Šta je novo?

Koliko ste novca potrosili na Android/iOS aplikacije?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Radi odavno kupovina aplikacija - doduše ne u dinarima, ali nije ni važno :)
Važno da više nema cimanja i VPN-a...

Nego otišli smo daleko od teme - po meni nema opravdanja da se neke ikonice plate 1$ bez obzira ko gde živi i kolika mu je plata!
Ima, ali treba sagledati na duge staze - ako pocnes, da li ces se zaustaviti. Pogotovu ako na ovako necemu glupom pocnes :)

Ono što je činjenica da se u Beogradu ništa ne proizvodi (pogledajte listu izvoznika) i da se pokazalo kao tačno ono što su decenijama stalno tvrdili Slovenci i Hrvati ;)
Na sta mislis?

Ma razumeće svako ko hoće - nećemo ovu temu da pretvorimo u offtopic...
Ako se otvori nova vrlo rado možemo pričati na tu temu ;)

Što se tiče ostalog - zašto je po tebi glupo kupiti ikonice ?
3500 ikonica za 1$ + dobiješ redovan update pa ne moraš da juriš i skidaš apk.
Osim toga nagradiš developera na taj način ;)

Osim ikonica imaš još 5-6 aplikacija koje vredi kupiti - budi siguran da nеćeš potrošiti bogatstvo :)

Poslednja izmena:
Kad se pocne sa tako sitnim i teskim za pravu kontrolu potrosnje, uz tipicnu ljudsku psihu, ode to brzo.

Znaju to odlicno Google i Apple :)

Reci na PM, BTW :)

0 din naravno. Ne razumem dvostruke standarde pojedinih forumaša ovde koji smatraju da je ok ne davati ni dinara Microsoftu i aplikacijama za desktop, ali im je sasvim normalno da plaćaju Drndoid aplikacije?

Ili si brat pirat za sve, ili nisi ni za šta. :)

Od piratskih aplikacija na mobilnom jedino imam CalenGoo i iGo navigaciju, ostalo je sve free, mahom opensource.

Pre neki dan odem na sajt Total Commandera u nameri da kupim licencu posle 18 godina nelegalnog korišćenja i ono... 4500 dinara... Mnogo kume... A lik šalje fizički CD na kućnu adresu. :D :D Nek mu neko skrene pažnju da je 2015. godina, ne 1995. i da ono, obori cenu i šalje licencu na mail i kraj priče.

Poslednja izmena:
Koje to apk za micro$oft desktop kostaju 1,2$ a da valjaju ?

Ovo ozbiljno pitam,jer palim komp jednom u 10 dana.

Nebitno koliko koja aplikacija košta, bitan je stav da je ok piratizovati desktop aplikacije, a da je sasvim normalno plaćati mobilne aplikacije. Ja u tome ne pravim razliku, piratizujem na svim platformama. :D

StartISBack je primer aplikacije koja košta malo, a da valja. :D

Aha,sada je nebitno da li nesto kosta 30$ ili 1$. Ok

Nije bitno sa filoSofske strane. Sa strane novčanika je bitno naravno. Nisu sve aplikacije za Android 1$. CalenGoo je recimo ~6$. Veći mi je smor bio da vadim Internet karticu, pa sam zato našao piratski apk.

0 din naravno. Ne razumem dvostruke standarde pojedinih forumaša ovde koji smatraju da je ok ne davati ni dinara Microsoftu i aplikacijama za desktop, ali im je sasvim normalno da plaćaju Drndoid aplikacije?

Ili si brat pirat za sve, ili nisi ni za šta. :)

Od piratskih aplikacija na mobilnom jedino imam CalenGoo i iGo navigaciju, ostalo je sve free, mahom opensource.

Pre neki dan odem na sajt Total Commandera u nameri da kupim licencu posle 18 godina nelegalnog korišćenja i ono... 4500 dinara... Mnogo kume... A lik šalje fizički CD na kućnu adresu. :D :D Nek mu neko skrene pažnju da je 2015. godina, ne 1995. i da ono, obori cenu i šalje licencu na mail i kraj priče.
Ja sam taj isti total commander platio jos nekad davno od studentskih para...
Rekoh da zivim od softwarea, pa je jako licemerno da ga ne placam...

studenti imaju 50% popust...kupio i ja dok sam bio student pre hrista... total commander, flashfxp, winrar, i paquet builder...jos neke ne secam se...sve sa studentskim popustom...

potrosio sam oko 30€ na windows phone i androidu zajedno.

od toga je na wp otislo 90%. ali uglavnom cekam neki popust ili na amazonu kad daju za dz pa nakupim sta mi treba.

sto se tice muzike, uglavnom slusam internet radio ili po nekad fm.

muziku imam piratsku za slucaj da mi nestane net, ali je veoma retko slusam sa hhd-a

na kompu mi je sad legalan win 10.

po neki piratski program na kompu ali i onako tako neke programe koristim jednom mesecno i ne bavim se time profesionalno pa i ne mislim da bih bas morao da platim. a i ima programa koji su bezobrazno skupi, kao pola mog pc-ja pa mi ne pada na pamet da placam za nesto sto retko koristim.

filmove pribavljam sa torenta, pogledam neki u bioskopu kad stignem.

igrice na kompu ne igram, ili su to neke male besplatne za ubijanje dosade po pola sata u toku meseca :)

Ta ekipa iz Siepe su prevaranti neviđeni. Njihovi izveštaji nisu relevantni jer nisu uporedno objavili koliko je svaki od tih izvoznika u stvari uvezao. Kada dobijes i te podatke, videces crnu rupu u Kragujevcu.

Drago mi je da jos ljudi tu bitnu cinjenicu ne ignorise :)

Ta ekipa iz Siepe su prevaranti neviđeni. Njihovi izveštaji nisu relevantni jer nisu uporedno objavili koliko je svaki od tih izvoznika u stvari uvezao. Kada dobijes i te podatke, videces crnu rupu u Kragujevcu.

Posto sam malo upoznatiji sa situacijom u vezi Fiata dacu ti objektivniji odgovor.

Svi major supplier-i Fiata su vec u Kragujevcu, Magnetti Marelli je npr. najpoznatiji, ali pored njega jos par firmi se nalazi u samom krugu fabrike. Ovi major supplier-i koliko ja znam proizvode slozenije i znacajnije delove direktno u Kragujevcu, ali opet i oni sigurno moraju da uvezu odredjenu kolicinu osnovnog materijala ili neke opreme (celik, plastika itd.). Imaj u vidu i da je ovo relativno mlada fabrika i da tesko da ce sve da se prebaci preko noci. Imaj takodje i u vidu da se nesto jednostavno ne moze proizvesti u Srbiji, odnosno da je transport mnogo jeftiniji od otvaranja proizvodnog pogona.

Sa druge strane imas male supplier-e koji nemaju sredstva da otvore nove proizvodne pogone u Srbiji, pa tako imas brdo delova koji dolaze sa strane. Osnovni problem u ovom pogledu je da ne postoji veliki broj kompanija u Srbiji koje bi mogle uopste da postanu supplier Fiat-u i prvenstveno jer se moraju zadovoljiti jako visoki standardi kvaliteta, tacnost isporuke itd. Sve ovo nije moguce bez znacajnih ulaganja, pa cak i kada je sve uigrano, lagano ce se desiti felerican batch delova, za koji ce taj mala firma da plati jako visoke penale. Na osnovu ovoga sam vidis da je za neku malu firmu ipak, ulazak u tako ozbiljan posao itekako rizican.

Inace, ako se vodis tom logikom, tesko da i Fiatova fabrika u Italiji dobija sve delove iz Italije, a isto vazi i za druge kompanije, gde ti npr. Airbus pravi delove sirom sveta, a sama montaza se vrsi u Toulouse-u.

Imaj u vidu da je pored ~5000 radnika kojih je zaposleno u glavnoj fabrici, sigurno jos toliko zaposleno kod raznoraznih supplier-a. Imaj u vidu da je i toj fabrici potrebna tehnicka podrska, sto je idealna prilika za male firme, i generalno predstavlja jako lep influx svezeg novca u lokalnu privredu. Tesko da firma koja direktno i indirektno obezbedjuje posao za ~10 000 ljudi (po pricama Kragujevcana 15 000) losa za srpsku privredu, imaj u vidu da Microsoft u Beogradu (uz svo duzno postovanje ka kompaniji) u isto vreme zaposljava ~100 ljudi. Takodje imaj u vidu da taj isti Fiat stvara izuzetno obucenu radnu snagu koja ce nekada mozda zeleti i da predje kod manjih privatnika za bolju platu, poziciju, sta vec.

Trenutno se vise delova uvozi, nego sto se proizvodi, ali mislim da su benefiti znatno znacajniji od te cinjenice.

Poslednja izmena:
Trenutno se koriste prednosti tajnog ugovora koji važi još nekoliko godina. Posle toga Fiat se povlači, a crna rupa iz Kragujevca će se proširiti Srbijom.
Neću više o ovome, nije za ovu temu.

Trenutno se koriste prednosti tajnog ugovora koji važi još nekoliko godina. Posle toga Fiat se povlači, a crna rupa iz Kragujevca će se proširiti Srbijom.
Neću više o ovome, nije za ovu temu.

Ugovor cije detalje zna 10^-6% ljudi u Srbiji, je druga pesma.

Btw. Potrebno je napomenuti da Microsoft ima R&D u Srbiji, Fiat nema.

Poslednja izmena:
Džabe gile23 pričaš ;)

U zemlji gde su sve nacionalne televizije nabijene u prečniku od 10 kilometara, gde se na RTS1 pušta BG hronika (vrlo je bitno za Srbiju da sazna kada je pukla vodovodna cev u Sopotu), a na RTS2 "Ovo je Srbija" sa tehnikom koja datira iz 78" godine... - teško je to objasniti ;)

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/544888/FAS-najveci-izvoznik-na-drugom-mestu-Zelezara

Ovaj Bol pekidžing je samo na papiru iz Zemuna - proizvodnja Gornji Milanovac, Jugoimport SDP da nema namenske industrije iz Kragujevca (Zastava Oružje), Čačka (Sloboda), Valjeva (Krušik) bi mogao jedino da proizvodi šibice ...
Dakle ni jedna firma iz Beograda !

U BG-u su samo centrale banaka i firmi i dosta IT-a, ali od toga nema vajde jer većina novca završi na drugom mestu ...
Kada smo već kod centrala banaka, DA LI gospoda znaju da južno od Save i Dunava postoje samo DVE banke čije sedište nije Beograd ili Novi Sad ?
To su Srpska banka - Čačak i KBM Kragujevac dok je AIK banka preselila svoje sedište - http://www.juznevesti.com/Ekonomija/AIK-banka-iz-Nisa-preseljena-u-Beograd.sr.html

Da li gosim moderator zna da bukvalno ljudi nemaju bioskop u svom gradu , da ne pričam o npr zatvorenom bazenu, sportu ...
O sportu i kulturi bolje da ne pričamo - najgora situacija u Evropi...
Aerodrom - najveća država exYU sa najvećim brojem stanovnika i najvećom dijasporom ima samo jedan aerodrom ...
Aerodrom Morava godinama stoji za ukras jer nema interesa da se otvori

REP-morava.jpg

Ima milion primera ;)

Poslednja izmena:
Da pomenemo koliko je miliona dolara Microsoft dobio od srpske vlade na ime legalizacije Microsoftovih proizvoda u javnom sektoru.
Da završimo sa ovim.. Da od svih navedenih u Siepa izveštaju zaista uđu te pare u Srbiju, zašto imamo deficit?

Zašto skrećeš temu na SIEPU kada je izvor "Ministarstvo finansija Srbije" koje je gle čuda u Beogradu ? :)
Dakle zvanični podaci koji su 100% tačni!

Znaci u bg su samo blejaci i neradnici i bg finansira cela srbija.. Sada shvatam zasto se svi trpaju u bg makar spavali u sobi od 5m² kao podstanari iako imaju odlicna imanja i kuce van bg

Poslednja izmena:
Pa normalno da ode, zato nisam ni hteo da počinjem ovu temu :)
Jednostavno kada vidiš ove gore gluposti i polu informacije moraš da odgovoriš ...

Znaci u bg su samo blejaci i neradnici i bg finansira cela srbija.. Sada shvatam zasto se svi trpaju u bg iako imaju odlicna imanja makar ovde spavali u sobi od 5 m²

To niko nije rekao - ono gore su ČINJENICE !
Većina je i došla jer u svom selu/gradu nemaju posao i iste uslove za život ...
Drugo kategorija beograđani je smešna jer ih ima mnogo malo - pod to smatram ljude čiji su očevi/majke/babe/dede rođene u BG ...
Ja do sada nisam upoznao nijednog da ispunjava gornji uslov - svi su došli pre ili kasnije od nekuda/ ili njihovi :)

Poslednja izmena:
@Danilo Pantelić:
kada sam započeo moj posao pre 15 godina, infrastruktura van Beograda praktično nije postojala, a ceo posao mi zavisi od interneta.
Danas je bolje, ali ni blizu onoga što imam ovde.
2008 pre krize, nas 15-ak je dovlačilo 500000 eur godišnje u Srbiju. Sada je još uvek trpimo posledice krize, obim posla nije ni blizu onoga što je bio 2008, a konkurencija iz Kine i Indije je još žešća. Ipak, dovučemo taman za pristojan život.
Eto.. Mojih sada 10 radnika izveze više nego neki sa Siepinog spiska koji okreću milione (ne uvozimo ništa).
Fiat sa uvozom i oproštenim porezima stvara veći deficit nego kada bi bio zatvoren. Apsurdno je da firma sa 10ak zaposlenih više doprinese državi nego neka javna preduzeća i fabrike kojima se ponosite (Železara, Staklara,..). Meni je stvarno žao tih 50000 radnika Fiata, Zelezare i ostalih, ali oni zive od novca poreskih obveznika u Srbiji koje mi koji stvarno radimo punimo kroz porez. Oni svojim radom stvaraje samo gubitak.

Poslednja izmena:
Da li ste vi ljudi svesni da dok Vučko priča o Beogradu na vodi moj drug iz Kraljeva svake godine sve vredno seli sa prizemlja na prvi sprat kuće jer Ibar svake godine plavi ...
Da li ste svesni da se dve trake autoputa od Kragujevca do Batočine grade decenijama (28 kilometara sa već postojeće dve trake) - pogađate zbog politike jer je ovde od "96 opozicija na vlasti ;)
Deonice (2-3 km) su otvarane već 4-5 puta - naravno pred izbore za slikanje ;)

11406952_772189692898831_3557971187529935230_n.jpg

Jeste offtopic ali to je tužna realnost koju ljudi ne znaju ili ne žele da vide :)

@Danilo Pantelić:
kada sam započeo moj posao pre 15 godina, infrastruktura van Beograda praktično nije postojala, a ceo posao mi zavisi od interneta.
Danas je bolje, ali ni blizu onoga što imam ovde.
2008 pre krize, nas 15-ak je dovlačilo 500000 eur godišnje u Srbiju. Sada je još uvek trpimo posledice krize, obim posla nije ni blizu onoga što je bio 2008, a konkurencija iz Kine i Indije je još žešća. Ipak, dovučemo taman za pristojan život.
Eto.. Mojih sada 10 radnika izveze više nego neki sa Siepinog spiska koji okreću milione (ne uvozimo ništa).
Fiat sa uvozom i oproštenim porezima stvara veći deficit nego kada bi bio zatvoren. Apsurdno je da firma sa 10ak zaposlenih više doprinese državi nego neka javna preduzeća i fabrike kojima se ponosite (Železara, Staklara,..). Meni je stvarno žao tih 50000 radnika Fiata, Zelezare i ostalih, ali oni zive od novca poreskih obveznika u Srbiji koje mi koji stvarno radimo punimo kroz porez. Oni svojim radom stvaraje samo gubitak.

Poštujem i pozdravljam, samo u jednom nisi u pravu ...
Nisi u pravu za FAS, ali to je duža priča ;)
SBB je počeo u Kragujevcu (sećam se negde posle bombardovanja 1999/2000 smo dobili kablovsku televiziju/internet prvi) - tako da je u tom trenutku to bilo najbolje u Srbiji ...
Pogađate gde je SBB premestio sedište firme :)

Trenutno stanje
Fiber Power je trenutno dostupan delovima Bežanijske kose, Novog Beograda i Dedinja u Beogradu.
Targo telekom koliko mi je poznato posluje isto samo u BG-u ...

Poslednja izmena:
> Fiber Power je trenutno dostupan delovima Bežanijske kose, Novog Beograda i Dedinja u Beogradu.

To trenutno stanje je godinama takvo, od kako su krenuli u priču sa Fiberom, nisu mrdnuli od tih "delova". SBB je stao sa Fiberom onog trenutka kada je izašla afera sa Dulićem u novinama i kada je Targo prso.

Ovo za FAS što priča yooyo je apsolutno tačno, i videćete za 2 - 3 godina šta će biti i koja je to prevara veka. O železari u Smederevu da ne pričam.

No, odošmo debelo u offtopic, ali dobro, neko kupi aplikaciju za 1$, a neko železaru u Smederevu ili šećerane za isti iznos. :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno