Šta je novo?

Komsije Bugari....

boki019

Slavan
Učlanjen(a)
20.07.2010
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
I7 265k
Matična ploča
Asus Z790
RAM
32gb
GPU
3070
Storage
1 tb gen5 Lexar
PSU
Asus Rog 750w
Kućište
Silencio CM
Monitor
Lg 27 4k
Miš & tastatura
Logi Master & MX Keys
Pristup internetu
  1. Optički internet
Za 100 godina :D
Evo npr. kod mene u selu nema ništa osim mts interneta koji radi ponekad, evo i ovu poruku pišem sa telefona... :mad:

Meni, posto sam na 10ak km od granice, se vise isplati da razvucem kabl do kuce iz Vidina nego sto placam lelekomu 3000 za 20mbit BEZ iptv :)

Au za ~800 din 39 mb I 120 tv programa... *** oni imaju izgradjenu opticku infrastrukturu, a mi jos na bakru.

Poslednja izmena:
E kad vidim ovakvo nesto momentalno se razbolim. Koji smo mi indijanci(mislim na drzavu).

Ja ne bih imao poverenja u provajdera koji nije sposoban da napravi prostu redirekciju, ukucate url adresu bez prefiksa www i on ga ne prebacuje na www, to je debelo sumnjivo i amaterski

Meni, posto sam na 10ak km od granice, se vise isplati da razvucem kabl do kuce iz Vidina nego sto placam lelekomu 3000 za 20mbit BEZ iptv :)

Imaš 20Mbit i krivi ti dio! Ja u CG imam 2Mbit za otprilike iste pare. Doduše, do koga je stigla optika ima i 20Mbit, a mi na 20 min pješke od centra PG, dobićemo za koju deceniju.

imam ja 20 ali delimo nas nekoliko.. :)
nije poenta da je meni malo, (stavise, 90% vremena stoji na idle :) nego sta prosecan bugaron ima i za koje pare...

Jer neko od vas bio u Bugarskoj u skorije vreme? Infrastruktura im je u raspadu, tako da sumnjam da bi i net bio nesto bolji. Sto se tice interneta u Srbiji, aj se malo okrenite unazad, pre par godina da li ste mogli da zamislite brzinu 20Mb, ja znam da kad sam dobio 1Mb pre 4-5 goidna, da sam bio O_O.

Za 100 godina :D
Evo npr. kod mene u selu nema ništa osim mts interneta koji radi ponekad, evo i ovu poruku pišem sa telefona... :mad:

Zemljak :) ja sam ti iz Jaše Tomića, kako nemate wireless, sigurno može da se uhvati neki signal iz Krajišnika. Kod nas ima četiri provajdera.

nije poenta da je meni malo, (stavise, 90% vremena stoji na idle :) nego sta prosecan bugaron ima i za koje pare...

Pa bitno je onih 10% kad koristis Internet i kad treba nesto da zavrsis sto pre, ali prosecnom Sirbistancu ne treba ni ova brzina koju imamo :trust:

Jer neko od vas bio u Bugarskoj u skorije vreme? Infrastruktura im je u raspadu, tako da sumnjam da bi i net bio nesto bolji. Sto se tice interneta u Srbiji, aj se malo okrenite unazad, pre par godina da li ste mogli da zamislite brzinu 20Mb, ja znam da kad sam dobio 1Mb pre 4-5 goidna, da sam bio O_O.

Ovo i meni pade na pamet... Na privatnom trekeru gde su se iznosili podaci o brzini konekcije i ceni iste Bugari su bili skoro pa na zacelju, mi smo se daleko bolje kotirali.

Zato sto smo mi lideri u regionu. Kako to no znas ?

Vidim da ne koristite njihove trackere, ono je ludilo, imao sam Exe wireless 25/5 jedan mesec, skupo mi je pa sam smanjio na 10/2, što sad imam... Elem nije bilo bukvalno ni jednog torrenta koji nije išao bukvalno 25Mbit/s sa BG trackera, a i imam drugaricu u Sofiji, ono odem, speedtest na laptopu mi pokazao 20/20 i onda ukapiram da sam na 802.11g wireless-u, na kablu bilo 85/25 doduše lokalna brzina za Bugarsku, van je paket 25/25M za nekih 25lv tj ~13eur.

Jeste da su im mrežni i optički kablovi često razvučeni "spajdermen" metodom, i da deluje ružno, ali radi.

Ima doduše i ljudi koji imaju tipa 25/4Mbit, ali obično su i DL i UL mnogo veći nego kod nas.

Ako cemo u te price da ulazimo Rumunija ima najbolji internet u Evropi, a isto su nam komsije. Bolje na njih da se ugledamo. XD

Poslednja izmena:
Jeste da su im mrežni i optički kablovi često razvučeni "spajdermen" metodom, i da deluje ružno, ali radi.

Ma neka ga okace i meni naglavu samo neka radi, ova nasa marva bre nije sposobna ni tako da razvuce optiku a kamoli da je polozi u zemlju.

Kako smo krenuli mi optiku necemo videti ni za jos 5-10 godina u srbiji kako treba. Na to mislim da cela srbija bude pokrivena a ne tu deo grada ovde dao grada onde i ko *****ka kada ceprka po travi i trazi gliste tako je i nasa optika rastrkana. Svuda je ima po malo i ono koji je imaju su privilegovani dok ono koji su osudjeni na wifi ili adsl ili cable jos duzi niz godina ce da cupkaju u mestu i da zavide ovima na otici. A nasi ce se busaju u grudi i vicu pa sta hocete vidite da radimo na optici i da smo krenuli da je uvodimo, u fazonu polako sticemo i do vas samo je pitanje kada.

Mislim da bi ovaj crtic sto tek treba da izadje biti prava slika kako nasi inzinjeri vide svoje postavljanje optike koji se nalazi na pocetku crtaca ali slika je daleko losija i mi je korisnici vidimo kao drugi deo:

Pogledajte video i bice vam sve jasno.

Sto se tice interneta u Srbiji, aj se malo okrenite unazad, pre par godina da li ste mogli da zamislite brzinu 20Mb, ja znam da kad sam dobio 1Mb pre 4-5 goidna, da sam bio O_O.

Pa dobro hocemo ceo zivot da se vracamo u proslost i da se prisecamo kako je bilo ili ce gledamo u buducnost gde tek treba da stignemo, jer ako budemo se non stop okretali prema proslosti nikada necemo prestati da se spoticemo o kamenje koje nam se nalazi na putu prema buducnosti jer da gledamo u pravcu buducnosti videli bi i to kamenje koje bi zaobisli i napredovali jos brze u buducnost.

Poslednja izmena:
Dragane potpisujem sve sto si napisao.

Prestanite samo da kukate i da se zalite. Situacija sa dostupnoscu visokopropusnog Interneta nije ni blizu toliko losa koliko bi se dalo zakljuciti iz plakanja pojedinaca ovde. Nije savrsena ali bar niko od vas ovde nije dosao preko DialUP-a i 56k modema. Drugo, ne znam da li je iko od vas bio u Bugarskoj ili radio tamo, ali u ruralnim delovima nije bas tako lepo i cvetno kao sto to izgleda kada se gleda necija internet prezentacija.

Kod nas je 60 mbps link dostupan za 40 EUR sto ukljucuje i gomilu kablovskih kanala. Sto se mene tice - to je sasvim ok.

Prestanite samo da kukate i da se zalite. Situacija sa dostupnoscu visokopropusnog Interneta nije ni blizu toliko losa koliko bi se dalo zakljuciti iz plakanja pojedinaca ovde. Nije savrsena ali bar niko od vas ovde nije dosao preko DialUP-a i 56k modema. Drugo, ne znam da li je iko od vas bio u Bugarskoj ili radio tamo, ali u ruralnim delovima nije bas tako lepo i cvetno kao sto to izgleda kada se gleda necija internet prezentacija.

Kod nas je 60 mbps link dostupan za 40 EUR sto ukljucuje i gomilu kablovskih kanala. Sto se mene tice - to je sasvim ok.

Pa dogod ne pocnemo stavrno da kukamo i da se zalimo necemo imati internet kakav valja, a i dzaba ako postoji brz internet ako cena nije povoljna. Dzaba meni sto ima 60 mbps internet kada ja tih 40 evra za mesec dana nebih dao pa da je jedini net kod nas dostupan drugo ako nekome treba za posao i od toga zivi i zaradjuje pa mu treba ali za kucno koriscenje treba nesto povoljnije da se ponudi, jer tih 40 evra je jedna cetvrtina necije plate i to necije nego jedno 75% stanovnistva ima platu oko 200 evra pa cak i manje pojedini. A ta gomila kablovskih kanala je blago receno srednje zalosna ponuda, od tipa madjarskih kanala preko ostalih koprenikus 1,2,3 i vec sve kojih shit kanala samo zato ima gomila kanala a da bude jos veca fora nemaju licencu za neke kanale. A kada bi ubacili one prave kanale koji vrede cemu e to bi onda bila ponuda a ovo sto sada nude je ocaj zivi.

Eto da ne bude da si samo ti bio na dial up internetu i 56k modemima i ja sam isto bio i znam kako to izgleda kada sa dial up mrezom skidam muziku preko kazaa programa pa jednu pesmu skidam po par sati ali je skinem, i kada u toku noci skinemo 3-4 pesme e to je bilo wow ali nije to poenta cele ove price.

Poenta je cele ove price da dok dete ne zaplace majka ga ne nahrani tako je i sa interntom dogod se mi ne pobunimo i nesto ne preduzmemo necemo videti optiku jos dugo vremena od nasih provajdera dok mozda stranci koji uvide celu situaciju pa iskoriste istu pa ulete i postave svoju optiku i pocnu da otimaju nasim provajderima korisnike, mozda se ovi nasi pocnu cesati po glavi i krenu da nesto rade, jer dogod ne budemo imali pravu konkurenciju ovako ce nam biti.

E pa drugari kad su drugi nešto drugo radili 90-ih i na početku 2. milenijuma nama su neke druge stvari bile interesantne, predpostavljam da nam tehnologija ni na kraj pameti u to vreme nije bila tako da šta je sve bilo i čime smo se sve bavili ovakva situacija je odlična za nas u ovom trenutku. Jeste u pravu ste svi vi koji kažete da debelo kasnimo za ostalima i što se tiče televizije i što se tiče neta ali morate da vidite da se takođe polako i pomeramo sa mrtve tačke. Pre samo nekoliko godina ja ovu brzinu sam mogao da sanjam samo a sada ovih 10Mb/s mi je sasvim dovoljno i ne tražim ništa više. Takođe i za televiziju pre kad sam gledao Discovery, Nat Geo, Animal Planet i ostale dobre satelitske kanale mogao sam samo da sanjam da će nekad biti i na našem jeziku, sa našim prevodima a evo sad ih maltene svi imamo u našim domovima.
Veoma polako to kod nas ide sve, ali se kreće polako u nekom željenom pravcu i bolje brzine i više lokalizovanih kanala i sve više HD kanala. Jeste užasno teško gledati kako sve to sporo ide kod nas ali bar ide nekako. I siguran sam da će se ove godine sve to podići za opet neki malo bolji nivo gde ćemo imati i malo bolje internet brzine i bolju ponudu običnih i hd kanala. U takvoj smo situaciji da ne možemo takve stvari zahtevati odmah i sada što se kaže, *** sami smo krivi.

Sledeci skok je optika. To je bar prosto :)

Kolko ja znam u Bugarskoj ADSL tehnologija nije ništa manje zastupljena nego kod nas, kod njih postoje paketi:
do 15/1Mbit - 14.80lv mesečno ~ 8 eur
do 20/1Mbit - 16.80lv mesečno ~ 9 eur
http://www.vivacom.bg/bg/residential/prices_and_services/internet_svyrzanost/internet_vivacom_net

Tako da za relativno male pare imate barem ADSL i u selima itekako... Daleko su oni od Dial-UP modema. A i njihove mobilne 3G mreže pokrivaju oko 99% stanovništva, tako da su i tu ispred nas, inače mreže su im HSPA 14.4M/HSPA+21M/HSPA+42M, tako da su i tu ispred nas.

Onda recimo imaju sledeće WiMAX mobilne pakete - FLAT:
Do 24Mbit mobilni WiMAX flat - 29.90lv ~15eur
Do 8Mbit mobilni WiMAX flat - 19,90lv ~10eur
Do 16Mbit mobilni WiMAX flat - 24,90lv ~12eur.
Pokrivenost: http://www.maxtelecom.bg/en/coverage.html

Ako ovo uporedimo sa Orion Telekom CDMA mobilnim flat-om, dobijamo slične cene i sličnu pokrivenost, al 10x veću brzinu.

Poslednja izmena:
Pa dogod ne pocnemo stavrno da kukamo i da se zalimo necemo imati internet kakav valja, a i dzaba ako postoji brz internet ako cena nije povoljna. Dzaba meni sto ima 60 mbps internet kada ja tih 40 evra za mesec dana nebih dao pa da je jedini net kod nas dostupan drugo ako nekome treba za posao i od toga zivi i zaradjuje pa mu treba ali za kucno koriscenje treba nesto povoljnije da se ponudi, jer tih 40 evra je jedna cetvrtina necije plate i to necije nego jedno 75% stanovnistva ima platu oko 200 evra pa cak i manje pojedini. A ta gomila kablovskih kanala je blago receno srednje zalosna ponuda, od tipa madjarskih kanala preko ostalih koprenikus 1,2,3 i vec sve kojih shit kanala samo zato ima gomila kanala a da bude jos veca fora nemaju licencu za neke kanale. A kada bi ubacili one prave kanale koji vrede cemu e to bi onda bila ponuda a ovo sto sada nude je ocaj zivi.

Eto da ne bude da si samo ti bio na dial up internetu i 56k modemima i ja sam isto bio i znam kako to izgleda kada sa dial up mrezom skidam muziku preko kazaa programa pa jednu pesmu skidam po par sati ali je skinem, i kada u toku noci skinemo 3-4 pesme e to je bilo wow ali nije to poenta cele ove price.

Poenta je cele ove price da dok dete ne zaplace majka ga ne nahrani tako je i sa interntom dogod se mi ne pobunimo i nesto ne preduzmemo necemo videti optiku jos dugo vremena od nasih provajdera dok mozda stranci koji uvide celu situaciju pa iskoriste istu pa ulete i postave svoju optiku i pocnu da otimaju nasim provajderima korisnike, mozda se ovi nasi pocnu cesati po glavi i krenu da nesto rade, jer dogod ne budemo imali pravu konkurenciju ovako ce nam biti.

Dobro i posto si se sad pozvao na klasicne izgovore (slaba zarada, mala plata, ne bih ja to, los kvalitet) hajde da vidimo sta si ti konkretno uradio ili planiras da uradis da bi se stanje poboljsalo (sem sto ces da kukas po forumima na koje, realno, oni koji su bitni ne obracaju paznju)?

Nema on sta da gleda i da planira. On je korisnik usluga koje su u odnosu na usluge koje se nude rumunima i bugarima 10 puta losije na papiru. Ima u Srbiji ljudi koji se zovu investitori pa neka se oni pri'vate posla, a posla ima itekako. Internet provajding je u danasnje vreme vreme retko siguran za investiranje u odnosu na neke druge razvojne projekte u koje se nasi bajni biznimeni kane upustiti. Da su pametni kao sto nisu, utrkivali bi se ko ce pre da ulozi pare.
Ovako, mozemo samo da naklapamo po forumima i da se nadamo nekom boljitku od vec postojecih igraca koji su u ISP-u.

kad sam bio u bugarskoj vivacomov 100/50 mbit internet u praksi funkcionise oko 30mbit-a takodje dosta zavisi u kom delu grada se nalazite
uglavnom posle ponoci brzine su bolje ka ostalim EU lokacijama dok oko 20h jedva ide oko 30mbit-a
brzine u bugarskoj su odlicne u lokalu tako da onaj ko koristi torrente i skida od lokalnih peerova njemu je cool...

no internet u srbiji nije idealan, sta vise nego je jadan ali od kukanja nema nista gledajuci globalno vecina provajdera s obzirom da 50-60mbit-a se moze uzeti za oko 40-50 eur sto relativno nije skupo a manje vise dobijes realnu brzinu... no problem je sto vecina naseg naroda jeste na onim najmanjim paketima 10mbit sbb sto placaju oko 15 eur oce da dalje da placaju internet 15 eur a da imaju 100mbit-a realno to nije moguce, s obzirom koliko kosta tranzitni link preko tier 1 provajdera malo treba da se raspitate koliko kosta Teila/Level3/GlobalCrossing 1gbit 10gbit dedicated line...

Prvo samo treba da se pogleda koliko je nas SOX je jadan prema BIX ili slovackom SIX a da ne govorim o VIX..

takodje u crnoj gori madjarskoj slovackoj makedoniji i jos nekim zemljama moze da se nabavi internet lagano i 100mbit i 1gbit kod kuce ali zato postoji FUP cap ak predjes 100, 200, 500 ili 600 gb zavisi od drzave i/ili isp-a odma te limitiraju na 1mbit :)

No ne branim ja nikoga ovde nego sam samo realan, i slazem se da provajderi u srbiji ne rade dobro i da u srbiji moze da bude bolje sto se tice razvoja u Internet sektoru... i da se uvede FTTH prvo u vecim gradovima pa polako i ostalim delovima, no to se nece desiti dok nekom tamo iz neke Stranke/Drzave bla bla bla ne padne na pamet da ulaganje u opticku infrastukturu moze samo da poveca profit jos uvek drzavnog Telekoma Srbije... A price da Stranac ce uvesti blagostanje ni od toga nema nista kao sto rekoh gore samo da se pogleda crna gora makedonija i njihov FUP...

Poslednja izmena:
Dobro i posto si se sad pozvao na klasicne izgovore (slaba zarada, mala plata, ne bih ja to, los kvalitet) hajde da vidimo sta si ti konkretno uradio ili planiras da uradis da bi se stanje poboljsalo (sem sto ces da kukas po forumima na koje, realno, oni koji su bitni ne obracaju paznju)?

Nemam sta vise da dodam jer dulsrules je sve vec napisao.

Rkose mi ovi iz TT da im je u planu da osnovni paket kroz koju godinu bude 100 megabita ! Ako lazu mene lazem i ja vas :D

Rkose mi ovi iz TT da im je u planu da osnovni paket kroz koju godinu bude 100 megabita ! Ako lazu mene lazem i ja vas :D
Realno moguce je ak se prosire i uzmu dobar deo trzista pa tako sa sirenjem svoje mreze i lojalnih korisnika mozda uzput uzmu jos kapaciteta a vec uglavnom iz godine u godinu cene tranzitnih linkova pada :)
No TT se veoma sporo siri po beogradu tako s obzirom kako trenutno rade ima da se nacekamo 100mbit da bude osnova :p

Vrh Dno