Šta je novo?

Koliko vas je probalo neki Linux distro?

Ajde da vidimo prva Linux distribucija koju sam instalirao je bio Mandrake 8.0, na staroj mashini sa K6-2 procesorom i Matrox G200 grafikom, a instalirao cisto da vidim kolko brzo radi na takvoj mashini... Moram reci da to i nije bilo toliko loshe iskustvo, i da sam jedno vreme koristio ovaj OS, ali samo na nivo GUI-a, odnosno nisam bas puno znao kako da ga "upregnem" na pravi nacin (niti to sada znam)...

Kasnije dolaze jace mashine, ali sa njima i problemi. Kako mi Mandrake na matoroj "kanti" nije pravio nikakvih problema sa HW-om, odnosno prepoznao je i Matroxa, i zvucnu (OPTi cip neki krsh prastari model) i modem (legenda Rockwell 36K), sa puno "entuzijazma" sam pristupio instaliranju Linux-a na novoj masini... Za tu priliku sam odabrao Red Hat 8.0, i to ne zbog nekog svog hira, vec iz razloga sto sam resio da se konacno "hospitalizujem" na Linux, a sve naravno uz Silverove preporuke (ja sam uvek za to da kad nesto ne znas pitas za to onoga ko zna :beat: ).. Ali, tu je bilo problema i problemcina... Prvo graficka (Ti4200), normalno nije prepoznata, ja preuzmem neke drajvere, instaliram nekako (da me sad neko pita kako, nemam pojma, valjda sam citao neka uputstva)... Ali opet pravi probleme, nekad blokira, nekad nece da blokira, al onda ne radi modem (onaj krsh od Lucenta tj. Agere)... Bilo je tu jos problema, tako da sam od Linuxa morao da odustanem...

Mada ne mogu da kazem da je to bilo ruzno iskustvo (kad je radilo), cak sta vise... U poslednje vreme sam se navukao na Mozillu, na krsh nekih sitnih open-source programcica, dodao Apache server na mashinu pored IIS-a, bio primoran da naucim PHP (mada mi je ASP ipak i dalje No1), odusevio se MySQL-om... Drugim recima sve vise se oslanjam na neka softverska resenja pod GPL-om, pa cu morati ipak da dam "jos jednu sansu" Linux-u (dobro necu morati, al me opet nekako vuce)...

Saaaamo jos kad bi bio Photoshop za Linux, i kad bi moga da nadjem neko resenje koje bi omogucilo da se ASP skriptice izvrsavaju na Apache serveru, e to bi bio kraj....

Photoshop, teško. Ali The Gimp je tu kao prilično dobra zamena. Naravno, ne tako dobar kao PS, ali džabe je ;) Kažu ljudi da ima PlugInova za njega, i da kad se to sve instalira, može da parira PSu. Ali je to ne znam, jer ne obrađujem mnog sličice...

telegram_sam je napisao(la):
...Saaaamo jos kad bi bio Photoshop za Linux, i kad bi moga da nadjem neko resenje koje bi omogucilo da se ASP skriptice izvrsavaju na Apache serveru, e to bi bio kraj....

Posto sam i ja pre jedno 2 godine cackao linux, a isto mi je trebao i ASP, nasao sam neki chilisoft ASP, ti probaj pa vidi, inace gimp je odlican moze svasta samo se treba navici na njega ipak je photoshop mnogo komforniji.

Bubus X je napisao(la):
...
Posto sam i ja pre jedno 2 godine cackao linux, a isto mi je trebao i ASP, nasao sam neki chilisoft ASP, ti probaj pa vidi, inace gimp je odlican moze svasta samo se treba navici na njega ipak je photoshop mnogo komforniji.

Probao sam (doduse kolko je bilo prilike) chilisoftASP, i nije bas "vrsio posao" kako treba... Sto se GIMP-a tiche, super je sve to, ali treba "zanemariti" par godina rada sa PS-om, a zna se kolko je "moc navike" cudna stvar...

Red Hat 7.1
Lindows 3.0
Knoppix

Uskoro cu da pazarim jos par najnovijih distribucija..

Linux postaje neophodan.. pogotovu za serverske masine.

Brdja je napisao(la):
...
Kako ti salac reče, treba login manager da ti bude KDM...
A za modem, čini mi se da nigde nisam napisao da sam poterao modem na Mandraku :twisted: Kada sam kupio novi komp, terao sam SuSE 8.2. I modem sam najnormalnije instalirao, po uputstvu iz arhive... A šta tebe, tačno, muči u vezi sa modemom?

Problem sa modemom je što ne radi. Uopšte nije ni preopoznat. :( Skunuo sam drajvere sa Mandrake Serbia zajedno sa uputstvom ali nema rezultata. Pretražio sam i arhivu kompatibilnog hardvera na Mandrakovom sajtu ali nisam našao modem Intel 537, najbliži je bio 536EP.

Sve je pocelo onomad sa RH 6.1 ali je posle dosao Mandrake 7, pa 8,9,9.1,9.2, probano malo Knoppix 3.3,BestLinux.....eto na novoj masini trenutno nema Linuxa ali to iz prostog razloga jer ne stizem komp da gasim zbog sat. interneta. E tu dolazimo do jednog od retkih problema Linuxa...podrska, bilo hardverska ili softverska. Kad bi bila podrska i za SS2 kartice ne bi izlazio iz Linuxa. :)

srdjan_r je napisao(la):
...
Problem sa modemom je što ne radi. Uopšte nije ni preopoznat. :( Skunuo sam drajvere sa Mandrake Serbia zajedno sa uputstvom ali nema rezultata. Pretražio sam i arhivu kompatibilnog hardvera na Mandrakovom sajtu ali nisam našao modem Intel 537, najbliži je bio 536EP.
Kako znaš da nije prepoznat? Ajd odradi jedan #lsmod pa vidi da li ti se pojavljuje 537 i 537core [tako je kod mene, samo za 536ep].

Ako ga nema, znači ili da drajveri nisu instalirani, ili modul nije pokrenut na bootu....

Ako ga ima, onda jedino da probaš da skineš drajvere sa Intelovog sajta i instaliraš njih...

zeleni_zub je napisao(la):
:D Malo preteruješ. Mislim da se procenat ljudi koji imaju linux nije mnogo povećao...

Ja sam Red Hat instalirao negde '97, sm....

E car si sa ovom pricom oko DNS....:"ma nema Windows nego ....hahhahaha. :)
Probaj sada SuSE10.0 !!
Evo ja sam inastalirao i odusevio se.
Posto sam ga podigao, uradio sam update..... i sve fercera kao ladna voda.
E jedini mi problem da namestim kodeke za DiVX, DVD... i ta sranaja.
PS. Drugi put u zivotu cackam po Lunux-u. Prvo iskustvo je bilo sa Mandrakom sadasnja Mandriva.

Ista pričao počeo da "čačkam" po Linux-u sa SuSe 9.1 pro, trajao na kompu nekih 2 nedelje i batalio. Nije mi išlo ništa od ruke.
Posle nekog vremena kada je muka poterala nabavio i instalirao SuSe 10 i rekao ili ćeš provaliti kako i šta radi ili si ******. I tako i bi, sve je krenulo kako treba instaliranje dodatnih programa, dodatnih biblioteka za programiranje dok nije došao red na setovanje eksternog modema. Zezao sam se sa njim nekih 10-ak dana. Probao sve moguće i nemoguće kombinacije što u grafičkom okruženju, što u terminalu, neće da radi pa to ti je, podigne vezu odradi handshake i tu se veza prekida, smarao sam sve ljude koji bilo šta znaju oko Linuxa, ali sve što su mi oni preporučili da probam ja sam već isprobao. Malo je falilo da ga skidam sa kompa, ali ... Sasvim slučajno iz očaja sam probao još jednom da se konektujem i prođe sve OK. Rešenje je bilo u tome što sam sve vreme kucao pogrešnu lozinku. :wall: :wall:
Jedan mali savet: bez obzira na sve, ako nešto neće da vam radi na Linuxu ne odustajte, moraće da proradi ima načina samo čitajte i pitajte.

Poslednja izmena:
kUdtiHaEX je napisao(la):
Kada sam svojevremeno probao linux pre 2 godine, malo ko je znao za njega... danas znaju svi. Dobro, srecom bilo je nekoliko ljudi koji su znali baratati sa takvim sistemom, ali u odnosu na Windows usere bilo ih je malo. A josh su mi i banom pretili :D zato sto sam dosadjivao sa Linux sobom :>

Linux se dosta izmenio i postao bolji nego ikada. I na moju radost sve vise ljudi isprobava i eksperimentise sa raznim Linux distroima. Koliko vas je radilo sa nekim Linuxom i kako vam se to prvo, drugo ili n-to iskustvo cini?

Bio si vuna i ostao si vuna ;-)
Da mi je znati samo sta sam mislio kada sam pisao ovo... btw 2 godine se odnosilo na ovaj forum :)

Drago mi je samo sto sam pre 2 godine rekao bar nesto pametno - da broj ljudi koji isprobava linux raste (kao i broj onih koji ga aktivno koriste) a i da je linux posta mnogo vise user friendly i laksi za koriscenje. Ne usudjujem se da dam prognozu za sledece dve godine kada neko opet ovu temu bude digao iz mrtvih :d :d :d

I ja sam se uhatio linuxa Suse 10 i ludim

Ja sam instalisao Suse 10, lep instaler sve radi kao sat kod instalacije, najbolji instaler i to jos u grafickom modu. E posle dolazi zezanje, modem. Vidim svi imaju to zezanje 536 ili 537, moj je 536ep nema pomoci, kavi bre intelovi drajveri, nema pomoci, danima ludim, citam forume probam i nista. Imam i ADSL ali tu nemam problema jer imam modem-ruter tako da se svo podesavanje svelo na setovanje mrezne kartice. Sad ce neko da kaze a sta ce ti modem, e pa hocu fax i hocu da izadjem na net kad ne radi ADSL, to izgleda nece moci takva kombinacija ne pije vodu pod linuxom. Kratko sam probao Debian, stigao do zavrsetka instalacije i posto nije usao u graficki mod dalje nisam znao, na sajtu ne pise nista o tome u uputsvu za instalaciju. Probao sam i Ubuntu, radi, prepoznaje hardwer bolje od Suse 10 a i sa modemom je ista prica.
Laik sam za linux, radio sam preko 20 godina na mainframe masinama i na kraju karijere kad sam riknuo i na PC pod windowsima. E sad sta je bolje, vecno prepucavanje izmedju win i linux usera. Moje misljenje je da je win bolji za obicnog korisnika, imas sve, obavis instalaciju i sve radi, kod linuxa nikad neznas da li ce nesto da radi ili ne, ne rade cak isporuceni programi uz tu distribuciju a da ne pricamo o podesavanju i trazenju drajvera za hardwer, graficko okruzenje jos uvek ne moze da se meri sa windowsom. Eh da ne spominjem sherovanje foldera, koriscenje stamaca sa drugog kompa i obicna mreza, pod windowsom to se odradi nabrzaka imas i wizarde ali pod linuxom to je sve obavijeno velom tajne, moras da citas brdo literature, forume, moras da znas komande linuxa. Najcrnje je sto nemas koga da pitas, ako pitas za win na nekom forumu dobijes odgovor za sat dva, pitas za linux cekas odgovor vise dana ili ga uopste ne dobijes, ako je pitanje teoretsko tu jos mozes i ocekivati odgovor ali resavanje problema iz prakse tesko.
Savet za obicnog usera windows a ko hoce vise i ima mnogo vremena onda linux.

Poslednja izmena od urednika:
lega99 je napisao(la):
Kratko sam probao Debian, stigao do zavrsetka instalacije i posto nije usao u graficki mod dalje nisam znao, na sajtu ne pise nista o tome u uputsvu za instalaciju.
Trebalo je samo da otkucaš startx :d
Problem je što ne postoji dovoljno dobra literatura u praktičnom smislu. Sve knjige se svode na neko ofrlje opisivanje Next>Next>Next distribucija, ili sa druge strane na opis Unixa od Kulina Bana...
Ono što ljudima treba je neki dobar faq sa Q&A u stilu "Kako raspakovati .tar.gz arhivu iz konzole", "kako instalirati rpm/deb/tgz paket iz konzole", "kako dodati korisnika" itd. Što doduše sve postoji u Slackbooku :) , samo što početnici beže od Slackwarea :)

Prvi linux koji sam imao bio je Mandrake. U početku mi se dosta svideo jer je strašno lako privikavanje s vindoze. Brzo sam video koja je to šitina i vratio sam se na vindozu. Sledeće što sam probao bio je knoppix. Opet ne znam koja verzija. Privukla me je live verzija. Ali kao bivši korisnik dial-upa, nisam mogao da se povežem na net bez instalacije driver-a, a to live verzija ne dozvoljava, pa sam ga instalirao na hard. U principu, bolje mi je odrađen nego Mandrak, ali sam se i ovde razočarao i prešao na vidozu.
Sledeće s čim sam eksperimentisao je bio Debian Sarge. Bilo je tu muke podesiti raznorazni "krš" od hardvera. Tipa modem 536 i 537 (Rockwell i neko Intel Ambient đubre, valjda Conexant chip), poznatiji kao vinmodemi. Drivera naravno nigde nema (Intel je tek kasnije izbacio drivere, mada..., a Rockwell i dalje nema), a jedini izbor su bili driveri sa linuxant sajta. Naravno free verzija koja limitira protok na 14.4 kbps. Brateee... I onda naravno juri crack po netu, a mislio sam da je na linu sve besplatno i da tu ne postoji reč crack. Nađem to, namestim oba modema, al ne radi štampač. U pitanju je Canon Pixma IP 1000. Na zvaničnom sajtu nema, google ne govori ništa o tome, po forumima se ne spominje, ni jedni drugi driveri ne rade... I onda posle više od 7 dana pretrage nađem na nekom japanskom sajtu. Mislim da je to jedino mesto odakle se mogu skinuti driveri za štampač :D Toliko o podržanosti hardvera. Onda ja rekoh, jeftin je štampač, kako radi skuplji hardware. Uzmem miša MX310, ne radi skrol. E da je makar to po defaultu podržano. Pa isti je SCAN code za sve miševe. To uspem da namestim, ali one dugmiće sa strane (Back, Forward i ono dugme kod scrolla) nikako. Kažu ljudi mogu da se namesti ti sa strane da rade (al niko od tih pametnih ljudi nije rekao kako), a da se od onog malog dugmenceta kod scrolla mogu oprostiti. Ista stvar je i sa MX510 pa nadalje. Znači ne valja jeftin hardver, ne valja skup hardver. Zatim tastature. U pitanju je Logitech UltraX Flat. Probam da koristim one softkey za email i web, kad ono ne reaguje. Na vindozi sve radi bez problema. Razumem da ne radi Media, Mute, Play/Pause, Favorites... ali ovo dva su klasika i SCAN code je isti za svaku tastaturu. Sad nemojte reći kako je to win tastatura, jer ja za lin tastaturu nisam ni čuo. Za win modeme ok. Kad nedostatak u hardveru nadoknade softverom, ali kod tastature nema šta.
Treće u šta sam se razočarao su fontovi. Puknem 415e na TFT monitor, kad tamo fontovi užas. Onda pročitam da rade win fontovi i za AA tehniku, al fontovi i dalje užas. I onda na ES-u i još gomili foruma pročitam da fontovi na linu nikad ne mogu biti kao oni na vindozi jer su ovi zaštićeni nekim Adobijevim patentom i ko zna zbog čega još. Zaključak za hardver, egzotični hardver je bacanje para na kupusari.

Što se tiče softvera, opet veliko razočaranje. Mnogooo manje softvera nego na vindozi. Zatim nedostatak komercijalnog softvera tipa Photoshop, Auto Cad... Znam da postoje alternative kao GIMP i sl, al to isto postoji i na vindozi. Oni koji se profesionalno bave arhitekturom koriste AutoCad koji je $$$ umesto neke free zamene, ili ljudi koji se bave profesionalno grafikom koriste Photoshop, a umesto toga mogu koristiti GIMP i na vindozi. Mnogo više ima komercijalnog softvera na vindozi. Komercijalno i open source po kvalitetu nikako ne može da se meri. Pa pre ću dati $1000 za neki softver ako na osnovu njega pre mogu da zaradim veću sumu novca, nego što ću koristiti neke free alternative i zaraditi mnogo manje. Sve što je besplatno i ima na linu, postoji i za vindozu (GIMP, Open Office, razne male gluposti...), samo što je lakše naći crack nego privići se na freeware.

Zatim kažu ljudi u linuxu imaš potunu kontrolu, nad vindozom nemaš. Pa su onda spominjani neki biseri kako se zakačiš na net, ništa ne radiš, a protok samo šiba. A jesi se zapitao šta to uspostavlja konekciju s internetom, koji procesi, dal si uspeo da blokiraš te procese i sl...? Šta to u vindozi administrator ne može da onemugići običnom korisniku kad kažete da nemate kontrolu nad vindozom? Da li je to access permision, blokiranje desnog klika mišem ili nešto treće? Kao vindoza troši previše resursa, u linuxu uključiš samo šta ti je potrebno. A to kao u vindozi nije moguće? Pa defaultu je uključeno preko 20 i nešto servisa, za normalno korišćenje dovoljno je 6. Neki to teraju do extramnih vrednosti, pa je na netu pravljen test gde su isključeni svi servisi i vindoza je radila. U vindozi može da se isključi bukvalno sve sem grafičkog okruženja (ako se zanemari command prompt), ali svrha vindoze je i jeste to to grafičko okruženje, sve ostalo može da se isključi i eto vam kontrole. A dal neko posle instalacija vindoze isključuje nepotrebne servise? Kaže prijatelj ja koristim linux, odem napolje na igram fudbal, komp sam snimi seriju i ugasi se. WoW! Jel je možda i to nemoguće u vindozi? Sve je moguće samo treba znati kako.

Zatim što se tiče sigurnosti. Kažu ne brini, na linu nema virusa, na vinu zakačiš svašta. A kako idete na net s linom, preko administratorskog naloga? Pa ne. A na vindozi? Preko administratorskog.
Pa šta je onda tu čudno? Kad bi administrator dobro sredio korisničke naloge na vindozi, i kad bi išli na net preko tih korisničih naloga, mnogo bi manje bilo i širenja virusa (kojih danas gotovo i nema), raznoranorsnih hijack browser-a...
Stavim jedan firewall i retko kad zakičim koji spyware i sl. To je baš kad nisam oprezan. Za poslednjih 5 meseci ni jedan adaware ni spyware. IE je šupalj ko francuski sir, al zato FF radi posao. Virus je danas teško i naći. Ljutili se ovi na mycity-u kad sam ih pitao da mi daju svoju kolekciju virusa pošto ja nisam uspeo da ih nađem na netu. Kažu ne, to je vredno, oni to jako dugo skupljaju i ne mogu nekom tek tako da daju :D

Što se sigurnosti tiče, tu opet ne bih mnogo pričao. Odužio se ovaj post. Ako igubite admin pass na vindozi i admin pass na kupusari, do kog je passworda lakše doći i zašto.

Što se servera tiče, kažu vindoza je njesra. Pa sigurno je da XP neće raditi dobro kao server. Za tu svrhu je paravljen 2k i 2k3 server. Ako neko može da da neki statistički podatak o bezbednosti servera, koliko je servera haknuto pod linom, a koliko pod vindozom. U to ne računam phpbb deface. Gade mi se ti koji to rade.

Zaključak za kraj. Za tih 100 i nešto $ koliko košta win xp professional, dobijam mnogoooo više nego na kupusari. To je: podržanost svakog hardvera, velika rasprostranjenost softvera (free i shareware), ne moram da mislim o verziji kernel-a, gcc-a i drugih stvari prilikom instaliranja novog softvera, velika isplativnost (indirektno naravno) i ... ima toga još.

Ono čemu vindozi zameram je to što je potrebno i godinu dana da se zakrpe sve rupe, ali bolje i to nego ostatiti šupalj na kupusari. Na svakom softveru(i OS smatram kao software) vidim i prednost i mane, samo na kupusari ne vidim prednost.

@Pharos> :hump: mi sve ako nisi u pravu!

:Klanjanje :laugh:

Pharos je napisao(la):
Zaključak za kraj. Za tih 100 i nešto $ koliko košta win xp professional, dobijam mnogoooo više nego na kupusari. To je: podržanost svakog hardvera, velika rasprostranjenost softvera (free i shareware)...
Čista glupost. Na Linuxu ima daleko više free softvera na Windowsu. A i ukupno softvera.

Glupost? OK. Nađi mi AutoCad, Nađi mi photoshop, nađi mi neki pro softver za planiranje venčanja, nađi mi neki pro softver za vođenje zubne ordinacije ili agencije za vođenje nekretnina. Pošto ih na windowsu ima mali milion, nađi mi na linuxu barem 4 takva. Ne trebaju mi neka polovična rešenja, već da imaju funkcionalnost kao ti primerci na vindozi. Što se tiče free softvera, šta to na vindozi nema? Da li je to open office, dal je to gimp, šta? Kad u google-u kucaš free softver, dal su rezultati pretrage softver za linux ili softver za vindozu? Na ES-u imaš jednu temu pod nazivom Alternative komercijalnom softveru za vindozu gde je spisak svih većih open source rešenja, a koliko još softvera ima, to niko ne zna. Kad sam naručiovao Debian, dobio sam ga na 2 DVD-a. Sav softver sa njihovog sajta! Da li svi programi za vindozu mogu da stanu na 2 DVD-a? Sad ok, ako nešto nije u deb paketu može da se instalira iz sourca itd, ali to nije preporučljivo za tu distribuciju. Dal ti u vindozi moraš da instaliraš nešto iz sourca i da obraćaš pažnju na kernel ili verziju gcc kompajlera?
Za koju platformu se prave igrice? Za linux? To malo bedno naslova što ima... Eto čisto pošto je i to neki softver. Dal je potrebno i ovde da nabrojim neke od najvećih naslova ikada?
To što se softver plaća, nije MS kriv. Ti kupuješ OS, a šta ćeš ti pored njega koristiti, to je na tebi. Photoshop, Nero, AutoCad, Mayu, Trillian... nije MS nametnuo. Imaš izbor da koristiš komercijalan i free softver, a ako se tebi više isplati da kupiš Visual Studio nego da radiš u Dev-C++-u, što ne kupiti MS proizvod? Samo im mogu reći, hvala vam na tome. IE je šupalj ko sir pa umesto njega koristim FF. Da li je MS meni zabranio da koristim prozivode drugih kompanija?
Kad mi budeš našao ovo osnovno što sam ti rekao, onda možemo da pričamo. Priče tipa ovo je glupost, ovaj ili onaj OS je bolji bez ikakvih argumenata je čist flame na forumu.

Pharos je napisao(la):
Nađi mi AutoCad, Nađi mi photoshop, nađi mi neki pro softver za planiranje venčanja, nađi mi neki pro softver za vođenje zubne ordinacije ili agencije za vođenje nekretnina

stoji da ima mnogo vishe programa za win ali i sam znash zasto tako stoje stvari. Ne mozes uporedjivati ova dva osa na taj nachin jer ih uglavnom koriste ljudi koji vole drugacije nachine razmishljanja i reshavanja problema... mislim... shta ce ti pro softver za planiranje vencanja... uzmesh papir i olovku... uporedi broj programa koji su esencijalni za udoban rad na racunaru, nemoj na win-ovu stranu stavljati te programe tipa rasporeda chasova jer ih realno koristi 0.000000000000000001% vlasnika racunara...
kada sve saberesh i oduzmesh opet win ima vishe programa ali to ne znachi da ih za udoban rad u linuxu nema dovoljno

parafora je napisao(la):
Ne mozes uporedjivati ova dva osa na taj nachin jer ih uglavnom koriste ljudi koji vole drugacije nachine razmishljanja i reshavanja problema... mislim... shta ce ti pro softver za planiranje vencanja... uzmesh papir i olovku...
Naravno da je drugačiji način razmišljanja. Zato imamo win i lin(i druge naravno). Ovde se pričalo o profesionalnoj upotrebi računara. Recimo http://www.smartwedding.com/
Ne verujem da išta ovako postoji na linuxu. A postoji mnogo boljih programa od ovog za vindozu. Postoji i besplatnih stvari ovog tipa ali to i ne uzimam u razmatranje. Šta će mi ovako nešto? Mora da se šališ čoveče. Na zapadu, a i ovde (smo ne znam ko), postoje kompanije koje se bave organizacijom venčanja. Postoje bogataši koji puknu i milionče za venčanje. Naravno sve treba biti dobro organizovano, a postoje i ljudi sa skromnijim mogućnostima i ograničenim budžetom. I sad kaže, imam $50.000 za venčanje, imaćemo 300 zvanica, od toga 120 žena, 150 muškaraca i ostalo deca. Šta možemo dobiti za te pare? I ti onda uzmeš papir i olovku, sedneš i računaš koliko pića, koje piće, klopa, dekoracija prostora za venčanje, mali milion stvari. I posle 5-6 sati vidiš da je nešto zaboravljeno i prekoračen budžet pa sve iz početka? Jel je to što mi govoriš? Ili lepo uzmeš program, uneseš potrebne vrednosti i on to sve sam izračuna za tebe, plus sprečava te da nešto zaboraviš, kao što zaboraviš pisanjem na papiru, a izmene su vrlo lako primeljive. Ali to je samo jedan program. Šta je ostalim? Idi kod nekog arhitekte i reci, ne treba ti AutoCad i kupovina novog svake 2 god, postoji linux, on je dž, postoji AC za linux. Siguran sam da bi ti dao bar 100 evra da mu instaliraš linux i tu alternativu za AC, ali... Njemu se više isplati kupovati novu verziju AC čim se ista pojavi, nego da traći svoje vreme na freeware programima.
uporedi broj programa koji su esencijalni za udoban rad na racunaru, nemoj na win-ovu stranu stavljati te programe tipa rasporeda chasova jer ih realno koristi 0.000000000000000001% vlasnika racunara...
Pa pričao sam o programima za pro i običnu upotrebu. Programe za raspored časova imaš svuda, pa čak i u DOS-u :D Pričalo se i o IM klijentima na forumu pa je ustanovljeno da je Trillian daleko iznad nekog Open source rešenja. Da li Trillian postoji na linuxu? A da li Miranda, Gaim i sl. postoje na vindozi?

Na vindozinu stranu stavljam to što ima stvarno mnogo kvalitetnog programa za profesionalnu upotrebu. Toga na linuxu nema, a i sam si rekao znamo zašto. Što se tiče besplatnog softvera, toga ima i za vindozu i za lin i opet ima više za vindozu, mada je to sasvim nebitno. Open source nikad nisam shvatao kao nešto ozbiljno ili konkurenciju komercijalnim rešenjima.

Ono što je prednost vindoze je po meni veliki izbor softvera pisan za njega pri čemu mislim na softver za profesionalnu upotrebu, a freeware stavljam u drugi plan. Sve od softvera na linuxu ima i za vindozu, a obrnuto nije slučaj. Zatim postojanje standarda, a ne da ne mogu u pojedinoj distribuciji linuxa da pustim MP3 i sl., i što ima dobru podržanost hardvera. Jel šta meni vredi ovaj monitor od 415e kad ne vidim fontove kako valja, šta mi vredi ova tastaura kad ne rade standardni soft dugmići ili šta mi vredi neki dobar miš kad većina ozbiljnih proizvođača linux ne shvata linux ozbiljno pa ne daje drivere potrebne za njegov rad? To već nije do softvera već do samog OS-a, njegove podrške i rasprostranjenosti.

Pravim softver po narudžbini za neku lin distribuciju. Posao je vredan recimo $1500. Među svim opcijama mog softvera, jedna od tih opcija je štampanje. I ja sad imam Canon Pixma IP1000, a drivera nigde. Ko je kriv? Sad ja trebam 7 dana da lutam po netu ne bi li našao driver i testirao softver? Halo čoveče, pa znaš li ti koliko to košta? Ograničen sam budžetom. I sad dal mi je jeftinije da kupim nov laserski štampač ili da mi neko piše driver pod linuxom? A za te iste pare mogu kupiti XP professional i nikakvih problema nema.
E to jedna od velikih mana linuxa bila ona direkta ili indirekta, a za tastaturu opravdanja nema.

Vidim da se diskusija rasplamsala... Slazem se sa diskutantom da fale prosta i jednostavna uputstva oko instlacije i pokretanja osnovnih stvari...
Posle silnih godina rada u ovoj struci, rada sa komandama, pisanju skriptova dosadilo mi je da se time bakcem, win mi dodje kao osvezenje, ponekad me nerviraju wizardi ili pokusaji programa da pogodi sta ja to hocu da radim. E sad ide prica i propaganda linux-unix to je prava stvar, sigurnost, graficko okruzenje kao kod windowsa, lakoca upotrebe. Ja sam probao i doziveo veliko razocaranje, jedan obican modem ne mogu da nastelujem, osnovne stvari da se podese trebaju dani i dani, jurenje drajvera, pa cemu mi onda sluzi komp. Nema drajvera za ATI karticu, pa nemam neku egzoticnu karticu sa Sejselskih ostrva nego ATI karticu, koliko znam ATI i Nvidia su glavni proizvodjaci... Nema 32 bitna grafika, neko kaze pa sta ce ti to, e pa hocu kad ima na win mora da ima i ovde. Napisao sam vec dosta na elite o mojim razocaranjma pa da ne smaram, pitam se cemu treba da mi sluzi PC ako cu ja stalno da trazim i stelujem nesto jer sam uradio update kernela i gcc-a pa sad ne radi ovo ili ono, ako ne uradim update onda sam supalj. Neko mi je tamo napisao nije linux windows, znam da nije to sam shvatio ali zasto onda tolika halabuka da radi bolje od windowsa, meni ne radi i jos mi zakuca ponekad masinu, ne secam se kad mi se XP poslednji put zakucao. Imao sam prilike da koristim unix masine, da radile su ali su bile specijalizovane samo za odredjeni posao, nameski pisan OS. Mislim da ova dva OS nisu uopste za usporedjivanje, za obicne ljude i lako rukovanje windows, za ljude koji ce stalno nesto da podesavaju i prekompajliraju onda linux-unix. Najvise me inpresionira prica ljudi koji koriste linux-unix, sve je objasnjivo kao kod politicara ili sektasa ali za nas obicne u tim objasnjenjima nema logike nego demagodije ili nekog verskog zanosa. Ako imas problema onda kupi novi hardwer, ako imas novi hardwer cekaj da izadju drajveri, citaj i trazi po internetu kao za modem 536 a sve se svodi na jedan obrazac-sablon koji svi prepisuju, probas da uradis po tim savetima a ono ne radi, pocinjes da ludis, proveravas svako slovo, probas ponovo i ponovo ne radi a kod njih navodno radi. Spominju se besplatni programi, pa koji ce mi, ja krenem da koristim iz Suse paketa program koji ide u osnovnoj instalaciji kad on ne radi, drugi se ponasa kao virus pa moram da ubijem masinu. Da ne davim vise, drzacu suse na disku i dalje samo da bih pokusao da proniknem sta je tu toliko bolje u odnosu na win. U ovo sam usao bez ikakvih predrasuda tako da smatram da cu steci neki objektivni sud o tome.

lega99 je napisao(la):
ne rade cak isporuceni programi uz tu distribuciju
O kojoj distribuciji pričaš (i koliko staroj)? Meni sve radi bez problema osim na nekim live distroima - lg3d live cd i LiveBSD-u (koji je inače BSD, a ne linux); a možda je i mene mrzelo da čekam dok se programi učitaju sa CD-a.
lega99 je napisao(la):
a da ne pricamo o podesavanju i trazenju drajvera za hardwer
Ovo je tačno, neki hardware je muka naterati ga da proradi pod pingvinima; ali ono što radi - radi. Izgleda da u poslenje vreme proizvođači hw-a vide u kom pravcu se kreće tržište i ja se nadam da će ih biti u mnogo većoj meri nego sada.
lega99 je napisao(la):
graficko okruzenje jos uvek ne moze da se meri sa windowsom.
valjda obrnuto, win nije ni do kolena KDE-u. Još kad se uskoro budu pojavile QT v4 biblioteke, biće ihaha. Nećemo da upoređujemo koje okruženje kolik rama zauzima, tek je tu razlika ogromna (naravno u korist linuxa)
lega99 je napisao(la):
Eh da ne spominjem sherovanje foldera, koriscenje stamaca sa drugog kompa i obicna mreza, pod windowsom to se odradi nabrzaka imas i wizarde ali pod linuxom to je sve obavijeno velom tajne, moras da citas brdo literature, forume, moras da znas komande linuxa.
Nije uopšte teško naštelovati sambu iz KDE Kontrol Centera, nije 5 klika, nego 7 ;) u mreži se koristi štapač bez ikakvih problema (jedino ga je potrebno jednom naštelovati, pa posle radi). Ništa se ne obavlja pod velom tajne u linuxu, zapravo u linuxu i vidiš `ko šta radi`, a ne neki wizard ko zna šta radi i šta sve shareuje, na koju stranu baca informacije i do koga sve stižu (spyware, tojanci...). Nekome znači brzina, nekome sigurnost :). Za literaturu si u pravu, ali zato vredi čitati sve to ;)
lega99 je napisao(la):
Najcrnje je sto nemas koga da pitas, ako pitas za win na nekom forumu dobijes odgovor za sat dva, pitas za linux cekas odgovor vise dana ili ga uopste ne dobijes, ako je pitanje teoretsko tu jos mozes i ocekivati odgovor ali resavanje problema iz prakse tesko.
Savet za obicnog usera windows a ko hoce vise i ima mnogo vremena onda linux.
Na linux forumima čekaš 1h najviže - u zavisnoti šta pitaš i gde pitaš. Ponekad za 24h možeš da dobiješ 15-20 odgovora. Ako se pitanje ponavlja, mrze ih da ti odgovore, samo te ignorišu ili ti napišu `RTFM` ili `Google is your friend!`. Kad pitaš pitaj na linuxquestions.org i na forums.gentoo.org (ako koristiš gentoo). Odgovori stižu strahovitom brzinom i pametni su! A za praksu, pa pretraži forums.gentoo.org i uveri se šta je praksa! Milina... nikako ne treba zaboraviti na irc kanal(e). Uvek se nađe neko da ti pomogne.
Za savet koji si dao, slažem se.

Poz
Daniel

lega99 je napisao(la):
Nema drajvera za ATI karticu, pa nemam neku egzoticnu karticu sa Sejselskih ostrva nego ATI karticu, koliko znam ATI i Nvidia su glavni proizvodjaci... Nema 32 bitna grafika, neko kaze pa sta ce ti to, e pa hocu kad ima na win mora da ima i ovde. Napisao sam vec dosta na elite o mojim razocaranjma pa da ne smaram, pitam se cemu treba da mi sluzi PC ako cu ja stalno da trazim i stelujem nesto jer sam uradio update kernela i gcc-a pa sad ne radi ovo ili ono, ako ne uradim update onda sam supalj.
O kojoj ti to distribuciji pričaš? Slekveru 4.0?
Drajveri za ATI postoje & kickin' već godinama, 32-bitna grafika radi otkad sebe, problem sa MP3-ojkama se pojavio tek skoro i rešava se instaliranjem paketića od pola MB... ja sam na Debianu Woody-ju pre 4 godine uspešno instalirao ATI drajvere a od komandi sam znao samo startx. Sve se može, samo neće da zove. A to što winmodem ne radi, to nije problem Linuxa. Što se tiče igara, dobro je da i ovo radi kako treba (a radi kako treba) s obzirom da ne postoji standardizovan skup biblioteka kao što je DirectX... i što se svi hvatate za kompajliranje, kad sve može i bez toga. Zadnje što sam instalirao iz sourca je bilo XFCE okruženje, i pritom je sve prošlo ko pesma. Jeste da je Linux bio user-hostile pre 5-6 godina i da je dosta porađeno po tom pitanju, ali ako ćemo realno ni Windows nije večito bio ovako veseo i šaren, nego je i neukom korisniku Win98 izazivao odbojnost svojim šesnestobojnim ikonama...

PS. Kad Linux korisnicima bude trebao program za planiranje venčanja, biće to siguran znak propasti sveta :d

Pharos je napisao(la):
Pa pričao sam o programima za pro i običnu upotrebu. Programe za raspored časova imaš svuda, pa čak i u DOS-u :D Pričalo se i o IM klijentima na forumu pa je ustanovljeno da je Trillian daleko iznad nekog Open source rešenja. Da li Trillian postoji na linuxu? A da li Miranda, Gaim i sl. postoje na vindozi?

Na vindozinu stranu stavljam to što ima stvarno mnogo kvalitetnog programa za profesionalnu upotrebu. Toga na linuxu nema, a i sam si rekao znamo zašto. Što se tiče besplatnog softvera, toga ima i za vindozu i za lin i opet ima više za vindozu, mada je to sasvim nebitno. Open source nikad nisam shvatao kao nešto ozbiljno ili konkurenciju komercijalnim rešenjima.

Da ne bi citirao celi post uzeo sam samo ova 2 paragrafa :)

Definicija profi upotrebe racunara je veoma proizvoljna kategorija - recimo meni je profesija networking a ne planiranje vencanja za 150/300/25k/300 miliona gostiju. I odmah mogu da kazem da tu linux briljira - imas toliko izbora sto se tice mail/dhcp/dns/web/firewall i ostalog serverskog softvera da mi vise uopste ne pada na pamet da bilo kome preporucim instalaciju Windows servera.
Druga stvar koja se tice moje profesije je sam sistem - kada rikne windows server vrlo je verovatno da ti sledi reinstalacija. E kod linuxa to nije tako, sta god se desilo (osim dezintegrisanja harda) moze da se popravi u roku od 5-10 minuta.
Treca bitna stvar je (kako bi nasi politicari rekli) transparentnost - sve je maximalno konfigurabilno, svi konfiguracioni fajlovi su tekstualni, lako se kopiraju sa sistema na sistem, brzo bekapuju itd.

Moj zakljucak kao jelte profesionalca -> 'windows je djubre, trebalo bi ga zakonom zabraniti i pohapsiti sve koji ga koriste'!

ps. naravno da windows nije djubre i naravno da linux nije idealan, svaki operativni sistem ima svoje prednosti i mane.

Pharos je napisao(la):
Uzmem miša MX310, ne radi skrol. E da je makar to po defaultu podržano. Pa isti je SCAN code za sve miševe. To uspem da namestim, ali one dugmiće sa strane (Back, Forward i ono dugme kod scrolla) nikako. Kažu ljudi mogu da se namesti ti sa strane da rade (al niko od tih pametnih ljudi nije rekao kako), a da se od onog malog dugmenceta kod scrolla mogu oprostiti.
Šta da ti radim kad nisi tražio na pravom mestu. Na forums.gentoo.org ima nekoliko (desetina) howto-ova za sređivanje MX310. Imam isti miš, hteo sam da ga podesim, ali trebalo je da rekompajliram kernel, pa me to poprilično mrzelo, videću da sredim za weekend, ako budem imao vremena.

Pharos je napisao(la):
Treće u šta sam se razočarao su fontovi. Puknem 415e na TFT monitor, kad tamo fontovi užas. Onda pročitam da rade win fontovi i za AA tehniku, al fontovi i dalje užas. I onda na ES-u i još gomili foruma pročitam da fontovi na linu nikad ne mogu biti kao oni na vindozi jer su ovi zaštićeni nekim Adobijevim patentom i ko zna zbog čega još. Zaključak za hardver, egzotični hardver je bacanje para na kupusari.
Jesi li probao da `instaliraš` windowsove fontove, meni rade super (doduše na CRT-u).
Pharos je napisao(la):
Što se tiče softvera, opet veliko razočaranje. Mnogooo manje softvera nego na vindozi. Zatim nedostatak komercijalnog softvera tipa Photoshop, Auto Cad... Znam da postoje alternative kao GIMP i sl, al to isto postoji i na vindozi. Oni koji se profesionalno bave arhitekturom koriste AutoCad koji je $$$ umesto neke free zamene, ili ljudi koji se bave profesionalno grafikom koriste Photoshop, a umesto toga mogu koristiti GIMP i na vindozi. Mnogo više ima komercijalnog softvera na vindozi. Komercijalno i open source po kvalitetu nikako ne može da se meri. Pa pre ću dati $1000 za neki softver ako na osnovu njega pre mogu da zaradim veću sumu novca, nego što ću koristiti neke free alternative i zaraditi mnogo manje. Sve što je besplatno i ima na linu, postoji i za vindozu (GIMP, Open Office, razne male gluposti...), samo što je lakše naći crack nego privići se na freeware.
Kako možeš da naplatiš svoj rad ako si koristio krekovan software? Nikako. Ako imaš licencirani Photoshop, nema problema da ga nateraš da proradi pod linuxom - emulacija. Jedino je to što moraš da imaš licencu za P.
OO je tatamata za M$ Office. To što u nekim firmama još uvek bacaju pare na M$ Office, njihov problem. A šta kažeš na Firefox, i on je Open Source? A mplayer, NVU, Thunderbird, cela radna okruženja - KDE i Gnome sa svim pratećim programima i još brdo odličnog software-a. Linux jedino nema kvalitetne programe za profesionalno bavljenje grafikom, CAD-om.

Pharos je napisao(la):
Zatim kažu ljudi u linuxu imaš potunu kontrolu, nad vindozom nemaš. Pa su onda spominjani neki biseri kako se zakačiš na net, ništa ne radiš, a protok samo šiba. A jesi se zapitao šta to uspostavlja konekciju s internetom, koji procesi, dal si uspeo da blokiraš te procese i sl...? Šta to u vindozi administrator ne može da onemugići običnom korisniku kad kažete da nemate kontrolu nad vindozom? Da li je to access permision, blokiranje desnog klika mišem ili nešto treće? Kao vindoza troši previše resursa, u linuxu uključiš samo šta ti je potrebno.
Sve je ovo tačno. Windows nešto traži, skida sa neta... a ko ga je pustio? Linux radi samo ono što mu se kaže!
Pharos je napisao(la):
Zatim što se tiče sigurnosti. Kažu ne brini, na linu nema virusa, na vinu zakačiš svašta. A kako idete na net s linom, preko administratorskog naloga? Pa ne. A na vindozi? Preko administratorskog.
Pa šta je onda tu čudno?
Što se sigurnosti tiče, tu opet ne bih mnogo pričao. Odužio se ovaj post. Ako igubite admin pass na vindozi i admin pass na kupusari, do kog je passworda lakše doći i zašto.

Što se servera tiče, kažu vindoza je njesra. Pa sigurno je da XP neće raditi dobro kao server. Za tu svrhu je paravljen 2k i 2k3 server. Ako neko može da da neki statistički podatak o bezbednosti servera, koliko je servera haknuto pod linom, a koliko pod vindozom. U to ne računam phpbb deface. Gade mi se ti koji to rade.

Ono čemu vindozi zameram je to što je potrebno i godinu dana da se zakrpe sve rupe, ali bolje i to nego ostatiti šupalj na kupusari. Na svakom softveru(i OS smatram kao software) vidim i prednost i mane, samo na kupusari ne vidim prednost.
Sigurnost na njinjdovsu i linuxu ne mogu da se porede - što bi se reklno: gde si krenuo sa motikom na bager.
Linux nije bušljiv, updateovi izlaze čim se nađe neka `rupa`, znači za 2-3 dana već zakrpljeno. A rupe u programima se pronalze 5-6 mesečno, tako da je tu linux cakum pakum. I tu treba dodati file permisions (i folder permissions) - ne sme bilo ko da dira sistemse fajlove! Zato tu i nema rupa.

A za pass njinjdovsa - ubaciš Hirens i evo ti resetovan pass! Toliko o sigurnosti ovog OS-a :) PASS SE NIKAKO NE ZABORAVLJA!

Serveri pod linuxom? Pa nisu sve one kompanije lude što prelaze sa njinjdovsa na linux! Nemaju ljudi šta da rade, pa aj da se malo za***avamo. Security, stability, speed, reliability :)

Pharos je napisao(la):
Zaključak za kraj. Za tih 100 i nešto $ koliko košta win xp professional, dobijam mnogoooo više nego na kupusari. To je: podržanost svakog hardvera, velika rasprostranjenost softvera (free i shareware), ne moram da mislim o verziji kernel-a, gcc-a i drugih stvari prilikom instaliranja novog softvera, velika isplativnost (indirektno naravno) i ... ima toga još.
Ne dobijaš ništa osim jednog velikog sra**a sa podrškom za igrice i za sav egzotičan hardware. I ne pominji mi shareware plz. u srbiji svaki stoti shareware je licenciran, ako ne i ređe. I ne moraš da misliš o verziji kernela, gcc-u, dependecies... Gentoo Linux razmišlja umesto tebe, veruj mi!

Pharos je napisao(la):
Koje sve rupe? Ima ih mali milion, vidiš da ovaj iks pe krpe već 4 godine (i više) i još uvek je francuski sir (pogledaj samo koliko definicija ima kaspersky u bazi ;)). Na linuxu niko nije ostao šupalj (izuzetak su oni koji ništa ne updajtuju pola godine ili više). Linux je 15 koraka (od 20 :)) ispred njinjdovsa. Prednosti su očigledne i ogromne! Nisu svi oni sa forums.gentoo.org degeni i neznalice što ga koriste. Čak naprotiv, poznaju hw i sw mnogo bolje od velike većine njinjdovsaša i znaju šta predstavlja sloboda, stabilnost, brzina, sigurnost, pogled ispod haube...
Ne kažem da je linux savršen, daleko od toga, ali je zato 15 koraka ispred windowsa!
A reci mi zašto ovu Vistu razvijaju već 4-5 godina (ne znam tačno) i još uvek je jedno veliko njesra? Nemoj mi reći da nemaju para, ni stručnog kadra! Open Source je zakon i uvek će biti ispred windowsa!

A za svadbu - pa pozovi `48 sati svadba` i rešena stvar! Ako nekome baš treba to da se profesionalno time bavi, pa mogao bi da odvori nešto keša i da kupi njinjdovs.

Pozdrav,
Daniel

P.S. Da nisi ti onaj što je na ES-u razvukao thread od 3-4 strane kako je njinjdovs bolji od linuxa? ne sećam se username-a tog lika.
P.P.S. Sve što si rekao je veoma slabo argumentovano tj. linux ima više argumenata, tako da povuci reč

@dr.Tiristor: već sam ti rekao kako da središ linux u jednom drugom threadu. Stvarno mi je žao kad vidim ljude koliko lako odustaju (od životne šanse ;))!
@Pharos: na sajtu M$ stoji lista kompanija koje su prešle sa linuxa na njinjdovs. Ako se dobro sećam, ima ih 6-7 ukupno, i ko zna koliko godina `pune` listu. A obrnut slučaj? Koliko je (desetina) hiljada kompanija prešlo na linux i BSD sisteme? Što ne okače taj podatak na sajtu? Primera radi, ako se dobro sećam, u skorije vreme je bilo win=>lin: cela Kina, državni aparat Austrije tj. Beč, neka država u J. Amereci (da li je Brazil ili Čile, ne sećam se).
I odake objašnjenja da MSN Serveri (serveri za MSN messenger) rade pod BSD-om (mislim da pod FreeBSD-om). Nije valjda da nisu imali para da kupe licence za svoj famozni MS Windows Server 2k3 :) :) :) :)

Imam Suse 10 i evo bas sad se kecam jer ne umem da startujem check.sh koji treba da mi proveri koje drajvere da skinem sa ATI sajta. Kao sav normalan svet prvo idem u help, nista, onda na google sve ima oko toga ali nista bas kako, to je da poludis. Uspeo sam da startuje kucajuci ./check.sh ali onda kaze nisi u konzoli a ja jesam...Ludilo... Sto se tice wizarda i ja ih ne volim a cini mi se da sam to i napisao. Sve mi se cini kao da sam cistio kucu sa usisivacem i sad sam uzeo metlu i neko me stalno ubedjuje da je to sa metlom prava stvar jer eto ne trosim struju...Da ne ispadne da sam pristrasan poslusacu savet i posetiti gore navedene forume.
poz. :)

Vrh Dno