Šta je novo?

Kompjuterski sto - uradi sam

Pričam za onaj sto sa slike. Nema šanse da 10x10 alu profil ono drži da se ne savije.

BTW, na 2 (dve) noge?

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 
Za onkav sto ja nikada ne bih stavio aluminjumski profili. I šta fali profilima sa stovarista rađenim po meri. Svakako su kvalitetniji nego fabrički.

Automobili se prave od aluminijuma danas, a mi polemišemo o tome da li će isti da ponese parče daske 80x160 cm...
 
Može, ali aluminijum i prohrom se najčešće ne farbaju. Zato sam i izrazio mišljenje da mi ram deluje da je od metla.
 
Svako od nas ima svoju profesiju i tesko je o svemu biti dobro informisan. Aluminijum se moze farbati, (mogu i staklo i plastika, ali to je druga tema).
Za namestaj se koriste profili (koji se dosta razlikuju od bravarskih) sa tanjim zidovima i glatkom povrsinom, cesto niklovani, obojeni, eloksirani i sl. Tu je bitnija estetska strana, pa se koriste i razni materijali.
 
Najjednostavnije je da lepo kupite noge za sto po želji ovde: https://www.legsistem.co.rs/

Već sam više puta pisao o njima i njihovim proizvodima, sklopio sam preko 20 stolova korišćenjem njihovih proizvoda i za 11 godina, koliko su neki u upotrebi, nisu se pomerili.
 
Poslednja izmena:
da, i ako ga uflekas ili ogrebes, da li znas kako se to popravlja ?
ulje ti je - drzi vodu dok majstori odu.

@vatrogasac, za nogare ne idu profili sa stovarista vec posebni za namestaj (nekad i aluminijumski), mada ti je najjednostavnije da kupis neke od gotovih nogara.
Procitaj specifikaciju topoila i nadji gde se koristi, jos bolje probaj. U nas je biber jedini zacin i sandolin premaz.
 
Svaka cast, ali danas se svi zovu majstorima, a niko diplome nema(nekad se znalo ko moze i da ima zanatsku radnju), mnogi su priuceni, a mnoge mrzi i da citaju. Zanatstvo je kod nas dospelo na najnize grane ikada, a nigde vece sujete nema nego kod zanatlija, tek da bi dobili posao, a vecinom odrade traljavo, neprecizno. Meni nije presudan parametar koliko se ko cime bavi, to sam u mom poslu video da je bitno samo kod Indusa, a oni zapravo mogu samo da ponavljaju ono sto su videli ili im je neko rekao, bez ikakvog razumevanja.
Moja preporuka svima je da ne rizikuju sa majstorima i prirodnim materijalima(jedino ako novac nije mnogo vazan faktor, znaju kod koga su otisli...Vecina majstora nema stalan i uvek ujednacen kvalitet materijala, jer nabavljaju drvo kad i gde sta mogu naci)Rizik kod nas je veliki, a svi znaju da naplate, a kad naplate kasnije je "odakle si neznani delijo")
 
Poslednja izmena:
...mnogi su priuceni, a mnoge mrzi i da citaju. Zanatstvo je kod nas dospelo na najnize grane ikada, a nigde vece sujete nema nego kod zanatlija, tek da bi dobili posao, a vecinom odrade traljavo, neprecizno.
pa sta da citam druze ? trgovacke reklame ? Ne znam stvarno kako je kod vas i gde si ti, ja to radim u inostranstvu i nisam priucen.
 
Jasno je da ulje ne štiti već samo ističe drvo ali sta je sa drvetom poliranim pcelinjim voskom (pasta od ulja i voska). Jel to štiti drvo i koliko?

Kupio bi gotovu lamelirane bukovu ploču i iskoristio je za ploču stola ali je sirova, nije zaštićena. Ne maze mi se sandolin ili neki drugi lak pa razmatra alternative. Selak se mnogo sjaji pa mi ni to ne odgovara.
 
Kupiš tvrdo voštano ulje i premažeš sam, ja za nameštaj koristim osmo satin. Parket mi je takođe uljen a ne lakiran. Izgleda drastično lepše od lakiranog.

Sent from my SM-G985F using Tapatalk
 
Kupio bi gotovu lamelirane bukovu ploču i iskoristio je za ploču stola ali je sirova, nije zaštićena. Ne maze mi se sandolin ili neki drugi lak pa razmatra alternative. Selak se mnogo sjaji pa mi ni to ne odgovara.
malo je nezgodno ovako razgovarati kad niko ne upisuje lokaciju u profilu... ali ako si u BG, ima na surcinskom putu jedna firma 'drvotrade', gde mozes odabrati kakvu plocu zelis i da ti je i izbajcuju po zelji i izlakiraju (rade i sa amaterima). To bi ti bilo najjednostavnije resenje. Ja bih ti preporucio lakiranje poliuretanom, jer to je ipak radni sto, nije nesto sto ce stajati u vitrini, a sjajnost mozes da biras.
 
Potrebno mi je da monitram mali KVM uređaj ispod stola, ovako bi to trebalo da izgleda ( slika 1, slika 2).
Na slici je USB punjač, ali su dimenzije mog uređaja slične (13x8x4cm).

Ukratko treba mi ta fiokica ili leptir profil kako li se zove, ako može preporuka gde da kupim. Najviše bih voleo ovakve gotove fiokice da se samo zašrafi za sto (bilo bi dobro da ima onaj zubić kao na slici 2, uokvireno, da ne može da izleti napred/nazad). Hvala
 
Poslednja izmena:
@vatrogasac53
Moja preporuka ti je 3D štampa. Napraviš model koji ti odgovara i štampaš. Ja sam tako odradio za par elemenata, npr. dac od slušalica na slici:


math keyboard
 
Može i dvostrana 3M traka. Samo da predmet nije teži od 2 kg. Ja sam lepo zvučnike za što sa njom.
 
Ja bih ponovo išao na Jagodinski odpad da mi naprave metalni profil. Prefarbao bih ga sam, a možda i plastificirao. Koliko je jaka (izdržljiva) 3d štampa ?
 
Ja bih ponovo išao na Jagodinski odpad da mi naprave metalni profil. Prefarbao bih ga sam, a možda i plastificirao. Koliko je jaka (izdržljiva) 3d štampa ?

dovoljno izdržljiva da nosi dac od 300g. Možda može da se malo diskutuje o dugotrajnosti usled uticaja sunca ili možda temperature uređaja koji nosi, ali nema razloga za izbegavanje ovog rešenja za one koji imaju mogućnost.
 
U svakom slučaju kreativnost je na strani 3D štampe. Koliko bi odprilike koštao takav rad ?
 
@vladat1

Računaj da je 3D štampa u rangu drveta iste debljine. A verovatno može da bude jača zavisno od tipa rezina koji koristiš. Takođe ako napraviš dobar model sa saćastom strukturom u unutrašnjosti postaje dodatno jak.
Pitanje je samo da li imaš dostupan 3D štampač i živaca da se potrudiš da napraviš korektan model.
Takođe što se tiče uticaja sunca i temperature ja koristim akrilni sprej a onda akrilni lak da zaštitim štampu, a i sebe jer nije dobro da imaš previše kontakta direktno sa rezinom.
 
U svakom slučaju kreativnost je na strani 3D štampe. Koliko bi odprilike koštao takav rad ?

Pa nemam ideju, cene se uglavnom formiraju na osnovu količine potrebnog rezina u gramima. Nađi nekog u tvom okruženju ko ima 3D štampač pa pitaj. Ne bi trebalo da je skupo.
Ja imam pristup štampačima u firmi, plus što mi koristimo neke ekstremno skupe rezine za druge potrebe tako da su ovi obični praktično džabe.

Takođe pogledaj na Thingiverse.com moguće je da već postoji model za to što tebi treba.
 
Poslednja izmena:
U svakom slučaju kreativnost je na strani 3D štampe. Koliko bi odprilike koštao takav rad ?

Ako vec imas 3d stampac, nesto sitno. Ako pak ne, nekoliko stotina dinara. Toliko naplacuju oni sto usluzno stampaju. Dovoljno je jaka 3d stampa, ako koristis recimo najlon i to 100% ispunjenje moze da izdrzi jako velike tezine. Za ovako nesto je dovoljan tanki zid od pla plastike.
 
Ja kad 3D štampam ovakve modele obično ne idem ispod 4mm debljine pre svega zbog unutrašnje strukture. A i sigurniji sam da neće da se zezne nešto tokom štampe. Ovaj nosač sa slike gore npr. ima sve strane debljine 4mm.
 
Pozdrav ljudi opet neko majstorisanje oko stola,ako može savet :)

Hteo bih da postojeći radni sto širine 60cm "produžim" za još 20cm. Ideja je da se zadnja strana stola nagogradi (crvenim deo na slici ispod) kako bi se radna ploča odmakla od zida.


sto slika.jpg

Naravno tu ima nekoliko komplikacija, pre svega u pitanju je radna površina od punog drveta (trešnja) 4cm debljine (slika ispod). Takođe taj nadograđeni deo mora da bude dobro stegnut/zašrafljen jer bi na njemu bio i nosač za za dva monitora (označen ljubičastim linijama).

slika stola.jpg

Dakle koja vrsta materijala bi se nadogradila (dakle spajaju se puno drvo i taj materijal), i šta mi je potrebno od onih metalnih spojeva/profila. Estetika je u drugom planu, uvek mogu da je prekrijem plus ide sa zadnje strane.
Hvala na savetima
 
Planiras to sam da radiš, ili neko da ti radi? Najbolje i najlakše je da se zadnja strana poravna (skine par mm na mašini) napravi odgovarajući komad od masiva, keksuje na par mesta (zbog pravca), sve namaže lepkom i stavi u stegu. Imaš perfektan spoj.
 
Aha sve uradi sam.
Keksovanje zvuči kao super ideja, samo me brine nosivost, ko što rekoh treba da nosi dva monitora.
Postoji li neki alternativni način kačenja ploče na ploču, možda neko šraflenje ispod?
 
Ovde ti lepak nosi sve, a keks je tu samo da drži pravac u toku lepljenja. Nema potrebe za šinama i slično, bilo koji lepak za drvo će držati bez problema. Ako nemaš 3 stege, možeš to i srafovima da odradis. Vijak za drvo, 6x140 ili 6x120.

Poravnas materijal, keksujes, izbusis rupe na tom nastavku u ivici celom dubinom (fi4 skroz, a onda fi10 150mm (da prodje glava šrafa), namažeš lepak, sve namestiš i fiksiras vijkom. Zatim uzmeš tipl za drvo fi10 i popunis rupe. Nema šanse da se odlepi, pre će drvo da pukne.
 
Nazad
Vrh Dno