Pozdrav i ovim okoncavam moje pisanije
@salac,
Mi izgleda suvise rasplinjujemo diskusiju, mesamo zabe i babe, servere i desktop kucne masine. Nikad nisam sporio da serversko trziste drza linux i unix masine a da se tu utrpava microsoft. Sad samo da definisemo da li ti serveri rade sve i svasta ili su hardwerski i softwerski prilagodjeni za jedan manji broj poslova.
Mi tj. ja sve vreme pricam o masinama koje koriste obicni korisnici a ne specijalisti mislim da je to poenta mog pisanja. Sto se tice mog posla imali smo problema sa uslovno receno drajverima za mainframe (zbog sankcija) ali su nasi softwer specijalisti napisali rutine i ubacili ih u OS da bi masina radila ono sto nama treba, ovo sam naveo samo zbog ostaka price koja sledi.
Moj problem su drajveri, da jesu, da li meni to radi u windowsu, radi.
Da li moj modem radi u windowsu, radi, da li radi u linuxu, ne radi. Da li su prepuni forumi pitanja i trazenja resenja za tu vrstu modema, da prepuni su, da li je nadjeno resenje za novije verzije kernela, nije. Gde su ti umni ljudi iz linux zajednice da napisu drajvere kad toliko naroda kuka po forumima. Tvoj savet promeni kernel idi na nizu verziju. Pitanje zasto je izbacena novija verzija kernela ako je i stara dobra, iz nekog hira ili da se nesto potkrpi. To mu dodje imam novi auto ali mi ne pasuju felne, promeni auto uzmi stari tamo pasuju te felne, al malo su mu busne sajtne.
Da li meni radi web kamera pod windowsom, radi, nije divca Creativ lab, da li mi radi pod linuksom, ne radi, da li ima negde drajvera nema. Mozda sad kosta 4 evra ja sam je platio 27 evra prosle godine, meni 27 evra mnogo znaci, nemam para za bacanje, kamo sreca da imam.
Da li mi ATI 9250 VIVO radi kako treba, ne. Da li mi u windowsu radi kako treba, odgovor je da. Kako se istalisu drajveri za sve ovo dosad pobrojano, u windowsu lako, u linuksu nekako ili nikako jer ih nema. Gde je sad ta 32 bitna grafika, neko kaze to ne postoji, zasto onda stoji u setovanju u windowsu i zasto je losija slika kad promenim setovanje. Koliko sam video ima samo 24 bitna grafika, do VIVO funcija jos nisam stigao u linuxu.
Da li meni windows radi ok, radi. Da li SuSE linux radi ok, ne, poceo je da se ukopava kod Yast-a, restart pomaze, poceo je da koci kod podizanja Grub stoji i razmislja. Gde je ta na sva usta reklamirana brzina, dok se dobro podizao tu je bio brz za sve ostalo nisam nesto primetio neku brzinu. Neko rece manje podignutih procesa, ja to ne vidjeh, instalisao sam SuSE po difoltu, to je neki minimum ali kad pogledam
ps -A ima toga podosta. SuSE radi na novom disku od 160GB, 40GB je odvojeno za particuje gde je SuSE, particija popunjena sa 4GB, trebalo bi da leti, 512mb RAM Kingstom, Barton 2600.
Da li onom diskutantu koji se je iznervirao radi mis u windowsu, da radi, da li mu radi u linuxu, odgovor ne.
Da li ima problema sa tastaturom u linuxu, da ima.
Da li je namestio stampac u linuksu, ne.
Evo jos primera:
SuSe 10 I nVidia tv out
Jel neko uspeo da napravi ovo da mu radi? Nasao sam par uputstava i neki program(nvtv ako se ne varam) ali nije mi uspelo da poteram tv out da radi
CAo! interesuje me ,da li neko zna,da li ce mi modem za kablovski net raditi preko usb-a,imam Mandrake 10.1 Motorola SB5100E ili mora da ide na mreznu karticu?U ovome sam tootalni pocetnik...Hvala!
Muka je naterati kablovski modem da radi preko USB-a na linuxu. I ako budeš promenio distro, sve ispočetka. Daj još 700-800 din i kupi još jednu lan karticu.
Могу ли натерати СУСЕ
...да ми напокон угледа ИСДН ТА Eicon Diva USB za koji na oficijelnom sajtu nema Linux podrske...?
famozni modem za koji cela linux zajednica nije u stanju da napise drajvere (ima ih dva a treci je malo stariji i ima i voice)
Imam modem Intel(R) 536EP i ne znam kako da instaliram (pokrenem) na Ubuntu OS. Skinula sam intel-536EP-2.56.76.0.tgz fajl i šta sad. Može li mi neko napisati korak po korak kako da to uradim. Napominjem da nisam stručnjak za Linux (totalni sam laik, pa tako i objašnjavajte). Ako vam je mrsko ovde pošaljite mi na
Najbolje da to uradi neko sa malo vise iskustva u Linuxu. Jer instalirati softverske modeme u Linuxu nije lako. Taj fajl, sto si ga skinula s neta, treba prvo raspakovati u neki privremeni direktorijum. Zatim ga treba kompajlirati, jer je najverovatnije u source obliku. Da bi ga kompajlirala, loguj se kao root i u konzoli udji u direktorijum gde si raspakovala fajl. Programi koji se dobiju u source obliku se obično kompajliraju sa make i make install. Procitaj readme fajl, jer tamo imaš detaljno uputstvo o tome.
Famozna zamena za Office paket:
Mpeg, mpg, na LInuxu?
Imam prezentaciju u Power Pointu, koja ima mpeg, file. Sve radi OK.
E sada, trebao bih to da pustim na Linux . Linux ima neki Open Office, i u okviru njega program kao Power Point .
Probao sam da napravim prezentaciju u tom IMPRESS-u, ali nigde opcije da se ubacim MPEG.
Zna li ko , jel moguće ovo uraditi ?
10 x thanks in adv
Нажалост, не може да пушта све врста филмских датотека. Али има подршку за слободне формате (ogg, vorbis итд.).
Такође, можда ти ово помогне:
Does Impress play embedded videos ?
Not natively yet. But there is a plugin from IBM which you can use :
You can play MPEG-4 movies in OpenOffice.org by inserting a Java applet ( „Insert” => „Object” => „Applet” and for the class name fill in „M4Applet.class”, in the „Class Location” fill in the directory where you expanded the download file, and in the „Options” panel add 'url=<path to the mpeg to play> panel=„basic” scaling=„true”'). You can download a Java applet for MPEG-4 from
http://www.alphaworks.ibm.com/tech/tk4mpeg4.
@Daniel1988,
Svatio sam poentu tvog posta a sto se tice komandi ima prirucnik, Ilinden ili tako nesto dao je link na manual-linux bibliju, ima i linkova po internetu, sve se to nauci, ceo zivot samlistao manuale, ne pamti se sve ali se pamti gde to ima da se procita
@parafora,
nema goglanja, nisi razumeo, nemas izbora, gazda odlucuje (ovo gazda je uslovno, na zadnjem poslu je to bio politicar) sta njega briga sto ja hocu HP server kad on zna da ima kineza za sitnu lovu. HP server su mi oteli i dali obicnoj daktilografkinji, da umres od muke. Usput administriras, bavis se uslovno politikom, izigravas birokratu, organizujes tendere za nabavku, useri te cimaju za svakojake gluposti a povrh svega radis pripremu za projekat novog informacionog sistema. Veselo, da na kraju dobijem infarkt.
@salac,
Pre 5 godina nadgledao sam postavljanje bezicnog interneta i satelitskog u institutu M.Pupin, trust mozgova, drzali su NT server, nigde linuxa ili unixa a server kao u onom urbanom mitu o zazidanom unix serveru, ovaj nije bio zazidan ali je stajao u nekoj ostavi sav u prasini itd.
Sto se tice mail servera, podiga sam ga sa lakocom u firmi pod w2k, ne secam se imena tog programa, mozda ga jos imam na disku, provajder otvori kod sebe sta treba, ja klik klik i gotovo, jedini ***** nisam skinuo relay ali sledeci dan sam to uradio, server radio sve dok nas nisu likvidirali, stavio sam i AV tako da je posta brisana ako je zarazena.
Evo kao sad ja kao obican korisnik posle svih ovih zezancija da se opredelim za linux, windows XP instalisao za dan, SuSE se patim danima. Do koriscenja stampaca sa drugog racunara iz kucne mreze nisam jos ni stigao, sherovanja fajlova, sve to mi radi iz windowsa i namesti se za 10 minuta... Kako sad neko kome sve radi treba da se preobrati i krene u koriscenje linuxa a pola stvari mu ne radi. Odgovor je nikako ili pod uslovom ako ima para pa pobaca ovo sto ima i kupi hardwer koji sigurno pasuje u linuxu. Kako da shvatim vasa objasnjenja, u stilu nije bitno sto ti to ne radi, bitno je da nesto cackas pa ces da naucis.
Da vise ne filosofiram, meni je lakse da radim u windowsu jer mi sve radi, nikad nisam fasova virus niti mi je neko uleteo u masinu. Silne godine sam kucao kojekave naredbe, sreca postoje editori i copy i paste, ali kad to radis godinama dosadi a kliktanje ti dodje kao spasenje.
Evo dao sam oglas da menjam dva modema za jedan hardwerski koji radi pod Suse tj. linuxom, evo menjam webcam za webcam koja radi pod linuxm, ima li nekog da se menja :d
Pozdrav i ovim okoncavam moje pisanije
:wave: