Šta je novo?

Komplet CPU+MOBO+MEM

orckristeg

Slavan
Učlanjen(a)
11.09.2005
Poena
375
Pozdrav drugari,
davno sam prestao da pratim HW scenu, barem sto se tice tematike cpu/mobo tako da predstavu nemam sta je trenutno best buy sto se tice cena/performanse. Vec neko vreme mi se vrzma po glavi ideja o upgrade-u, ali sam sve nekako odlagao cinjenicom da mi nije najneophodniji u tom momentu. A i skontao sam da samo ulazem u masinu koja je iako sacinjena od odlicnih komponenti, pregazena vremenom. Tome doprinosi i cinjenica da imam samo 4gb rama za danasnje potrebe, pa se odlucih da ispipam malo situaciju o trenutnim opcijama vezanih za upgrade.
Ono sto sam ja gledao je neka varijanta nekog i5 u kombinaciji sa nekim asusom ili gigabajtom, ali sam dosao u situaciju da mi oznake modela procesora i ploca ama bas nista ne znace, pa onda je i ovo savetovanje logican sled okolnosti. Masina kao i dosad bi koristila za gejming ne nesto preterano ali eto sa vremena na vreme odigram nesto uglavnom iz blizzardove kuhinje, ali opet naleti i neki drugi zahtevniji naslov. Ostalo se svodi na multimediju, mozda neko montiranje video sadrzaja nista profi nista ozbiljno. Tako da bi korisno bilo da mi predlozite nesto u tom best for the buck rangu u nekoj i5 izvedbi. Naravno nemam neku okvirnu cifru, voleo bih da prodjem sto jeftinije, tj ne bih uzimao nesto sto i ne mogu da iskoristim u potpunosti tipa neki i7 il sta vec, ali da opet budem miran u narednih par godina.
I usput ako je neko voljan, da mi da odokativnu procenu koliko bih mogao uzeti za moj hw (CPU+MOBO+MEM+Cooler) pa da vidim kakva je matematika u celoj prici ;)
Hvala

procene su strogo zabranjene na forumu.

sto se tice bestbaja,ako ne klokujes i5 4440 + msi h81p33 + 8gb najjeftinijeg RAM-a kojeg mozes naci (jedan stap,brzine nebitne,kao i dualchannel) naravno sto jaca grafa koju mozes da polucis.ako bi da klokujes,treba dosta vise love.ako je puno,moze da se dodatno ustedi bar na CPU-u ako se uzme od momaka koji dobavljaju iz madjarske.ako si skeptican prema ovoj varijanti,prelistaj malo forum,videces da je dosta nas imalo iskustva,samo krajnje pozitivna.naravno,druga prica ako mora kod nas zbog rata,cekova i sl.

edit:

sad vidim koju konfu imas,hoces menjati grafu?

Poslednja izmena:
procene su strogo zabranjene na forumu.

sto se tice bestbaja,ako ne klokujes i5 4440 + msi h81p33 + 8gb najjeftinijeg RAM-a kojeg mozes naci (jedan stap,brzine nebitne,kao i dualchannel) naravno sto jaca grafa koju mozes da polucis.ako bi da klokujes,treba dosta vise love.ako je puno,moze da se dodatno ustedi bar na CPU-u ako se uzme od momaka koji dobavljaju iz madjarske.ako si skeptican prema ovoj varijanti,prelistaj malo forum,videces da je dosta nas imalo iskustva,samo krajnje pozitivna.naravno,druga prica ako mora kod nas zbog rata,cekova i sl.

edit:

sad vidim koju konfu imas,hoces menjati grafu?

izvinjenje onda sto se tice procena :)
elem, nisam bio bas precizan, ali ne mora budzet varijanta. ovo mi deluje kao najjeftinija karta za i5 svet. recimo neka bude neka srednja klasa u celoj prici. npr konkretno sam gledao i5-4670K i neku asus-ovu B85-PRO GAMER plocu ali naravno ako moze da se koriguje, tipa ako je ovaj procesor malo brzi od nekog modela a dosta skuplji i tako neke price. sto se tice madjarske price, nemam nikakav problem sa tim, narucivao sam od proverenih prodavaca na kp tehniku tako da nemam taj "strah". sa druge strane ortak drzi HW radnju, pa mogu da vrsim placanje iz delova sto mi je svakako plus. ali opet dok nemam konkretno sta i kako, ne mogu da kalkulisem, mozda nesto preko madjara mozda nesto kod njega, otvoren sam za opcije :)
al baci kp od pouzdanih ljudi na pvt pa da uporedjujem ponudu kad dodjemo do komponenti.
Inace sam za opciju da uzmem nesto kvalitetno da traje, ali naravno ne bih davao neke besmislene cifre, zbog toga i rekoh best buy ali taj gornji segment, ne hi-end svakako.

aha,onda znas kako,ja bih ipak onda isao na i7,tj ove hajpertredovane quadcore-ove,jer rapidno igre dobijaju na multithread podrsci (zbog konzola naravno).pa po cenu da ga vozim na jeftinijoj plojci i da uzmem zakljucanu verziju,ili verziju bez iGPU-a.dakle sav taj potencijalni budzet fokusiraj na cpu,ovo ostalo ce se sredi.bilo bi lepo kad bi mogao da uklopis z97 plojku zbog futureproof-inga,ali boze moj,ako nemere,sta da se radi.

sto se tice ram-a,vec sam ti rekao,za 16gb nema potrebe jos sto se tice igara,tako da je najlogicnije kupiti jedan stap od 8gb pa posle ako se ukaze potreba.ti najbolje znas dal' taj softver koji koristis sem igara jede jos memorije,sigurno bi se zalio da ti stvarno treba jos RAM-a.

da sumiram - 4770 (koju podvarijantu uspes da iskopas) + pozeljno z97 plojka ako uzmes otkljucanu verziju (generalni konsenzus na forumu je sabertooth z97 mark2,mada se ja licno ne bih stideo da 4770k stavim na asus z97k pa cak i na asrock z97 anniversary) + jedan stap 8gb memare.

Hvala na savetu, uzece se na razmatranje :) Da vidimo da li jos neko ima neki predlog? :)

4690k + Z97 sabertooth 2 ili asrock extreme 4 ili maximus hero. U zavisnosti koliko love bi dao. To ti je moj predlog. Ja nekako ne volim da stavljam proc od 200e na ploce od 50e.
Ja sam licno uzeo prvi combo i prezadovoljan sam.

asrock anniversary nije 50e,i jako je ozbiljna plojka,nezavisno od cene.u svakom slucaju kombo asrock anniversary + 4770k bi bio brzi od komba 4690k + ROG ploca a bio bi verovatno i jeftiniji.

Pogledaj moju konfiguraciju,uzeta kod madjara, ploca,procesor i ram, ispalo 370e,pre jedno 2 meseca. Odlicno radi, proc na 1.190v 4.6ghz, na 1.115 4.4ghz. Ploca odlicna, sve je lepo hladno... Ja super zadovoljan,pa bih ti iz iskustva preporucio istu kombinaciju.

asrock anniversary nije 50e,i jako je ozbiljna plojka,nezavisno od cene.u svakom slucaju kombo asrock anniversary + 4770k bi bio brzi od komba 4690k + ROG ploca a bio bi verovatno i jeftiniji.

Komentarisao sam za B85 ploce koje je OP pominjao, ne za tvoje predloge. Asrock anniversary je pristojna ploca u najboljem slucaju. 4+1 vrm faze i to analogno/hibridne. Ocajno losi mosfeti od 18A i 4 choke-a.
Iskreno ako vec ide na i7, greota je zbog mizerne razlike u ceni ne uzeti 4790k. Slazem se da je brze resenje ako da vise na proc a manje na plocu. Ja jednostavno ne volim da mi osnova konfiguracije bude nesto sto je sklepano sa najjeftinijim delovima i samo je pitanje kada ce da lipsne.

druze,rade i dan danas i klokovani 8150 i 8320 na i slabijim mosfetima i sa isto 4faze,pa im nista ne fali,kamoli intel sa tim tdp-om i tom voltazom.nece toj ploci nista da se desi.momak hoce da prodje sto jeftinije,a mi mu prosipamo ala kosta pricu da nema nista bez haswell-e i ploce od 200e,zato sto je eto glupo takav proc na jeftiniju plocu.ako ne klokuje i ako ga features-i i na b ploci zadovoljavaju,nema razloga zza skupljim cipsetom.

Aha, ja sam mislio da hoce da klokuje posto je pominjao 4670k. Ako nece da klokuje moze i neku B plocu.

U svakom slucaju ja sam rekao da ja ne bih to radio, e sad ko kako zeli. Pritom covek je rekao da ne mora budzet varijanta...

sta kazete na predlog ivicanikolic34? cini mi se da je taj cpu koji pominjete (4690k) deluje kao najbudzet u ovoj prici. sve posle se svodi na i7 i fazon aj da se doda jos malo kad nije neka razlika i onda cena malo po malo raste :D sto se tice ploca, ni ja ne volim da krajcujem budzet na ustrb kvaliteta ploce, tako da ne bih isao na jaci procesor/losiju plocu. ovaj sejbrtut mi deluje kul, ali npr razlika je 40ak e u odnosu na tu asrock fatality, da li je i toliko bolja i kakva je fatality? a i cifra od 370e kao sto covek rece mi deluje sasvim ok, preko recimo 400 ne bih ni isao, ali ako ne mora 400 onda jos bolje

sta kazete na predlog ivicanikolic34? cini mi se da je taj cpu koji pominjete (4690k) deluje kao najbudzet u ovoj prici. sve posle se svodi na i7 i fazon aj da se doda jos malo kad nije neka razlika i onda cena malo po malo raste :D sto se tice ploca, ni ja ne volim da krajcujem budzet na ustrb kvaliteta ploce, tako da ne bih isao na jaci procesor/losiju plocu. ovaj sejbrtut mi deluje kul, ali npr razlika je 40ak e u odnosu na tu asrock fatality, da li je i toliko bolja i kakva je fatality? a i cifra od 370e kao sto covek rece mi deluje sasvim ok, preko recimo 400 ne bih ni isao, ali ako ne mora 400 onda jos bolje

Ok je ploca, bolji je saber doduse, mislim da bi tek primetio razliku na 4.7-4.8ghz ako uopste dobijes primerak koji hoce tako visoko. Meni je kod sabera presudna bila garancija, a i jeftina je. 5 godina garancije i cao. Saber + 4690k ti izadje nepunih 350e ako uzimas kod nas, preko i manje.

Ako te zanima komparacija, saber ima 8 digitalnih pravih faza, fatality ima 4 faze analogne sa doublerom. Jedino sto malcice bolje mosfete ima fatality, ali se saber manje greje, bolji raspored mosfeta.
Fatality ima bolju zvucnu, dok saber ima bolji lan controller (intel ima manji ping nego killer koliko god ga reklamirali)
Fatality 3 god garancije, saber 5 godina.

Poslednja izmena:
kombo fataliti i 4690k na kp izadje oko 295e dok je sa sejbrom nekih 40e skuplje. u principu je isti cipset kolko skontah.
u odnosu na moju konfiguraciju koliki bi mi bio uopste upgrade procentualno i odokativno?

iz madjarske je sabertooth sa 3 god garancije,a fatality sa 2.
kod nas su sa 5 i 3,ali su zato i skuplje...

a ono za lan chipove je takva laz,ja ne primecujem nikakvu razliku,ama bas nikakvu u odnosu na matoru 775 plocu,a i am2 plocu,kada je ping u pitanju.... dota2, kanter, bf3-4 (njih nisam igrao na am2 :D )

Poslednja izmena:
iz madjarske je sabertooth sa 3 god garancije,a fatality sa 2.
kod nas su sa 5 i 3,ali su zato i skuplje...

a ono za lan chipove je takva laz,ja ne primecujem nikakvu razliku,ama bas nikakvu u odnosu na matoru 775 plocu,a i am2 plocu,kada je ping u pitanju.... dota2, kanter, bf3-4 (njih nisam igrao na am2 :D )

Pogledaj testove na sikiri :) Ja njima verujem. Nije istina za cenu, jeftiniji je kod nas Saber nego preko Madjara.

Ma gledaj ti sta hoces, mozda se to primecuje na netu na kom je ping 1ms i brzina 200mbps,ali kazem ti da ja nikakvu razliku ne vidim u igrama. Plus sto su svi serveri na kojima se igra van srbije, pa u startu bude ping 50+...
Mozda se ta razlka primeti u lanu...

Posto sam ocigledno odustao od prelaska na novu platformu posto i nije neki upgrade, a mnogo kosta, sta mislite sta bi bio dobar upgrade za trenutnu masinu? Memoriju sam narucio tako da bi trebalo da uskoro bude 8gb-a i za gejming jedino sto mi pada na pamet jeste zamena grafike?
Koja ne bi bila overkil za konfiguraciju iz potpisa?

Neka polovna a u garanciji R9 270 ili 270X.

Koliko maximalno treba dati za 270x varijantu? I sa koliko rama da jurim i eventualno kog proizvodjaca?

Na te sam mislio nego sam se neprecizno izrazio. Na te nove reparirane gledam kao na polovne.

Ovo je skroz fina ponuda moram priznati... Ocekivao sam dosta vece cene :D Uzece se u razmatranje, hvala :)

@bombas hm hm ne ubacuj mi rovca :D

Uzeo grafiku i ono koliko sam stigao da istestiram (NBA 2k16, kratko COD Ghosts) fino deluje :) Mogu reci da sam zadovoljan :) Hvala vam.

Vrh Dno