Šta je novo?

Komsije Bugari....

Sigurno je da može kod nas mnogo bolje ali sve koči verovatno PTT. Samo da što više uzmu uz što manje ulaganja. Kod mene, ispod Avale lokalna kablovska mreža već 5 godina neće da mi sprovede kablovsku a udaljen sam od avalskog puta gde prolazi glavni kabl, jedno 100 metara. Jednoszavno neće da to urade, glavno im je da naplaćuju više od SBB a onima koi su na samom putu. Pošto ni telefonska centrala nema mogućnosti za ADSL mogu samo preko bezžičnog. Srećom našao sam odličnog provadera pa sam sad srećan i sa 8 / 2 za 2650 din. Kažu da kod nas 50% domaćinstava priključeno na internet ali kakav ? Pitam mog provajdera kad ćemo na IPV6 a oni se smeju.

Meni je i ovih 10Mb previše, ej bre, kad to krene da skida, kablovi se usijaju, ne mogu ga obuzdati.

Pa 10Mbit je fino, trenutno imam takav paket, al ne mogu da verujem da neko kaže - ne treba više od ovoga, i da će kablovi da se usijaju :) 8Mbit sam imao pre dve godine, doduše sad mogu 14 za iste pare kod mog ISP-a, ovih 10 je fino u današnjim uslovima, al ipak, ni YT više ne gledam bez makar 720p (ako postoji HD na klipu).

Sve zavisi za šta koristiš internet, al ja već navikao na 2Mbit u uploadu, i to je po nekad sporo, pogotovo u današnje doba kad postoji brdo cloud servisa. Mislim, može da se surfuje i na 1Mbit, al za bilo šta naprednije je to ipak malo... Dok se sinhronizuje box.net, dropbox i slični, s fajlovima od 100-200-300MB...

Sad nešto gledam statistiku potrošnje i ista je kad i prošle i pre dve godine, samo manje čekam... U tome je valjda i najveća prednost bržeg interneta.

Od Ratela ne ocekujem nista dobro, dok god su pod stopalom PTTa i RTSa, nece se trziste otvoriti dovoljno da dodje do dovoljnih ulaganja. Infrastruktura je jako skupa i potrebna su ogromna ulaganja, ovi nasi ili nece ili nemaju para. Vidi samo sta se desava sa obicnom telefonijom. Telenor vec pre 2 godine spremio sve da udje ali mu ne daju a da ne pricamo o tome da dodje neko nov.

A ono najbitnije i kada bi neko hteo da udje da krene da ulaze u nasu infrastrukturu ovi nasi ga oderu sa taksama i kojekavim porezima pa ko je imalo zdrave pameti taj uvati put pod noge i bez iz Srbije, dogod budemo gledali da svakog ko dodje opeljesimo po cenu ako hoce hoce ako nece ko te je*e dotle ce nam biti ovako kako jeste.

Losa birokratija najvise i koci ovu zemlju. Ja znam kako je u gradjevini, bilo kakvo ulaganje je nocna mora. (plus sto svaki politicar koji je u sferi interesa oce svoje parce torte)

Sta gledate Bugare i Rumune, pa oni su pare od EU ulozili u internet tj optiku... Normalne zemlje ulazu u puteve, skole, bolnice a tute Bugari da brze skinu sabrana dela Đine Lin.

Meni sa 10/1Mpbs ne fali ama bas nista, 1080p skinem za pola sata sat i extra. Ko hoce vise, neka plati.

Da je neko od vas sto kukate prosao kroz Bugarsku ne bi im toliko zavideli...

Ja sam prosao i deluju srecnije od nas. Doduse ova zapadna strana ka nama manje srecno ali boze moj :D

Sta gledate Bugare i Rumune, pa oni su pare od EU ulozili u internet tj optiku... Normalne zemlje ulazu u puteve, skole, bolnice a tute Bugari da brze skinu sabrana dela Đine Lin.

Meni sa 10/1Mpbs ne fali ama bas nista, 1080p skinem za pola sata sat i extra. Ko hoce vise, neka plati.

Da je neko od vas sto kukate prosao kroz Bugarsku ne bi im toliko zavideli...

Pa oni su svoje puteve verovatno zavrsili, svoje bolnice izgradili ili su mislili da donacija ili vec sta su dobili da nije dovoljno da se projekat zavrsi pa su ulozili u nesto sto znaju da ce zavrsiti.

Evo samo uzmi Klinicki centar Vojvodine, kada je zgrada zapoceta da se zida odnosno da se pravi klinicki centar, ako ne znas ja cu ti kazem poceta je zgrada da se zida jos davne 1992 godine i do 2010 godine je tako zjapio godinama na snegu i kisi i suncu i da nedavno nije bilo one donacije nikada nebi ni zaziveo novi klinicki centar vojovodine i toliko su imali para da opreme samo jedan deo zgrade dok drugi idalje stoji kao sto je i zapocet i sada se postavlja pitanje hoce se taj drugi deo ikada zavrsiti ili se opet ceka da nam neko da pare da to zavrsimo pod uslovom da se zgrada ne srusi jer je to vec matoro. Sto znaci zapoceta je izgradnja 1992 godine a 2010 godine je deo zgrade pusten u rad sto bi se reklo trebalo nam je 18 godina da od temelja do delom zavrsenog prozivoda napravimo nesto.

Pominjes puteve, sta je bilo sa koridorom 10? O tome bi mogo isto da ti pisem ko i o bolnici. Onda pominjes skole, sta ce nam obrzovanje kada nam iovako i onako deca idu u skolu sa nozevima, pistoljima i ko zna koje cime i malo malo pa pise u novinama ovaj ovog pretuko ovaj ovog izbo i za cega ulagati pare u tako nesto, bolje da sa tim parama angazuju bolje obezbedjenje detektore metala i kamere pa da se uvede maximalna bezbednost u skolama. Nekazem da ne treba graditi nove skole ali bolje iste opremiti sa novom opremom sa racunarima sa labaratorijama i vec sta je potrebno a tek kada sve skole budu pretpane e onda graditi nove.

Bas me zanima koliko je taj fajl u 1080p kada ga skidas lapo sata do sat, ja kada skidam 1080p film nijedan nije ispod 10 gb a bude tu i onih filmova koji su preko 20 gb.

Poslednja izmena:
Pa oni su svoje puteve verovatno zavrsili, svoje bolnice izgradili ili su mislili da donacija ili vec sta su dobili da nije dovoljno da se projekat zavrsi pa su ulozili u nesto sto znaju da ce zavrsiti.

Evo samo uzmi Klinicki centar Vojvodine, kada je zgrada zapoceta da se zida odnosno da se pravi klinicki centar, ako ne znas ja cu ti kazem poceta je zgrada da se zida jos davne 1992 godine i do 2010 godine je tako zjapio godinama na snegu i kisi i suncu i da nedavno nije bilo one donacije nikada nebi ni zaziveo novi klinicki centar vojovodine i toliko su imali para da opreme samo jedan deo zgrade dok drugi idalje stoji kao sto je i zapocet i sada se postavlja pitanje hoce se taj drugi deo ikada zavrsiti ili se opet ceka da nam neko da pare da to zavrsimo pod uslovom da se zgrada ne srusi jer je to vec matoro. Sto znaci zapoceta je izgradnja 1992 godine a 2010 godine je deo zgrade pusten u rad sto bi se reklo trebalo nam je 18 godina da od temelja do delom zavrsenog prozivoda napravimo nesto.

Pominjes puteve, sta je bilo sa koridorom 10? O tome bi mogo isto da ti pisem ko i o bolnici. Onda pominjes skole, sta ce nam obrzovanje kada nam iovako i onako deca idu u skolu sa nozevima, pistoljima i ko zna koje cime i malo malo pa pise u novinama ovaj ovog pretuko ovaj ovog izbo i za cega ulagati pare u tako nesto, bolje da sa tim parama angazuju bolje obezbedjenje detektore metala i kamere pa da se uvede maximalna bezbednost u skolama. Nekazem da ne treba graditi nove skole ali bolje iste opremiti sa novom opremom sa racunarima sa labaratorijama i vec sta je potrebno a tek kada sve skole budu pretpane e onda graditi nove.

Bas me zanima koliko je taj fajl u 1080p kada ga skidas lapo sata do sat, ja kada skidam 1080p film nijedan nije ispod 10 gb a bude tu i onih filmova koji su preko 20 gb.

Los ti je to mentalitet, uvek treba ulagati u vazne stvari. To sto ti mislis da ako se nesto od jednom ne moze zavrsiti onda netreba ni ulagati u to, je potuno losa filozofija, tako se stvrai nikad ne bi zapocinjale, a kamoli zavrsile. Da budemo realni, internet je poslednja stvar o kojoj ova zemlja treba da razmislja, sta vise toliko je trivijalna u velikom sklopu stvari da nije ni vredna pominjanja.

Sto se tice 1080p, imas od 1.5 gb ripove koji su u 1980x1080 rezoluciji.

Za ovakve postove imaš U, pardon B92, Blic i slične sajtove... Da si ikad bio u Bugarskoj, shvatio bi da se živi lošije nego u Srbiji (pitaj nekog Bugarina slobodno). Elem, u Bugarskoj ovaj net ima 20% stanovništva, ostali su na DSL-u kao kod nas. Realno, ovo im je bilo traćenje novca, jer su im putevi gori od naših (da, dobro si pročitao) a bolnice horor (čak i u samoj Sofiji). Ali dobro, da se vratimo na temu: nije mi jasna želja za nekim ultra-mega-giga brzinama kod nas. Ogromna većina ljudi net koristi za zabavu, facebook, e-mail itd. Da li u Srbiji postoji 100 mbps link za firme? Postoji. Prema tome, ako se baviš time, plati za sredstvo koje ti donosi novac.

P.S Ako već morališeš, na šta si mislio kada si pomenuo ''skidanje'' filmova? Pretpostavljam na legalnu kupovinu preko neta :D

Ja trenutno koristim kod Euneta 2500/500 (1590 din) pa sam eksperimenta radi trazio da mi povecaju na 6000/1000 (2190 din) cisto da "osetim" tu brzinu (inace uslovi mi dopustaju do 16 Mbps). Na ovom delu foruma o internetu sam dosta stvari saznao. Najvise mi odgovara ova PTT akcija ali koliko vidim moram da gledam na vreme da posle ne bi morao da placam vise ako se ne odjavim od PTT-a.Targo jos nece u moj kraj mada imam optiku od mog kablovskog operatera u zgradi(od centralnog kabla ide UTP kabl u stan) ali kakvi su diletanti za tv sumnjam da su bolji kad je opticki internet u pitanju(voleo bi da gresim). Sve ovo sam napisao jer znam da ce te reci da mi je Eunet skup ali ja iskreno nevidim neku alternativu. Mozda bi isao i na TotalNet ali nemoze bez tv-a. Neki se zale i na Telekom. U svakom slucaju nesto moram da resim kada je povecanje internet brzine u pitanju.

p.s. Postoji loyalti paket kod Euneta 5000/1000 za istu cenu koju sad placam ali je ugovorna obaveza 18 meseci (bar da je 12 meseci).

Poslednja izmena:
Los ti je to mentalitet, uvek treba ulagati u vazne stvari. To sto ti mislis da ako se nesto od jednom ne moze zavrsiti onda netreba ni ulagati u to, je potuno losa filozofija, tako se stvrai nikad ne bi zapocinjale, a kamoli zavrsile. Da budemo realni, internet je poslednja stvar o kojoj ova zemlja treba da razmislja, sta vise toliko je trivijalna u velikom sklopu stvari da nije ni vredna pominjanja.

Sto se tice 1080p, imas od 1.5 gb ripove koji su u 1980x1080 rezoluciji.

Ne kazem da ne treba ulagati ali imati u planu zavrsetak istih radova u dogledno vreme a ne kao klinicki centar izgraditi ga i onda da zgrada stoji 18 godina netaknuta. Mozda interent jeste poslednja stavka koja ovoj drzavi treba ali ne treba je ni zanemarivati posto je to ipak prozor u svet sto bih ja reko.

Za ovakve postove imaš U, pardon B92, Blic i slične sajtove... Da si ikad bio u Bugarskoj, shvatio bi da se živi lošije nego u Srbiji (pitaj nekog Bugarina slobodno). Elem, u Bugarskoj ovaj net ima 20% stanovništva, ostali su na DSL-u kao kod nas. Realno, ovo im je bilo traćenje novca, jer su im putevi gori od naših (da, dobro si pročitao) a bolnice horor (čak i u samoj Sofiji). Ali dobro, da se vratimo na temu: nije mi jasna želja za nekim ultra-mega-giga brzinama kod nas. Ogromna većina ljudi net koristi za zabavu, facebook, e-mail itd. Da li u Srbiji postoji 100 mbps link za firme? Postoji. Prema tome, ako se baviš time, plati za sredstvo koje ti donosi novac.

P.S Ako već morališeš, na šta si mislio kada si pomenuo ''skidanje'' filmova? Pretpostavljam na legalnu kupovinu preko neta :D

Nebitno da li sam bio u Bugarskoj ili ne ali i ti koji su na DSL-u imaju vece brzine nego mi i to za manje pare. A nasi putevi su kao mnogo bolji? Bolnice su nam takodje horor i ne daj boze da moras da odes kod njih, primera odes u urgentni centar i na prijemnom odelenju ti je pet prijemnih ordinacija u kojima je jedan lekar stazista a doktor knjava negde na spratu a taj lekar stazista je taj koji opsluzuje tih pet ordinacija. I to ti je samo jedan primer a primera bih ti mogo navesti milion.

Naravno da ljudi kod nas vecinom koriste internet za zabavu a onim ljudima kojima treba za poso ok da oni plate ako im to donosi prihode ali nam koji net koristimo za zabavu znaci treba nam odrati kozu sa ledja zato sto hocemo malo da uzivamo u ovim teskim vremenima.

Ne naravno da nisam mislio na legalnu kupovinu filmova jer pored svih troskova koje imam u zivotu za ovo mi ne ostaje para a naravno ni legalna kupovina filmova nije tako pristupacna pa da covek kaze e ajde kupicu jedan dva filma mesecno. Tako da kao sto svih 100% naseg stanovnistva korsti internet za skidanje filmova tako i ja ga isto koristim, a kada vec skidam film onda hocu da ga skinem brzo a ne da film skidam 3 sata da bih ga pogledao za sat ipo.

Poslednja izmena:
Nisi upravu covece, kod nas dolaze iz zapadnih zemalja ljudi da bi radili operacije i slicne zahvate, zato sto je usluga kvalitetna, a cena nije takva da bi za nju mogao kucu da kupis. Mozda nam nisu sve zgrade u blistavom izdanju ali ono u njima je kvalitetno (ne sad ne znam koliko, ali opet savim dovoljno), putevi, pruga, autobusi i slicno su nam u neuporedivo boljem stanju od Bugara. Sigurno nije savrseno u Srbiji, cak mozda ni idealno i uvek treba teziti ka boljem, ali takodje i ne treba preterivati, sto dosta ljudi na ovom forumu radi.

Melodramu na stranu, prioritete uvek treba imati, a internet nije jedan od njih. Slazem se da je on prozor ka svetu i put ka buducnosti, ali da se mi takmicimo sad sa Juznom Korejom i Hong Kongom da bi brze gledali filmove, ja mislim da je to stvarno nezrelo razmisljanje.

Poslednja izmena:
Nebitno da li sam bio u Bugarskoj ili ne ali i ti koji su na DSL-u imaju vece brzine nego mi i to za manje pare. A nasi putevi su kao mnogo bolji? Bolnice su nam takodje horor i ne daj boze da moras da odes kod njih, primera odes u urgentni centar i na prijemnom odelenju ti je pet prijemnih ordinacija u kojima je jedan lekar stazista a doktor knjava negde na spratu a taj lekar stazista je taj koji opsluzuje tih pet ordinacija. I to ti je samo jedan primer a primera bih ti mogo navesti milion.

Nemaju bolju ponudu DSL-a. To da je jeftinije je tačno, ali neznatno (ustvari, možda 1,5 € manje nekom i znači). Putevi su nam bolji, ne mnogo, ali bolji. Bio sam i u njihovoj bolnici na ušivanju i Bože sačuvaj kako su uradili, imam ožiljak kao da me je nekom sekirom ošinuo. Kod nas sam bio na VMA i stanje je mnoogo bolje. Ne moraš nikakve primere da mi navodiš, svestan sam situacije u zemlji... Samo me nervira kad neko preteruje i tvrdi da smo najgori itd.

Naravno da ljudi kod nas vecinom koriste internet za zabavu a onim ljudima kojima treba za poso ok da oni plate ako im to donosi prihode ali nam koji net koristimo za zabavu znaci treba nam odrati kozu sa ledja zato sto hocemo malo da uzivamo u ovim teskim vremenima.

Teška vremena, stvarno? E pa ne bi se reklo po podacima iz ''moja mašina''. Teška vremena su rat, glad, bolest itd.

Ne naravno da nisam mislio na legalnu kupovinu filmova jer pored svih troskova koje imam u zivotu za ovo mi ne ostaje para a naravno ni legalna kupovina filmova nije tako pristupacna pa da covek kaze e ajde kupicu jedan dva filma mesecno. Tako da kao sto svih 100% naseg stanovnistva korsti internet za skidanje filmova tako i ja ga isto koristim, a kada vec skidam film onda hocu da ga skinem brzo a ne da film skidam 3 sata da bih ga pogledao za sat ipo.

Pošteno, ali onda svo moralisanje i priče o uređenoj državi padaju u vodu... Misliš li da klinac u Finskoj nrp. sa 100 mbps može da nagruva 10 BR ripova i 10 igrica u Utorrent i da sačeka sat vremena da se skinu? Ne verujem.

To je tacno da se kod nas rade kvalitetne operacije ali iz jednog prostog razloga jer kod nas je to kudi kamo jetinije nego tamo kod njih a nasi ljudi koji treba da se operis ne mogu da dodju na red i samo doktorima poznatih razloga. Tako da je previse stranaca koji dolaze ovde da se operisu jer znaju da kada plate da su u kratkom roku na operacionom stolu a jos jedan problem je tu nastao a to je da su nasi doktori navikli da im se tutne neki koverat pored svega sto je placeno pa sada gospoda ocekuju i od nasih ljudi da im ovi tutnu neki koverat da bi dosli brze na operacioni sto a oni koji ne mogu da tutnu koverat ti su na spisku cekanja koji moze da bude i do 3 godine da se ceka da se dodje na takozvani red.

Sto se tice putava i svega ostalog, moze bolje ali niko na tome ne radi didrektno nego sve se radi polovicno i povrsno da se prikaze kako se nesto radi ali sve je to samo zamazivanje ociju javnosti.

A sto se tice takmicenja nisam ni reko da treba da se takmicimo sa njima jer njih necemo ni u najludjim snovima dostici ali isto tako nasi provajderi mogu da nam ponude mnogo vece brzine po mnogo nizim cenama sam sto nece jer to direktno utice na njihov budzet.

Kod nas se samo nesto desava pred izbore i onda krece masovno zamazivanje ociju javnosti ali generalno da smo kao drzava u govnima samo to neki nece jos da priznaju i da svate to. Sto pre to prihvatimo lakse ce izadjemo na kraj sa svim nedacama. Malo malo pa nam nesto poskupi i razlog tome je pa imamo najjetinije cene u regionu i kada podignu cene ispadamo najskuplji u regionu a sa svime se porede sa okolnim drzavama i zemljama ali kada treba da dignu palate i penzije e tu se vec ne poredimo sa okolnim drzavama nego sa svim ostalim siromasnjim drzavama od nas. I na kraju kada nam sve poskupi u drzavi i vise nebude imalo sta da se podigne od cena onda narod vise nece moci sve to da placa i krece anarhija, a nismo daleko od toga da ponovo izadjemo na ulice jer ovako se vise ne moze.

Teška vremena, stvarno? E pa ne bi se reklo po podacima iz ''moja mašina''. Teška vremena su rat, glad, bolest itd.

Pošteno, ali onda svo moralisanje i priče o uređenoj državi padaju u vodu... Misliš li da klinac u Finskoj nrp. sa 100 mbps može da nagruva 10 BR ripova i 10 igrica u Utorrent i da sačeka sat vremena da se skinu? Ne verujem.

Odkud ti znas cega sam se ja svega odrekao u zivotu da bih kupio taj komp i na koji nacin sam ga kupio, tako da ne mozes da sudis po onome sto procitas.

Nije to moralisanje nego realna slika naseg zivota, a to da li jedan finac moze ili ne moze to vec necu da komentarisem ali bitno je da moze i da ima izbora a to hoce staviti da mu se skida jedan film i jedna igrica ili kao sto si naveo 10 br ripova i 10 igrica to je vec stvar izbora. Neka nama nasi daju izbor pa da mozemo da biramo a ne u glavnim i vecim gradovima imas neke o mogucnosti dok ljudi u manjim gradovima nemaju ni tu mogucnost da izaberu sta im odgovara.

Poslednja izmena:
I na kraju kada nam sve poskupi u drzavi i vise nebude imalo sta da se podigne od cena onda narod vise nece moci sve to da placa i krece anarhija, a nismo daleko od toga da ponovo izadjemo na ulice jer ovako se vise ne moze.

Nijedna "revolucija" ovde nije bila spontana :trust:

A sto se tice takmicenja nisam ni reko da treba da se takmicimo sa njima jer njih necemo ni u najludjim snovima dostici ali isto tako nasi provajderi mogu da nam ponude mnogo vece brzine po mnogo nizim cenama sam sto nece jer to direktno utice na njihov budzet.

Teoretski da, mogu da ponude veće brzine po znatno nižim cenama, a u praksi to sasvim drugačije izgleda. Navešću primer SBB-a. Trebalo im je skoro mesec dana da svima povećaju brzine, a oni su to radili sukcesivno, a očekivano bi bilo da samo jedan klik reši sve, upravo u tome jeste poenta, neki provajderi su kupovani od većih, drugi su se gasili ostala infrastruktura, a novoprodišli to iskoristili pa je u svakom gradu topologija mreže drugačija i sve u svemu iziskuje troškove.

Povećanje brzine jeste trošak jer linkovi ka inostranstvu nisu jeftini koliko se to čini da za par stotina eura dobiješ 1gbps link to je u praksi sve drugačije. Gde su silne dozvole, administrativne takse, nameti države to niko nije uračunao, pa onda zaposleni, hardware, i sve ostalo što prati jednog provajdera.

Link ka inostranstvu ili zakup linka npr. kod Telekoma je trošak niko neće taj link dati za džabe, nego će da se plati i to papreno, i to je jedna od osnovnih karika, a da ne pominjemo i druge stvari koje utiču (već navedeno).

Da je sve tako sjajno i bajno svi bi otvarali te provajdere sa minimalnim ulaganjem, a korisnicima davali brzine da im se zavrti u glavi...

Drugo utiče na budžet u smislu ulaganja na mestima gde čvorište nije u mogućnosti da podrži povećanje brzine koju deklariše u ponudi, pa onda mora iz svog budžeta da uloži u to čvorište i nada se da će i dalje imati isti broj korisnika na toj lokaciji ili ih neće imati sve su to neki od faktora koji itekako mogu da utiču na budžet ne u smislu velikog i enormnog profita nego rashoda.

Mnogo ali baš mnogo faktora utiče i odluka na cenu kao i na samo povećanje protoka korisnicima, to je jedna materija o kojoj možemo danima pričati...

Poslednja izmena:
Alo ljudi,prestanite sa poredjenjem nas i ostalih zemalja.Mi smo jednostavno truli,u svakom pogledu.Radim u zdravstvu,i znam kakva je situacija,bolje da ne pricam.

Za 100 godina :D
Evo npr. kod mene u selu nema ništa osim mts interneta koji radi ponekad, evo i ovu poruku pišem sa telefona... :mad:
Zbog čega imaš tako negativan stav? Koliko sam upoznat Telekom dosta ulaže u infrastrukturu ali treba vremena dok optika stigne do najudaljenijih krajeva Srbije. Zna se da uvek sve kreće od Beograda što je i krajnje logično.

Dobro ajde sad i vi ga preteraste, još samo nam fali da budemo gori od Bugara, Albanaca i Bosanaca:D Pa nisamo baš bukvalno najgori ali smo tu negde 5,6,7 otpozadi u Evropi što je priznaćete mega trulo.

Teoretski da, mogu da ponude veće brzine po znatno nižim cenama, a u praksi to sasvim drugačije izgleda. Navešću primer SBB-a. Trebalo im je skoro mesec dana da svima povećaju brzine, a oni su to radili sukcesivno, a očekivano bi bilo da samo jedan klik reši sve, upravo u tome jeste poenta, neki provajderi su kupovani od većih, drugi su se gasili ostala infrastruktura, a novoprodišli to iskoristili pa je u svakom gradu topologija mreže drugačija i sve u svemu iziskuje troškove.

Povećanje brzine jeste trošak jer linkovi ka inostranstvu nisu jeftini koliko se to čini da za par stotina eura dobiješ 1gbps link to je u praksi sve drugačije. Gde su silne dozvole, administrativne takse, nameti države to niko nije uračunao, pa onda zaposleni, hardware, i sve ostalo što prati jednog provajdera.

Link ka inostranstvu ili zakup linka npr. kod Telekoma je trošak niko neće taj link dati za džabe, nego će da se plati i to papreno, i to je jedna od osnovnih karika, a da ne pominjemo i druge stvari koje utiču (već navedeno).

Da je sve tako sjajno i bajno svi bi otvarali te provajdere sa minimalnim ulaganjem, a korisnicima davali brzine da im se zavrti u glavi...

Drugo utiče na budžet u smislu ulaganja na mestima gde čvorište nije u mogućnosti da podrži povećanje brzine koju deklariše u ponudi, pa onda mora iz svog budžeta da uloži u to čvorište i nada se da će i dalje imati isti broj korisnika na toj lokaciji ili ih neće imati sve su to neki od faktora koji itekako mogu da utiču na budžet ne u smislu velikog i enormnog profita nego rashoda.

Mnogo ali baš mnogo faktora utiče i odluka na cenu kao i na samo povećanje protoka korisnicima, to je jedna materija o kojoj možemo danima pričati...

I sve ovo sto si napisao je tacno ali ako mogu druge zemlje sto nebi mogli i mi? Neka se malo drzava stisne odnosno da stisnu svoj dzep a ne da preko javnih preduzeca da pune svoje kase i za svoje potrebe da koriste novac koji je upravo tu da bi se dalje napredovalo u toj grani a ne ovamo telekom zgrce lovu da bi sa tim parama oni finanisrali izbore, ovo sam naveo kao primer a gde stavrno pare zavrse to je vec prica za dosije x.

Da je stanje lose je lose ali ako su vec hteli preko drzavnih firmi da pune svoje kase sto su onda sve velike firme koje su bile u nasem posedu raspodate?

Zbog čega imaš tako negativan stav? Koliko sam upoznat Telekom dosta ulaže u infrastrukturu ali treba vremena dok optika stigne do najudaljenijih krajeva Srbije. Zna se da uvek sve kreće od Beograda što je i krajnje logično.
Vala kad je Telekom u pitanju ne da treba da ima negativan stav nego ultra giga negativan.
Jel Telekom ima apsolutnu dominaciju u fiksnoj telefoniji. Tek od pre pola godine možda ne i toliko je dozvoljeno SBB-u i Targu da krenu sa fiksnom telefonijom. Dok je Telenor iz "nepoznatih" razloga odbijen za dozvolu. Što kao Telenor nije ozbiljna firma, nemaju para možda. Usled svega toga predpostavljam da mlate ogromnu količinu novca. Zašto su onda ušli sa katastrofalnom IPTV i internet ponudom? Zašto su izabrali najgori mogući STB uređaj na svetu koji su mogli za IPTV? Zašto traže 15 eura za 2Mb/s, jel normalno to? Zašto se ponašaju prema starim korisnicima kao da su ofucane krpe? Zašto ih ne zanima IPTV uopšte, osim kad treba da se pošalje račun korisniku? History odavno nije više SBB eksluziva, Comedy Central takođe, kad će ti kanali koje svaki provajder u bilo kojoj državi ima biti deo njihove ponude? Mnogo je tu pitanja i nelogičnosti u njihovom poslovanju da bi neko mogao da ima pozitivan stav.

Kad ste vec spomenuli Bosnu,predjite granicu i vidite razliku :D Cim predjete,vidi se da su daleko ispred nas.

Vrh Dno