Šta je novo?

"Komp" za matorce?

nand

Poštovan
Učlanjen(a)
30.09.2016
Poena
54
Sta uzeti: desktop, laptop, tablet, minipc, sbc, android (box)? Treba da gura browser (surf i poneki video), mail, neki film i word/pdf (i eventualno neku igricu tipa solitaire, super mario, angry birds, nista ozbiljno). Trenutno imaju neki XP na 775 C2D i 1 ili 2GB RAM ali to vec postaje nategnuto pa bih da uzmem nesto drugo ali sto povoljnije (i pozeljno kompaktnije).
Da glupi Android ima prozore i tako neki uobicajeni multitasking uzeo bih neki android box bez razmisljanja, ovako ce morati Windows, Linux ili Remix. SBC i mini PC deluju zanimljivo (jeftiniji su od laptopova i vecih tableta) a za desktop nemam pojma sta da uzmem, mozda neki integrisani sandy/ivy bridge a i to mi je i glomazno i dobrim delom nepotrebno tj. overkill.
Moze i polovna roba, naravno ocuvana, ne nesto unisteno.

Poslednja izmena:
Xubuntu može na srpski, ali verzija 16.04 kod mene neće na Radeon HD 7540D (15.04 i 15.10 su radili bez problema, probaću 16.10 kad izađe). OpenSUSE 42.2 beta neće nikako na srpski u Cinnamon, XFCE i Mate orkuženjima, KDE nisam probao. Ako ne uradim nešto sa njim, verovatno ću ići na Debain, pošto ne volim da držim distro kome je istekla podrška (Ubuntu 15.10)

Bas sam gledao, nije C2D vec DualCore i RAM je 1.5GB. Ploca je neka Asus, grafika integrisana, GMA950. Nije ti losa ideja za manje/lepse kuciste, to mi nije palo na pamet. Uz svez OS mislili bi da je novi komp. :D Ali onda ce morati i manja/nova ploca a moram i procesor menjati pa ide nova nedoumica, sta uzeti:
775 plocu (s boljom grafikom ili jos i graficku) i C2D ili quad i jos memorije ili
1155 plocu i neki Celeron/Pentium ili
1150 plocu i neki Celeron/Pentium?
Ili neku AMD varijantu, oni imaju bolje graficke? Koje su (okvirno) cene, sta ima bolji odnos cena/performanse/trajanje?

Nema ih ni polovnih ni novih povoljnih.
Uradi ovo što je lepi kokan rekao pa onda da vidimo šta je sve problem i u kom pravcu dalje da se ide. Mogao bi i nekim programom preko koga može da se vidi cela konfiguracija sa rezolucijom monitora i video ulazom (zbog eventualne nove matične).

Ja bih im svakako uzeo neko drugo kućište (malo da promene, a i placebo efekat :d). Ne moraš manje po svim dimenzijama, dovoljno je da bude tanje.

Što se ostatka tiče:
- Ako ispadne da je OK procesor, onda stavi SSD i dodaj 4-8GB RAM-a (polovnih kod nas ima za male pare ili novo sa aliexpress-a isto jeftinih ima).
- Ako je spor i procesor, onda opet RAM i SSD, ali dalje zavisi od matične. Ako podržava Xeon, onda i njega bez razmišljanja (15-ak dolara a jači mnogo od bilo kog dvojezgralnog). Ako ne podržava onda i neki jači dvojezgralni, eventualno quad ako naletiš jeftino.
U svakom slučaju vidi kakav HDD imaju, jer ako je od ~300gb onda bi mogao da njega i RAM prodaš i kupiš drugi veći polovan RAM i jeftiniji 250gb SSD.
- Ako ništa od gore navedenog ne odgovara (estetski ili ne vredi nadograđivati), onda bih uzeo Pentium/Celeron nove generacije, npr G4400 (puštaće i 4k zbog dobre integrisane grafike), neku jeftinu ploču manjih dimenzija, malo kućište, 4-8gb RAM-a, SSD, a napajanje ili LC od 600W (30€) ili zadržiš staro.

Monitor je 17" TFT a mozda bude promene na 19" ili 21". Napajanje je relativno novo od 500W.
core dual dual core core 2 duo core 2 single i ostale gluposti su nebitne.

skini ovo
http://www.cpuid.com/downloads/cpu-z/cpu-z_1.77-en.exe

pokreni i zapiši koju matičnu ploču imaš,
mi ćemo već respektivno da ti kažemo šta i kako, jer postoji mogućnost da prićično jeVtino prođeš.
Ploca je https://www.asus.com/Motherboards/P5LD2VM/ a procesor je http://ark.intel.com/products/29739/Intel-Pentium-Processor-E2160-1M-Cache-1_80-GHz-800-MHz-FSB. Mislim da su glavni razlozi usporenja RAM i HDD (neki moj stari ATA) i naravno danasnji browser-i i antivirusi :mad:

Poslednja izmena:
Ja sam mojima prošle godine zamenio stari Sempron 2800+ polovnim FM2 kompletom (A6-5400K i 4 GB RAM). Našao sam na KP ponudu CPU+MB+RAM+PSU za 60€. Doduše, napajanje sam već imao, pa sam to iz kompleta prodao. Staro, ali dobro Chiftec kućište zadržao, dokupio polovni SATA HDD, tako da me je ceo upgrade izašao ~70 €, a roditelji od neupotrebljive kante dobili PC za sve što im treba (web, skype, office).

Nisam hteo Windows, jer se plašim da će pokupiti neku gamad, pa sam instalirao Xubuntu. Mada sam sam imao problem nakon upgrade-a jer (X)Ubuntu 16.04 zna da pravi problem sa Pre-GCN čipovima, tako da sam u potrazi za drugim linuxom koji je lokalizovan na sprski. Verovatno ću da stavim Serbian :D
Zanimljivo. Kako stoji taj AMD, koji mu je ekvivalent u Intel svetu?

Na tvoju ploču ne može quad core, ali cpu koji sad imaš je i dalje veoma dobar za osnovne namene.
(pomenuti fm2 nije mnogo bolji od njega).

Stavi 4gb memorije na ploču (uoči da tvoja ploča podržava samo module do 1gb)
kupi ssd (patriot blast 120gb npr.) i stavi odvojenu grafičku, ukoliko si sad na integrisanoj.

Reinstalacija windowsa je takodje obavezna.

Poslednja izmena:
Zanimljivo. Kako stoji taj AMD, koji mu je ekvivalent u Intel svetu?
Rekoh, radi sve što treba. Nisam ga koristio za igre, rendering i slično. U suštini je sporiji od Intel Celerona u većini testova. I njega bih uzeo da je bio tako povoljan u tom trenutku. Pogledaj šta se sada nudi na oglasima. Neki Haswell Celeron ili Pentium bi mogao da se nađe za lep novac, to je po mom mišljenju najbolje rešenje

Iz ličnog iskustva Haswell Celeron je za navedenu namenu sjajan. 4 soma za procesor, 5 soma za ploču i 2 i po soma za 4 giga rama. Za manje od 100e dobiješ novo sa domaćom garancijom. Dodaš bilo koji SSD po želji i ima da leti mašinica.

nepotrebno potpuno.
e2180 je i dalje sasvim pristojan za pomenuto, tako da mu je nov procesor i ploča čisto bačenh 10 000 din.

nek kupi još memorije, ssd i odvojenu grafičku , najjeftiniju dx11 na primer.
i reinstall os-a.

avira free, bitdefender free... sve to radi upravo kako treba.

Mislim da neki eset i jeste u pitanju, firewall i av.
Na tvoju ploču ne može quad core, ali cpu koji sad imaš je i dalje veoma dobar za osnovne namene.
(pomenuti fm2 nije mnogo bolji od njega).

Stavi 4gb memorije na ploču (uoči da tvoja ploča podržava samo module do 1gb)
kupi ssd (patriot blast 120gb npr.) i stavi odvojenu grafičku, ukoliko si sad na integrisanoj.

Reinstalacija windowsa je takodje obavezna.
Kako nije mnogo bolji http://cpuboss.com/cpus/Intel-Pentium-E2180-vs-AMD-A6-5400K? Znaci jos 3GB RAM i grafiku (koju?). To je sigurno 30-35e i dobijem neki polovican upgrade. SSD jedino sebi da uzmem pa tamo da prebacim svoj HDD.
Iz ličnog iskustva Haswell Celeron je za navedenu namenu sjajan. 4 soma za procesor, 5 soma za ploču i 2 i po soma za 4 giga rama. Za manje od 100e dobiješ novo sa domaćom garancijom. Dodaš bilo koji SSD po želji i ima da leti mašinica.
Ako je novo 11500, trebalo bi da polovno nije vise od 60e? To mi se vec vise svidja.

Poslednja izmena:
Kako to misliš eset, firewall i AV?
Pored eset-a imaš još jedan AV?
Ja stavljam MSE jer radi u pozadini, ćuti i ništa ne pita, za starije ljude dušu dalo. A obavezno McShield jer se najčešće i zaraze kompjuteri preko fleša (kopirnice pune raznih malwera).
SSD bi im prilično ubrzao kompjuter.

Eset smart security, ima i antivirus i firewall u sebi. Stavio kod mojih na sličnu mašinu(e5200,4gb rama, 500gb hard...) i nikakvih problema nema evo već nekoliko godina (apdejtujem im verziju kad izađe nova).

Poslednja izmena:
Cpu boss je krajnje neprofesionalan i proizvoljan sajt i ne treba ga konsultovati.
Ponovljeno je to nebrojeno puta ovde.

Nov procesor ti ne treba. Pogotovo je dual core za dual core apgrejd besmislen.

Poslednja izmena:
moze mala pomoc sta kupiti od ovoga . igrice ne igram

Racunar 1 cena 240 E

AMD A8-7600 quad core 3,1-3,8 4 mb kes FM2+
Radeon R7 series 10 computer cores 4c+6g
Asus A68HM-K (sata 3-usb 3.0-pci e 3.0 itd. . . )
Kingston 4 gb 1866mhz ddr 3 ram memorija
Silicon Power 120 gb ssd
Kuciste sa napajanjem 500W
Windows 7 ili 10 po zelji. . .

Racunar 2 cena 227 E

Intel Pentium G 4400 dual core 3,3 ghz 3mb smart kes
Gigabyte GA-H110M-DS2 DDR3 socet 1151 maticna ploca
Intel HD 510 graficka kartica
Kingston 4 gb 1600 mhz ddr 3 ram memorija
Silicon Power 120gb sata 3 solid state drive
Kuciste sa napajanjem 500W

Racunar 3 cena 206 E

AMD A6-7400K APU 3,5-3,9 ghz turbo 1 mb L2
Radeon R5 series
Asus A68HM-K FM2+ maticna ploca
Kingston 4 gb 1866 ddr 3 ram memorija
Toshiba 500 gb sata 3 hard disk
MS 500W 12 cm fan

Racunar 4 cena 185 E
AMD Athlon APU Quad core 2,05 ghz 2 mb L2 kes 25W
Radeon R3 series
MSI AM1I podnozje AM1 maticna ploca
Kingston 4 gb 1600 mhz ddr 3 ram memorija
Silicon Power ssd 120 gb sata 3
MS 500W 12 cm fan

hvala unapred za pomoc

Anteno, progledao si zbog još 2gb rama.

Moram priznati da i meni deluje cudno da 1GHz brzi i 7 godina mladji procesor nije bolji, ali dobro. Koje graficke da gledam, to nisam kupovao pa ima 10 godina? Onda i manje kuciste otpada...

Poslednja izmena:
od amd hd 5xxx i novije

od nvidie gt 4xx i novije.

Ja sam matorac i pre par godina sam neki dual core s 2GB DDR2 zamenio za G550 i 4GB DDR3 i progledao! Tako da itekako ima razlike iako su oba dual core.
Наравно! По два језгра имају и Athlon 64 X2 5000+ и Pentium G4400 па је разлика у перформансама небо и земља :D Није битан само број језгара већ и ефикасност архитектуре. Зависи од намене, али Haswell и Skylake Pentium-и се, иако немају Hypethreading, без проблема носе са маторим Core 2 Quad процесорима, o Core i3 и да не говоримо.

Moram priznati da i meni deluje cudno da 1GHz brzi i 7 godina mladji procesor nije bolji, ali dobro. Koje graficke da gledam, to nisam kupovao pa ima 10 godina? Onda i manje kuciste otpada...
Ако питаш за ову машину "за маторце" :D не треба ти посебна графичка јер већина новијих Intel-ових процесора има у себи графичку која ће им бити и више него довољна :)

Poslednja izmena:
Kakva je graficka X4500 u poredjenju s tim ^^ amd hd 5xxx i nvidia gt 4xx i ovim iz sandy/ivy/hasswel procesora? Po netu je nagrdise da je duplo losija. Pitam zato sto gledam neke brend racunare, vise se isplate nego upgrade postojece 775 konfiguracije a opet nisu nesto mnogo jeftiniji (5-10e) od upgrade-a na sandy/ivy/hasswel. A nisu ni toliko ocuvani spolja.

au bre čovječe...

procesor za tvoju ploču košta 500 dinara maksimalno. grafičku možeš da nađeš za 10 evra. memorija je takođe jeVtina (pišem V namerno, zbog nato agresije).

takav kompjuter može da tera windows 7,8,10 apsolutno isto i bez ikakve razlike kao i najnoviji skylake dualcore komplet, koji ćeš da platiš dvesta evra minimum.
nemoguće je primetiti bilo kakvu razliku, osim ukoliko se tvoji roditelji u slobodno vreme ne bave 3d renderom, ili advanced gamingom.

intel x4500 je daleko lošija karta (ako kartom može i da se nazove), ne podržava hardversku video akceleraciju, tako da nije pogodna za nove operativne sisteme.
takođe, to je integrisana video karta, nije APU i nema shared memory pool, tako da sakati memoriju i vidno usporava procesor, kad je uključena.
tebi treba directx 11 kartica.

toliko.

Poslednja izmena:
Znam da sam naporan ali nisam u toku a hocu da uzmem nesto pa da budem miran par godina. Procesor je 500-1000 (e5xxx/6xxx-e8400), graficka najjeVtinija 1500 (5450), memorija (2GB DDR2) 800-1000, znaci 3000-3500. A sandy/ivy/haswell (ploca, procesor, memorija) je 6500-7000; ovo rasprodam za 2500-3000 i ispadne jedva skuplje a novije/dugovecnije.

Mnogo price, ni oko cega. Vec u drugom, trecem postu ove teme ti je vlada, preporucio da stavis e8500,i jos 2gb rama, i to je to. Cale mi koristi slicnu godinama, i radi veoma lepo.

ne radi 45nm e8500 na g945 čipsetu. treba da juri e4500 , e4600 ... dakle 65nm procesore sa 800mhz fsb.
može i e2180 , e2200...

Vrh Dno