Šta je novo?

Koliko je RAM-a danas dovoljno?

Memorija je jako poskupela u poslednjih par dana.. DDR4 oko 1500 din a DDR3 neki modeli i vise. Zna li neko zasto?
Uzeo sam danas KINGSTON HyperX Savage Black 8GB DDR4 2133MHz CL13, gledao sam ga u petak i bio je 9490 a danas 10990.

Jedno vreme tokom prošle godine, mislim da je oko leta, su bile baš jeftine.
Da li se zna da li će i kada ove godine pojeftiniti?

P.S. Meni u jednoj radnji pred Novu godinu rekoše da je ovo poskupljenje zbog nestašice memorija uglavnom, a i zbog potražnje. Ne znam koliko je to istina.

Proizvodjacka bagra resila da podigne cene jer je bilo previse jeftino :D

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Generalno računarske komponente pojeftine preko leta, mada to nije pravilo.

Treba da je pogresna slika jer je to serverski ram, a i cena za njega bi trebalo da bude jaca.

U emmi 4 gb rama 3150 din a 8 gb skuplje nego 2x4, na kp nista jeftiniji ram

Prošle godine u ovo vreme sam platio 8gb jedan štap oko 4k. Još ****** nisam hteo više da uzimam, kao jeftino je, kad bude trebalo kupiću. [emoji24]

Sigurno godinu dana je išla forumom priča da se kupuje ram zato što će početkom 2017 godine da poskupi. Gde ste vi bili tad da to čujete ja ne znam. :D

U svakom slučaju, DDR3 neće biti jeftiniji...

Ja u junu uzeo 2 stapa 8gb za po 3900 u em., domaca garancija 10godina :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

U pravu ste. 8 gb ddr4 so-dimm koje sam krajem novembra pazario po 38.40, sada su 53.50 kod computeruniverse. To je skoro 40 posto skuplje.

Treba da bojkotuju ljudi i da ne kupuju uopste dok ne pojeftini opet, strasno.

Hajde da se našalimo.
Da bi smo u današnje vreme sklopili solidnu gejmersku mašinu, koja će da gura najnovije naslove...
Treba nam bar 1500€.

Gde čovek u Srbiji da skrpi 1500€?
Baš sam se juče zezao po Gigatronovom sajtu jer prema mom mišljenju, blago su jeftiniji od WinWin-a.

Kako vidimo po najnovijim igrama, bez 8GB rama ne možeš ništa uraditi.
Bez grafičke od minimum 2GB video memorije + DDR5 +256bit......ništa ni poterati na pristojnim detaljima.

A gde je tu "pristojan" CPU sa bar 4 jezgra?
HDD? SSD? Napajanje od bar 650-700W?

Monitor?

Kad bih prodao budreg možda bih mogao "pristojan" računar da pazarim.

UŽAS!

Pentium g4560 i rx 470, hdd 1tb i 8gb rama, neko napajanje od 500w solidno i obicna ploca..

Sveukupno 500e kad se uzima i na KP, ako ze uzima samo kod nas bice skuplje 50-100e ali opet za 500-600e imas sasvim solidan gaming pc.

Monitor neki fhd 100-150e, periferije jos 50-100 i imas solidnu komplet konfu a-z za 60fps gaming za 800-850e i manje.

Pentium g4560 i rx 470, hdd 1tb i 8gb rama, neko napajanje od 500w solidno i obicna ploca..

Sveukupno 500e kad se uzima i na KP, ako ze uzima samo kod nas bice skuplje 50-100e ali opet za 500-600e imas sasvim solidan gaming pc.

Monitor neki fhd 100-150e, periferije jos 50-100 i imas solidnu komplet konfu a-z za 60fps gaming za 800-850e i manje.

Ok, možda sam ja malo preterao.
Ali kako god okreneš, DAJ mi 700-800€.

Pa da, nisam rekao da je jeftino :D

Igranje igara nije jeftin hobi uopste, igrao ti na konzoli ili pc-ju, bez 500-600e nema glatkog igranja.
Konzola 300e, drugi dzojstik 50, da bi igrao na netu 60, 2 igre po 50 i dogura ti do 500evra opet.

Mada u sustini kome nije neophodno 60 fps i neki detalji, moze da prodje sa celeronom od 30e, rx 460 od 110e i 4-8gb rama na obicnoj ploci i jeftinom napajanju i teraj, samo sto u startu moze da odustane od AAA titlova zbog procesora :D

Pa da, nisam rekao da je jeftino :D

Igranje igara nije jeftin hobi uopste, igrao ti na konzoli ili pc-ju, bez 500-600e nema glatkog igranja.
Konzola 300e, drugi dzojstik 50, da bi igrao na netu 60, 2 igre po 50 i dogura ti do 500evra opet.

Mada u sustini kome nije neophodno 60 fps i neki detalji, moze da prodje sa celeronom od 30e, rx 460 od 110e i 4-8gb rama na obicnoj ploci i jeftinom napajanju i teraj, samo sto u startu moze da odustane od AAA titlova zbog procesora :D

Pa da, ali eto ti.
Da bi potreao neki noviji naslov treba ti bar 700€.
Koliko dugo će ta mašina izdržavati novije naslove?

Već posle godinu, dve...opet ista priča.

A živimo u bednoj zemlji Srbiji, nažalost.

Ja sam pre mesec dana kupio nov PC doduse bez graficke jer ova integrusa moze da tera stare igre, ali recimo Doom 4 sam probao i samo se pokrene igra i blokira, dakle barem jos 150€ moram da platim jos ako hocu da klatim :)

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Vidim na reditu bruje komentari da je pozeljno ici na dual channel ram, jel koristite jedan stap ili 2 ili 4?

Ja 2. Vidi se u potpisu. Sledeća mašina koju budem uzimao će imati najmanje 16gb, najverovatnije će to biti laptop.
Rama nikad dosta :)

killjoy , pazari 7950 / r9 280 za 100njak evra i sa svojim procesorom ćeš moći da igraš sve postojeće igre.

Da li ima neke velike razlike u fps-u ako se koristi jedan stap od 8gb ili 2x4gb?

@jazavac12
Ja imam dva stapa 8+8 DDR4 i nema neke vece razlike u performansama za razliku od moje stare masine osim u testovima. U obicnom radu se ne primecuje nista

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Da.

Nazad
Vrh Dno