telegram_sam je napisao(la):...Saaaamo jos kad bi bio Photoshop za Linux, i kad bi moga da nadjem neko resenje koje bi omogucilo da se ASP skriptice izvrsavaju na Apache serveru, e to bi bio kraj....
Bubus X je napisao(la):...
Posto sam i ja pre jedno 2 godine cackao linux, a isto mi je trebao i ASP, nasao sam neki chilisoft ASP, ti probaj pa vidi, inace gimp je odlican moze svasta samo se treba navici na njega ipak je photoshop mnogo komforniji.
Brdja je napisao(la):...
Kako ti salac reče, treba login manager da ti bude KDM...
A za modem, čini mi se da nigde nisam napisao da sam poterao modem na Mandraku :twisted: Kada sam kupio novi komp, terao sam SuSE 8.2. I modem sam najnormalnije instalirao, po uputstvu iz arhive... A šta tebe, tačno, muči u vezi sa modemom?
Kako znaš da nije prepoznat? Ajd odradi jedan #lsmod pa vidi da li ti se pojavljuje 537 i 537core [tako je kod mene, samo za 536ep].srdjan_r je napisao(la):...
Problem sa modemom je što ne radi. Uopšte nije ni preopoznat.Skunuo sam drajvere sa Mandrake Serbia zajedno sa uputstvom ali nema rezultata. Pretražio sam i arhivu kompatibilnog hardvera na Mandrakovom sajtu ali nisam našao modem Intel 537, najbliži je bio 536EP.
zeleni_zub je napisao(la):Malo preteruješ. Mislim da se procenat ljudi koji imaju linux nije mnogo povećao...
Ja sam Red Hat instalirao negde '97, sm....
kUdtiHaEX je napisao(la):Kada sam svojevremeno probao linux pre 2 godine, malo ko je znao za njega... danas znaju svi. Dobro, srecom bilo je nekoliko ljudi koji su znali baratati sa takvim sistemom, ali u odnosu na Windows usere bilo ih je malo. A josh su mi i banom pretilizato sto sam dosadjivao sa Linux sobom :>
Linux se dosta izmenio i postao bolji nego ikada. I na moju radost sve vise ljudi isprobava i eksperimentise sa raznim Linux distroima. Koliko vas je radilo sa nekim Linuxom i kako vam se to prvo, drugo ili n-to iskustvo cini?
Trebalo je samo da otkucaš startx :dlega99 je napisao(la):Kratko sam probao Debian, stigao do zavrsetka instalacije i posto nije usao u graficki mod dalje nisam znao, na sajtu ne pise nista o tome u uputsvu za instalaciju.
Na kom je to jeziku?illidan je napisao(la):
Čista glupost. Na Linuxu ima daleko više free softvera na Windowsu. A i ukupno softvera.Pharos je napisao(la):Zaključak za kraj. Za tih 100 i nešto $ koliko košta win xp professional, dobijam mnogoooo više nego na kupusari. To je: podržanost svakog hardvera, velika rasprostranjenost softvera (free i shareware)...
Pharos je napisao(la):Kad u google-u kucaš free softver, dal su rezultati pretrage softver za linux ili softver za vindozu?
Pharos je napisao(la):Nađi mi AutoCad, Nađi mi photoshop, nađi mi neki pro softver za planiranje venčanja, nađi mi neki pro softver za vođenje zubne ordinacije ili agencije za vođenje nekretnina
Naravno da je drugačiji način razmišljanja. Zato imamo win i lin(i druge naravno). Ovde se pričalo o profesionalnoj upotrebi računara. Recimo http://www.smartwedding.com/parafora je napisao(la):Ne mozes uporedjivati ova dva osa na taj nachin jer ih uglavnom koriste ljudi koji vole drugacije nachine razmishljanja i reshavanja problema... mislim... shta ce ti pro softver za planiranje vencanja... uzmesh papir i olovku...
Pa pričao sam o programima za pro i običnu upotrebu. Programe za raspored časova imaš svuda, pa čak i u DOS-uuporedi broj programa koji su esencijalni za udoban rad na racunaru, nemoj na win-ovu stranu stavljati te programe tipa rasporeda chasova jer ih realno koristi 0.000000000000000001% vlasnika racunara...
O kojoj distribuciji pričaš (i koliko staroj)? Meni sve radi bez problema osim na nekim live distroima - lg3d live cd i LiveBSD-u (koji je inače BSD, a ne linux); a možda je i mene mrzelo da čekam dok se programi učitaju sa CD-a.lega99 je napisao(la):ne rade cak isporuceni programi uz tu distribuciju
Ovo je tačno, neki hardware je muka naterati ga da proradi pod pingvinima; ali ono što radi - radi. Izgleda da u poslenje vreme proizvođači hw-a vide u kom pravcu se kreće tržište i ja se nadam da će ih biti u mnogo većoj meri nego sada.lega99 je napisao(la):a da ne pricamo o podesavanju i trazenju drajvera za hardwer
valjda obrnuto, win nije ni do kolena KDE-u. Još kad se uskoro budu pojavile QT v4 biblioteke, biće ihaha. Nećemo da upoređujemo koje okruženje kolik rama zauzima, tek je tu razlika ogromna (naravno u korist linuxa)lega99 je napisao(la):graficko okruzenje jos uvek ne moze da se meri sa windowsom.
Nije uopšte teško naštelovati sambu iz KDE Kontrol Centera, nije 5 klika, nego 7lega99 je napisao(la):Eh da ne spominjem sherovanje foldera, koriscenje stamaca sa drugog kompa i obicna mreza, pod windowsom to se odradi nabrzaka imas i wizarde ali pod linuxom to je sve obavijeno velom tajne, moras da citas brdo literature, forume, moras da znas komande linuxa.
Na linux forumima čekaš 1h najviže - u zavisnoti šta pitaš i gde pitaš. Ponekad za 24h možeš da dobiješ 15-20 odgovora. Ako se pitanje ponavlja, mrze ih da ti odgovore, samo te ignorišu ili ti napišu `RTFM` ili `Google is your friend!`. Kad pitaš pitaj na linuxquestions.org i na forums.gentoo.org (ako koristiš gentoo). Odgovori stižu strahovitom brzinom i pametni su! A za praksu, pa pretraži forums.gentoo.org i uveri se šta je praksa! Milina... nikako ne treba zaboraviti na irc kanal(e). Uvek se nađe neko da ti pomogne.lega99 je napisao(la):Najcrnje je sto nemas koga da pitas, ako pitas za win na nekom forumu dobijes odgovor za sat dva, pitas za linux cekas odgovor vise dana ili ga uopste ne dobijes, ako je pitanje teoretsko tu jos mozes i ocekivati odgovor ali resavanje problema iz prakse tesko.
Savet za obicnog usera windows a ko hoce vise i ima mnogo vremena onda linux.
O kojoj ti to distribuciji pričaš? Slekveru 4.0?lega99 je napisao(la):Nema drajvera za ATI karticu, pa nemam neku egzoticnu karticu sa Sejselskih ostrva nego ATI karticu, koliko znam ATI i Nvidia su glavni proizvodjaci... Nema 32 bitna grafika, neko kaze pa sta ce ti to, e pa hocu kad ima na win mora da ima i ovde. Napisao sam vec dosta na elite o mojim razocaranjma pa da ne smaram, pitam se cemu treba da mi sluzi PC ako cu ja stalno da trazim i stelujem nesto jer sam uradio update kernela i gcc-a pa sad ne radi ovo ili ono, ako ne uradim update onda sam supalj.
Pharos je napisao(la):Pa pričao sam o programima za pro i običnu upotrebu. Programe za raspored časova imaš svuda, pa čak i u DOS-uPričalo se i o IM klijentima na forumu pa je ustanovljeno da je Trillian daleko iznad nekog Open source rešenja. Da li Trillian postoji na linuxu? A da li Miranda, Gaim i sl. postoje na vindozi?
Na vindozinu stranu stavljam to što ima stvarno mnogo kvalitetnog programa za profesionalnu upotrebu. Toga na linuxu nema, a i sam si rekao znamo zašto. Što se tiče besplatnog softvera, toga ima i za vindozu i za lin i opet ima više za vindozu, mada je to sasvim nebitno. Open source nikad nisam shvatao kao nešto ozbiljno ili konkurenciju komercijalnim rešenjima.
Šta da ti radim kad nisi tražio na pravom mestu. Na forums.gentoo.org ima nekoliko (desetina) howto-ova za sređivanje MX310. Imam isti miš, hteo sam da ga podesim, ali trebalo je da rekompajliram kernel, pa me to poprilično mrzelo, videću da sredim za weekend, ako budem imao vremena.Pharos je napisao(la):Uzmem miša MX310, ne radi skrol. E da je makar to po defaultu podržano. Pa isti je SCAN code za sve miševe. To uspem da namestim, ali one dugmiće sa strane (Back, Forward i ono dugme kod scrolla) nikako. Kažu ljudi mogu da se namesti ti sa strane da rade (al niko od tih pametnih ljudi nije rekao kako), a da se od onog malog dugmenceta kod scrolla mogu oprostiti.
Jesi li probao da `instaliraš` windowsove fontove, meni rade super (doduše na CRT-u).Pharos je napisao(la):Treće u šta sam se razočarao su fontovi. Puknem 415e na TFT monitor, kad tamo fontovi užas. Onda pročitam da rade win fontovi i za AA tehniku, al fontovi i dalje užas. I onda na ES-u i još gomili foruma pročitam da fontovi na linu nikad ne mogu biti kao oni na vindozi jer su ovi zaštićeni nekim Adobijevim patentom i ko zna zbog čega još. Zaključak za hardver, egzotični hardver je bacanje para na kupusari.
Kako možeš da naplatiš svoj rad ako si koristio krekovan software? Nikako. Ako imaš licencirani Photoshop, nema problema da ga nateraš da proradi pod linuxom - emulacija. Jedino je to što moraš da imaš licencu za P.Pharos je napisao(la):Što se tiče softvera, opet veliko razočaranje. Mnogooo manje softvera nego na vindozi. Zatim nedostatak komercijalnog softvera tipa Photoshop, Auto Cad... Znam da postoje alternative kao GIMP i sl, al to isto postoji i na vindozi. Oni koji se profesionalno bave arhitekturom koriste AutoCad koji je $$$ umesto neke free zamene, ili ljudi koji se bave profesionalno grafikom koriste Photoshop, a umesto toga mogu koristiti GIMP i na vindozi. Mnogo više ima komercijalnog softvera na vindozi. Komercijalno i open source po kvalitetu nikako ne može da se meri. Pa pre ću dati $1000 za neki softver ako na osnovu njega pre mogu da zaradim veću sumu novca, nego što ću koristiti neke free alternative i zaraditi mnogo manje. Sve što je besplatno i ima na linu, postoji i za vindozu (GIMP, Open Office, razne male gluposti...), samo što je lakše naći crack nego privići se na freeware.
Sve je ovo tačno. Windows nešto traži, skida sa neta... a ko ga je pustio? Linux radi samo ono što mu se kaže!Pharos je napisao(la):Zatim kažu ljudi u linuxu imaš potunu kontrolu, nad vindozom nemaš. Pa su onda spominjani neki biseri kako se zakačiš na net, ništa ne radiš, a protok samo šiba. A jesi se zapitao šta to uspostavlja konekciju s internetom, koji procesi, dal si uspeo da blokiraš te procese i sl...? Šta to u vindozi administrator ne može da onemugići običnom korisniku kad kažete da nemate kontrolu nad vindozom? Da li je to access permision, blokiranje desnog klika mišem ili nešto treće? Kao vindoza troši previše resursa, u linuxu uključiš samo šta ti je potrebno.
Sigurnost na njinjdovsu i linuxu ne mogu da se porede - što bi se reklno: gde si krenuo sa motikom na bager.Pharos je napisao(la):Zatim što se tiče sigurnosti. Kažu ne brini, na linu nema virusa, na vinu zakačiš svašta. A kako idete na net s linom, preko administratorskog naloga? Pa ne. A na vindozi? Preko administratorskog.
Pa šta je onda tu čudno?
Što se sigurnosti tiče, tu opet ne bih mnogo pričao. Odužio se ovaj post. Ako igubite admin pass na vindozi i admin pass na kupusari, do kog je passworda lakše doći i zašto.
Što se servera tiče, kažu vindoza je njesra. Pa sigurno je da XP neće raditi dobro kao server. Za tu svrhu je paravljen 2k i 2k3 server. Ako neko može da da neki statistički podatak o bezbednosti servera, koliko je servera haknuto pod linom, a koliko pod vindozom. U to ne računam phpbb deface. Gade mi se ti koji to rade.
Ono čemu vindozi zameram je to što je potrebno i godinu dana da se zakrpe sve rupe, ali bolje i to nego ostatiti šupalj na kupusari. Na svakom softveru(i OS smatram kao software) vidim i prednost i mane, samo na kupusari ne vidim prednost.
Ne dobijaš ništa osim jednog velikog sra**a sa podrškom za igrice i za sav egzotičan hardware. I ne pominji mi shareware plz. u srbiji svaki stoti shareware je licenciran, ako ne i ređe. I ne moraš da misliš o verziji kernela, gcc-u, dependecies... Gentoo Linux razmišlja umesto tebe, veruj mi!Pharos je napisao(la):Zaključak za kraj. Za tih 100 i nešto $ koliko košta win xp professional, dobijam mnogoooo više nego na kupusari. To je: podržanost svakog hardvera, velika rasprostranjenost softvera (free i shareware), ne moram da mislim o verziji kernel-a, gcc-a i drugih stvari prilikom instaliranja novog softvera, velika isplativnost (indirektno naravno) i ... ima toga još.
Koje sve rupe? Ima ih mali milion, vidiš da ovaj iks pe krpe već 4 godine (i više) i još uvek je francuski sir (pogledaj samo koliko definicija ima kaspersky u baziPharos je napisao(la):Ono čemu vindozi zameram je to što je potrebno i godinu dana da se zakrpe sve rupe, ali bolje i to nego ostatiti šupalj na kupusari. Na svakom softveru(i OS smatram kao software) vidim i prednost i mane, samo na kupusari ne vidim prednost.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari