Šta je novo?

"Komp" za matorce?

nand

Poštovan
Učlanjen(a)
30.09.2016
Poena
54
Sta uzeti: desktop, laptop, tablet, minipc, sbc, android (box)? Treba da gura browser (surf i poneki video), mail, neki film i word/pdf (i eventualno neku igricu tipa solitaire, super mario, angry birds, nista ozbiljno). Trenutno imaju neki XP na 775 C2D i 1 ili 2GB RAM ali to vec postaje nategnuto pa bih da uzmem nesto drugo ali sto povoljnije (i pozeljno kompaktnije).
Da glupi Android ima prozore i tako neki uobicajeni multitasking uzeo bih neki android box bez razmisljanja, ovako ce morati Windows, Linux ili Remix. SBC i mini PC deluju zanimljivo (jeftiniji su od laptopova i vecih tableta) a za desktop nemam pojma sta da uzmem, mozda neki integrisani sandy/ivy bridge a i to mi je i glomazno i dobrim delom nepotrebno tj. overkill.
Moze i polovna roba, naravno ocuvana, ne nesto unisteno.

Poslednja izmena:
Znam da sam naporan ali nisam u toku a hocu da uzmem nesto pa da budem miran par godina. Procesor je 500-1000 (e5xxx/6xxx-e8400), graficka najjeVtinija 1500 (5450), memorija (2GB DDR2) 800-1000, znaci 3000-3500. A sandy/ivy/haswell (ploca, procesor, memorija) je 6500-7000; ovo rasprodam za 2500-3000 i ispadne jedva skuplje a novije/dugovecnije.
Ako hoćeš da budeš miran par godina i ako "matorci" koriste internet ponoviću preporuku makar za najjeftiniji Haswell Celeron. Moja majka ima Pentium E5300 i 4GB RAM-a, ono se pri običnom surfu vuče kao prebijena mačka. Kad sednem nazad za moje Celeronče od 32e :d razlika je nebo i zemlja.

Poslednja izmena:
predpostavljam da je na toj pentium mašini integrisana grafika ?

inače, ako se e5300 + 4gb rama "vuče kao mačka" , sistem je instaliran nogama.

Poslednja izmena:
Vrh Dno