-name kućišta

Prilozi

• 2015-03-13 21_09_10-Emmi.png
    2015-03-13 21_09_10-Emmi.png
    61.5 KB · Pregleda: 138
  • 2015-03-13 21_10_59-Bench.png
    2015-03-13 21_10_59-Bench.png
    30.3 KB · Pregleda: 141
MSI A68HM-E33 ima HDMI i VGA, ako ti to odgovara. U benchshop-u imaš povoljno A4-7300, ali nemaš no-name kućišta
Ovo sa APU je skroz okej ideja, a i ova ploca mi se sa ovim sto nudi cini isplativo. Solidna je s obzirom da podrzava i 4 radna takta memorije, a ima i HDMI+VGA. Hard mi nije toliko bitan koliko ovo prethodno da se dobro uklopi. U pocetku bi mi bilo sasvim dovoljna ova integrisana s obzirom da sam i naveo da mi ne treba preterano za igranje. Kasnije bi uz neku jeftiniju graficku ovo bilo sasvim solidna konfiguracija. Probacu da vidim koliko bi kod ovog dobavljaca kod kog planiram da uzmem bila cena i sa tim A4-7300. Dakle ovde bi bilo sasvim dovoljno napajanje od 500w? Kad se sklopi, ova konfiguracija bi mogla da radi bez ikakvih poteskoca? Da ne narucujem, pa da bude posle nesklopivo.. :D

Poslednja izmena:
napajanje sa 8cm ventom,a trebaju filmovi da se gledaju...zvuci kao losa ideja.kupi sve novo sem kucista i napajanja,a na forumu okaci oglas da dajes 2,5k din na nonejm mATX kuciste sa tihim napajanjem sa 12/14cm ventom,kapiram da u roku od 3-4 dana ce se sigurno javiti neko sa nekim okej resenjem.

inace i ja bih isao na onaj povoljan a4,sta znam koji kodek moze da trazi hardversku akceleraciju...

Zato pitam.. Kasnije planiram da uzmem diskretnu graficku, pa da ne bude problema sa napjanjem.. Mozes samo da mi pojasnis to oko kodeka? Kakav problem moze da nastane? Msm kupujem konfiguraciju sad i ko zna kad.. Da ne bude dobio si pare za nov komp, pa opet nesto kukas.. :D

Kakvu bi grafičku uzeo kasnije?
Ja bih ti preporučio komponente koje sam gore naveo iz Benchshop-a. Možeš eventualno da uštediš 1000rsd kupujući hard disk na drugom mestu. Kućište sa napajanjem možeš uzeti polovno kao što je umart predložio. A kasnije, umesto grafičke, prodaj A4 i kupi A8 ili A10, i dodaj još 4GB iste takve memorije i imaćeš odličan računar za svakodnevnu upotrebu.

svi moderni cpu-i podržavaju hardversku akceleraciju hd videa.

g1820 je daleko brži od bilo kog dual amd apu-a , tako da je to jedini izbor.
uzmi najjeftiniju h81 ploču, jer razlike izmedju nje i b85 nema.
seagate barracuda 1tb je takodje daleko bolja od konkurencije.
raidmax rhino ima cwt napajanje od 500w, koje je za ovakvog potrošača iha-haj.

sa intelom možeš u budućnosti lako da se apgrejduješ na i5, dok je kod amd upgrade na daleko slabiji g860
jedina upgrade opcija (i nimalo spektakularna).

kad naleti, uzmi neku polovnu 260x ili 270x i pevaj.

Kakvu bi grafičku uzeo kasnije?
Ja bih ti preporučio komponente koje sam gore naveo iz Benchshop-a. Možeš eventualno da uštediš 1000rsd kupujući hard disk na drugom mestu. Kućište sa napajanjem možeš uzeti polovno kao što je umart predložio. A kasnije, umesto grafičke, prodaj A4 i kupi A8 ili A10, i dodaj još 4GB iste takve memorije i imaćeš odličan računar za svakodnevnu upotrebu.
Nije mi graficka ni presudna ako sve okej funkcionise.. Svidja mi se jako ta kombinacija A68HM-E33 ploce + a4 6300 ili a4 7300. Verujem da je sig bolje od one sklopljene komponente sto sam postavio u drugom postu.. A kada biram kuciste bitno je da ima oznaku mATX kako bi se ta MSI ploca uklopila? I samo jos da utvrdim, koje napajanje ce biti dovoljno ako ubuduce budem stavljao A8 ili A10? :) Hvala jos jednom svima na savetima..

svi moderni cpu-i podržavaju hardversku akceleraciju hd videa.

g1820 je daleko brži od bilo kog dual amd apu-a , tako da je to jedini izbor.
uzmi najjeftiniju h81 ploču, jer razlike izmedju nje i b85 nema.
seagate barracuda 1tb je takodje daleko bolja od konkurencije.
raidmax rhino ima cwt napajanje od 500w, koje je za ovakvog potrošača iha-haj.

sa intelom možeš u budućnosti lako da se apgrejduješ na i5, dok je kod amd upgrade na daleko slabiji g860
jedina upgrade opcija (i nimalo spektakularna).

kad naleti, uzmi neku polovnu 260x ili 270x i pevaj.

E, ovo me je zanimalo.. Da cujem takodje i neko misljenje o Intelu. Znam da su skuplji intel procesori bez premca, ali za ove "niskobudzetne" nisam bas najbolje upucen.. Veoma bitan faktor mi je i to koliko ce sve ubuduce moci da se apgrejduje.. Iskreno, vise sam ljubitelj intela, ali pri ovom budzetu se nisam ni usudjivao da gledam nesto od njihovih proizvoda.. :)
Po ovim benchmark uporodjivanjima sto sam upravo gledao zaista je g1820 dosta bolji od a4-6300 i za nijansu bolji od a4-6400, a jeftinija je opcija..

Poslednja izmena:
4k kokane,a i vidis da sve ide na .265,kad vec kosta manje vise isto sto ne ici na malo jacu konfu graficki,kad je vec cpu snaga irelevantna...

druga prica kad je vec kasnije budzenje u prici,tu je tvoj predlog neupitan.

samo intel i nema glava da te boli .

uzmi ovo i prebrinuo si brigu . kad skupiš još neku kintu dodaj grafiku , ovo gura PES i slično bez problema.

ps- umarte , kakav bre 4k ? i na kom monitoru ??? jel znaš ti koliko košta 4k monitor, i koliko je potreban nekom ko je izdvojio 23 iljade za komp.

ps# 2. ovo je tvoja konfa, dont look any further. ( (R)denis edvards i sejdi garet)

Prilozi

• Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    62.6 KB · Pregleda: 149
Poslednja izmena:
Kakv sad PES :D A i reče čovek da mu treba HDMI izlaz na ploči, a ta gore je nema
Sve može da se apgrejduje. Ako ništa drugo, kad se menja procesor, može se i ploča promeniti, nije zazidana u kućištu :D
A8 i A10 nisu mnogo veći potrošači. Dok ne staviš diskretnu grafičku, ni jedan sistem ti neće povući više od 150W
Intel ima bolji CPU, a AMD bolji GPU. Ali nisam siguran da ćeš primetiti neku razliku u svakodnevnom radu. U suštini, sve zavisi od programa koje koristiš. Ako koristiš Excel, bolji je intel, ako koristiš Libreoffice Calc, bolji je AMD. Photoshop i GIMP (delimično) imaju podršu za GPU akceleraciju, dok Paintshop Pro nema (koliko ja znam). Video plejeri se takođe sve više oslanjaju na GPU. Web browser-i su negde na pola-pola, zavisi od sadržaja (java gluposti na CPU, flash đubre na GPU)

Poslednja izmena:
kokan: lepo velim,mislio sam da je to to po pitanju te konfe,nisam znao da ce posle da se ide na diskretnu grafiku i cudesa,inicijalno je bilo samo net i filmovi,pa ako je tako vec i tu stvarno cpu snaga ne igra ulogu,apu deluje malo vise futureproof bez daljih investicija,u smislu da za 3-4g kad nadamo se svi budemo prelazili na 2 i 4k moz' da posluzi.svaki drugi scenarij naravno da je intel bolji.

o, felipea mu gonzalesa ! - stvarno nema hdmi .

u slučaju tom, idi na MSI H81M-E33 , skuplja za iljadarku al ima taj hdmi, jku mu okupatorsku .

...a za klintona mogu samo da kažem da je žena !

Mada i dalje nije rekao kakvu grafičku planira ako ne igra igre. Svaka kombinacija celerona i grafičke do 10.000 je lošija od A8 ili A10 APU-a

Ne bih mogao sad da kazem kakvu, jer i ovo je neki dozvoljeni budzet.. Kad bude doslo lepse vreme, bice i za diskretnu.. :D Godinama unazad nisam igrao nista "jace" od CS 1.6, tako da verujem da ce ovo savrseno da sluzi.. :D Uvazicu tu ispravku za MSI H81M-E33.

Skoro sam sastavljao racunar na poslu sa slicnim specifikacijama ali je morala ploca da bude micro itx i iako sam krenuo da jurim intela na kraju sam uzeo AMD (richland dualcore) jer razlika u ceni je na kraju ispadala nekoliko hiljada sto dodje 20 do 30% razlike u ceni ako se dobro secam.

Sto se performansi tice brz je kao munja ne trosi mnogo niti se greje.
Jeste pentium bolji ali u realnom radu mislim da bi to retko ko mogao da primeti na HTPC racunaru.

Kada se uzme razlika u ceni na procesoru i na ploci plus sto micro itx ploce za intela sa hdmi kostaju BOGA oca mislim da je to sasvim ok alternativa.

Poslednja izmena:
Da, Celeron jeste brži u CPU aplikacijama, ali je svaki desktop procesor više nego dovoljan za standardnu kućnu upotrebu. Mislim, kad se oni jadni Atomi u tabletima sasvim lepo bore sa tim, sa FM2(+) ili 1150 sigurno neće biti problema. Da uđeš u ranju vezanih očiju i skineš bilo koji procesor sa police, biće ti sasvim dovoljan. Zato smatram da je bolje imati rezervu u GPU delu, jer, kao što rekoh, sve je više "kućnih" programa koji se oslanjaju na GPU (office, web browseri, video plejeri, photo editori...)

+1.ali kokanova prica stoji,jer ce se bocne posle graficka,provrti neka igra,a tu celeron mozda odradi pos'o,plus moz' da se apgrejduje,dok APU nema sta da trazi.

+1.ali kokanova prica stoji,jer ce se bocne posle graficka,provrti neka igra,a tu celeron mozda odradi pos'o,plus moz' da se apgrejduje,dok APU nema sta da trazi.

Upravo to.. Ako u nekom doglednom vremenu bude bilo para, tada zbog ovakve ploce nece biti problem da se doda neki kvalitetniji procecor tipa I3,i5,i7 i uz solidnu graficku bi sasvim bila dobra konfiguracija. Razmislicu jos o predlozima, pa javljam sta sam uzeo.. :)

dualchannel memara je obavezna za apu,narocito za a10.inace bih dodao za fm2+ i 7xxx apu,pa po cenu da uzmes 7600k tj a8.iz vise razloga,najvise koliko toliko ziv soket,noviji silikon...

Nazad
Vrh Dno