Šta je novo?

Kompaktan telefon

zorz_braun

Zapažen
Učlanjen(a)
18.11.2024
Poena
2
Pozdrav!

Zelim sebi da kupim kompaktan telefon, manjih dimenzija jer tako mi vise odgovara i volim da mi lepo stoji u ruci.

Iskren da budem izbor se sveo na Iphone 14/15 sa 256gb, Samsung S24 ili Xiaomi 14.
Evo godinama koristim Redmi Note 9 Pro i kao da tacnu drzim u ruci, sake male. Sa Redmijem sam imao stvarno super iskustvo, ali dosta reklama, i sad je poceo da usporava, nema memorij ni za sta, sto je za ocekivati posle 4 i po godine.
Sta meni treba? Kompaktan, brz telefon s dobrim kamerama i memorijom.

Po Benchmark emisijama posvecenim ovim telefonima moze se zakljuciti da su sva tri i vise nego dobra. Ja sam ocekivao da je Iphone nesto ispred svih tih telefona
ali kad pogledam specifikacije Xiaomi i Samsung imaju dosta toga boljeg od Iphone.

Da li razlike postoje u samom radu telefona, procesorima, brzini rada, cemu god a da to ove specifikacije ne pokazuju?

Svaka prepoduka bi dobrodosla, nisam expert samo bih da cujem iskustva. Hvala!

Pozdrav!

Zelim sebi da kupim kompaktan telefon, manjih dimenzija jer tako mi vise odgovara i volim da mi lepo stoji u ruci.

Iskren da budem izbor se sveo na Iphone 14/15 sa 256gb, Samsung S24 ili Xiaomi 14.
Evo godinama koristim Redmi Note 9 Pro i kao da tacnu drzim u ruci, sake male. Sa Redmijem sam imao stvarno super iskustvo, ali dosta reklama, i sad je poceo da usporava, nema memorij ni za sta, sto je za ocekivati posle 4 i po godine.
Sta meni treba? Kompaktan, brz telefon s dobrim kamerama i memorijom.

Po Benchmark emisijama posvecenim ovim telefonima moze se zakljuciti da su sva tri i vise nego dobra. Ja sam ocekivao da je Iphone nesto ispred svih tih telefona
ali kad pogledam specifikacije Xiaomi i Samsung imaju dosta toga boljeg od Iphone.

Da li razlike postoje u samom radu telefona, procesorima, brzini rada, cemu god a da to ove specifikacije ne pokazuju?

Svaka prepoduka bi dobrodosla, nisam expert samo bih da cujem iskustva. Hvala!
nemoj da uporedjujes specifikacije iPhone i android telefona. Ako ti OS nije bitan, onda idi na iPhone. Imao sam tj jos uvek imam iPhone 12mini i sad pre par nedelja sam kupio S24. Aplikacije su mnogo bolje optimizovane za iOs nego za android. Uglavnom ne vidim nikakvu prednost s24 napsram iPhone 12 mini sem baterije.

S23 , jeftiniji je, ima snapdragon, faktički ne zaostaje za s24.
U principu nije ni iphone15 loša ideja.

Nisam do sad imao iOS i onda nisam upucen. Vidim da pomenuti androidi imaju dosta vise memorije, cene su nize. Xiaomi, kad stavkim na uporedjivanje kida Iphone po vecini parametara i onda sam bio zbunjen: je li Iphone samo brend ili je zaista dobar telefon sa dobrim operativnim sistemom i performansama. Hvala

Na to pitanje moraš sam sebi odgovoriti, pošto ćeš ovde kao i uvek dobiti dvojake odgovore.
Oni koji preferiraju Android telefone će hvaliti njih, dok oni drugi će hvaliti iPhone telefone.
Moraš sam probati iPhone i videti da li ti taj sistem odgovora?

onda sam bio zbunjen: je li Iphone samo brend ili je zaista dobar telefon sa dobrim operativnim sistemom i performansama. Hvala
Dok ne budeš probao ne možeš ni znati.
Jer od toga šta ja, Mika ili Pera smatramo o ajfonu nemaš nikakve koristi bez sopstvenog iskustva.

Sve dok sam ne pocnes da koristis ajfon neces znati da li ti IOS odgovara ili ne.
Kao neko ko je bio njihov veciti smrtni protivnik,sada sam najveci obozavatelj.
Ono sto mogu da kazem da specifijacijje ne treba da gledas i uporedjuje u svakom slucaju,jer je IOS drugaciji sistem.
Ono sto mogu da kazem da imamo u kuci ajfon 11,star 4,5 godine,battery health 78%,dakle prolicno trosan,i imamo Samsung s23.
Matorom degradiranom ajfonu baterija izdrzi ceo dan (i to ga drnda moj klinac koji igra igrice i gleda klipove). Samsung koji je dosta noviji pak vrlo cesto mora da se puni dva puta.
Drugo,i bitno,taj ajfon i dalje leti kao prvog dana,ne oseti se lag ,trzaji,stucanja,sto se ne moze reci za dosta vremesnih andorida.
Jedan od omiljenih telefona koje sam imala je bio huawei P30 pro,odlicno se drzao,baterija mu se super drzala i mislila sam da je super stario.
I onda sam uzela ajfon, i shavtila sam da uopste nije dobro stario,i da je mnogo usporio,tastatura je dosta kasnila,prosto se osetila velika razlika,jer sam jedno duze vreme nosila oba telefona.
E to na primer ne osetim na ovom ajfonu 11.
Ne kazem da se ne vidi razlika (ja imam sad iphone 16 pro max),ali prosto mislim da fenomenalno radi za ovako prilicno vremesan telefon.

Na dobrom si putu sa razmišljanjem, Xiaomi 14 ili Samsung S23/24. Možda može i taj Asus, nisam video uživo.

Specifikacije ne treba da te brinu, svi su dobri. IP takođe ima dobre, već je nezgodan za upotrebu ko je navikao na Android, nemoj uopšte da ideš u tom smeru. To ne znači da mu nešto fali odličan izbor kome ne smeta neintuitivna upotreba. Stari korisnici su navikli i njima je super, a evo moja supruga muku muči već treći mesec otkad je na IP15. Sve smo namestili i navikli se, ali i uz svu dobru volju i trud, previše brale drndanja oko svega, umesto jednostavno da radi. Šta radimo svaki dan, smejemo se tupavim rešenjima zajedno, ali nema predaje.

Sve sto ste napisali zaista ima smisla, svako ima svoje preferencije i razloge. Za sad, s24 256 mi odnosi prevagu jer 256gb i 170/180e niza cena u odnosu na Iphone i Xiaomi, a premium je. Nisam imao previse znanja o premium telefonima pa sam hteo da otvorim diskusiju o tome, jer telefon kupim jednom u 3 godine, zelim da dobro sljaka, da ima memorije i dobru kameru. Hvala

Mana kod obicnih iPhone-a je ekran od 60Hz, dok su sada skoro svi Android telefoni sa 120Hz. Mnogo je bolje uzeti Pro model ako se ide na Iphone, ali je problem dosta veca razlika u ceni. Ako nije hitno mozda sacekati 2 meseca i uzeti S25 koji treba da ima Snapdragon procesor i bice najnoviji model sa 7 godina azuriranja, opet malo boljim ekranom koji ce na suncu ciniti razliku i verovatno jos nekim sitnim unapredjenjima u odnosu na 2 godine star telefon (S23).
Od S24 su poceli da daju podrsku od 7 godina azuriranja i mozda ni on nije losa opcija, ali je procesor Exynos. Ustedela bi se neka para sigurno kad izadje S25 pa je to mozda i best buy za 2 meseca, ako procesor ne igra ulogu.

Hvala svima na odgovorima. Uskoro treba da realizujem kupovinu i mislim da ce to biti Samsung ili Iphone.
Ako uzimaš Iphone, nemoj da se iznenadiš ako nema neke osnovne stvari(npr back dugme) i tako neke(meni a možda i tebi)bitne sitnice. To je samo jedan primer da otprilike shvatiš koliko su različiti operativni sistemi. Moj ti je savet da odeš u neku prodavnicu tehnike i uživo ih isprobaš pa doneseš odluku.

Devojka je pre A52s 5G imala neki stari iPhone SE, jedva se navikla na veličinu telefona. U nekim situacijama joj je i dalje nezgodan za korišćenje. Telefon je već prilično star, dolazi vreme da se menja i ja sad ne znam šta da joj uzmem. On je sa svojih 160x75mm i 190g ipak među kompaktnijim telefonima danas. Taj telefon je plaćen oko 300 evra i otprilike toliko bih gledao i sada. Ne znam da li sada, 4 godine kasnije, postoji nešto istih ili manjih gabarita sa primetno bržim čipsetom i primetno boljom kamerom za te pare?

Koliko sam uspeo da vidim, danas su to uglavnom dosta skuplji telefoni, npr. S24, S25 i Xiaomi 15. Od jeftinijih izgleda jedino Edge 50 Neo i Honor 400, ali onda nisam siguran da li se uopšte dobija nešto značajno..

Da li možda neko ima predlog za telefon koji lepo leži u ruci, a možda je malo veći od A52s?

Što se tiče baš kompaktnih telefona, iPhone 13 Mini je poslednji tog tipa i Apple je doneo odluku o prestanku proizvodnje ubuduće. S obzirom da je ekran uži, pretpostavljam da to ne bi uzimala u obzir.

U opticaju su još Pixel 8 i 6a, eventualno 9/Pro.

A52s je širok 75mm, a za današnje vreme što su kompakti, imaju širinu do 72mm (i to je čak mnogo ali ajde, Mi 9 SE se recimo smatra kompaktnim, iako je ustvari samo manjih dimenzija, a ekran skoro bez bezela). Ako si spreman za kompromise tog tipa da izađeš iz kriterijuma kompakta, izbor je mnogo veći i lakši.

Poslednja izmena:
Čisto da nije gore od ovoga što sad ima. Pošto nemam male šake, ako ne nađem ništa sa obe dimenzije manje, ne znam šta je bolje, da li prioret da dam širini? Konkretno, da li je lakše za korišćenje 163x72mm od 160x75mm?

Po mom mišljenju to što ide uvis je manje bitno. Bitan je komfor tokom kucanja na tastaturi po ekranu, ali isto tako je i važno da li ekran ima ili nema bezele (crne ivice do rama odnosno srednje lajsne gde su dugmad i otvori). Stoga, Motorola Edge 60 sa 73mm mislim da bi bila korektan izbor, te mogla bi da kompromiše između standarda i kompaktnosti. Koliko vidim, može da se nađe samo plava varijanta 12/256 u BC Group BigBang.

Potražiću nešto takvih gabarita onda. Edge 60 konkretno mi nije ostavio neki poseban utisak. 40 hiljada za nešto što ima sličan čipset, glavnu i ultrawide kameru kao skoro 4 godine star A52s. Mada, bacio sam na brzinu pogled na gsmareni na low light slike nekih skupljih telefona, ne deluje nešto mnogo bolje. Imajući to u vidu, možda treba da smanjim očekivanja.

Za ono što bi eventualno hteo da ukomponuješ, jedino se uklapaju Poco X7 Pro i F6. Prosto nemoguće je da do 350€ nađeš nešto bolje po pitanju performansi. Donekle sam svestan da bi kompromis trebalo da znači i nižu cenu, ali 2022. i kvazi nestašica čipova je dovela do toga što se dešava danas.

Potražiću nešto takvih gabarita onda. Edge 60 konkretno mi nije ostavio neki poseban utisak. 40 hiljada za nešto što ima sličan čipset, glavnu i ultrawide kameru kao skoro 4 godine star A52s. Mada, bacio sam na brzinu pogled na gsmareni na low light slike nekih skupljih telefona, ne deluje nešto mnogo bolje. Imajući to u vidu, možda treba da smanjim očekivanja.
Ako je vreme za zamenu, onda edge 50 neo. Ne znam ima li išta manje za sličan novac. Ako A52s može još da vozi, onda uradi bekap fotografija i svega ostalog šta treba i teraj do kraja. Eventualno resetuj telefon na fabričke postavke kako bi dobio malo na brzini.

Ne žali se ona nešto posebno na performanse, nije zahtevni korisnik. Iz mog ugla (Poco F5) ono jedva da je upotrebljivo haha. U poslednje vreme joj se ponekad izbaguje mreža (dual sim), a baš pre neki dan kad sam ovo pisao joj se zadnji poklopac odlepio. Odradio sam već hard reset pre jedno godinu, godinu i po dana čini mi se.

Da nema vrlo pristojnu kameru verovatno bih se lakše odlučio. Ovako kad putujemo uglavnom slikamo njenim jer stock na F5 nije nešto, a gcam me više smara da testiram sve moguće configs u svim uslovima rada. Možda je onda logičnije da prvo sebi kupim nešto bolje, samo da me PWM ne ograničava

Nazad
Vrh Dno