Šta je novo?

Komp za devojčicu

Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
690
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600K
Matična ploča
DeepCool AK620 White
RAM
64 GB Kingston Fury Renegade DDR4 3600 Mhz
GPU
Gigabyte GeForce 3060Ti Gaming OC 8GB
Storage
KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2 TB, Seagate Firecuda 530 M.2 SSD 2 TBCrucial® MX100 SSD 512 GB, Western Digital, Western Digital Caviar Green WD20EARX 2 TB
PSU
CHIEFTEC CTG-650C 650W A80 series Full
Monitor
Dell 24"
Mobilni telefon
Samsung A52S
Pristup internetu
  1. Optički internet
Znači, baš za devojčicu od 10 godina, koja do sada nije imala baš mnogo kontakta sa kompjuterima. Trebala bi mi neka pristojna konfiguracija, za recimo 40,000 dinara, uključujući i monitor.

Hteo bih neku Intel+nVIDIA kombinaciju, recimo E5300+GT 220, pa bi mi najviše značio vaš predlog za neku pristojnu i ne preterano skupu ploču (po mogućstvu Gigabyte, MSI ili Biostar) kao i monitor od 22 inča, bez DVI ulaza, sa 16:9 odnosom strana. Za ostalo mislim da mogu da se snađem :)

Ako joj je to prvi komp,ja bih predlozio npr.

Gigabyte - GA-P31-ES3G ~3850
Intel Celeron E3200 ~3350
2GB DDR2 ~2500
HDD 320GB ~3300
MSI Radeon3650 ~2500
DVD-RW ~2000
kuciste ~2000
tastatura i mis ~ 750
zvucnici 2.1 ~2000

monitor
22" Proview AI2237W ( 16:10) ~10500
21.5" LG W2243S-PF ( 16:9 ) ~12000

... ostane i za sto i stolicu :)

Sasa ti je dao dobar predlog...samo sto je zaboravio napajanje

Gigabyte - GA-P31-ES3G ~3850
Intel Celeron E3200 ~3350 (sasvim dovoljan - mozes da ga kloknes na 3.2)
2GB DDR2 ~2500
HDD 320GB ~3300
DVD-RW ~2000
LC POWER Pro-Line 914B 550W ~5300

Ne znam zasto gt 220 al ajde
PALIT GeForce GT 220 512MB GDDR3 ti je 60-65e
a upravo toliko je i 4670 koji je jaci od nje...gt 220 je u rangu sa 4650 al kako oces

sto se monitora tice imas dosta izbora...evo tri predloga

BENQ G2220HDA
SAMSUNG 2233SN
LG W2243S-PF

:wave:

Hvala vam obojici!

Bolje joj kupi laptop. Vise će se oduševiti i više će je zainteresovati nego klasična kanta. Ipak je to dete, još i devojčica. A uklapa se u budžet.

Moj bratanac je dobio laptop isto ima deset godina i eno vidim da se ne skida s njega. A desktop ga nije toliko držao, doduše nije bio njegov već od matorih. On je dečak al nisu oni baš toliko mali da uništavaju stvari tek tako.

U ovom slučaju, neće ona isključivo koristiti komp, tako da mislim da je desktop bolje rešenje, nego neki raspad laptop za 40,000. Uglavnom, odlučio sam se komp sastavljen od komponenti koje ste predložili, vagam još samo za grafičku.

Poslednja izmena:
U tome i jeste bio problem, jer ovom malom mom bratancu recimo ni ćale ni keva nisu dozvoljavali neograničenu upotrebu kompjutera "da nešto ne pokvari", i klinac jednostavno nije smeo da dira, odnosno svaki put bi morao da pita za dozvolu da bi nešto instalirao itd. To ga je odvraćalo od korišćenja kompjutera.

Jednom kad je dobio samo svoj laptop, ne skida se s njega i ne mora nikoga ništa da pita, niti da se boji da će nekome nešto da pokvari. Deca moraju da imaju neograničen pristup računaru, odnosno da imaju samo svoj računar. Čim ti njima kažeš da ne sme ovo, da ne dira ono, da ne pokvari nešto jer se roditelji ne razumeju, deca gube interesovanje jer se boje da će ih grditi ako nešto "pokvare", a greške su sastavni deo učenja.

Deca moraju da imaju neograničen pristup računaru, odnosno da imaju samo svoj računar. Čim ti njima kažeš da ne sme ovo, da ne dira ono, da ne pokvari nešto jer se roditelji ne razumeju, deca gube interesovanje jer se boje da će ih grditi ako nešto "pokvare", a greške su sastavni deo učenja.

Neogranicen pristup racunaru???:zgran: Za tu decu je i bolje da izgube interesovanje i da umesto sto bi po ceo dan blejali u glupi kompjuter i postajali zavisnici, rade nesto pametnije/kreativnije/zdravije. Izem ti i detinjstvo i mladost prikovanu za kantu.

Da, neograničen pristup u smislu da im niko ne određuje šta smeju a šta ne smeju. Jedino tako se mogu naučiti da ga koriste. Druga stvar je kako im organizovati vreme tako da nisu non stop za kompjuterom, ali kada ga koriste ne treba da budu pod pritiskom roditeljskog gneva "da nešto ne pokvare".

E, ovako derane sto ne probas neku AMD varijantu dobises jace za isti ili slican novac.
Izvini, ali moram da te pitam zasto neces monitor sa DVI?
Inace od tih intelovih konf. mislim da je bolja @donworkinson varijanta s' tim sto bi ja stavio Benq G2220HD(kosta 12999din.) a ne HDA.(mogu ti poslati PM ako zelis da znas gde mozes da ga kupis po toj ceni)

Ihhhhhhhhhhh, pa ti si demon a meni mnogi ne veruju da uvece mnogi Vrbasani ostanu bez glave bas zbog demona!!!

U ovom slučaju, neće ona isključivo koristiti komp, tako da mislim da je desktop bolje rešenje, nego neki raspad laptop za 40,000. Uglavnom, odlučio sam se komp sastavljen od komponenti koje ste predložili, vagam još samo za grafičku.

Jeli, demone, jel ti to krijes ensto od nas? ;)
Salu an stranu, preporucio bih ti integrusu ako neces vec lap-top (sto mislim da je velika greska. Lap-top bi joj bolje odrovarao iz mnogih razloga, da ne nabrajam ovde sve navescu samo da ce njene drugarice mnogo vise dojmiti laptop a to joj je sada mnogo vazno) bas da bi je odbio od mnogih stvari koje oduzimaju zivot na kopjuteru. Kompjuter je neophodan ali se deca mnogo lako zaraze istim stoga ih treba suptilno ogranicavati.

Jeli, demone, jel ti to krijes ensto od nas? ;)
Salu an stranu, preporucio bih ti integrusu ako neces vec lap-top (sto mislim da je velika greska. Lap-top bi joj bolje odrovarao iz mnogih razloga, da ne nabrajam ovde sve navescu samo da ce njene drugarice mnogo vise dojmiti laptop a to joj je sada mnogo vazno) bas da bi je odbio od mnogih stvari koje oduzimaju zivot na kopjuteru. Kompjuter je neophodan ali se deca mnogo lako zaraze istim stoga ih treba suptilno ogranicavati.

Bravo, pa ti si pravi psiholog!!!Ako te vidim na Sk forumu urucicu ti zahvalnicu(posto u B.forumu nema opcija za zahvaljivanje).

Inace sto ste vi Carnex-ovci promenili ambalazu tj. papir kojim zamotavate salamu(prosla je estetski bila mnogo lepsa).:D
Poz

Kažem ja da bi laptop za klinku bio prava stvar, ali ključna stvar u celoj priči je da "neće samo ona koristiti kompjuter" što znači da neće ni biti njen kompjuter. To je ono kao kad kupiš ženi na poklon ne znam, npr. električni-brijač :) Ako dete neće samo koristiti taj kompjuter, onda to nije njen kompjuter jer će se uvek naći taj drugi korisnik da joj soli pamet i zapitkuje je "a zašto ovo a zašto ono". Laptop bi bio samo njen i mnogo bi ga više volela od kante, a samim tim bi ga i čuvala.

No šta sve to vredi kad je kocka već bačena, i desktop se kupuje pod firmom za dete a ustvari će ona biti poslednja rupa na svirali za taj komp. Al ima vremena dobiće i ona svoj laptop valjda jednog lepog dana :)

Nazad
Vrh Dno