Šta je novo?

Koliko je RAM-a danas dovoljno?

Da li ima neke velike razlike u fps-u ako se koristi jedan stap od 8gb ili 2x4gb?

Razlika je apsolutno zanemarljiva ako se koristi diskretna graficka.

A kada koristis integrisanu graficku za igre, onda je itekako pozeljna memorija na sto visem taktu i dual channel - ima primetnog benefita.

killjoy , pazari 7950 / r9 280 za 100njak evra i sa svojim procesorom ćeš moći da igraš sve postojeće igre.

Ma planiram ja to već neko vreme, jer vidim da su te ATi grafe iz 7xxx generacije dosta slične ovim modernim grafama.
To da li ima 5 000 000 tranzistora ili 5 500 000 je meni totalno nebitno.
Razmišljao sam o tako nečemu, recimo 7970 ili neka slična varijacija.

Mada i CPU sam malo klokovao pre nekog vremena bez nekih "ultra" podešavanja na 3,2GHz i radi sasvim ok sa ovim vazdušnim hlađenjem.

Iskreno deco, ne daje mi se 1500€ na neku ultra mašinu jer sam ja baš probirljiv po pitanju igara.

Veliki sam fan NFS-a bio godinama dok nisu počeli da izbacuju ova "multiplayer" sra*a...

Svaka prokleta današnja igra je multiplayer, samo multiplayer.

Volim single, meni je igra kao film, kao knjiga, kao priča.....volim početak i kraj....a ne nadmetanje ko je bolji.
Ako mi se budu ikad igrale strategije, igraću šah.

Što se tiče RPG-a........toga imam u seksualnom životu koliko hoćeš!

Žena mi je često "pandurka", a švalerka "medicinska sestra".

hahahhahaahhaahha!!!

+1 za singleplayer igre

Sent from my Z5

Totalno je pogrešan trenutak da to izjaviš. [emoji2]

Jeste, za manje servere.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Jasta treba 64gb ram-a u racunaru da bi mirno spavali :d
Za igre 8gb je u 95% slucajeva dovoljno,cesto je manjak vram-a taj koji pravi problem.

Poslednja izmena:
8gb za igranje, kao sto rammadis kaze je uglavnom dovoljno.

Ko uzima skuplji racunar, pa da jos jedan stick od 8 ne igra neku ulogu u ceni, nema razloga da ne uzme 16gb, ako ne za sada onda za ubuduce.
32gb za bilo kakav vid kucne upotrebe je previse u svakom smislu.

7950 je ravan gtx 960 i gtx 1050ti karticama
(arhitekturalno čak i bolji, jer podržava veći feature set za low end apije, dx12 i vulkan, među kojima i async šejdere)

Tako da je idealna kupovina za 100e koliko košta, srednja klasa i teraj mile.

7970, 280x i posebno 380x (8 ace jedinice vs 2 kod starijih) su još i bolji izbor za dvadesetak evra više.

Temeljna lična provera obavezno.

7950 je ravna GTX950 i R9 270X. A uz overclock, naravno, i bolja od njih.

Ipak su GTX1050Ti, 280X, 380X jace.

Wrooong. 270x je 7870 ghz ed koja je bar 25posto slabija na defaultu.
Ne veruj u rebrand hajp. Jedino što je novo su utegnuti biosi sa boljim latencijama rama i klokovi. Šarena laža.

U svakom slučaju za 100njak evara može da uzme pristojnu karticu. A davati više bi bilo overkill za 775 kvad mašinu.

Po mom ličnom mišljenju,za 1080p svaka skuplja grafika je bacanje para....mada bi se pc beast sigurno tom stavu usprotivio.

Poslednja izmena:
Nije wrooong. To mozda u 2012. godini, danas je zanemarljiva razlika izmedju 270X (citaj nasvirane 7870) i 7950 (default).

7950 je 270x a 280x je 7970?

Za te dve male brojke toliko jaca karta? Meni nelogicno.

270x=7870. 280=7950. 280x=7970. Sve ostalo je bios tweak.

Uporedi broj sp i tmu, memory bandwidth i biće ti jasno. 270x ima 1280/80 s/tmup a 280 ima 1792/112. Toliko je i jači.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Tema o ram memoriji a krenulo prepucavanje oko grafickih...

Da se vratimo na temu,ugradio svojih 2x4GB umesto 2x8GB radi testiranja,sve radi pomalo "kilavije",jeste mozda za igre 8gb vecinom dovoljno ali windows takodje kesira sve i svasta u ram memoriju pa zna poprilicno da uspori tokom koriscenja (kad nestane prostora)...,mada meni je pagefile iskljucen i koristim HDD,sa SSD diskom razlike verovatno i nema (kao i ukljucenim pagefile na HDD-u)...

Poslednja izmena:
Imam 8 GB DDR3 1866MHz HyperX HX318LC11FB/8
Posto je to L varijanta, moze li se uklapati sa standardnim memorijama iste frekvencije i mozda podici frekvencija? Ako ne moze, cekacu da padnu cene jer su skocile u nebesa poslednjih meseci.

• JEDEC/PnP:
DDR3L-1866 CL11-11-11 @1.35V/1.5V
DDR3L-1600 CL10-10-10 @1.35V/1.5V
DDR3L-1333 CL8-8-8 @1.35V/1.5V
• XMP Profile #1:
DDR3L-1866 CL11-11-11 @1.35V

Znaci radice bez problema sa standardnom na 1.5V.

Jeste moguce al ce verovatno biti potreban malo veci napon,testiraj stabilnost od 1.5v do 1.65v,ako neces da dizes napon onda podigni latencije.

Poslednja izmena:
jel je moguce upariti stari ram koji radi n 1.65v sa novim koji bi radio na 1.5v? cl 9 ddr3

jel je moguce upariti stari ram koji radi n 1.65v sa novim koji bi radio na 1.5v? cl 9 ddr3

Radice na istom naponu 99% sam siguran, neka odgovori neko sa vise iskustva sa mesanjem ram stikova.

Mislim da nece moci jedan ram da radi na 1.65, a drugi na 1.5.

Mislim da ce raditi obe na 1.5v,u slucaju nestabilnosti smanjiti brzinu,kako sam presao na haswell imao sam priliku da uparim svojih 2x2gb 1.65v sa 2x4gb 1.5v ali ipak ugradio samo 2x4...

Poslednja izmena:
Dovoljno je onoliko koliko najviše možeš da nabaviš. Što više to bolje.,)

Prognoziran 40% porast cene memorija,zbog velike potraznje memorije za mobilne i smanjenih kapaciteta za PC ram..

Preterali bi kad bi na ovo sada dodali 40%, ionako su cene trenutno previsoke.

Ja sam za 16GB... Sasvim dovoljno za sve. Moze i 8GB ali opet duze si miran kada imas 16GB... Naravno sve zavisi kako koristis racunar i ostala cuda... Za Adobe AE nekad je malo i 16GB u mom slucaju.. Napuni RAM do 15.5GB ako je neki ozbiljni projekat (1min template sa efektima i sl full radjen u AE-u)... Isto ako igras na 2k ili 4k bolje ti je da imas vise RAM-a, jer naravno vise podataka se puni zbog samih igara koje rade na vecoj rezoluciji u RAM i VRAM (GPU memorija). Premda 80% su i dalje na 1080p tako da moze jos malo da se fura 8GB.. Ali i kad pogledas telefoni danas imaju po 6GB tako da je po meni licno bruka da PC ima 8GB RAM-a ali to je prica za drugu temu :d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno