Šta je novo?

koliko se placa dobar programer u Beogradu?

Koliko zaradjujete mesecno kao programer u Srbiji?

• preko 3000€

Glasovi: 1 2.9%
  • 2000-3000€

Glasovi: 1 2.9%
  • 1501-2000€

Glasovi: 0 0.0%
  • 1201-1500€

Glasovi: 0 0.0%
  • 901-1200€

Glasovi: 5 14.7%
  • 601-900€

Glasovi: 8 23.5%
  • 301-600€

Glasovi: 11 32.4%
  • do 300€

Glasovi: 8 23.5%

• Ukupno glasača
    34
Dobar programer je u Srbiji decko koji je zavrsio fax i u poslu je nekoliko godina. Ako mu to dobro ide u ruke, on posle tih par godina odlazi iz ove zemlje. Ako nije u samom vrhu, ostaje ovde, neki nastave sa programiranjem ali vecina gleda da se iz toga izvuce, uglavnom u neki menadzment i sl. To upravo i koriste firme koje ovde posluju. Ako si zavrsio fax medju najboljima sigruno si vredan, inteligentan i dosta radis i mogu da te iskoriste maximalno. Ako nisi medju najboljma nemas sta da trazis.
E sad ja sam se malo, sasvim malo bavio programiranjem. To je bar za mene bio jako stresan posao. Znaci resavanje logickih problema kojima nema kraja. Stalno nastaju novi i novi i skoro ni jedan nije isti. I sto vise znas, sve vise vidis koliko u stvari ne znas. Znaci da bi bio u vrhu moras da imas godine i godine rada i stotine napravljenih programa. I onda sam se zapitao da li je moguce stici do tog nivoa da kada pred tobom bude novi problem ti na pocetku odmah vidis resenje tog problema ili ga bar sagledas celog. Na kraju sam resio da odustanem, jel sam uvideo da bi moji nervi sigurno stradali posle par godina. Voleo bih da cujem misljenje ljudi koji se duze vremena bave programiranjem. Da li bi neko posle 5 ili 10 godina, ko je stvarno dobar u svom poslu i ima dosta znanja i iskustva, pristao da radi za 1000$ cak i u ovoj Srbiji?

Moje misljenje je da je fax prilican waste of time i svakako nije neophodan. Ali to ne znaci da treba da zavrsis recimo srednju frizersku i da sednes i kopas po nosu umesto sto ces da ides na fax. Nego uzmes sednes i ucis korisne stvari, nove tehnologije i uradis nesto korisno sto ces moci nekom da prezentujes. Nazalost, ekstremno mali broj ljudi se opredeljuje za takav nacin rada jer deluje rizicno i mali broj ljudi je sposoban za tako nesto.

E sad, fax je sigurnije resenje jer je smisljen tako da svako normalne inteligencije, a vredan ili onaj natprosecne, a lenj - moze da ga zavrsi. I kad zavrsis fax imas sanse da postanes solidan u poslu jer su ti mnoga vrata u startu otovrena. Jos ako izucis za diplomu DR! Pa onda si tek glavni u selu.
:wave:

Opet se odlazi od teme - ne kako postati programer i u koju skolu/fax ici, nego koliko para i za kakav posao.

programiranje kontrolera ->800 evra i vise

Koga interesuju plate java programera u Srbiji:
http://www.javasvet.net/forumTopicVi...tid=321&page=1

Koliko su bili iskreni oni koji su anketirani...to je vec pitanje
hey... ovo je odlichna ideja!!!
Silver-u, ajd ovde otvori slican nalog, sa razlikom sto ovde ljudi ne bi bili ograniceni na poslove java-programera, nego bi ljudi postovali i opise drugih IT-related poslova??? naravno, anonimnost se podrazumeva!

jox je napisao(la):
hey... ovo je odlichna ideja!!!
Silver-u, ajd ovde otvori slican nalog, sa razlikom sto ovde ljudi ne bi bili ograniceni na poslove java-programera, nego bi ljudi postovali i opise drugih IT-related poslova??? naravno, anonimnost se podrazumeva!

Pa ljudi, nije Srbija jedina zemlja gde se isti poslovi različito plaćaju, mislim, o čemu se zapravo ovde priča... Dakle, za posao na koji trošim isto truda i vremena (posao je product manager-a u IT firmi) u prethodnoj i sadašnjoj firmi, razlika u novčanoj nadoknadi je skoro dvostruka, tako da je više nego jasno da ne postoji nešto što je PROSEČNA plata za određenu delatnost, to je pitanje trenutne situacije, snage preduzeća za koju radite, i naravno, vašeg kvaliteta (subjektivnog ili objektivnog).

Što se obrazovanja tiče, uh, škakljiva tema, ali glupo je i pomisliti da akademsko obrazovanje nije potrebno, idealno bi bilo kad bi svi mogli da završe i fakultete i da imaju dovoljno radnog iskustva pre 30-te, samo je kod nas to iz nekih dobro poznatih ekonomskih razloga prilično redak slučaj.

nama su na faxu davali razne ponude i ljudi su pricali da ima i za 800 evra i jaci.. raspitacu se pa cu da javim...

alekssBGD je napisao(la):
... tako da je više nego jasno da ne postoji nešto što je PROSEČNA plata za određenu delatnost...

hehehe.... upravo zbog varijacija koje ti pominjes manje znacaja se pridaje konkretnim vrednostima, a vise dolazi do izrazaja PROSECNA vrednost!

btw... PROSECNA vrednost uvek postoji... bar matematika tako kaze :p

Poz...

genuine je napisao(la):
nama su na faxu davali razne ponude i ljudi su pricali da ima i za 800 evra i jaci.. raspitacu se pa cu da javim...

Ajde molim te pa javi.... mozes i na PM.....

jox je napisao(la):
hehehe.... upravo zbog varijacija koje ti pominjes manje znacaja se pridaje konkretnim vrednostima, a vise dolazi do izrazaja PROSECNA vrednost!

btw... PROSECNA vrednost uvek postoji... bar matematika tako kaze :p

Poz...

Naravno da postoji, samo što u ovom slučaju nije merodavna, ni najmanje.

Midgard je napisao(la):
A sta mislis o Visoj Elektrotehnickoj skoli, ja sam na njoj apsolvent i trenutno radim diplomski iz C# i mogu ti reci da je znanje koje ti nude na zavisnom nivou, zasigurno mogu reci da je bolje nego sto ces ga dobiti na PMF-u, a sa ETF-om mogu da se kolju...

sada sam chitao temu i naletih na ovaj post.... ovo shto si ovde napisao je veoma netachno. mislim ne znam kakva je situacija u drugim gradovima ali ako poredish VETS ETF i MATF (ljudi ga pogreshno zovu PMF) u programiranju u velikoj si zabludi...

naravno, ogradjujem se ako su u pitanju fakulteti iz nekog drugog grada gde ne znam kakva je situacija

jox je napisao(la):
pazi nije bitno sta ja mislim.... bitno je sta ti znas...
Uostalom, nisam siguran da li trazebas fakultetske ili su dovoljne i diplome vise skole.
E sad, pitanje je kolika je verovatnoca da neko sa VETSa ode na razgovor u Microsoft, i da tamo na licu mesta zna da resava povrsinske integrale ( DA! to je jedan od zadataka koji se dobijaju na intervju-u za MS!), ili neku drugu visu matematiku.
Mozda ja gresim, ali mislim da je mala. U svakom slucaju, siguran sam da ce u tome mnogo bolji biti neki programer sa MATFa ili ETFa. Naravno, ovo je specifican slucaj, ali je realan!!!

Sta je to povrsinski integral? Pretpostavljam obican jednodimenzioni integral, pa sto se tice resavanja istog to i nije neki problem. Ne kazem da bih sada k'o iz topa mogao da pocnem ih resavam, ali daj mi samo par sati da bacim pogled u sveske i knjige i podseticu se... Znaci jedini problem sto se tice MS intervjua bi mogao biti faktor iznenadjenja.

aaaaaa? Sad ovo videh !? Povrsinski integral pa to sam se potrudio da zaboravim u roku od nedelju dana posle ispita i uspeo!
Kakav je to neozbiljni razgovor i neozbiljna firma koja to trazi od programera!?

Poslednja izmena:
@silver da li moze da se otvori anoniman thread? ipak ljudi na mogu da pishu javno koliko zaradjuju i kakvi su uslovi. otvorite thread pa cemo pisati.

Eto vam anonimna anketa.

implant je napisao(la):
Sta je to povrsinski integral? Pretpostavljam obican jednodimenzioni integral, pa sto se tice resavanja istog to i nije neki problem. Ne kazem da bih sada k'o iz topa mogao da pocnem ih resavam, ali daj mi samo par sati da bacim pogled u sveske i knjige i podseticu se... Znaci jedini problem sto se tice MS intervjua bi mogao biti faktor iznenadjenja.

He, malo sam omanuo... posipam se pepelom...:wall:

silverglider je napisao(la):
Eto vam anonimna anketa.

Voleo bih da se varam ali izgleda da tamo neke opcje nece popuniti ni jedan programer u Srbiji

:wave: Prosecna plata:p
Ja radim kao prog. i imam platu 200 a moj kolega koji radi isti posao kao ja ima 1000 evra. Super nam je prosek:eyebrows: - 600 evra.

P.S. cifre nisu stvarne, a ovo je samo opis stanja naseg drustva.

Misko je napisao(la):
Voleo bih da se varam ali izgleda da tamo neke opcje nece popuniti ni jedan programer u Srbiji

Moguce, ali kad pogledas bilo koji forum na ovu temu, svi "poznaju" barem petnaestak ljudi koji u BG od programiranja zaradjuju kao da su Gejtsovi zetovi, pa da se nadju i ta polja za njih (ne kosta nista).

Evo konkretno radim 1,5 god i sad mi plata 400e a bila je 300e
Radio: asp, asp.net, vb.net, vb, macromedia action script, aplikacije za pda

radi se za stranog partnera (USA)

Kesh kolica i shmekerica

Recim ovako da prvo odgovorim na pitanje thread-a

Sestra moje devojke (stanujemo zajedno, jox moze da potvrdi poznajemo se, da ne bude prica rekla-kazala) radi kao programer, Java i Flash. Domaca firma rade za strance (nebih navodio imena) plata cirka 800e. 50e manje vise zavisi dal je zaradila bonus ili ne ali recimo da je dve godine za redom medju tri najbolja programera u firmi.
U istoj firmi testeri za programe imaju platu 350-400e (i oni su programeri na ovaj ili onaj nacin).
Toliko o prosecima plata.

Sto se tice nekih drugih stvari. Akademski obrazovani gradjani ce uvek reci da je diploma neophodna , oni koji nisu akademski obrazovani ce reci da nije neophodna ... i tako mozemo u nedogled. Samo ovo imajte u vidu.

s' postovanjem JA

sreta-steta je napisao(la):
:zgran: :zgran: :zgran:
A kako objasnjavas slucajeve taksista sa diplomom i project leadera bez? Ovde se neke stvari ljudima u glavama oko fakultetskog obrazovanja nikad nece promeniti.

Vise je nego ocigledno da je dobar taksista i da je los project leader :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno