Šta je novo?

Komp i igraonica

Max

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
604
Jel bi znao neko da mi napravi konfiguraciju za komp koji bi se koristio u igraonici. Znaci komp treba da radi perfektno bez overklokinga, stabilno i da tera aktualne igre bar jedno godinu dana. UT2003 bi morao da radi bez seckanja u 800x600.

A da cena je do 600 EURA.

Molim vas ako imate vremena napisite vasu masinu koju bi preporucili igraonici (stabilnost i pravilan rad na prvom mestu bez blokiranja).

Hvala

Npr...

Maticna ploca Chaintech 6OJA3-T w/SOUND
Procesor INTEL Celeron-3 1.2GHz BOX
Memorija 256MB PC133 SDRAM
Hard disk 40GB Maxtor DX540
Graficka kartica ASUS GF2 MX400 64MB
Zvucna kartica OnBoard CMI8738
ATX kuciste Midi Tower GMII-46 250W(P4)
Monitor 17” HANSOL 730ET
Mis+pad Genius/BTC Scroll w/pad
Mrezna kartica D-Link 530TX
Tastatura Genius KB-10
Slusalice Labtec MIC /Philips

Dosta ispod 600€. Umesto MX400 moze i neka MX4 4xx, ili sl.

Posto su u nekim igraonicama imali problema sa AMD konf, ovako nesto je postalo hit.

Ala si mu sklopio nema sta pa taj celeron je djubre, ono ostalo jos nekako.

Gigabyte 7DXE
XP 1600+
Spire 5E bakarni
256 DDR NCP
HDD Maxtor ili IBM 40 gb 7200 rpm
GForce 4 MX460
Onboard sound CMI
ATX Midi Tower obavezno hor. napajanje
Monitor Samsung 753s ili LG 773N
mis + tastatura
mrezna dlink ili intell (ako nadjes)
slusalice philips ili labtec

I to je ispod 600 E a bolje je od kombinacije sa Celeronom sigurno.
:p

Anubis je napisao(la):

Gigabyte 7DXE
XP 1600+
Spire 5E bakarni
256 DDR NCP
GForce 4 MX460
Onboard sound CMI
mis + tastatura

Gde nadje tu shupacku plocu da mu preporucis.Pa u njoj 3/4 memorija nece da radi.

ASUS A7V266-C je svega 10-15€ skuplja a neuporedivo brza i pouzdanija.

DILEMA

Sad sam u stvarnoj dilemi !!!!

Ja sam ovako razmisljao @@!!!!!

Duron 1.1 GHz
Soltek 75DVR4
256 DDR SDRAM
GF4 MX440
30 Gb 7200 rpm
monitor Liteon 17" (ne znam tacan model)
zvuk integrisan AC97
mis Logictech OEM pilot
testatura
midi kuciste sa hori. napajanjem
mrezna karta planet 10/100

540 EVRA sa obicnim GF2 MX400 64 RAM, a jedno 600 sa GF4 MX440 ???

ili mozda intel iz prethodnog posta, mada ja milim da je to sporije od ovog amd-a !!!!!

Jel ima neka ploca sa KT266 a da ima CMI zvucni cip integrisan, a ne onaj AC97 ????? Ako moze neka lista poznatijih firmi ???

Hvala !!!

Re: DILEMA

Max je napisao(la):
Sad sam u stvarnoj dilemi !!!!

ili mozda intel iz prethodnog posta, mada ja milim da je to sporije od ovog amd-a !!!!!

Jel ima neka ploca sa KT266 a da ima CMI zvucni cip integrisan, a ne onaj AC97 ????? Ako moze neka lista poznatijih firmi ???

Hvala !!!

Ja rekoh da su mnogi zbog termalnih problema odustali od AMD-a. A Celly3 nije sporiji od Durka. Naveo sam 1.2 BOX, koji ladno ide i na 133fsb iako si ti naveo da neces o/c.
Chaintech odavno gaji ploce sa iskljucivo CMI chipom. Mada je njihova VJDA relativno skupa.
Tebi moze da posluzi bilo koja mATX ploca takvog tipa. Mislim da je tu ASUS-ov model najbolje resenje.Valjda bese A7V266-M(C) ili tako nesto.

ma kakav crni celeron 3... celeron 2 bi vise odgovarao :D treba ici na morgana i to je to, naravno sa nekim gf3

Anubis je napisao(la):

Gigabyte 7DXE
XP 1600+
Spire 5E bakarni
256 DDR NCP
GForce 4 MX460
Onboard sound CMI
mis + tastatura

Gde nadje da mu preporucis Spire 5E... To je jedan od najgorih kulera koji mozes da trenutno kupis a i skup je do zla boga. Akumulira toplotu i temp procesora raste iz sata u sat sto je smrt za igraonicu.

ni ne pomishlaj da che da ti radi UT2003 lepo bez MIN GF3 Titanium 200 !!! a i UT2003 je prva igra koja koristi bikvlano sve gfx. dx8.0 app. koje postoje tako da ako i imas nesto ispod gf3 tipa gf2 gts ili gf2 mx i gf4 mx neki delovi na mapama che biti potpuno beli !!!!! uzmi nesto ovako :
xp1700 - oko 80
MSI ultra ara 333 - oko 120-130
256 drr 333 - ?
gf3 ili ti200 ili 500 - do 200
maxtor 40 7200rpm - 70-80
... monitor po izboru... imas one polovne od oko 21" po za nekih 200-220!!!

= oko 650 eura !!!

ili je chak bolje da uzmesh gf4 ti4200 ... i on ima da se nadje do 200eura...

Organic je napisao(la):
ni ne pomishlaj da che da ti radi UT2003 lepo bez MIN GF3 Titanium 200 !!! a i UT2003 je prva igra koja koristi bikvlano sve gfx. dx8.0 app. koje postoje tako da ako i imas nesto ispod gf3 tipa gf2 gts ili gf2 mx i gf4 mx neki delovi na mapama che biti potpuno beli !!!!! uzmi nesto ovako :
xp1700 - oko 80
256 drr 333 - ?

= oko 650 eura !!!
Izgleda da su ti se potrosile baterije na tom digitronu kojim si lepo sve ovo izracunao.Svaki put kada saberem nekako mi izadje preko 700€:D :D .I dobro je da mu nisi predlozio 2 HDD-a da iskoristi raid na ploci:D .

Covek lepo napisao DO 600€

Organic je napisao(la):
xp1700 - oko 80
256 drr 333 - ?

= oko 650 eura !!!

A sto ne probas sa xabre-om ako ti bas treba dx8?

Pa, naravno da su neki imali problema sa grejanjem kada slepci sastavljaju comp.
Prvo, Maxtor na 5400 HDD jer ne treba 7200, koji se vise greje + nabaci se ventilator ispod. Kuciste se drzi otvoreno.
Ploca ASUS A7V266-M je najbolja stvar. Dobra ploca, malo kosta.
Morgan 1,1 G, malo se klokne, Titan TTC cooler.
Graficka Eagle GF4 MX440, a ako se ima para, polovne GF3 Ti200, ako moze da se nabavi tolika kolicina polovnih GF3, a ne moze.
U prostoriji mora da bude klima, i zbog igraca i zbog compova.
Ne bi bilo lose da se ima neki UPS velike snage za sve compove djuture, ili makar kvalitetnija kucista, kao sto je DTK 300 W.
Ostalo je poznato.

A7V266-M vec imam i to u 10 kompova ali mi se ne svidja jer ima samo 2 PCI slota i imao sam dosta problema dok nisam namestio da sve radi bez problema. A na toj ploci zvuk je uzasan. To je onaj AC97 koji je shit najveci. Izlaz je toloko slab da moras u counter-u da kucas /volume 10 da bi nesto cuo, a u drugim igicama i da ne pricam kad nemaju regulaciju jacine zvuka !!!! Zato sam i mislio da uzmem nesto kao CMI mislim da je bolje resenje u svakom slucaju !!! i uzeo sam A7V266-C

Kako da prepoznam da li je DURON sa MORGAN jezgrom. Jel se u cenovnicim ai dalje on zove DURON ili ????

I uzeo sam ASUS GF4 MX440 jer nema sanse da nadjem 10 GF3 T200 ....

HARD DISK je na 40 GB 7200 rpm jer mi je 20 malo !!!

Sta mislite o monitoru !!

npr. LiteON 17" C1770NSL mislim da je negde oko 140 EVRA. (1 god. garancije)
Ili mozda Belinea 10 30 26 sa 3 god garancije za 170 EVRA
Ili mozda Samsung 753s za 160 EVRA i 1 god. garancije

Ili mozda nesto rugo ????

Sta mislite da li da uzmem NEO tastature i miseve ????

Chaintech 7VJDA ploca ima CMI zvuk i pokazala se veoma dobro u igraonicama. Takodje Asus GF4 MX440 je veoma dobar izbor ako se gleda odnos cena/performanse. Sa Athlon XP-om 1600+ ima preko 5300 3DMark-ova 2001 (1024x768x32). Jos jedna prednost te graficke koja se pokaze posle nekog vremena je to sto nema ventilator nego samo pasivno hladjenje i nema sta da zariba zbog prasine.

Max je napisao(la):
Kako da prepoznam da li je DURON sa MORGAN jezgrom. Jel se u cenovnicim ai dalje on zove DURON ili ????

Sta mislite o monitoru !!

Sta mislite da li da uzmem NEO tastature i miseve ????
Svi Duroni od 1GHz navise su Morgani.
Samsung 753s bi bio moj predlog.
Po mom misljenju i dalje je nabolje uzeti Logitech miseve.

evo i ja da kazem ...
zasto niko nije pomenuo monitor od 19" i to neki najjeftiniji. Ja nisam mogo da verujem ali video sam da ih ima za oko 200evra - NOVI Samsunzi...ljudi kad vide 19" u igraonici primice se verovatno...
svakako amd xp i to 1600+ - trenutno najjeftiniji XP koji ima da se kupi a brzi ne treba nego pare treba uloziti u grafiku a to vec ne znam sta il neku gf4mx460 il bolju(gf3 ili neki gf4ti) i zasto svi zapinjete za ASUS-a ko da samo asus pravi graficke...
ostalo se vec prezvakalo...i ne trebaju ti za igraonicu 7200 diskovi mada je razlika u ceni relativno mala. a i sta cemu 300W DTK kuciste - bacanje para...

Re: Npr...

BokiPK je napisao(la):
Maticna ploca Chaintech 6OJA3-T w/SOUND
Procesor INTEL Celeron-3 1.2GHz BOX
Memorija 256MB PC133 SDRAM
Hard disk 40GB Maxtor DX540
Graficka kartica ASUS GF2 MX400 64MB
Zvucna kartica OnBoard CMI8738
ATX kuciste Midi Tower GMII-46 250W(P4)
Monitor 17” HANSOL 730ET
Mis+pad Genius/BTC Scroll w/pad
Mrezna kartica D-Link 530TX
Tastatura Genius KB-10
Slusalice Labtec MIC /Philips

Dosta ispod 600€. Umesto MX400 moze i neka MX4 4xx, ili sl.

Posto su u nekim igraonicama imali problema sa AMD konf, ovako nesto je postalo hit.

a ovo je sramota!!! - tek bi ovo bila bacena para ...prvo SDR, pa mx400(krsh) i to kao asus pa jos kao neki tamo tualatin pa jos celeron, e kuciste si ok predlozio za to skidam kapu!!!
btw ovde ce pola komponenti uskoro prestati da se proizvodi(mislim pre svega na sdram mx400)
p0z

notax je napisao(la):
Pa, naravno da su neki imali problema sa grejanjem kada slepci sastavljaju comp.
Prvo, Maxtor na 5400 HDD jer ne treba 7200, koji se vise greje + nabaci se ventilator ispod. Kuciste se drzi otvoreno.
Ploca ASUS A7V266-M je najbolja stvar. Dobra ploca, malo kosta.
Morgan 1,1 G, malo se klokne, Titan TTC cooler.
Graficka Eagle GF4 MX440, a ako se ima para, polovne GF3 Ti200, ako moze da se nabavi tolika kolicina polovnih GF3, a ne moze.
U prostoriji mora da bude klima, i zbog igraca i zbog compova.
Ne bi bilo lose da se ima neki UPS velike snage za sve compove djuture, ili makar kvalitetnija kucista, kao sto je DTK 300 W.
Ostalo je poznato.
nego da u pravu je decko notax sa lepom slikom - lepo rece - slepci ... na jednom mestu odgovornom su cak sklopili(kao neka firma sklopila) konfe i stavili ladno xp1700+ koji je radio na 1100mhz i svi sto radishe mislili to je thunder 1.1ghz...
i jos mi se desilo kad pitam koju stavlju stavljaju ljudi - pitaju kakvu pastu? jel to na leba il... i jos uglavnom ljudi ostave zvakicu na kulerima koji je imaju - uzas jedan...

Bogda je napisao(la):
Gde nadje da mu preporucis Spire 5E... To je jedan od najgorih kulera koji mozes da trenutno kupis a i skup je do zla boga. Akumulira toplotu i temp procesora raste iz sata u sat sto je smrt za igraonicu.

Da li to pricas iz iskustva ili si samo citao neke testove ? Spire 5E07 (ceo od bakra, mali kao cooleri za cel 2) se pod 1: ne cuje, 2: hladi XP 1600+ o/c na 2100+ u kucistu sa vertikalnim naapajanjem i ne ide preko 55 kad je ovako toplo leto... Tako da o ovom cooleru sve najbolje... Preporucujem da se stvari licno probaju, nisu bas svi testovi najtacniji... A i kad budes video cooler bice ti jasno zasto tako hladi, ako imas imalo veze sa fizikom... Rebra nisu puna, nego suplja, tako da dobijas vecu povrsinu koja otpusta toplotu

zmajns je napisao(la):
Da li to pricas iz iskustva ili si samo citao neke testove ? Spire 5E07 (ceo od bakra, mali kao cooleri za cel 2) se pod 1: ne cuje, 2: hladi XP 1600+ o/c na 2100+ u kucistu sa vertikalnim naapajanjem i ne ide preko 55 kad je ovako toplo leto... Tako da o ovom cooleru sve najbolje... Preporucujem da se stvari licno probaju, nisu bas svi testovi najtacniji... A i kad budes video cooler bice ti jasno zasto tako hladi, ako imas imalo veze sa fizikom... Rebra nisu puna, nego suplja, tako da dobijas vecu povrsinu koja otpusta toplotu

Taj Spire sam licno drzao u ruci i na osnovu onoga sto sam video zakljucio sam da ga nikada ne bih stavio u svoje kuciste. To sto ti zoves suplja rebra su ustvari listici koji savijeni. To nije uradjeno zato da bi se dobilo neko bolje hladjenje vec zato sto je tako jeftinije da se naprave. Vazduh koji duva ventilator opstrujava listice samo sa spoljasnje strane. Kroz te "supljine" u rebrima vazduh ne struji tako da se toplota akumulira i temperatura se povisava sa vremenom. Sam efekat hladjenja ovog coolera zavisi od orijentacije socketa na ploci. Ako su zubici na socketu za kacenje coolera vodoravni (kao na mom A7V333), topao vazduh unutar supljina ne moze da se krece cak ni prirodnim strujanjem i zarobljen je unutra. Ako su kacalice vertikalne topao vazduh moze prirodno da krece na gore i polako odlazi ali to je kao da ti ventilator hladi samo pola rebara. U slucaju da maticna ploca stoji vodoravno (desktop kuciste) ne smem ni da pomislim sta bi bilo.

U jednoj stvari u pravu. Cooler nisam stavljao u svoj PC ali nisam toliko bogat da bacam pare na svakojake gluposti. Na netu sam procitao nekoliko testova koji su ga ocenili od loseg do porsecnog. U njegovoj cenovnoj kategoriji (u Pakomu 19eura + 20%pp) svaki koji bi evntualno odabrao bio bi bolji.

P.S. A sto se fizike tice, termodinamiku sam podavno polozio ali ostalo je ponesto u glavi.

A sto ti nebi kupio te CMI zvocne zar nisu 10 eura/komat a bolje rade nego integrisane a pogotovo od AC97 . Nemoj uzimati ako vec nisi mx400 jer ti to neradi posao duze od mesec dana i onda u kantu jer krecu mnogo zahtevnije igre i gledaj da poteras te mx440 sa nekim XP1600+

Mislim da nista ispod GF3 Ti200 ne vredi uzimati...UT2003 Beta to pokazuje na pravi nacin.

zagortenej je napisao(la):
nego da u pravu je decko notax sa lepom slikom - lepo rece - slepci ... na jednom mestu odgovornom su cak sklopili(kao neka firma sklopila) konfe i stavili ladno xp1700+ koji je radio na 1100mhz i svi sto radishe mislili to je thunder 1.1ghz...
i jos mi se desilo kad pitam koju stavlju stavljaju ljudi - pitaju kakvu pastu? jel to na leba il... i jos uglavnom ljudi ostave zvakicu na kulerima koji je imaju - uzas jedan...

Asus ploce svaki put kad se resetuju na dugme ili se iskljuce neregularno, resetuju fsb na 100. E sad, ko je tu slepac pa ne izabere 1466 umesto 1100, verovatno onaj ko racunar koristi.
Inace slazem se sa Notaxom i njegovim predlogom. A i Maxtori na 7200 se prilicno kvare, pa bi za igraonicu u kojoj bi oni non-stop radili bilo bolje uzeti one na 5400 ili WD Protege. Nije vazna brzina harda, a vazno je da traje i da se ne kvari.

U jednoj stvari u pravu. Cooler nisam stavljao u svoj PC ali nisam toliko bogat da bacam pare na svakojake gluposti. Na netu sam procitao nekoliko testova koji su ga ocenili od loseg do porsecnog. U njegovoj cenovnoj kategoriji (u Pakomu 19eura + 20%pp) svaki koji bi evntualno odabrao bio bi bolji.

P.S. A sto se fizike tice, termodinamiku sam podavno polozio ali ostalo je ponesto u glavi. [/B][/QUOTE]

I dalje preporucujem da probas pre nego bilo sta kazes, a u NS je cooler 16 eu, a ne 22, a radi mi apsolutno isti posao kao Volcano 9, a bolje od mnogih izvikanih coolera, a ne cuje se

"Kroz te "supljine" u rebrima vazduh ne struji tako da se toplota akumulira i temperatura se povisava sa vremenom"

Evo cisto da proverim tvoju tvrdnju stavio sam jednu termalnu sondu u supljinu rebra i vidi cuda, temperatura ne raste nego se menja srazmerno sa opterecenjem procesora sto znaci da se topao vazduh ne zadrzava nego ima cirkulacije... Pusticu mu sada par sati testova, pa da vidim cisto zato sto si me zaintrigirao, ali sto se tice termodinamike ovaj cooler je odlican...

&Mancha& je napisao(la):
Asus ploce svaki put kad se resetuju na dugme ili se iskljuce neregularno, resetuju fsb na 100. E sad, ko je tu slepac pa ne izabere 1466 umesto 1100, verovatno onaj ko racunar koristi.
Inace slazem se sa Notaxom i njegovim predlogom. A i Maxtori na 7200 se prilicno kvare, pa bi za igraonicu u kojoj bi oni non-stop radili bilo bolje uzeti one na 5400 ili WD Protege. Nije vazna brzina harda, a vazno je da traje i da se ne kvari.

ok ok to za 5400 je u redu za igraonicu, mada se kvare i oni - kako se zalomi ... a to za asus prvi put cujem i hvala na obavestenju.
nego nije lepo da mene nazivas slepcem ... prvo treba podosta ti o hardveru da naucis pa onda da pricas. ok. da te uputim malo, ako iole poznajes hardver cuo si da neke ploce (recimo bas ta na kojoj je bio "thunderbird 11x100" bila je ga 7vtxe+, ga to je gigabajt) imaju dzamper('si video dzamper?) ili switch koji selektuje el oces 100+fsb ili 133+fsb (ujedno da bi ploca znala da podeli to i napravi agp/pci klok jer toga u biosu nema, ko sto asus ima automacki) i jel mislis da recimo sad ja treba da ponesm od kuce srafciger i da lepo otvaram kuciste - i buzdim sve a to nije moj poso, pogotovo kad je receno da se radi na tbird 1100mhz! verovatno ti decko i ne znas da kad se stavi u biosu 133mhz a taj "turbo" jumer je setovan na na off, tj. 100+ fsb dogodi se cudna stvarcica i agp radi na 89mhz pci radi na 44mhz i uzgred TEAC cd rom nece da radi tako a o drugim glupostima koje gigabajt stvara kad ga malo chacnes gde ne treba da ne govorim ...
Nego bre sta bi sa mojim predlogom o cheap 19" monitorima?

7200 diskovi, strogo.
Pri svakom pokretanju igre, oseca se da li je disk 5400 ili 7200.
Sto se monitora tice, glasam za polovnjake. Jeftiniji su 50-100E, oseca se to u konacnoj racunici.

Nista ispod GF4MX440.
I naravno XP 1600+

Pozdrav!

Dandy je napisao(la):
Svi Duroni od 1GHz navise su Morgani.
Samsung 753s bi bio moj predlog.
Po mom misljenju i dalje je nabolje uzeti Logitech miseve.
CTX VL700 bih rekao da je bolji izbor od 753 s, kao što je Samsung 700 NF bolji izbor od CTX 711 Pr.

Sasa je napisao(la):
7200 diskovi, strogo.
Pri svakom pokretanju igre, oseca se da li je disk 5400 ili 7200.
Sto se monitora tice, glasam za polovnjake. Jeftiniji su 50-100E, oseca se to u konacnoj racunici.

Nista ispod GF4MX440.
I naravno XP 1600+

Pozdrav!
Potpuno bih se složio sa konstatacijom. XP1600+ je trenutno best buy, a GF4 MX440 je sasvim ok karta.

Nazad
Vrh Dno