Šta je novo?

Konacno, 6600GT u AGP varijanti i kod nas!

Heh, a zato moj drug ima 13000 u 3D Mark 01 sa FX5900XT, dok ja imam 17000. Heh. On ima AMD, a ja Intel. Znaci sve je u FSB-u. Glupi 3D Mark 01 :smash:

3D mark 01 vise nije relevantan DX8.1 test. Previse je ovistan o precosru. Sa 2800+ klokovan na 2250Mhz i GF4 titanium moze ici na skoro 15000 markova.

uNesc0 je napisao(la):
3D mark 01 vise nije relevantan DX8.1 test. Previse je ovistan o precosru. Sa 2800+ klokovan na 2250Mhz i GF4 titanium moze ici na skoro 15000 markova.

Pa toliki skor moze da se postigne i sa overklokovanim bartonom.

@unesco: Sto "skoro" 15000 ? :d ide i preko, been there, done that.
@Delija: da :) ocigledno sam se zaje** pri pisanju :S:

Znam, zezao sam se! ;)

Sto se odma' mrstis? :D

Ser_Zile je napisao(la):
pogle ti njih dvojicu sto spamuju opusteno :d

E stvarno,ljudi!Pricajte ima li jos neka 6600GT AGP na trzistu,osim onog Sparkle-a?Pozurite,blizi se PDV!

a sta ce ti ta karta ? :) uzmi neku 6800le za 20e vise i vozi...dok ne budu te kartice ispod (6600gt) ispod 190e, nacekacete se. PDV ti nece smetati, isto ce sve kostati, ako ne i manje (PDV je 18%)

gx-x je napisao(la):
...PDV ti nece smetati, isto ce sve kostati, ako ne i manje (PDV je 18%)
Da to u zemlji dobrih vila, jednoroga i vilenjaka :)

za one koji jos uvek ne kapiraju:

Prilozi

• PDV.jpg
    PDV.jpg
    131.4 KB · Pregleda: 143
gx-x je napisao(la):
PDV ti nece smetati, isto ce sve kostati, ako ne i manje (PDV je 18%)

Pa jesi li ti normalan? Kako nesto moze da pojeftini ako povecas cenu sa 18%? Ustvari ako si budala pa sada placas porez na komponente to je onda tvoj problem. Obrati se pravim ljudima :D

pa ti "pravi" kojima se obracam nece placati ni PDV, kao sto ni sada ne placaju porez. Jednostavno. Rec je o legalnoj prodaji. Bilo je mnogo razglabanja na ovu temu, necu da razglabam ponvo. Oni koji prodaju HW bez poreza sada, prodavace ga i bez PDV-a od nove godine. Ostatak je objasnjen na slici koju sam postovao.

gx-x je napisao(la):
za one koji jos uvek ne kapiraju:
To o cemu ti pricas je cista teorija. I do sada je postojao porez na sve komponente osim periferija od 20% (znaci na procesore, maticne, hardove, graficke, memorije, opticke uredjaje osim CD citaca, napajanja itd.). Mislis da je neko placao taj porez? Pa evo ova Sparkle 6600GT AGP sto kosta 200 evra bi trebala da bude 200e + 20% porez = 240e. Ceo trik sa PDV-om je drugaciji sistem napate poreza u cilju tezeg izbegavanja istog, ondosno glavni problem je sto sada uvoznik mora da pljune u startu ceo PDV tj. svih 18% pa da ceka povracaj od drzave, a do sada je taj isti uvoznik bio toga oslobodjen. Cene posle nove godine nikako nece pasti. Licno ocekujem da ce svi u startu podici cene za 20% (ne 18% vec bas 20%) kako bi se nakon ~mesec dana situacija smirila i vratila na neku normalu cineci ukupno poskuljenje od oko 10%. Posto cene hardvera stalno padaju taj porez se nakon nekog vremena nece ni osetiti, dok ce na drugoj strani veliki deo hardvera biti "legalizovan" tj. i drzava ce imati neku korist od toga (ne samo od prodaje racunara vec generalno). Naravno granica ce i dalje biti busna, ali ce se udeo sivog trzista smanjiti na neku relativno normalnu meru. U principu mnogo toga ce zavisiti i od revnosnosti sprovodjenja PDV-a, ali ima na umu da se sistem PDV naplate poreza odavno primenjuje kod nas na cigare, alkohol i kafu, a sad ti razmisli zasto su bas ti proizvodi izabarani za to i zasto se na njih ne primenjuje ovaj "klasican" sistem gde krajnji kupac placa 20% (inace i za naftu vazi slican sistem, samo malo modifikovan).

E bas nije tako! Sada na hardver ne ide porez, ako se prodaje racunarski sklop. Zato ako neko prodaje, recimo, integrisani kompjuter uvek moze da ti proda odvojeno graficku.

Dok kad uvedu PDV to nece moci, nego ce uvoznik morati da izbegava porez, tako da ce biti mnooogooo teze da se opere porez. Stoga, kupite sad sta treba...

uNesc0 je napisao(la):
E bas nije tako! Sada na hardver ne ide porez, ako se prodaje racunarski sklop. Zato ako neko prodaje, recimo, integrisani kompjuter uvek moze da ti proda odvojeno graficku.

Dok kad uvedu PDV to nece moci, nego ce uvoznik morati da izbegava porez, tako da ce biti mnooogooo teze da se opere porez. Stoga, kupite sad sta treba...
Ja sam napisao kako to funkcionise u teoriji (na sve osim periferija i celog racunara _ide_ porez od 20%), a ne o mahinacijama i o nacinu kako izbeci to placanje. Naravno da stoji to sto si rekao, ali daleko od toga da se ceo sistem prodaje komponenti oslanjao samo na tu "foru".

Poslednja izmena:
svi ce u startu podici cene ? Oce, podici ce "xyz kompljuters" koji na lageru ima 1 hdd, 3 misa, 4 graficke (eagle) itd. zato da bi mogao da uzme sledecu turu koja ce ga kostati odma onih 18% koje on nema u dzepu. Velike firme koje imaju da iskesiraju to nece podici cene, ili oce onoliko koliko moraju, kolika bude razlika. NE kazem ja da vas dvojica niste u pravu, ali ona slika koju sam postovao je sustina i kako Roj rece, teorija. E sad kako ce ko muvati i da li ce dizati cene jer nema kesa da plati 18% (potrosilo se za novaka) i koliko ce tih firmi biti, videcemo. Da li ce na kraju opet osloboditi krajnjeg kupca PDV-a na ceo sklop, videcemo, ali ne verujem. Ovih 20% sto se nije placalo na ceo sklop je bio izgleda promotivni period...nigde u svetu to nema, kod nas ima (bilo je) ali izgleda da vise nece biti.
Sto se samog PDV-a tice i onoga kupujte dok ne stigne PDV, to je glupo. Sta sad, nikad vise necete kupiti nista zbog PDV-a ??? Navika je cudo, videcete. I uvek ce biti robe na crno i nacina za "ovo i ono" tako da ko zna, zna, ko ne zna, njemu ce biti isto porez ili PDV.

gx-x je napisao(la):
Da li ce na kraju opet osloboditi krajnjeg kupca PDV-a na ceo sklop, videcemo, ali ne verujem.

naravno da nece jer onda nisu nista uradili :)
i ja takodje ne vidim cemu tolka frka oko PDV-a, HW je bio do sada dzaba kod nas e uskoro ce da bude kao u okruzenju pa ko je sta kupio kupio je dok je "popust" trajao :)

:wave:

Naravno da nema potrebe da se dize tolika frka oko PDV-a. Sve ovo me malo podseca na onaj Y2K bug (samo lokalizovan :)). U principu PDV-a treba da se plasi samo onaj ko je planirao da kupi racunar ili radi upgrade u toku januara. Mi ostali koji cekamo A64 cemo na leto imati NF4 ploce koje ce biti jeftinije od sadasnjih NF3 (sa sve porezom), kao i brze A64 procesore koji ce biti ako ne jeftiniji ono bar iste cene kao sad. Isto vazi i za graficke. Jedini koji ce i na leto biti u frci su okoreli Intelovci jer ce AMD i dalje biti No.1 :D

Poslednja izmena:
ja sam uvek bio za da svi trebaju da placaju porez... zaboga kako i ochekivati da neshto funkcionishe kad se trgovina obavlja 90% na crno (kao shto je sluchaj u u poslednje vreme pred pdv)... naravno glupo je shto rachunari i oprema vishe nisu u povlashcenom polozaju...

Apsolutno se slazem. Inace ljudi su se mnogo razmazili. Kompijuteri su nikad jeftiniji, a bice i jos jeftiniji. Ako nekome bas treba skup racunar za ozbiljan posao, neka ga kupi. Ko hoce da se zeza, net, muzika filmovi, moze da kupi ceo racunar za 150 evra. Ko hoce da se igra neka kupi PlayStation. A ko hoce da se igra na skupom kompu neka se otvori i plati sa sve porezom. Neprestani i bezciljni upgrade-ovi polako zalaze u oblast luksuza i ezoterije, a na takve stvari i treba platiti pun porez. Prihvatite PDV muski :)

Da li Sparkle radi na 2.0ns ili na vise!?!!!!

Poslednja izmena od urednika:
Prihvatamo mi PDV, samo me brine jedna sitnica. Zasto je cena hardwera kod nas i u Nemackoj slicna, tj. razlika je 1-2%, a oni tamo vec placaju porez? Ima da budemo najskuplji u okolini kad se uvede PDV. Izgleda da "prva ruka" tj. uvoznici "drpaju" npr. uvezu kuciste za 6-7e i posle ga "valjaju" za duplo :)
Neki bi to pravdali cenom transporta. Pitam se koliko kucista staje u kubni metar drva :d ili tonu uglja. :d
Neko bi sad mogao reci zasto poredim kucista i drva. Zato sto se jednako tretiraju, stizu iscukana, iskrivljena, izudarana... posle Zile mora cekicem da ih "pegla" :)

Poslednja izmena:
andrejmi je napisao(la):
Da li Sparkle radi na 2.0ns ili na vise!?!!!!

Vidi majku mu jedini on-topic post na ovoj strani :D

Nazad
Vrh Dno