Šta je novo?

Koliko vas je probalo neki Linux distro?

Vencanja???!
:D :D :D
to kod mene u selu organizuje Dile, vlasnik cuvene Dilove kafane, sa desne strane pre Dragobrace. I nisam cuo da je nekad koristio softver za to.
I nemas razloga da se ljutis, jer je i poredjenje sa Diletom
isto tako glupo kao i taj argument za LINUX vsWIN

Sta ne valja?Sto mi ne pokaze koji navodno drajveri mi trebaju, tako sam startovao neku proceduru za modem, pokaze mi koji imam modem isp[ise t u neki fajl ali koje drajvere trebam to ne ispise iako mu je kao to svrha...

> ./check.sh
=====================================================================
ATI Technologies
=====================================================================
You are either not running this script from the console
or simply do not have console ownership. Requirement failed.
Unable to determine XFree86 Version. Stopping now.

Ovo je startovano iz konsole kao root
Ajde neka neko napise kartica je ATI 9250 ViVo koje to famozne drajvere treba da skinem pa da zavrsim tu nocnu moru. Od modema sam digao ruke.
Okmijum, malo karikiras svadba se snima kamerom a posle ide video obrada materijala Adobe Premier2 ili Pinacle 10 itd pa jos pinacle kartica...

salac je napisao(la):
Treca bitna stvar je (kako bi nasi politicari rekli) transparentnost - sve je maximalno konfigurabilno, svi konfiguracioni fajlovi su tekstualni, lako se kopiraju sa sistema na sistem, brzo bekapuju itd.
A šta to u vindozi nije moguće namestiti, odnosno šta to nije konfgurabilno?
Komentare tipa, padne sistem, treba ga formatirati, neću ni komentarisati. Ako nisi u stanju da namestiš sistem, pa formatiraj i linux i unix i vindozu i sve na šta naiđeš. Toliko o stručnosti.

daniel1988 je napisao(la):
Šta da ti radim kad nisi tražio na pravom mestu. Na forums.gentoo.org ima nekoliko (desetina) howto-ova za sređivanje MX310. Imam isti miš, hteo sam da ga podesim, ali trebalo je da rekompajliram kernel, pa me to poprilično mrzelo, videću da sredim za weekend, ako budem imao vremena.
Ok. Nađi kako da pokrenem miša. Zatim mi sredi softkeys na tastaturi, pošto je to klasika i sve radi bez drajvera, a onda mi nađi i drivere za štampač PIXMA IP1000. BTW, to sam našao i okačio link na ES-u čisto kao moj mali podsetnik, ali eto, okači ti rešenje za ova prva 2 problema pa da vidimo koliko će ti vremena trebati.
Jesi li probao da `instaliraš` windowsove fontove, meni rade super (doduše na CRT-u).
Jesam. Instalirao sam WIN fontove. Ali ovde niko ne čita šta pišem. WIN fontovi na kupusari nikad ne mogu izgledati kao oni u win-u jer su zaštićeni adobijevim pantentom. Postoje neke emulacije ali to nikad nije to. I razlika je primetna.

Kako možeš da naplatiš svoj rad ako si koristio krekovan software? Nikako. Ako imaš licencirani Photoshop, nema problema da ga nateraš da proradi pod linuxom - emulacija. Jedino je to što moraš da imaš licencu za P.
Halo čoveče, o čemu ti to pričaš?! Koja crna emulacija. Za emulaciju ti je potrebna win instalacija i onda te programe pomoći winea ili čega već poteraš pod linom. Ja ne pričam o emulacijama nego o softveru namenjenom za tu platformu. I na winu možeš pokrenuti igrice sa sege play stationa i sl. Niko ne priča o emulaciji.

OO je tatamata za M$ Office. To što u nekim firmama još uvek bacaju pare na M$ Office, njihov problem. A šta kažeš na Firefox, i on je Open Source? A mplayer, NVU, Thunderbird, cela radna okruženja - KDE i Gnome sa svim pratećim programima i još brdo odličnog software-a. Linux jedino nema kvalitetne programe za profesionalno bavljenje grafikom, CAD-om.
Opet ne čitaš. OO, Firefox, Thunderbird... sve to postoji i na vindozi. Šta mi tu porediš? Drugo, kad sam koristio OO, tadašnji excell ili kako se već tamo zove, nije podržavao VBA, što je ne velika mana negooo... Ako se pitaš šta će ti to, onda nikad u Excellu nešto ozbiljnije i nisi radio. Ne znam dal sadašnje verzije imaju nešto slično, ali nemoj porediti nešto što postoji na obe platforme. Koritim FF umesto IE-a, pa?

Sve je ovo tačno. Windows nešto traži, skida sa neta... a ko ga je pustio? Linux radi samo ono što mu se kaže!
Opet ne čitaš. Jeee... A šta to samo skida s net-a? Šta? Koji proces? Jer je win update? Pa to može da se isključi. Ako nije to, šta je onda? Jel može neki SS? Kako ja da ne nalatim ili čujem za tako nešto?

Sigurnost na njinjdovsu i linuxu ne mogu da se porede - što bi se reklno: gde si krenuo sa motikom na bager.
Linux nije bušljiv, updateovi izlaze čim se nađe neka `rupa`, znači za 2-3 dana već zakrpljeno. A rupe u programima se pronalze 5-6 mesečno, tako da je tu linux cakum pakum. I tu treba dodati file permisions (i folder permissions) - ne sme bilo ko da dira sistemse fajlove! Zato tu i nema rupa.

A za pass njinjdovsa - ubaciš Hirens i evo ti resetovan pass! Toliko o sigurnosti ovog OS-a :) PASS SE NIKAKO NE ZABORAVLJA!
I ovde em lupaš gluposti, em ne čitaš. Dokle više? Normalno da sigurnost ne može da se poredi. Sigurnost na vinu je 100 puta bolje odrađena nego na kupusari. Spominješ hariens boot cd. Pa pass na linuxu nije čak ni enkriptovan!
Šta bre pričaš o file permission-u? Jel to ne može da se zaštiti u vindozi. Pa toliko načina zaštite ima da je to strašno. Da sakriješ ceo disk. Da prikažeš disk al da ne možeš da mu pristupiš tj da vidiš fajlove u njemu. Pa da vidiš fajlove al da ne možeš da ih startuješ. Pa da ne možeš da startuješ samo određene fajlove. Pa da blokiraš desni klik, pa da... Alo čoveče, možeš sve samo treba znati kako. Što se sigurnosti tiče jer misliš i na net sigurnost? Aj da ne bih se još raspisivao o tome, pronađi podatak koliko je servera haknuto pod linuxom, a koliko pod winom. I koju je zaštitu lakše zaobići. Ma šta ti znaš o tome? Unix cenim i poštujem po pitanju servera, linux ne.
Serveri pod linuxom? Pa nisu sve one kompanije lude što prelaze sa njinjdovsa na linux! Nemaju ljudi šta da rade, pa aj da se malo za***avamo. Security, stability, speed, reliability :)
Odgovoreno iznad. A ti mi nađi rupe u vindozi. Ne kažem da ih nema, al kad si tolki stručnjak za security, pokaži nam malo. Ukaži na problem. Daj neki exploit.

Ne dobijaš ništa osim jednog velikog sra**a sa podrškom za igrice i za sav egzotičan hardware. I ne pominji mi shareware plz. u srbiji svaki stoti shareware je licenciran, ako ne i ređe. I ne moraš da misliš o verziji kernela, gcc-u, dependecies... Gentoo Linux razmišlja umesto tebe, veruj mi!
Da, samo tebi verujem. Sine šta mene briga što ljudi ne licenciraju softver. Kakve to veze ima s ovom diskusijom? Sve što se mogli podesiti, odnosno onoliko koliko mi je trebalo sam podesio i na linu i na vindozi. I znam kako je kad ne možeš da instaliraš deb paket pomoću apt-get pa onda kompajliraš iz source-a, pa ti treba ovo, pa ti treba ono. Te fore pričaj deci iz kraja.
pogledaj samo koliko definicija ima kaspersky u bazi ;)).
Kakve veze ima jedan AV sa radom OS-a? Šta je tebi čoveče?

Dalji ostatak posta ne bih komentarisao. Mrzi me da kuckam.
Mislim linux sloboda. Namestio sam miš. Wow sloboda. Ma daj...

A za svadbu - pa pozovi `48 sati svadba` i rešena stvar! Ako nekome baš treba to da se profesionalno time bavi, pa mogao bi da odvori nešto keša i da kupi njinjdovs.
E pa u tome i jeste suština priče. Kupusara ne podržava dobro hardver, igrica takođe ima jako malo. O emulaciji nemoj da govoriš jer je za to potrebana vindoza. Igrice treba samostalno da rade. A kao što kažeš, o profesionalnoj upotrebi opet ne možemo da pričamo jer za tako nešto treba da se otvori, a linux to ne može da pruži. I ne znam što ste zapeli za soft. o organizaciji venčanja. Može i za zubne ordinacije, nebitno.
I onda šta imamo(nemamo) na linuxu:
- Nemamo podržanost našeg hardvera
- Ne možemo se igrati. To bedno naslova što ima...
- Ne možemo ga primeniti za profesionalnu upotrebu

A imamo:
- Slobodu!!! Mogu da pošaljem mail, surfujem na netu, kuckam u OO, ne vidim slova kako treba iz pomenutih razloga, ali to je to... Sloboda!

P.S. Da nisi ti onaj što je na ES-u razvukao thread od 3-4 strane kako je njinjdovs bolji od linuxa? ne sećam se username-a tog lika.
P.P.S. Sve što si rekao je veoma slabo argumentovano tj. linux ima više argumenata, tako da povuci reč
Ne, ja se ne krijem iza 5 nickova. Svuda je Pharos. A ako je tebi i dalje slabo argumentovano, a ja se ovoliko raspisao, onda... Žao mi te.

Smorilo me više da pišem. Uživajte u slobodi, a kad se iko od vas bude profesionalno time bavio, najbolje će znati da li mu više odgovara kupusara ili vindoza. Svako ima svoj način razmišljanja i nije prisiljen ni na jedno ni na drugo.

pOz

@lega99: ako je SuSE u pitanju, mislim da treba da se prebaciš u runlevel 3 tj. da budeš van radnog okruženja - KDE najverovatnije. Ako se dobro secam, ubiješ X Server sa komandom ctrl+alt+backspace (mrzi me da proveravam, skidam nešto sada), uloguješ se kao root, ukucaš init 3 i pokreneš skriptu.
Nisi morao baš ovde da postaviš pitanje, nije ovo support thread. Bolje da si otvorion novu temu.
poz

pročitao sam kompletnu temu.
Vidim samo da većina koja žučno podržava linux ili shvata ili nema odgovor na pitanje:
ŠTA JE TO PROFESIONALNO KORIŠĆENJE PROGRAMA.
Nadam se da će većina kroz studije i svakako na radnom mestu upoznati rad sa takvim programima, na nekim tehničkim fakultetima ima takvih programa pa se već tu možete malo upozanati sa njima, evo samo na pr. AspenTech Aspen Engineering Suite koji svakako nisu pisani za linux.
Kada upoznate rad na nekom zaista PROFESIONALNOM programu neće vas biti briga kako je startovao i šta se dešava u kućištu računara već sam rad u takvim programima jer je sam rad veliki izazov.
Nećete imati želje a ni vremena da prčkate po komandnim linijama linuxa.
Naučnicima, inženjerima, statističarima, ekonomistima, deci, da ne nabrajam dalje nije bitno koji OS će da pokrene sistem već da aplikacija radi.
Ne zaboravite jednu stvar RAČUNAR NIJE IGRAČKA ko to nije shvatio neka se igra sa linuxom i troši korisno vreme uzalud. :type:

bit je napisao(la):
Naučnicima, inženjerima, statističarima, ekonomistima, deci, da ne nabrajam dalje nije bitno koji OS će da pokrene sistem već da aplikacija radi.
Ne zaboravite jednu stvar RAČUNAR NIJE IGRAČKA ko to nije shvatio neka se igra sa linuxom i troši korisno vreme uzalud. :type:
Današnji inženjer kompjuteraš mora da zna i Linux, pošto Windows zna svako dete. Ako ti je struka telekomunikacije, fizika, mašinstvo i slično, onda si orijentisan na konkretne programe tipa Matlab, AutoCAD i slično, ali ako si kompjuteraš, onda moraš da znaš i šta operativni sistem radi ispod haube, a najbolji način za to upoznavanje je upravo Linux. Stomak mi se prevrne kad vidim h4x0re sa diplomama koji polude kad im se obriše ikonica sa desktopa i onda ne znaju da upale program, i što misle da je ZIP ultimativni način kompresije, zato što "kompjuter nije igračka" pa nisu hteli da čeprkaju po sistemu i nešto nauče, već su strogo držali Žaretove maksime "Najbitniji su Word, Excel, IE i Outlook Express (+ stručan program po izboru) - ništa više me ne zanima". Kad bi ih neko pitao šta znači tar xvjf, osećam da bi mu lupili šamar. A to šta je korisno a šta nije najviše spominju oni "ozbiljni" što nemaju vremena za to "prčkanje po komandnoj liniji" već svoje korisno vreme sprcaju na italijanski fudbal, pecanje i slične ultra-interesantne aktivnosti koje proširuju vidike i dopunjuju znanje...

Nikad neću zaboraviti neku tetku, "diplomiranog informatičara", koja je učestvovala u "Milioneru" i onda došlo pitanje u vezi Linusa Torvaldsa. Pita je posle voditelj da li zna nešto o Linuxu, a ona stručno odgovara "ne, ali mi je kolega rekao da je prevaziđen" :S: :wall: :crash:
Neko se kompjuterima bavi što voli, a neko što je čuo da se to danas plaća. Ili što bi rekli, il' si true il' si poseur :eyebrows:

Poslednja izmena:
@daniel1988,
Ne vidim u cemu je tu razlika zar kozola (terminal program) nije isto okruzenje kao i kad udjem bez grafickog okruzenja init 3, kao root sam ulazio kroz konzolu. Slican scrip za testiranje modema startovao sam normalno iz konzole sa notacijom ./ime. Ali to je nebitno, nasao sam neko uputsvo za SuSE 10 razlika je samo sto u tom uputsvu pise da je fajl 56MB a kad odem na ATI fajl je 32MB. Sve sam odradio po uputsvu, rezultat, nigde i dalje nema 32 bitne grafike, 24 bita maksimum pa se okreni naglavacke, sve odradjeno po tom uputsvu. Cak i test brzine radi kao finale. Sad se ja pitam gde nestade tih 32 bita, zasto mi je to vazno, vazno mi je zbog prelaska iz SuSE u XP ako je druga frekvencija, rezolucija i grafika onda je slika pomerena i svaki puta moram da stelujem na monitoru, meni odgovara 1152x864 75hz i 32bita.
Mogao sam da otvorim tread al mi je glupo da arcim prostor...
poz :)

@Voodoo_NBGD,
# sh ./ati-driver-installer-8.xx.xx-i386.run --buildpkg SuSE/SUSE100-IA32
Bez uvrede ali za mene je ovo kucanje i jos duzih izraza nocna mora i pravi mazohizam, pa copy paste mi zguta -- pa jos pogadjam da li je jedan - ili dva --

poz. :)

Poslednja izmena od urednika:
lega99 je napisao(la):
@daniel1988,
Sve sam odradio po uputsvu, rezultat, nigde i dalje nema 32 bitne grafike, 24 bita maksimum pa se okreni naglavacke, sve odradjeno po tom uputsvu.
Isto ti je 24 ili 32 bita, zadnjih osam se ionako ne koristi (tj. koristi se od skora u Windowsu za transparenciju ikona), imaš 16 miliona boja u oba slučaja. U Linuxu piše da je 24-bit, ali i on radi 32 iz prostog razloga što je brži transfer u video memoriji ako se operiše sa dužinom reči kao kod procesora (koja je 32-bit), nego da u jednoj reči imaš 24 bita jedne boje i prvih osam iz sledeće, pa u sledećoj reči 16 bita iz tekuće i prvih 16 iz sledeće boje itd. gde se onda gubi dragoceno vreme u dekodiranju i prepakivanju. Ovako imaš gubitak od 25% al' sve ide brže. Koliko znam, savremenije karte i ne podržavaju "pravih" 24 bita kao što je to nekad bio slučaj sa Virdžom i sličnima.

Pharos je napisao(la):
A šta to u vindozi nije moguće namestiti, odnosno šta to nije konfgurabilno?
Gomilu stvari, nešto od toga i može da se sredi non-M$ programima, a i za to treba platiti. U linuxu možeš da podesiš da lan kartica prima određene IP adrese na 10 načina (mesta), dok u njinjdovsu samo na za to predviđeno mesto. Toliko o konfigurabilnosti.
I još koliko opcija njinjdovs nema, a linux ih ima - samo primer kompleksnije podešavanje DPMS monitora, a ne i njinj. jedan nivo za gašenje i to najslabiji,
Pharos je napisao(la):
Komentare tipa, padne sistem, treba ga formatirati, neću ni komentarisati. Ako nisi u stanju da namestiš sistem, pa formatiraj i linux i unix i vindozu i sve na šta naiđeš. Toliko o stručnosti.
Mojne lupaš. Čovek kaže da LINUX NE PADA. Sve osim hardverskih problema je moguće rešiti za nekoliko minuta, a ne tradicionalnim M$ formatiranjem formatiranjem! I gde su podešavanja, podaci. I nemoj da mi pominješ ghostovanje harda. Linux to radi 10x bolje i ne moraš da kupuješ Norton Ghost ili Acronis True Image.
Pharos je napisao(la):
Ok. Nađi kako da pokrenem miša. Zatim mi sredi softkeys na tastaturi, pošto je to klasika i sve radi bez drajvera, a onda mi nađi i drivere za štampač PIXMA IP1000. BTW, to sam našao i okačio link na ES-u čisto kao moj mali podsetnik, ali eto, okači ti rešenje za ova prva 2 problema pa da vidimo koliko će ti vremena trebati.
MX310:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-202770-highlight-mx310+buttons.html
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-255491-highlight-mx310+buttons.html
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-227018-highlight-mx310+buttons.html
za ova 2 - 1 minut (da imam aDSL bilo bi i brže)
A za tastaturu nemam vremena da se cimam, nemam je.

Pharos je napisao(la):
Jesam. Instalirao sam WIN fontove. Ali ovde niko ne čita šta pišem. WIN fontovi na kupusari nikad ne mogu izgledati kao oni u win-u jer su zaštićeni adobijevim pantentom. Postoje neke emulacije ali to nikad nije to. I razlika je primetna.
Meni je isto. Arial izgleda super.
Pharos je napisao(la):
Opet ne čitaš. OO, Firefox, Thunderbird... sve to postoji i na vindozi. Šta mi tu porediš? Drugo, kad sam koristio OO, tadašnji excell ili kako se već tamo zove, nije podržavao VBA, što je ne velika mana negooo... Ako se pitaš šta će ti to, onda nikad u Excellu nešto ozbiljnije i nisi radio. Ne znam dal sadašnje verzije imaju nešto slično, ali nemoj porediti nešto što postoji na obe platforme. Koritim FF umesto IE-a, pa?
Hehe, pa sam si rekao da Open Source software ne može da ima takav kvalitet koliki ima shareware - ja sam `dokazao` suprotno. Usput OO je stigao do verzije 2.02, tako da možda i toga ima. Inače se ja nisam bavio profesionalno Excell-om, tako da nisam to ni primetio.
Pharos je napisao(la):
Opet ne čitaš. Jeee... A šta to samo skida s net-a? Šta? Koji proces? Jer je win update? Pa to može da se isključi. Ako nije to, šta je onda? Jel može neki SS? Kako ja da ne nalatim ili čujem za tako nešto?
Pa meni se desilo da je win update bio usključen, a on je ipak skidao nešto i to u nekolik navrata. Na kraju sam uspeo to da rešim uz pomoć NetPeekera, video sam ko frlja po netu (win update koji je bio isključen u servisima) i ubio. Ponovo shareware za krpljenje rupa :)

Pharos je napisao(la):
I ovde em lupaš gluposti, em ne čitaš. Dokle više? Normalno da sigurnost ne može da se poredi. Sigurnost na vinu je 100 puta bolje odrađena nego na kupusari. Spominješ hariens boot cd. Pa pass na linuxu nije čak ni enkriptovan!
Ponovo lupaš. Mene seci ako je win sigurniji od linuxa. Zašto je pristojan fw u windowsu težak 8MB-a (Agnitum Outpost Firewall Pro i naravno potrebno je platiti isti), a u linuxu iptables ima 277KB. Do sada nisam nikog video da se žali na iptables!
A za pass u linuxu. Ček, pa nisi valjda ti smislio toplu vodu! Da je tako, pa nahakovali bi taj linux do bola. Ukrade se pass, dobiju se root ovlašćenja i komandom
Kod:
rm -rf /
ruši se sistem za 3 min. Aj napravi virus koji će ovo da uradi, ja ću da budem beta-tester.
Već sam rekao, po pitanju sigurnosti win i lin ne mogu da se porede. puž vs slon (po snazi).
pa običen user ne sme ni na pristupi /root direktorijumu:
Kod:
daniel1988@gentoo ~ $ cd /root/
bash: cd: /root/: Permission denied

Pharos je napisao(la):
Šta bre pričaš o file permission-u? Jel to ne može da se zaštiti u vindozi. Pa toliko načina zaštite ima da je to strašno. Da sakriješ ceo disk. Da prikažeš disk al da ne možeš da mu pristupiš tj da vidiš fajlove u njemu. Pa da vidiš fajlove al da ne možeš da ih startuješ. Pa da ne možeš da startuješ samo određene fajlove. Pa da blokiraš desni klik, pa da... Alo čoveče, možeš sve samo treba znati kako. Što se sigurnosti tiče jer misliš i na net sigurnost? Aj da ne bih se još raspisivao o tome, pronađi podatak koliko je servera haknuto pod linuxom, a koliko pod winom. I koju je zaštitu lakše zaobići. Ma šta ti znaš o tome? Unix cenim i poštujem po pitanju servera, linux ne.
Da je toliko savršen windows, pa koristili bi ga 99.98% korisnika, situacija nije baš takva. Ponovo virusi... zašto im ima u izobilju?
Ovo je prvo rekla-kazala: jedan čiovek koji se inače profesionalno bavio security-em na oba OS-a, kaže da je linux mnogo bolje zaštićen, al` mnogo!
Pharos je napisao(la):
I znam kako je kad ne možeš da instaliraš deb paket pomoću apt-get pa onda kompajliraš iz source-a, pa ti treba ovo, pa ti treba ono. Te fore pričaj deci iz kraja.
Gentoo sve instalira iz sourcea! Imam instalirano više od 50 programa, svi su se bez problema instalirali, zajedno sa svim potrebnim dependecies. Sve je to Gentoo je uradio sve umesto mene.
Inače deca iz kraja nemaju veze sa linuxom. Al` bar ja zato imam.[/QUOTE]
Pharos je napisao(la):
Kakve veze ima jedan AV sa radom OS-a?
Direktni pokazatelj za sigurnost i privatnost!
Pharos je napisao(la):
Namestio sam miš. Wow sloboda. Ma daj...
Sloboda overall! konfigurabilnost!

Pharos je napisao(la):
O emulaciji nemoj da govoriš jer je za to potrebana vindoza. Igrice treba samostalno da rade.
Koliko ja znam ne mora da bude vindoza prisutna na hardu. Milim da za wine je napisano (na sajtu) da može da pokrene već instalirane programe sa win particije, ali je ne zahteva. Ispravi me ako grešim.
Igrica ima malo, ali biće ih sve više.
Uzgred, cedega radi odlično - gomila poznatih igrica mogu da se nateraju da prorade pod cedegom. Jedini problem je to da se cedega mora platiti.

Pharos je napisao(la):
A kao što kažeš, o profesionalnoj upotrebi opet ne možemo da pričamo jer za tako nešto treba da se otvori, a linux to ne može da pruži.
Pa ne bi moglo za planiranje venčanja, CAD i za još neke stvari. Evo primer Maya-e. Ako se dobro sećam, Maya se plaća 7000$. Oni računaju - ko ima para da kupi naš proizvod, izdvojiće još 150$ i kupiće i krdžavi win.

Pharos je napisao(la):
I ne znam što ste zapeli za soft. o organizaciji venčanja. Može i za zubne ordinacije, nebitno.
I onda šta imamo(nemamo) na linuxu:
- Nemamo podržanost našeg hardvera
- Ne možemo se igrati. To bedno naslova što ima...
- Ne možemo ga primeniti za profesionalnu upotrebu
Zar ordianacije ne koriste specialan hardware, koji ne radi pod winom? Ako im je potrebne baze, pa to radi i pod linuxom.
Nema podržanost za neki hardware. Ono glavno je tu.
Za igrice sam već rekao. Profesionalnu upotrebu čega? Praćenje vodostaja na Tisi ili istraživanja o ptičijem gripu? Kakva profesionalna.
Ja sam mislio da mi pričamo za home usere i za firme, a ne nekoj vanilla pro upotrebi (za cad i grafiku sam već rekao)
Pharos je napisao(la):
A imamo:
- Slobodu!!! Mogu da pošaljem mail, surfujem na netu, kuckam u OO, ne vidim slova kako treba iz pomenutih razloga, ali to je to... Sloboda!
Nećemo da pravimo listu prednosti, bila bi predugačka za ovaj forum :)
Pharos je napisao(la):
A ako je tebi i dalje slabo argumentovano, a ja se ovoliko raspisao, onda... Žao mi te.
Dugačko ali prazno i netačno :)
bit je napisao(la):
Ne zaboravite jednu stvar RAČUNAR NIJE IGRAČKA ko to nije shvatio neka se igra sa linuxom i troši korisno vreme uzalud.
Neko će u ne tako dalekoj budućnosti od linuxa da zarađuje. I neko ko zna da administrira linux je mnogo veći baja od win admina. Zato dok sam još uvek u srednjoj, učim ono što će mi biti jako korisno kad budem završio fax (ETF najverovatnije)

p0z

Zamolio bih moderatore da ne brišu ništa ovde. Poverovaće mu neko
:S: , a nije lepo širiti netačne stvari.

zeleni_zub je napisao(la):
Sećam se da nisam znao DNS za beotel, i da sam morao 5 minuta da im objašnjavam šta će mi (samo stavite sve na auto; nemam tu opciju dajte mi IP adresu DNS servera; kako nemate kliknite na My Computer; ma nemam My Computer imam instaliran Linux; <tišina sa druger strane>; i oćete mi dati adresu DNS servera; pa dobro a šta će vam; ne može da radi internet bez DNS-a - moram da unosim IP brojeve umesto adresa; to nešto nije u redu kod vas trebalo bi sve to Windows automatski da...; ali ja NEMAM WINDOWS; pa kako vam onda radi računar)...
:d :wall: :party: :beat: cheers :shock: :wc:

Zbog ovoga volim ovaj forum !

@Pharos
Da ti nije Bill Gates neki rodjak ? :p
Voleo bih da cujem sta ces reci za 5-6 godina (mozda i ranije ako da Bog)
kad (ako Bog da) Windows (a i MS sa njim) (i obrnuto) propadne
kao sto je i red.
Dosta nas je mustrao.
Kada ce izaci konacno ta prokleta kompletna i ispravna verzija Windowsa ????
:guitar:

Poslednje obraćanje tebi i tebi sličnima, a moderatori nek brišu, stavljaju katanac, nebitno.
Ja tebe pitam šta ne možeš namestiti u vindozi ti meni pričaš da u linu možeš da namestiš nešto na 10 mesta, a u vindozi na jednom, a ne odgovaraš šta se ne može namestiti.
Zatim kažem ako ljudi nisu u stanju da otklone neki problem pa moraju da formatiraju da to dovoljno govori o njihovoj stručnosti i ne treba komentarisati, a ti mi pričaš o kupovini tamo nekih programa koje niko nije spomenuo. Pričam za dugmence kod scroll-a, ti daš 3 linka, a nigde se ne spominje kako podesiti action za copy, paste, exit i sl. O tastaturi ni govora. Govoriš o nekom softveru, a ne znaš ni njegove karakteristike, tj. dal Excell u OO poseduje VBA ili ne, a kažeš da si dokazao da je bolji samo ne znam gde. Ja kažem koja je mana ti nešto deseto. Pitam te šta se to kači na net, ti ne znaš. Kakve veze ima kolike je veličine FW na disku i kakve to veze ima s OS-om? Zatim o sigurnosti ne iznosiš svoje argumente nego priče tamo nekog čoveka, a ne znaš o čemu je on to mislio. I opet kažem da ne treba instalirati iz source-a već paketa namenjenih za tu distribuciju, a ti opet o Gentoo i instaliranju iz source-a. Zatim tvrdnje da postojanje AV-a govori o privatnosti, pa ne znaš ni kako radi Wine, pa komentari tipa ,tvorci maye računaju ako neko ima da da $7000 za njihov proizvod imaće i za win. Pa jel je napravljen prvo win ili maya i dal maya određuje koji ćeš Os da izabereš? A o tim vanila izrazima i sl...

Stvarno za mene je uvreda da se raspravljam s ovako nekim. Ovo nije ništa drugo do čist flame. Sa ovim topicom nek bude šta bude, ja ti obećavam da na tvoje poruke više neću odgovarati. Kad budeš kvalitetno pisao kao pojedini na forumu, imaćeš moje poštovanje, u suprotnom nemoj očekivati odgovore na tvoje postove pa prozivao ti mene ovde kolko hoćeš.

Izvinjavam se svima zbog ovog offtopic-a!!!
Nisam mogao da se suzdržim. Obećavam da neću više.

p.s.
@Glober
Nije, ja samo dobijam 5% od svakog korisnika kojeg navučem na win :banana:

Poslednja izmena:
Originally Posted by zeleni_zub
Sećam se da nisam znao DNS za beotel, i da sam morao 5 minuta da im objašnjavam šta će mi (samo stavite sve na auto; nemam tu opciju dajte mi IP adresu DNS servera; kako nemate kliknite na My Computer; ma nemam My Computer imam instaliran Linux; <tišina sa druger strane>; i oćete mi dati adresu DNS servera; pa dobro a šta će vam; ne može da radi internet bez DNS-a - moram da unosim IP brojeve umesto adresa; to nešto nije u redu kod vas trebalo bi sve to Windows automatski da...; ali ja NEMAM WINDOWS; pa kako vam onda radi računar)...:wc:

E ovo vec spada u urbanu legendu kao i ona prica o zazidanom racunaru koji je radio godinama pod unixom. Koji je to OS kad se ne moze postaviti DNS na auto? Cinjenice su sledece BeoTel je firma koju su osnovali Beobanka i Telefonija, sticajem okolnosti ja sam mnogo mnogo godina radio u Beobanci u Erc-u. U tom Erc-u je bio celokupni razvod Beotela za Srbiju. To da nisau znali IP adrese DNS srevera je prosto nemoguce, taj podatak imao si u papirima kad se prijavljujes i otvaras nalog, imao si na www strani mogao si da ga pogledas sa nekog drugog racunara, imao si uputsvo u slikama kako se podesava konekcija DNS, proxy, POP3, SMTP mogao si da pogledas sa nekog drugog racunara. Ako taj covek sa druge strane zice nije znao IP adrese DNS servera onda je to neki mentol. Ja sam ih dok sam radio i imao besplatan nalog hiljadu puta kaontaktirao telefonom sa posla ako je prekid interneta jer sam dizao FTP server sa koga su se skidali podaci za Visa centar, pred raspad digli smo i mail server, kontaktirao sam ih i od kuce za svaki klinac koji mi je trebao i uvek sam dobio korektan i tacan odgovor. Ovo sam morao da napisem radi korektnosti prema ovom provajderu.
poz. :wave:

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Isto ti je 24 ili 32 bita...
Ja iz ciste probe promenih rezoluciju nesto mi nije ista ostrina slike na desktopu, stavio sam i naocale za svaki slucaj. Ajd nije vazno, ti usao u teoriju toliko me bas to ne interesuje.
Znas sta sam dobio, sad iz jednog dela Yast mogu da podesim rezoluciju onako kao ja zelim sem onih famoznih 32 bita, iz Sax2 koji sam kao koristio pri instalaciji drajvera to ne mogu tj. dobijem skroz pomeren ekran u levo, nema refresha od 75, ima cak u meniju i Ati ikona za podesavanje ali to ne radi. Izem ti to moje instalisanje, moz kao da podesis na tri mesta a ono svaka vaska obaska. :crash:
Znaci modem sam prezalio dovoljno sam se nervirao, video kartica ajd da kazem da sam nesto uradio, sad ostaje web kamera... :bottle:
Cemu li mi samo sluzi ovaj PC sve ovo vreme, idem po netu, citam forume i trazim zrtvu da mi nesto pomogne da samo podesim masinu da bi sav hardwer radio kako treba, pravi ocajnik :wall:

danijel1988 je napisao(la):
Zato dok sam još uvek u srednjoj, učim ono što će mi biti jako korisno kad budem završio fax (ETF najverovatnije)
E mladi čoveče o tome ti i govorim ne gubi vreme. :rupa:
pozdrav svima. :crash:

Poslednja izmena:
Danile,Daniele,crni Daniele

Daniele ti se ukopa 100% da li si ti svestan sta si napisao u ovom postu kojeg cu citirati:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=98068
20.03.2006, 14:43 daniel1988

@MaNiAcK: ako imaš stalnu vezu sa internetom instaliraj Gentoo Linux. Nema više cimanja sa kodecima, instalacijama novih programa, updateovanjem istih, instalacijom međuzavisnosti (dependencies)...
Zašto moraš ti da se cimaš sa time, ako može neko da to uradi umesto tebe! Skine, otapakuje, konfiguriše, kompajlira i instalira... milina. Npr. mplayer se instalira ovako `emerge mplayer` i on skine sve šta mu treba, uključujući i sve kodeke i instalira ti. Jedino što tebi ostaje je da startuješ program ovo ipak neće sam da odradi
Ako si još uvek na dial-up, nećeš se baš usrećiti sa Gentoo-om.

Pozdrav,
Daniel

Pa ti dade preporuku kao da si najgori user luzer u windowsu...Kao oni beznadezni slucajevi koji se plase racunara, ne znaju engleski, samo znaju ruski....Zakleti linux-ovac a ovako zboris....
Daniele,Daniele crni sine....
:zgran:

U g*vnima do guse

Ja se uglibljujem sve vise i vise, znaci od modema sam digao ruke, sad koliko vidim i web kamera Creative PD 0620 USB nije podrzana. Na kraju ce biti da moram kupiti novi PC, a kad kupujem onda iskljucivo po listi podrzanog hardwera za Suse, ako predjem na neki drugi linux onda opet nova nasina da bi se slagala sa tim hardwerom.
Najcrnje je sto YaST pocinje da se ukopava, restart pomaze pa onda proradi, sad pocinje da zeza i boot Grab kod restarta, sve nesto kilavi jedva se podigne.
Dobar je ovaj linux, dajte mi stranku da se besim... :wall: :crash: :mad:

@lega99: molim te pročitaj ponvo ono što si quoteovao... plz. Sve je na svom mestu. Ne mora da znači da ako neko koristi linux da mora da bleji satima u ekran instalirajući nešto što može OS da uradi umesto njega - brzo, kvalitetno, besprekorno. Ne kapiram šta hoćeš da kažeš. Plz pročitaj malo o Gentoo-u pa onda komentariši (vidim da znanje u linuxu ti nije nešto izraženo - nije Grab nego GRUB (Grand Unified BootLoader). Inače zna i linux da iskoristi dhcp server :) komanda je dhcpcd wlan0 :)

@bit: a šta da radim? čime da se bavim? c++ je u planu :) imam još 3/2 godine do faxa

@Pharos: neću više da komentarišem. Pitaj ljude sa forums.gentoo.org zašto koriste isti, odgovoriće ti sigurno. Nemoj da mi pominješ MSDN forum, ti ljudi koriste win zato što zarađuju na njemu (sw dev) ili zato što ne znaju za bolje.
Ne želim da nabrajam šta se sve može podesiti u linuxu, a u winu ne može - instaliraj nekoliko distroa, podesi sve i svašta i videćeš `ko šta može`.
I još nešto (za formatiranje) - linux masteri poznaju odlično i win. Jednostavno u gomili situacija jedono rešenje u winu je format, dok u linu u 99.98% slučajeva je moguće reštiti problem bez instalacije jovo nanovo.
Zašto bi instalirao iz deb, rpm ili tgz, ako programi komajlirani iz sourcea radi mnogo brže - probaj pa se uveri. Nisu ovi iz Gentoo-a ludi, a ni maloumni pa ne mogu da naprave i oni binary pakete za ovaj distro.

Potpuno se slažem sa postom #67

@Daniele,
Procitao sam ponovo, pa zar u svim ovim prepucavanjim Win naspram Linux nije bila poenta svih pisanija da se u linuxu sve podesava, ja sam vasa pisanija tako shvatio. Sad odjednom ti preporucujes linux koji po tvom opisu je namenjen idi*t useru, sve sam radi samo sto jos i ne pegla kosulje. Na jednom mestu je napisano kako se u linuxu nesto podesava na 100 mesta, evo ja kod mene rezoluciju u SuSE podesavam na tri mesta, na jednom sve radi kako treba, na drugom ne bas, a na trecem ne radi.
Nikad nisam ni rekao da znam linux, grub, grab, bitno je da si shvatio na sta mislim. Moga bih da vicem da znam Unix imam i sertifikat, ali to je bilo pre mnogo mnogo godina a ja sam jedva nesto malo privirio unix masini, provenstveno sam radio na Djikosu Bull-9000 mainframe i PC masinama. Kako da pohvalim neki OS kad se na svakom koraku spotaknem, nema drajvera, ne zelim to vise da cujem i procitam. Zasto bi ja sa stanovista obicnog usera izabrao linux ili unix ako cu danima da jurim drajvere i da ih ne nadjem. Linux i unix mora da ima sve drajvere inace nikad i nikad nece dostici popularnost i toliki broj korisnika kao windows..
poz.:)

lega99 je napisao(la):
Zasto bi ja sa stanovista obicnog usera izabrao linux ili unix ako cu danima da jurim drajvere i da ih ne nadjem.
da bi naucio neshto novo?

kada nadjesh sve drajvere koji su ti potrebni i kada nauchish da radish na linuxu necesh pevati tu pesmu. kako mislish da tvoje mishljenje o linuxu moze nekome biti bitno kada (koliko vidim iz tvojih postova) ti ne znash ni najosnovnije komande. daj covece nauci neshto pa onda komentarishi

lega99 je napisao(la):
Linux i unix mora da ima sve drajvere inace nikad i nikad nece dostici popularnost i toliki broj korisnika kao windows..
To uopste nije cilj linuxa....

mozda ce ti ovo objasniti par stvari http://linux.oneandoneis2.org/LNW.htm

pozdrav

@parafora,

Vec mi je dosta pisanija ali tvoji komentari su biser, ja kazem nema drajvera a ti kazes naucices nesto novo, kako ako ne mogu ni da posteno poteram masinu. Kad kao nadjem sve drajvere onda cu pevati drugu pesmu, pa jel ti znas da je 2+2=4, nema drajvera i slus, jedino ako ces ti da ih napises. To mu dodje ja te krstim a ti prdis...
Ja napisah ovo:Linux i unix mora da ima sve drajvere inace nikad i nikad nece dostici popularnost i toliki broj korisnika kao windows..
Ti ovo:To uopste nije cilj linuxa....
Pa to je vec granici sa ideopoklonstvom, religijom i sektastvom. Sta mu je svrha da sluzi sam sebi, jednoj grupi ljudi koji ce misliti da su iznad svih da su nad-ljudi jer boze moj znaju linux... Pa ja sam znao OS za Fujicu mainframe, VMS za Vax-a, Djikos za Bull-9000 pa opet nisam smatrao da sam uhvatio boga za jaja i da sam nesto iznad ostalih. Valjda se svaka stvar pa i taj OS valorizuje kroz njegovu upotrebljivost i primenjivost u zivotu.
Ajde da predjemo u realan zivot da li si ti zaposlen? Ja sam zavrsio karijeru (imao sam infark pa operaciju srca) ma mestu admina Unisys server, klaster masina i brdo neumrezenih masina PC pod svim mogucim windowsima i jednom unix masinom.
Ajmo sa opet u relan zivot, primer malog privatnika, ima par racunara pod windowsom, da li njemu treb unix, odgovor ne, ne zanima ga. Ajmo sad u firmu, firma kupuje kompove, tender, ja hocu kvalitet a oni najnizu cenu, kupe se divce, gazda zove i kaze zasto to ne radi, nema izgovora mora da radi. Predlozis da stave servere, mrezu, unix ili linux, gazda kaze more mars ko ce to da mi odrzava, koliko to kosta, sad pored windowsa za koje obucavam ljude ti mi guras taj unix, gazda kaze smiri hormone da nebi popio otkaz. Ako je neki mozda razumniji gazda pa i dozvoli da stavis unix ili linux pa to ispadne da nema drajvera ne gine ti otkaz. Pravi se projekat sa relacionom bazom, ja znam da je Oracle tu car jer su oni tvorci te baze ali se odlucujem za Microsoft SQL server, zasto, prvo pare a drugo ljudski resursi sa kojima se raspolaze. Pa sad ti vidi to je zivotna realnost...
Poz. i nema ljutis a i vreme bi bilo da zatvorimo temu vreme ce pokazati svoje :wave:

lega99 je napisao(la):
@parafora,

Vec mi je dosta pisanija ali tvoji komentari su biser, ja kazem nema drajvera a ti kazes naucices nesto novo, kako ako ne mogu ni da posteno poteram masinu. Kad kao nadjem sve drajvere onda cu pevati drugu pesmu, pa jel ti znas da je 2+2=4, nema drajvera i slus, jedino ako ces ti da ih napises. To mu dodje ja te krstim a ti prdis...
Ja napisah ovo:Linux i unix mora da ima sve drajvere inace nikad i nikad nece dostici popularnost i toliki broj korisnika kao windows..
Ti ovo:To uopste nije cilj linuxa....
Pa to je vec granici sa ideopoklonstvom, religijom i sektastvom. Sta mu je svrha da sluzi sam sebi, jednoj grupi ljudi koji ce misliti da su iznad svih da su nad-ljudi jer boze moj znaju linux... Pa ja sam znao OS za Fujicu mainframe, VMS za Vax-a, Djikos za Bull-9000 pa opet nisam smatrao da sam uhvatio boga za jaja i da sam nesto iznad ostalih. Valjda se svaka stvar pa i taj OS valorizuje kroz njegovu upotrebljivost i primenjivost u zivotu.
Ajde da predjemo u realan zivot da li si ti zaposlen? Ja sam zavrsio karijeru (imao sam infark pa operaciju srca) ma mestu admina Unisys server, klaster masina i brdo neumrezenih masina PC pod svim mogucim windowsima i jednom unix masinom.
Ajmo sa opet u relan zivot, primer malog privatnika, ima par racunara pod windowsom, da li njemu treb unix, odgovor ne, ne zanima ga. Ajmo sad u firmu, firma kupuje kompove, tender, ja hocu kvalitet a oni najnizu cenu, kupe se divce, gazda zove i kaze zasto to ne radi, nema izgovora mora da radi. Predlozis da stave servere, mrezu, unix ili linux, gazda kaze more mars ko ce to da mi odrzava, koliko to kosta, sad pored windowsa za koje obucavam ljude ti mi guras taj unix, gazda kaze smiri hormone da nebi popio otkaz. Ako je neki mozda razumniji gazda pa i dozvoli da stavis unix ili linux pa to ispadne da nema drajvera ne gine ti otkaz. Pravi se projekat sa relacionom bazom, ja znam da je Oracle tu car jer su oni tvorci te baze ali se odlucujem za Microsoft SQL server, zasto, prvo pare a drugo ljudski resursi sa kojima se raspolaze. Pa sad ti vidi to je zivotna realnost...
Poz. i nema ljutis a i vreme bi bilo da zatvorimo temu vreme ce pokazati svoje :wave:

Lego ocito je da su drajveri ono sto tebe najvise muci. Nazalost za nepostojanje drajvera su uglavnom krive kompanije koje hardver proizvode. Uglavnom ili nemaju dovoljno strucnu ekipu da napravi drajvere ili nemaju volje da specifikacije svoje opreme javno objave kako bi se neko rtihvatio posla i napisao drajver. A onda ostaje samo reverzni inzenjering - neko se zainati, pokrene projekat i kroz neko vreme se drajver pojavi.
Zao mi je sto tvoja XYZ USB kamera od 4 eura ne sljaka, ali to je zaista irelevantno za celu pricu. Posto sam kazes da si radio sa razlicitim OS-ovima onda sigurno znas da su sve mainframe masine, pa cak i Unix serveri dolazili po sistemu kljuc u ruke. Ko je tada uopste spominjao slobodu razlicitih hardverskih konfiguracija? Ono sto si dobio dobio si - mogao si da ubacis jos diskova i tu se otprilike zavrsavala cela prica o periferijama. Isto tako mozda znas (a mozda i ne) da izuzev samog windowsa linux poseduje najsiru hardversku podrsku, kakvu ne poseduje nijedna varijanta unix-a, bsd-a pa cak ni Apple-ov OS X.
Enivej nemam bas nekog preteranog iskustva sa radom na mainframe racunarima, igrao sam se na VAX-u i IBM-u na faxu pre 10 godina.
Tvoj problem sa modemom je resiv - spusti verziju kernela na 2.6.9 i videces kako intelov modem radi ko lud.

Ponavljam, moja struka je networking a posao svakodnevna borba sa serverima i aktivom rasutom po mnogim lokacijama u Beogradu i Srbiji/Crnoj Gori - i za te svrhe mi je apsolutno mnogo laksi rad sa linuxom nego sa windows serverima. Uostalom, svakog gazdu je bas briga da li mu je mail/firewall/web/file server pod windows-om ili linux-om, njega prvenstveno interesuje koliko to kosta i da li radi. Da malo kosta jeste, da radi - radi :) Da imam manje problema sa linux nego sa windows serverima stoji. Neki od linux mail servera su mi ovih dana presisali godinu dana uptime-a, sto je za windows servere misaona imenica. Inace desi se da me i po 6 meseci ne cima niko jer sve radi savrseno.
A ako mislis da u tim firmicama ima iole pismenih ljudi koji znaju da sa 5 klikova na windows serveru otvore novog mail usera, dodaju novog usera u domen i rese neke elementarne probleme koji se mogu javiti u svakodnevnom radu u velikoj si zabludi.

Desktop - eto imam HP laptop, dualboot, gde bi sve u windowsu trebalo da bude ok. Medjutim nekada mi se indikacija napunjenosti baterije izgubi iz systray-a iz cistog mira. Onda sledi njeno vracanje kroz hardware profile. Pa onda drajveri za bluetooth - nekada rade a nekada iz cistog mira nece da sljakaju, te ih onda reinstaliram i neko vreme sve je ok. Nekada comp ne moze da se vrati iz hibernacije. I ko je po tebi kriv? Jel' kriv MS ili HP zato sto ne zna da resi bagove sa drajverima? Naravno ni uporne reinstalacije XP-a nisu resile ove iritantne problemcice.

Sto se popularnosti tice - cinjenica je da linux sve vise zahvata serverskog trzista, gde inace MS nikada i nije imao monopol kao na trzistu dekstop OS-eva. Trenutno MS serveri imaju oko trecine trzista, trecinu drzi unix a trecinu linux. Na desktopu MS naravno drzi >90% trzista - buducnost ce vec pokazati da li linux tu moze da napravi znacajan prodor. Ukoliko to krene da se desava onda ce proizvodjaci hardvera hteli to ili ne morati da izdaju drajvere i za windows i za linux.

Poz.

Salac

@lega99: i nije sve toliko automatski. Pre nego što mu daš emerge ime_programa imaš mali milion opcija - uključi podršku za više monitora, isključi poderšku za dvd-rw, instaliraj dokumentaciju, uključi alsu, isključi arts... (da ne dužim)
Poenta je u tome da se ne treba cimati sa stvarime koje su `delimično prevaziđene`. Pre je bilo jadno: hoćeš novu verziju programa, a nova zahteva ovi i onu biblioteku te i te verzije... pa tako se cimaš nekoliko sati. Sada Gentoo radi to umesto tebe. Još uvek ti možeš da koristiš staro download iz browsera, tar -xjpf ime, cd ime, ./configure, make, pa make install, ali nema potrebe.
Sloboda je u tome što možeš nešto da dodaš/oduzmeš na veći broj mesta, npr. dizanje lan kartice možeš da odabereš na nekoliko mesta, pa onda, neki programi mogu da se konfigurišu da rade ono i ono, a da ne rade ono treće i da prikazuju šta radi pera, a da jovana ignorišu. Dalje, da omogućiš jednom useru da čita ove direktorijume, u ovima sme da piše, a u one ne sme ni da uđe; pa da nekom useru zabraniš da koristi zvuk, drugom zabraniš video, treći sme da se igra sa sql-om, mail serverom-om, da podiže vmware, apache i ntop, a ostali da ne smeju to... itd.
Veoma koristan link

lega99 je napisao(la):
jedino ako ces ti da ih napises.
pa u krajnjem slucaju mogu pokushati... uspeo ja to ili ne svakako cu neshto novo nauciti
lega99 je napisao(la):
Pa to je vec granici sa ideopoklonstvom, religijom i sektastvom. Sta mu je svrha da sluzi sam sebi, jednoj grupi ljudi koji ce misliti da su iznad svih da su nad-ljudi jer boze moj znaju linux...
ti sasvim pogreshno kapirash tu pricu. nekim ljudima jednostavno vishe odgovara nachin na koji linux funkcionishe. ne znam shta ti tu nije jasno....
lega99 je napisao(la):
Pa ja sam znao OS za Fujicu mainframe, VMS za Vax-a, Djikos za Bull-9000 pa opet nisam smatrao da sam uhvatio boga za jaja i da sam nesto iznad ostalih.
Ja ne smatram da sam uhvatio Boga za jaja i da sam neshto iznad ostalih.
lega99 je napisao(la):
Nisam zaposlen, studiram. mozda je to bash razlog sto imash takav stav, ti si svoj period zivota koji je posvecen intenzivnom uchenju odavno okonchao a ja se trenutno nalazim u njemu.
lega99 je napisao(la):
Ajmo sad u firmu, firma kupuje kompove, tender, ja hocu kvalitet a oni najnizu cenu, kupe se divce, gazda zove i kaze zasto to ne radi, nema izgovora mora da radi.
Glupost. 15 minuta googlanja je dovoljno da se proveri koje komponente rade na linuxu. odradish to pre kupovine i nema greshke.
lega99 je napisao(la):
Poz. i nema ljutis a i vreme bi bilo da zatvorimo temu vreme ce pokazati svoje
pozdrav :cigar:

Ne mogu da editujem gornji post. Našao sam prepucavanje slično ovm na ES-u: Sundance vs. Mladen Isaković. evo link pa prosudite šta je bolje. Masa linux korisnika koji znaju šta koriste naspram dvojice koji su koristili linux i vratili se posle na win.

@Pharos: ipak nisi jedini ko je nakon (dužeg) korišćenja linuxa, shvatio da je windows ipak bolji. Ti si redni br. 2, nažalost srebro za tebe :)

Pozdrav i ovim okoncavam moje pisanije

@salac,
Mi izgleda suvise rasplinjujemo diskusiju, mesamo zabe i babe, servere i desktop kucne masine. Nikad nisam sporio da serversko trziste drza linux i unix masine a da se tu utrpava microsoft. Sad samo da definisemo da li ti serveri rade sve i svasta ili su hardwerski i softwerski prilagodjeni za jedan manji broj poslova.
Mi tj. ja sve vreme pricam o masinama koje koriste obicni korisnici a ne specijalisti mislim da je to poenta mog pisanja. Sto se tice mog posla imali smo problema sa uslovno receno drajverima za mainframe (zbog sankcija) ali su nasi softwer specijalisti napisali rutine i ubacili ih u OS da bi masina radila ono sto nama treba, ovo sam naveo samo zbog ostaka price koja sledi.
Moj problem su drajveri, da jesu, da li meni to radi u windowsu, radi.
Da li moj modem radi u windowsu, radi, da li radi u linuxu, ne radi. Da li su prepuni forumi pitanja i trazenja resenja za tu vrstu modema, da prepuni su, da li je nadjeno resenje za novije verzije kernela, nije. Gde su ti umni ljudi iz linux zajednice da napisu drajvere kad toliko naroda kuka po forumima. Tvoj savet promeni kernel idi na nizu verziju. Pitanje zasto je izbacena novija verzija kernela ako je i stara dobra, iz nekog hira ili da se nesto potkrpi. To mu dodje imam novi auto ali mi ne pasuju felne, promeni auto uzmi stari tamo pasuju te felne, al malo su mu busne sajtne.
Da li meni radi web kamera pod windowsom, radi, nije divca Creativ lab, da li mi radi pod linuksom, ne radi, da li ima negde drajvera nema. Mozda sad kosta 4 evra ja sam je platio 27 evra prosle godine, meni 27 evra mnogo znaci, nemam para za bacanje, kamo sreca da imam.
Da li mi ATI 9250 VIVO radi kako treba, ne. Da li mi u windowsu radi kako treba, odgovor je da. Kako se istalisu drajveri za sve ovo dosad pobrojano, u windowsu lako, u linuksu nekako ili nikako jer ih nema. Gde je sad ta 32 bitna grafika, neko kaze to ne postoji, zasto onda stoji u setovanju u windowsu i zasto je losija slika kad promenim setovanje. Koliko sam video ima samo 24 bitna grafika, do VIVO funcija jos nisam stigao u linuxu.
Da li meni windows radi ok, radi. Da li SuSE linux radi ok, ne, poceo je da se ukopava kod Yast-a, restart pomaze, poceo je da koci kod podizanja Grub stoji i razmislja. Gde je ta na sva usta reklamirana brzina, dok se dobro podizao tu je bio brz za sve ostalo nisam nesto primetio neku brzinu. Neko rece manje podignutih procesa, ja to ne vidjeh, instalisao sam SuSE po difoltu, to je neki minimum ali kad pogledam ps -A ima toga podosta. SuSE radi na novom disku od 160GB, 40GB je odvojeno za particuje gde je SuSE, particija popunjena sa 4GB, trebalo bi da leti, 512mb RAM Kingstom, Barton 2600.
Da li onom diskutantu koji se je iznervirao radi mis u windowsu, da radi, da li mu radi u linuxu, odgovor ne.
Da li ima problema sa tastaturom u linuxu, da ima.
Da li je namestio stampac u linuksu, ne.
Evo jos primera:
SuSe 10 I nVidia tv out
Jel neko uspeo da napravi ovo da mu radi? Nasao sam par uputstava i neki program(nvtv ako se ne varam) ali nije mi uspelo da poteram tv out da radi

CAo! interesuje me ,da li neko zna,da li ce mi modem za kablovski net raditi preko usb-a,imam Mandrake 10.1 Motorola SB5100E ili mora da ide na mreznu karticu?U ovome sam tootalni pocetnik...Hvala!

Muka je naterati kablovski modem da radi preko USB-a na linuxu. I ako budeš promenio distro, sve ispočetka. Daj još 700-800 din i kupi još jednu lan karticu.

Могу ли натерати СУСЕ
...да ми напокон угледа ИСДН ТА Eicon Diva USB za koji na oficijelnom sajtu nema Linux podrske...?

famozni modem za koji cela linux zajednica nije u stanju da napise drajvere (ima ih dva a treci je malo stariji i ima i voice)

Imam modem Intel(R) 536EP i ne znam kako da instaliram (pokrenem) na Ubuntu OS. Skinula sam intel-536EP-2.56.76.0.tgz fajl i šta sad. Može li mi neko napisati korak po korak kako da to uradim. Napominjem da nisam stručnjak za Linux (totalni sam laik, pa tako i objašnjavajte). Ako vam je mrsko ovde pošaljite mi na

Najbolje da to uradi neko sa malo vise iskustva u Linuxu. Jer instalirati softverske modeme u Linuxu nije lako. Taj fajl, sto si ga skinula s neta, treba prvo raspakovati u neki privremeni direktorijum. Zatim ga treba kompajlirati, jer je najverovatnije u source obliku. Da bi ga kompajlirala, loguj se kao root i u konzoli udji u direktorijum gde si raspakovala fajl. Programi koji se dobiju u source obliku se obično kompajliraju sa make i make install. Procitaj readme fajl, jer tamo imaš detaljno uputstvo o tome.

Famozna zamena za Office paket:

Mpeg, mpg, na LInuxu?

Imam prezentaciju u Power Pointu, koja ima mpeg, file. Sve radi OK.
E sada, trebao bih to da pustim na Linux . Linux ima neki Open Office, i u okviru njega program kao Power Point .
Probao sam da napravim prezentaciju u tom IMPRESS-u, ali nigde opcije da se ubacim MPEG.
Zna li ko , jel moguće ovo uraditi ?

10 x thanks in adv

Нажалост, не може да пушта све врста филмских датотека. Али има подршку за слободне формате (ogg, vorbis итд.).
Такође, можда ти ово помогне:
Does Impress play embedded videos ?
Not natively yet. But there is a plugin from IBM which you can use :
You can play MPEG-4 movies in OpenOffice.org by inserting a Java applet ( „Insert” => „Object” => „Applet” and for the class name fill in „M4Applet.class”, in the „Class Location” fill in the directory where you expanded the download file, and in the „Options” panel add 'url=<path to the mpeg to play> panel=„basic” scaling=„true”'). You can download a Java applet for MPEG-4 from http://www.alphaworks.ibm.com/tech/tk4mpeg4.
@Daniel1988,
Svatio sam poentu tvog posta a sto se tice komandi ima prirucnik, Ilinden ili tako nesto dao je link na manual-linux bibliju, ima i linkova po internetu, sve se to nauci, ceo zivot samlistao manuale, ne pamti se sve ali se pamti gde to ima da se procita

@parafora,
nema goglanja, nisi razumeo, nemas izbora, gazda odlucuje (ovo gazda je uslovno, na zadnjem poslu je to bio politicar) sta njega briga sto ja hocu HP server kad on zna da ima kineza za sitnu lovu. HP server su mi oteli i dali obicnoj daktilografkinji, da umres od muke. Usput administriras, bavis se uslovno politikom, izigravas birokratu, organizujes tendere za nabavku, useri te cimaju za svakojake gluposti a povrh svega radis pripremu za projekat novog informacionog sistema. Veselo, da na kraju dobijem infarkt.

@salac,
Pre 5 godina nadgledao sam postavljanje bezicnog interneta i satelitskog u institutu M.Pupin, trust mozgova, drzali su NT server, nigde linuxa ili unixa a server kao u onom urbanom mitu o zazidanom unix serveru, ovaj nije bio zazidan ali je stajao u nekoj ostavi sav u prasini itd.
Sto se tice mail servera, podiga sam ga sa lakocom u firmi pod w2k, ne secam se imena tog programa, mozda ga jos imam na disku, provajder otvori kod sebe sta treba, ja klik klik i gotovo, jedini ***** nisam skinuo relay ali sledeci dan sam to uradio, server radio sve dok nas nisu likvidirali, stavio sam i AV tako da je posta brisana ako je zarazena.

Evo kao sad ja kao obican korisnik posle svih ovih zezancija da se opredelim za linux, windows XP instalisao za dan, SuSE se patim danima. Do koriscenja stampaca sa drugog racunara iz kucne mreze nisam jos ni stigao, sherovanja fajlova, sve to mi radi iz windowsa i namesti se za 10 minuta... Kako sad neko kome sve radi treba da se preobrati i krene u koriscenje linuxa a pola stvari mu ne radi. Odgovor je nikako ili pod uslovom ako ima para pa pobaca ovo sto ima i kupi hardwer koji sigurno pasuje u linuxu. Kako da shvatim vasa objasnjenja, u stilu nije bitno sto ti to ne radi, bitno je da nesto cackas pa ces da naucis.

Da vise ne filosofiram, meni je lakse da radim u windowsu jer mi sve radi, nikad nisam fasova virus niti mi je neko uleteo u masinu. Silne godine sam kucao kojekave naredbe, sreca postoje editori i copy i paste, ali kad to radis godinama dosadi a kliktanje ti dodje kao spasenje.

Evo dao sam oglas da menjam dva modema za jedan hardwerski koji radi pod Suse tj. linuxom, evo menjam webcam za webcam koja radi pod linuxm, ima li nekog da se menja :d

Pozdrav i ovim okoncavam moje pisanije
:wave:

meni nije jasno zasto stavljas linux ako ti se ne svidja.... :d

btw mnoooogo dobar ona text Linux is Not Windows :p

Gore banalizovanje teme nisam vec dugo na ovom forumu video.

lega99 je napisao(la):
@parafora,
nema goglanja, nisi razumeo, nemas izbora, gazda odlucuje (ovo gazda je uslovno, na zadnjem poslu je to bio politicar) sta njega briga sto ja hocu HP server kad on zna da ima kineza za sitnu lovu. HP server su mi oteli i dali obicnoj daktilografkinji, da umres od muke. Usput administriras, bavis se uslovno politikom, izigravas birokratu, organizujes tendere za nabavku, useri te cimaju za svakojake gluposti a povrh svega radis pripremu za projekat novog informacionog sistema. Veselo, da na kraju dobijem infarkt.
pa ***, ako tako stoje stvari instalirash win... koliko para toliko muzike
lega99 je napisao(la):
Evo dao sam oglas da menjam dva modema za jedan hardwerski koji radi pod Suse
menjaj jedan modem za jedan lucent i ja cu ti objasniti kako da podesish

@lega99
Dakle jos jednom - za nepostojanje drajvera ne krivi ljude koji razvijaju linux kernel nego proizvodjace hardvera. Uostalom ni MS ne pise drajvere za windows.....Ili glede te kamere koja te maltretira - napravi peticiju skupi nezadovoljnike i sibajte ogorcene mail-ove Creative-u. Slicna akcija je donela rezultate kod ATI-ja.

Prasnjavi NT server - sa svojih 6 service pack-ova NT je oduvek bio daleko od kategorije "fire&forget" OS-a. Da ne pricam o Exchange-u 5.5 koji je pasovao NT-u (i koji si verovatno instalirao kao mail server) a ciji su service pack-ovi uglavnom bili veci od same instalacije exchange-a. Ne bih da vredjam ali ako je 'trust mozgova' odlucio da tek tako instalira i zaboravi NT server usudicu se da njihovu strucnost dovedem u pitanje.

Enivej meni u linuxu radi i modem (lucent) i stampac(hp 1020) i TV out i 3d akceleracija (ati 9600) i mpg/mp3 i nasa slova i tastatura (obicna, ne sa dugmicima za pustanje dvd-ova, otvaranje explorera, stisavanje/pojacanje zvuka itd itd). Radi mi i file sharing (najelementarnije setovana samba). Nemam kameru.
Kada sam prvi put instalirao neku linux distribuciju na svojoj kucnoj masini sada vec daleke 2000-e godine trebalo mi je 2 sata da poteram modem, TV out i 3d. Od toga sam proveo sat vremena skidajuci drajvere i citajuci HOWTO. Doduse za razliku od 95% ljudi znao sam kako raditi u konzoli, kako raspakovati tar.gz arhivu, kako kopirati fajlove i sl.

Nazad
Vrh Dno